Koje sedište birate u avionu?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
Inspirisan onom temom od @Ljuta Tica vezano za luxuzniji vid letenja otvaram ovu temu da bi se ipak spustili u našu većinsku realnost malo

Dakle kada birate sedišta u ekonomiji prilikom booking-a, kojim principima se vodite.
Birate aisle ili do prozora?
Gledate da bude veći prostor za noge(doplata) ?
Red od dva ili tri sedišta?
Ispred ili iza krila(motora) aviona?
Koju taktiku imate?

Da li uopšte konfiguracija sedišta utiče na odabir tipa aviona i kompanije ili vam je sve ovo nevažno, samo čekirate kartu pa šta vam se zalomi?

Qatar_Airways_QR_Airbus_A350-1000_V1.svg

A350 na QA 3-3-3 konfiguracija

dobra sedišta su zelena, izrazito loša crvena,žuta uglavnom imaju neku napomenu na seatguru sajtu koji se koristi za ove potrebe

Poslednja izmena:
Turkish_Airlines_Airbus_A330-300.svg

A330-300 Turkish Airlines, konfiguracija 2-4-2

Moja taktika ovde mislim u ovoj konfiguraciji je pošto je reč o širokotrupnim avionima da izaberem prazan red i aisle sedište u drugoj polovini aviona, jer ljudi ako nije pun let nikada ne biraju da budu pored nekoga,još ako je par neće se razdvajati sigurno. Druga polovina aviona jer na šalteru prilikom čekiranja će deliti redom sedišta onima koji nisu odabrali pa kada se sve sabere postoji velika verovatnoća da dobijem oba sedišta za sebe

ja uvek kupim najjeftiniju kartu i nista ne biram...koje mi sediste daju. jedino se nadam da nije pored nekog malog deteta pa da mi vristi ceo put. mada uvek su bili nocni letovi, pa i nema male dece.

Za krače letove do dva sata to u principu i nije problem, naročito ako nemaš visinu prek 190 koju ja imam pa je prostor za noge jako problematičan kod većine operatera. Naročito low cost kao wizz,ryan i sl.
Ali za duge letove ovaj izbor postaje kritičan.
Inače slažem se za bebe, to se može pretvoriti u agoniju kada se zalomi, ali tu realno ne možeš ništa..to je stvar sreće

Često ljudi napominju da je bolje biti u prednjem delu aviona zbog bržeg izlaska jer se najčešće(skoro uvek) otvaraju prednja vrata za izlazak jer se tu spaja rampa sa gejta. Takođe kažu da je buka motora manje izraženija ispred nego iza istog, tj da ako je to važan faktor uvek biraju sedišta ispred krila.

Iskreno ja nisam nikada osetio drastičnu razliku,ionako su mi sluške bilo IFE-a ili moje na ušima veći deo leta. Ali ovo za izlazak itekako ima logike.
Nisu bez razloga biznis i prva klasa u prednjem delu tik iza kokpita.

Poslednja izmena:

Zgodnije za spavanje jer automatski ima naslon,naravno pogled...

Ali problem sa prostorom za noge verovatniji i kod dugih letova za svaki izlazak morate da pomerite ljude..naročito nezgodno kod 3-4-3 ili 3-3-3 konfiguracije ako je pun avion. Zato nikada ne biram...ali ako je prazno to mesto bez blama se proširim :lol:

Inače recimo za Air Serbia kraće letove sa onim novim(tankim) sedištima komotno ima dovoljno mesta i kad ste nešto viši i može da se izabere bez problema.

У бизнису сам на Ер Србији имао скоро увек 1А иначе увек прозор ма на ком лету био

У економији сам гледао увек део до крила, јер крила и део иза лимитирају поглед кроз прозор, а увек волим да гледам призор одозго и када се укаже прилика фоткам

naročito ako nemaš visinu prek 190 koju ja imam pa je prostor za noge jako problematičan kod većine operatera. Naročito low cost .

