Koja si ti vrsta putnika?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Neki bi stalno putovali, neki su oprezni, neki samo gledaju i kritikuju, a neki se ni ne vraćaju sa putovanja :)

Koja si ti vrsta putnika?

Kakve vrste putnika postoje i u koju skupinu spadaš

Oni koji ne vole putovati:

Ima ljudi koji ne žele izaći iz svoje komforne zone. Ne žele jesti drugačiju hranu, slušati tuđe jezike ni upoznavati nepoznate kulture. Žele ostati u sigurnosti svog grada ili države. Donekle je to razumljivo za Amere ili Ruse koji žive u tako velikim zemljama da ih teško mogu proputovati za života.

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAxOC8wNi9yZWxheGluZy0xOTc5Njc0XzY0MC5qcGciLCJlZGl0cyI6eyJyZXNpemUiOnsid2lkdGgiOjY0MCwiZml0IjoiaW5zaWRlIn19fQ==

Takvi ljudi mrze pripreme, odlaske i dolaske, aerodrome, stanice, menjanje novca i uglavnom se u stranim zemljama osećaju nesigurni. Radije se brinu o cveću u svom vrtu, o psu ili mački…ukratko tisuću je dobrih razloga zašto ne putovati. Oni takođe odu ponekad na putovanje, ali se žele što pre vratiti i nisu najbolje društvo jer im je sve kući bolje. Uglavnom su to muškarci koji putuju u grupama na utakmice i malo šta vide osim prvog puba pored stadiona. Uostalom sve se to može videti na televiziji.

Oni koji vole putovati:

Ljudi kao i svi drugi koji rade svoj posao, imaju svoj život, porodicu, prijatelje, dakle nisu nikakvi čudaci. Uživaju u par putovanja godišnje koliko sebi mogu dopustiti. Dužih ili kraćih. Žele videti ono što treba videti, isprobati nešto novo, iskustva, hranu, upoznati kulture…ukratko znatiželjni su.

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAyMC8wMi9qb25haC1icm93bi04MmRfa1plUV91TS11bnNwbGFzaC5qcGciLCJlZGl0cyI6eyJyZXNpemUiOnsid2lkdGgiOjY0MCwiZml0IjoiaW5zaWRlIn19fQ==

Mnogi iz te kategorije organizuju život i posao tako kako bi putovanja bila u središtu interesa. Sve oko njih je postavljeno tako da ih podržavaju u toj želji. Ti putnici putuju što je moguće udobnije i češće. Uglavnom pronalaze dobru srazmeru života kod kuće i putovanja. Često putuju sami jer je želja za putovanjem jača od želje za nagovaranja i traženje suputnika. I? Nitko im ne fali. Uglavnom. Zadnje vrijeme mi se čini da je više žena koje same putuju.

Oni koji moraju putovati:

To su oni koji moraju ići bilo gde, bilo kada i bilo s kim. Jednostavno moraju jer to im je ovisnost i neka vrsta droge. Takvima su putovanja u krvi. Promene, iskustva i doživljaji su sami sebi svrha i to je ono što im život čini kvalitetnim i sadržajnim. Ima ljudi koji žive na putu. Mesecima pa i godinama su negde. Često žive kao digitalni nomadi. Smisle posao od kojeg mogu živeti u zemljama trećeg svieta i rade online poslove poput učenja engleskog, grafičkog dizajna ili slično.

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAyMC8wMi90b2EtaGVmdGliYS1OaTNnUW9ySGc3OC11bnNwbGFzaC5qcGciLCJlZGl0cyI6eyJyZXNpemUiOnsid2lkdGgiOjY0MCwiZml0IjoiaW5zaWRlIn19fQ==

Žive iz svojih ruksaka i nemaju dom niti želju da neko mesto postane njihov dom. Takvi putnici su uglavnom backpackeri i udobnost i komfor im nije toliko važan, no to zavisi o poslu koje rade i godinama starosti. Možda je problem i u toj stalnoj potrazi za nečim novim, za nečim ne doživljenim. Često maštaju o nekom drugom mestu, a ne dožive ono na kojem jesu. Sretao sam takve putnike koji bi sa žarom u očima pričali o Africi dok su bili u Aziji.

Oni koji ne vole putovanja, a ipak putuju:

Putovanja su u modi kao nikad pre. Stotine miliona ljudi godišnje negde putuje iz raznih razloga. Svi pričaju o tome, društvene mreže su prepune fotki pa pre ili kasnije neki postanu pomalo zavidni i upuste se u avanturu putovanja. Oprezno, polako, ali ipak krenu. Vremenom se mogu otvoriti i promeniti, pa preći u neku drugu kategoriju. Selfiji su obavezni jer treba pokazati kako uživaju iako to možda nije uvijek slučaj.

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAyMC8wMi9qdWxpYW4tZ2VudGlsZXp6YS1JV29ITGcyLVVRVS11bnNwbGFzaC5qcGciLCJlZGl0cyI6eyJyZXNpemUiOnsid2lkdGgiOjY0MCwiZml0IjoiaW5zaWRlIn19fQ==

Mnogi se osjećaju prazno. Nađu se u novom okruženju, novom svetu, a opet se osete kako tu ne pripadaju. To je normalno ako se putnik ne spoji sa kulturom i ljudima oko sebe. U suštini želi biti i kući i na putu pa je sukob permanentan. Takvi obično shvate kako im je dobro bilo tek kad se vrate doma. Dok su na putu se pitaju: „Što je meni ovo trebalo?“ Znao sam jednu ekipu koja je doputovala u Japan i onda su tri dana kartali u hotelu, a da skoro nisu ni izašli u Tokyo.

