Koje hrane za macke ne treba izbegavati?!

iwcham1979

Obećava
Poruka
82
Sada hranim 2 sikamke Hillsom. Hrana mi je pri kraju, i razmisljam o nekim alternativama. Pustio sam macku da se pari, i ako bude neki lepi polu-sijamac macak, ostavio bih ga za mene, a tada bi Hills postao ozbiljno skup. Cuo sam da Josera nije losa, a nije skupa hrana? Jel Ok. Koje jos alternative za Hills preporucujete?

Meracat, trebalo bi da je u rangu sa Meradog a Nemci je prave istu bez razlike za koje je trziste, ne kao sto kaze zena iz Subotice da joj se razlikuju Royal Canin iz pet shopa i sa buvljaka. I Trainer bi trebalo da je dobra, ali ne znam kakve su im cene. Moje dve macke i kuja jedu Wendi od 150din/kg i vrlo su zadovoljni ali oni su u zivotu, dok nisu postali moji, jeli svakakvo djubre i ovo im se baaas svidja. Skoro kao cvarci, pavlaka i meso.

Ja mom macoru kupujem sve zivo,od onih granula na meru ( kojih ima mali milion vrsta,od onih sa povrcem,pirincem,curetina,piletina,itd,a kod tih granula mi je najcesce kg oko 400 din ),do Whiskasa i Royal Canina i danas sam mu u Maxiju kupila neku drugu marku granula,ne znam naziv.Hocu reci da menjam da mu nista ne dosadi,mislim da je to bitno i da nije neko djubre od hrane.E sad imam drugaricu koja je kupila Birmansku macku i hoce da je vodi na takmicenja,pa je samo hrani sa Royal Caninom.Royal jeste super,ali ja nemam prosto uvek para za njega,pa sam primorana da kombinujem,nekad ovo,nekad ono.I dobija naravno na sve to i sirovo meso ( piletinu,dzigericu,junetinu,svinjetinu ),nekad malo sira,jogurta,tunjevine,virsle,salamice.Mislim da je sve u svemu to ok.Sto se tice ovih marki koje ste vi nabrojali,ja ne znam nista o njima,sem sto se Hillsa tice,za koji znam da je super.

Poslednja izmena:
ni rojal, ni hills odavno nisu super
zapravo, malo sta je na nasem trzistu opce super
ovo sto sam prije pomenula je mozda i najbolja opcija od granula
trenutno dostupnih ovdje
druga opcija je farminina n&d linija...mada, farmina meni generalno nije neki proizvodjac koji ulijeva povjerenje
podnosljiv je i asortiman schesir hrana kad su macke u pitanju...mada su meni tvorovi reper pa tako i macan profitira...
mozda cak i brit...bar kad je zdrava macka u pitanju
trainer nesto nisam puno zagledala, slabo pazarim talijanske hrane generalno...malo sam nepovjerljiva prema tim proizvodjacima
mozda nepravedno, sta znam...
meracat vise ne vidjam u prodaji, mada i ona sadrzi kukuruzni gluten, a prvi sastojak joj nije meso
vec mesne preradjevine...no, za razliku od hillsa i royala ne sadrzi soju, niti je bila skupa ko otrov...
ovo ostalo je manje vise bas lose
koliko znam...mozda mi je neka dobra klopa promakla
ili se u skorije vrijeme pojavila kod nas...?
kao ovaj nutrivet za koji ne bih ni znala da je stigao da cure nisu javile kako su kupovale tvorovima
moji je jedu odusevljeno - i macan i tvorine, a sastav je korektan
sve u svemu
najbolje je kombinirat sa svezim raznovrsnim namirnicama
al odmalena
tako moji recimo jedu skoro sve
pa nemam problem tipa nema tih i tih granula panika umrijece od glada...

