Koje je zdravije: Crno ili belo grožđe?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.100
Sezona groždja je uveliko pocela. Bez obzira što pripadaju istoj vrsti, crno i belo grožđe se ne razlikuju samo u boji, već i u svom sastavu, odnosno nutritivnim vrednostima.Oni koji jedu i jedno i drugo grožđe, primetili su da je kožica kod crnog grožđa dosta deblja u odnosu na kožicu kod belog.

To je zbog toga što ona obiluje fenolnim materijama koje crnom grožđu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.
Kožica crnog grožđa sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine - antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor
Oni čak čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca, a sprečavaju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.
Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, kao i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa.
Kada kupujete crno grožđe obratite pažnju na sledeće - ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom, ali ima i razlike

Belo i crno grožđe imaju približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno grožđe ono siromašno fenolima.
Takođe belo grožđe nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom kao što je to slučaj s crnim grožđem.
Pulpa grožđa je bogata vitaminima B1, B6, B2, A i C; bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma i natrijuma; i organske kiseline, jabučne, vinske i limunske. U kožici crvenog grožđa koncentrisani su brojni polifenoli (pre svega resveratrol), koji smanjuju potrošnju energije, nakupljanje masti u jetri, šećer u krvi, pa čak i krvni pritisak. Što se tiče kalorija grožđa, to je oko 60 na 100 grama, tako da je niskokalorično voće.

(internet mediji )

grozdje1Unsplash.png

jel to ovo groždje?
Pogledajte prilog 1214022

ne vidjam ovo groždje odavno..a volela sam ga ..tanka kora , gusto nanizana zrna , slatko ..bozanstveno je bilo ako je to to sto mislim
Da! To je to, kod nas je zovu lisičina mada ima još naziva. Kad je sasvim zrela ima predivan ukus, neponovljiv. Ovde u Nemačkoj stalno kupujem groždje poreklo Italija, Španija,... jeste slatko ali nemaj taj ukus

Najvise volim ono "ili ga obozavas ili mrzis" grozdje.
Ne znam latinski naziv, ima ga u plavoj i bijeloj verziji, mislim da se plava verzija zove muskat, ali moguce da sam totalno u krivu.
Karakteristicna mu je vrlo snazna, posebna aroma, u plavoj verziji ima jako debelu i tvrdu kozu koja po sebi kao da ima bijelu prasinu koja se trljanjem prsta moze ukloniti.
U bijeloj verziji je aroma ista, ali je koza tanja i puno meksa, samim time superiorna.
Radi se o stolnoj vrsti.

Ja uopšte nisam ni čitao Čvarkovu nedoumicu, odgovorio sam + koje je za mene najbolje grožđe.+
Što se njega tiče može tu 3-4 belih stonih sorti, afus ali i tako to . Ne znam ko šta voli.
ok nisam razumeo. kardinal je i meni jedno od omiljenih stonih sorti
mogu i Hamburg npr da jedem no problemo : )
hamburg muskat ima vise podvrsta koje ja mogu da razlikujem mada su minimalne razlike. najbolji je tamnija varijanta izduženog zrna ali mora da bude baš zreo da bi bilo to to. često na pijacama i marketima iznose nedozrelo, računaju ako se ne proda može duže da stoji...

Back