Koja je razlika između nastavnika i profesora?

Ja sam u školu išao 2000-tih, master diploma i diploma fakulteta po starom programu su zakonski izjednačene.
Izjednačeni po čemu ?
Po statusu ? - (po pravima da ravnopravno konkurišu za doškolavanje , za posao - to je u svrhu zaštite prava ranijih akademaca)
Ili i po zvanju ?

Treba biti profesionalac raditi sa srednjoškolcima, a nastavnik samo nastavlja posao učitelja i vaspitača. :)
I srednjoškolski nastavnici su nastavnici, a na fakultetu predaju profesori, koji 'moraju' biti doktori nauka (bude po neki izuzetak, ako dotični ima priznanje da je najbolji u struci,.. malo ih je )

Poslednja izmena:
Diploma stečena po starom programu ( na fakultetima u trajanju od četiri do šest godina ) neće biti verifikovana u Master diplomu, ako student nije pisao diplomski rad. O tome odlučuje svaki fakultet za sebe, ali je to stav univerziteta.

1699594698702.jpeg

Ne, po zvanju nisu jednaki

Mi smo svepredavače u srednjoj školi nazivali profesorima.
Tako je svuda,... u našem društvu je običaj da nastavnike razredne nastave zovemo učiteljima, nastavnike predmetne nastave u osnovnim školama nastavnicima, a nastavnike predmetne nastave u srednjim školama profesorima,
Uredba o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, u kojој se ne pravi takva jezička distinkcija ni za osnovno, ni za srednje, ni za visoko obrazovanje, već su svi zaposleni u prosveti, na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja, jednostavno NASTAVNICI.
Pravno gledano, svi su nastavnici.

Diploma stečena po starom programu ( na fakultetima u trajanju od četiri do šest godina ) neće biti verifikovana u Master diplomu, ako student nije pisao diplomski rad. O tome odlučuje svaki fakultet za sebe, ali je to stav univerziteta.
Po zvanju nije isto ali je isto po pravima i nekim izvesnim privilegijama. Diplomirani inženjer građevine po starom programu na primer i diplomirani inženjer po novom su istog zvanja, ali nisu isti po pravima i privilegijama. Diplomirani po starom su u rangu mastera po novom programu a diplomirani po novom su rang niže u odnosu na zvanje mastera.
Tako je svuda,... u našem društvu je običaj da nastavnike razredne nastave zovemo učiteljima, nastavnike predmetne nastave u osnovnim školama nastavnicima, a nastavnike predmetne nastave u srednjim školama profesorima,
Uredba o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, u kojој se ne pravi takva jezička distinkcija ni za osnovno, ni za srednje, ni za visoko obrazovanje, već su svi zaposleni u prosveti, na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja, jednostavno NASTAVNICI.
Pravno gledano, svi su nastavnici.
Ja to nisam znao, mi smo svi sve predavače u srednjoj školi nazivali profesorima.

Back