Poslednja izmena:
ni rojal, ni hills odavno nisu super
zapravo, malo sta je na nasem trzistu opce super
ovo sto sam prije pomenula je mozda i najbolja opcija od granula
trenutno dostupnih ovdje
druga opcija je farminina n&d linija...mada, farmina meni generalno nije neki proizvodjac koji ulijeva povjerenje
podnosljiv je i asortiman schesir hrana kad su macke u pitanju...mada su meni tvorovi reper pa tako i macan profitira...
mozda cak i brit...bar kad je zdrava macka u pitanju
trainer nesto nisam puno zagledala, slabo pazarim talijanske hrane generalno...malo sam nepovjerljiva prema tim proizvodjacima
mozda nepravedno, sta znam...
meracat vise ne vidjam u prodaji, mada i ona sadrzi kukuruzni gluten, a prvi sastojak joj nije meso
vec mesne preradjevine...no, za razliku od hillsa i royala ne sadrzi soju, niti je bila skupa ko otrov...
ovo ostalo je manje vise bas lose
koliko znam...mozda mi je neka dobra klopa promakla
ili se u skorije vrijeme pojavila kod nas...?
kao ovaj nutrivet za koji ne bih ni znala da je stigao da cure nisu javile kako su kupovale tvorovima
moji je jedu odusevljeno - i macan i tvorine, a sastav je korektan
sve u svemu
najbolje je kombinirat sa svezim raznovrsnim namirnicama
al odmalena
tako moji recimo jedu skoro sve
pa nemam problem tipa nema tih i tih granula panika umrijece od glada...

u sustini to je i najbolje.moj sto se sirovog mesa tice jede sve,mada najvise voli piletinu i dzigericu,da ne pricam tecnu hranu koju obozava,ali sto kazes,ako zafale granule uvek mogu nesto od toga da mu dam

- - - - - - - - - -

Nije zgoreg podsetiti se i ovih stvari, kad smo kod kombinovanja svežih namirnica. Akcenat jeste na psima, ali ako na to dodamo da su mace još osetljivije, stvar je jasna... http://www.care2.com/causes/12-festive-munchies-you-should-never-feed-your-dog-or-cat.html

hehe cak mogu reci da mi nista od toga nije ni palo na pamet da mu dam,nekako nisam ni mislila da bi jeo to :)

E, sa ovim mojima se nikad ne zna. :eek: Prosjačili jednom letos kad sam jela falafel, dam im po maaaalčice, morala sam da bežim u kuću sa sve tanjirom, em crni, em beli luk, em aleva paprika, em mahunarka... Skoro da nema gore. :lol: A da probam da im pravim slabije začinjeno, opet, ne bi im se svidelo, a i žao mi leblebija, tako se teško nabavljaju sirove... A par puta sam im pravila krekere od bademovog brašna (pulpa koja ostane kad iscedim mleko, pa je osušim u odškrinutoj rerni na 50tak stepeni) sa medom i tzv. doggy-mix (cimet, kokos, lan, susam, suncokret i golica, jednake količine, sve sirovo zajedno izblendirano) i to plane očas posla, i mi ih jedemo. :lol: Meda sasvim malo, koliko treba da veže, a nije mi padalo na pamet da zamenim deo taanom ili nekom drugom masnoćom.

Ja mom macoru kupujem sve zivo,od onih granula na meru ( kojih ima mali milion vrsta,od onih sa povrcem,pirincem,curetina,piletina,itd,a kod tih granula mi je najcesce kg oko 400 din ),do Whiskasa i Royal Canina i danas sam mu u Maxiju kupila neku drugu marku granula,ne znam naziv.Hocu reci da menjam da mu nista ne dosadi,mislim da je to bitno i da nije neko djubre od hrane.E sad imam drugaricu koja je kupila Birmansku macku i hoce da je vodi na takmicenja,pa je samo hrani sa Royal Caninom.Royal jeste super,ali ja nemam prosto uvek para za njega,pa sam primorana da kombinujem,nekad ovo,nekad ono.I dobija naravno na sve to i sirovo meso ( piletinu,dzigericu,junetinu,svinjetinu ),nekad malo sira,jogurta,tunjevine,virsle,salamice.Mislim da je sve u svemu to ok.Sto se tice ovih marki koje ste vi nabrojali,ja ne znam nista o njima,sem sto se Hillsa tice,za koji znam da je super.

nemoj preterivati sa tunjevinom, pročitala sam negde da iz nekog razloga nije dobro da je mačka puno jede, ali zaboravila sam stvarno razlog :(