Poslovni putnici​

eyJidWNrZXQiOiJ0cmF2ZWxhZHZpc29yLWltYWdlcyIsImtleSI6InVwbG9hZHMvMjAyMC8wMi9hdXN0aW4tZGlzdGVsLWgxUlctTkZ0VXljLXVuc3BsYXNoLmpwZyIsImVkaXRzIjp7InJlc2l6ZSI6eyJ3aWR0aCI6NjQwLCJmaXQiOiJpbnNpZGUifX19

Oni putuju jer moraju, Na početku karijere im je to bilo divno i zabavno, no kako vreme prolazi sve im je manje tako. Pogotovo kad steknu porodicu. Tada više nije lako biti često na putu. Dobro je onima koji putuju na različita mjesta, no većina poslovnih putnika uglavnom ide uvek u isto mesto. Oni su šlag na kafi turističkog businessa. Plaćaju najskuplje aviokarte, hotele, vozače i sve ostale usluge. Putuju u doba sajmova i kongresa kada su cene najviše i zapravo ih svi vole. Jest će u skupim restoranima, spavati u dobrim hotelima, ostati kratko i u suštini malo što videti i doznati o gradu u kojem su bili. Naravno da ima i izuzetaka, ali ne toliko puno koliko se misli. Poslovnim putnicima su putovanja posao.

Oni koji moraju putovati:

To su oni koji moraju ići bilo gde Jednostavno moraju jer to im je ovisnost i neka vrsta droge.
Žive iz svojih ruksaka i nemaju dom niti želju da neko mesto postane njihov dom. Takvi putnici su uglavnom backpackeri i udobnost i komfor im nije toliko važan,Često maštaju o nekom drugom mestu, a ne dožive ono na kojem jesu...

Ovo sam bila nekada , ali izdvojila sam delove koji mi odgovaraju .

Nema one vrste koje sam ja bila u pocetku :lol:

Dok sam jos bila jako mlada...bila mi je suluda zamisao da neko daje pare na putovanja a recimo stan se raspada, nema kola, tehnika u raspadu, itd...O dizanju kredita da ne govorimo...

Valjda posto i nisam imala nista svoje, uslovi su mi bili nikakvi...secam se tada sam mastala o normalnoj ves masini a ne o putovanjima :rumenko::lol:

Mada moram da dodam da sam i tada volela makar u susedno mesto da odem...negde makar na 50km...ali ok, necemo to racunati u putovanja...vise su to izleti :)

Onda su prvo dosla poslovna putovanja...Tu je bilo svega...i zaista bilo je da sam bila negde 3 dana a da nisam imala vremena a izadjem iz hotela...secam se...bas kao sto je gore opisano...uplate ti hotel koji je skup ko djavo...blenes u prelepo jezero i planine a nemas kada da izadjes...program od 7-10 uvece, pre 7 ujutru sastanak i dorucak, posle 10 uvece priprema za sutra i kupanje...

Dobro ta poslovna...bila su i drugacija...ne bunim se...volela sam ih :)

Onda sam jednom kvrcnula i krenula da putujem uglavnom sama...

Mislim da sam sada ova kategorija...lepo mi je da imam bastu, volela bih da imam i kuče, zivot, dom...a i da putujem...
A mozda ne bih imala problema ni da veci deo vremena na putu i radim...ali iskreno...ne bih sama tako nesto...

Oni koji vole putovati:

Ljudi kao i svi drugi koji rade svoj posao, imaju svoj život, porodicu, prijatelje, dakle nisu nikakvi čudaci. Uživaju u par putovanja godišnje koliko sebi mogu dopustiti. Dužih ili kraćih. Žele videti ono što treba videti, isprobati nešto novo, iskustva, hranu, upoznati kulture…ukratko znatiželjni su.

Nema one vrste koje sam ja bila u pocetku :lol:

Dok sam jos bila jako mlada...bila mi je suluda zamisao da neko daje pare na putovanja a recimo stan se raspada, nema kola, tehnika u raspadu, itd...O dizanju kredita da ne govorimo...

Valjda posto i nisam imala nista svoje, uslovi su mi bili nikakvi...secam se tada sam mastala o normalnoj ves masini a ne o putovanjima :rumenko::lol:

Mada moram da dodam da sam i tada volela makar u susedno mesto da odem...negde makar na 50km...ali ok, necemo to racunati u putovanja...vise su to izleti :)

Onda su prvo dosla poslovna putovanja...Tu je bilo svega...i zaista bilo je da sam bila negde 3 dana a da nisam imala vremena a izadjem iz hotela...secam se...bas kao sto je gore opisano...uplate ti hotel koji je skup ko djavo...blenes u prelepo jezero i planine a nemas kada da izadjes...program od 7-10 uvece, pre 7 ujutru sastanak i dorucak, posle 10 uvece priprema za sutra i kupanje...

Dobro ta poslovna...bila su i drugacija...ne bunim se...volela sam ih :)

Onda sam jednom kvrcnula i krenula da putujem uglavnom sama...

Mislim da sam sada ova kategorija...lepo mi je da imam bastu, volela bih da imam i kuče, zivot, dom...a i da putujem...
A mozda ne bih imala problema ni da veci deo vremena na putu i radim...ali iskreno...ne bih sama tako nesto...

Oni koji vole putovati:

:tick:

:heart:

Varijacija na temu....ali prilično slično.
Onaj koji voli da putuje.

Back