Koje sastojke treba kombinovati u smoothiejima - a koje ne

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.881
Pet porcija dnevno – to je preporuka Njemačkog društva za ishranu. To se odnosi na količinu voća i povrća koju bi svaka osoba trebala konzumirati svaki dan kako bi pokrila svoje potrebe za vitaminima, hranjivim tvarima, vlaknima i fitokemikalijama. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo podijeliti na tri porcije povrća (400 grama) i dvije porcije voća (250 grama).

Za vaše zube i efikasnu apsorpciju hranljivih materija, uvek je bolje zagristi jabuku ili sažvakati šargarepu nego jesti u iseckanom obliku. Ipak, smutiji - odnosno pitka kaša od raznih vrsta voća i povrća - su popularna alternativa: u vrlo kratkom roku možete progutati preporučeni dnevni obrok.

Prosta šetnja kroz odjel za voće i povrće u supermarketu ili sedmičnoj pijaci i pokupiti šta god želite nije pravi pristup ako želite pripremiti posebno zdrav smoothie. Prema studiji istraživača sa Odsjeka za nutricionističke nauke na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu, da li je mješavina vitamina zaista pojačivač zdravlja u velikoj mjeri ovisi o tome koji se sastojci međusobno kombiniraju.

Šta mogu flavonoli?

Studija, objavljena u časopisu Royal Society of Chemistry, Food and Function, fokusira se na enzim koji se zove polifenol oksidaza (PPO) i flavanole. Biljne supstance se nalaze u povrću i voću, ali i u čaju i kakau. Dokazano je da imaju velike koristi za kardiovaskularni sistem, povećavaju elastičnost krvnih sudova, smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola i poboljšavaju performanse pamćenja.

Poput flavonola, PPO se prirodno pojavljuje u hrani i odgovoran je za izazivanje smeđe boje određenog voća ili povrća kada se reže, cijedi i izlaže zraku. To se posebno dobro vidi kod banana, koje se često nalaze u smutijima.

„Želeli smo da saznamo na praktičnom nivou kako pravljenje smutija od banane utiče na apsorpciju flavanola,“ kaže Javier Ottaviani, vodeći autor studije i biohemičar sa UC Davis.
Enzim iz banane

Da bi to testirali, istraživači su naveli učesnike studije da piju dvije različite vrste smoothieja: smoothie s bananama, u kojem je PPO prirodno vrlo aktivan, i smoothie od bobica sa niskom aktivnošću PPO. Postojala je i kontrolna grupa koja je umjesto smutija konzumirala kapsule flavonola u kombinaciji s kravljim mlijekom.

Analiza uzoraka krvi i urina uzetih od učesnika nakon konzumiranja smutija i kapsula pokazala je jasnu razliku u koncentraciji flavonola u tijelima testiranih. Oni koji su konzumirali smoothie od banane imali su 84 posto niži nivo flavonola u poređenju sa kontrolnom grupom i grupom koja je uzimala smuti od bobičastog voća.

Najbolji recept za zdrav smoothie

“Bili smo veoma iznenađeni koliko brzo dodavanje jedne banane snižava nivo flavanola u smutiju i količinu koju tijelo apsorbira,” kaže Ottaviani. “Ovo pokazuje kako priprema i kombinacija namirnica mogu utjecati na apsorpciju sastojaka hrane.”

Ipak, kaže Ottaviani, banana je zdravo voće puno vitamina, vlakana koje ne biste trebali izbaciti iz svoje prehrane. Međutim, ako želite u potpunosti iskoristiti učinke flavonola na zdravlje, trebali biste kombinirati voće bogato flavonolima kao što su bobičasto voće, jabuke, kruške ili grožđe s drugim sastojcima. Na primjer, prikladni su ananas, narandže, mango ili jogurt.

link
1694791093994.jpeg

pravim kad me ne mrzi da posle perem blender :p uglavnom sam ispratila maju volk

mislim da je bolje kad ima banana, ona nekako sve što je prekiselo ili gorko sredi;

npr banana + voće + nešto zeleno, manje ili više. zeleno - najčešće imam peršun ili neku zelenu salatu, ako imam nešto drugo može tipa bosiljak ali to ređe. može i spanać. ipak sam oprezna s količinom da ne upropastim, mada može u stvari mnogo da se stavi, probam pa dodam. dodam i bar jednu urmu :p ako treba dodam još banane. ako imam neki višak avokada može i to, i to je ređe

može i banana + zeleno + limun npr. opet da nije prekiselo, bez voća

nisam eksperimentisala mnogo sa šargarepama i tim voćno povrćnim kombinacijama
ako hoću da imam jednu lepu boju onda pazim šta stavljam, ako ne, ispadne nešto zelenkasto šućmurasto. mogu da ubacim i neki biljni puter ili biljno mleko pomalo.

uglavnom ispadne nekad baš super, nekad OK, ređe ispalo nejestivo - jednom samo avokado i zeleniš i ne znam šta još, ubacila sam mirođiju i njene stabljike, pa je bilo jako gorko i jedva sam regulisala tu gorčinu. tako da ne treba sasuti sve što imate u nekakav eksperiment, nego lagano ove proverenije varijante pa eksperiment pomalo

recimo jednom sam imala zubni problem i nisam mogla da žvaćem tako da sam nekoliko dana samo jela ove kašice :confused:

Back