E, sa ovim mojima se nikad ne zna. :eek: Prosjačili jednom letos kad sam jela falafel, dam im po maaaalčice, morala sam da bežim u kuću sa sve tanjirom, em crni, em beli luk, em aleva paprika, em mahunarka... Skoro da nema gore. :lol: A da probam da im pravim slabije začinjeno, opet, ne bi im se svidelo, a i žao mi leblebija, tako se teško nabavljaju sirove... A par puta sam im pravila krekere od bademovog brašna (pulpa koja ostane kad iscedim mleko, pa je osušim u odškrinutoj rerni na 50tak stepeni) sa medom i tzv. doggy-mix (cimet, kokos, lan, susam, suncokret i golica, jednake količine, sve sirovo zajedno izblendirano) i to plane očas posla, i mi ih jedemo. :lol: Meda sasvim malo, koliko treba da veže, a nije mi padalo na pamet da zamenim deo taanom ili nekom drugom masnoćom.

ahahahaha blago tebi :) one ocigledno sve zive jedu,ja imam utisak da ovaj moj bude omamljen bilo kojom hranom kad je vidi,ali da cim onjusi shvati da nesto nece,tako da sem mesa bilo kog oblika i vrste,skoro nista ne dolazi u obzir :D dobro i naravno granule,to se podrazumeva

- - - - - - - - - -

nemoj preterivati sa tunjevinom, pročitala sam negde da iz nekog razloga nije dobro da je mačka puno jede, ali zaboravila sam stvarno razlog :(

e ne dajem mu nikad puno,obicno malkice,a i ne preferira je nesto,nekad jede,nekad omirise i ode....retko mu dajem :) ali hvala na savetu:)

koliko znam kod nas po prodavnicama - konzrvirane ili smrznute jadranske gotovo da nema
to samo ako na ribarnici nadjes, sto je rijetkost, a i za to sto nadjes je pitanje kako je na ribarnicu dospjelo...
ono sto se uzgoji skoro sve ide u izvoz za japan
divlju tunu...e, to samo ako imas od koga kupit ili dobit...direktno, al i to je danas rijetkost...
zive ima u jadranskoj koliko i u drugima, nijedno more, nazalost, nije od zagadjenja postedjeno...
inace, da bi se tuna uzgajala u kavezima uvate se male, divlje tune i onda se tove u kavezima
sto dugorocno pravi problem jer je fond u prirodi sve manji : (

http://www.jutarnji.hr/tunjokolja--...u--je-li-jos-uvijek-i-najisplativiji-/286110/
http://www.zadarskilist.hr/clanci/17012009/jadranska-tuna-svjeza-na-japanskim-stolovima

a sto se toksina tica u ribi tipa tune tice evo sta kazu

Zašto Japanci radije uvoze tunu iz Jadrana nego iz njima bližih toplih mora Tihog ili Indijskog oceana? Zato što jadranska tuna ne sadrži cuguatera i druge marina toksine. Nemam podatke o tome koji je izvor tune za naše riblje konzerve, a poznati proizvođači konzervi jako paze na to koju sirovinu za preradu uzimaju. Za riblje konzerve tuna uzima se samo bijelo meso, jer crni dijelovi sadrže najveće koncentracije ciguatera toksina, ali se svi uzorci za proizvodnju analiziraju američkim setovima reagencija na ciguatera toksine. Dobri proizvođači garantiraju da njihove konzerve tunjevine ne sadrže taj toksin i zato su im proizvodi skupi. Da je problem samo u tome lako bi izašli na kraj s ciguatera toksinom. Svi riblji otpaci uključujući crno meso tune puno ciguatera toksina prerađuju se u riblje brašno, a ono je izvrstan dodatak hrani pri uzgoju životinja na farmama, od pilića do svinja. U ribljem brašnu iz toplih mora dolazi ciguatera toksin, koji se skladišti u masnom tkivu životinja na farmama i prehranom dolazi u ljudski organizam. Nitko ne zna koliko se ljudi na taj način izložilo pogubnom utjecaju ciguatera toksina. Istraživanja se tek planiraju. Smatra se da godišnje 10.000-50.000 ljudi u svijetu pati zbog otrovanja ciguatera toksinom.

http://www.hzt.hr/arhiva/otrovi_zivotinja.html

problem je, kazu, i razina histamina...svako malo neki proizvodjac zbog toga povuce konzerve sa trzista...

Back