Ти би преплакао искуство које сам ја имао на кинеском лоу костеру :lol:

Значи најмањи простор између редова који сам у животу видео. Нисам габаритан као ти, али сам преплакао тих сат и по лета од аеродрома Хонћао до Шијамана. Седео сам поред пролаза и то ме је спасило јер сам леву ногу испружио, а десну савио и цвилео. Молио бога да се лет што пре заврши :)

Inače slažem se za bebe, to se može pretvoriti u agoniju kada se zalomi, ali tu realno ne možeš ništa..to je stvar sreće

Каква агонија апропо тога на лету од Сеула до Рима. Стјуардесе носиле чепиће за ушиће путницима :)

Ти би преплакао искуство које сам ја имао на кинеском лоу костеру :lol:

Значи најмањи простор између редова који сам у животу видео. Нисам габаритан као ти, али сам преплакао тих сат и по лета од аеродрома Хонћао до Шијамана. Седео сам поред пролаза и то ме је спасило јер сам леву ногу испружио, а десну савио и цвилео. Молио бога да се лет што пре заврши :)

Каква агонија апропо тога на лету од Сеула до Рима. Стјуардесе носиле чепиће за ушиће путницима :)

Zato i uzimam aisle...za svaki slučaj. Da mogu da ispružim nogu u hodnik,naročito na noćnim letovima. Doduše zajebano kod aisle sedišta je što te često munu u rame dok prolaze do wc-a ...ali to je mala žrtva u odnosu na bol i grč skučenih sedišta :lol:

Jedna mala tajna taktika :)

Moja taktika koju sam slučajno provalio zbog mog standardnog nestrpljenja pred put, koja je upalila par puta za ona prva sedišta u redu(veći prostor za noge)
Kod većine prevoznika na dugim letovima se doplaćuje u rangu 50-60€. Zbog toga često niko ih ne uzima on-line.

Sačeka se sam početak on-line check-in. Bukvalno u prvih sat vremena. Obično bude 24 do 48 sati pre leta mada negde ima i 72 sata ranije. Pri rezervaciji ste naravno prethodno odabrali neko sedište .
Tog trenutka kod nekih (Turkish i Etihad provereno) ova mesta se oslobađaju price tag-a tj postaju slobodna za biranje. Takođe vi i dalje imate opciju da promenite prethodno izabrano. Većina obično samo potvrdi prethodno izabrana sedišta automatski.
Vi naravno sasvim regularno i bez doplate izaberete prvi red ;)
I uživate :)

kakvi ste , slikate sopstvene noge, ja slikam obicno hranu na letu ako je lepo zapakovano, i putanju, koliko km mi je ostalo

Zgodnije za spavanje jer automatski ima naslon,naravno pogled...

Ali problem sa prostorom za noge verovatniji i kod dugih letova za svaki izlazak morate da pomerite ljude..naročito nezgodno kod 3-4-3 ili 3-3-3 konfiguracije ako je pun avion. Zato nikada ne biram...ali ako je prazno to mesto bez blama se proširim :lol:

Inače recimo za Air Serbia kraće letove sa onim novim(tankim) sedištima komotno ima dovoljno mesta i kad ste nešto viši i može da se izabere bez problema.
u sustini bolje da pomeram ja njih nego oni mene....ja mogu da sedim mirno bez da se seckam do WCa

i ono sto mi je najvaznije je ko sedi iza mene.Ako mi neko drnda sediste digne mi se kosa na glavi.
.....zapravo ja sam nezgodna za put....posebno ako neko pored mene rasiri ruke pa imam s jedne strane lakat, iza nogom udarce a ispred mi spusti koliko god moze sediste......
.....ja sam na letu potpuno neprimetna nikog ne diram, ko da nisam tu, a ljudi se razbaskare kao da su sami u avionu......

Нешто овако :)

Иначе имамо негде тему о њупици у авиону, тамо и постављамо слике

Pogledajte prilog 881690
znaci nisam jedina..... :lol: koja to radi.
12088501_10207879735412807_1204463255592336975_n.jpg

mada, kad bolje razmislim veci deo leta opsesivno igram sudoku uglavnom pa nije prozor od velike vaznosti ako je dug let, ali sletanje- ako ne vidim kroz prozor ....nije to to.

Back