Koja gitara vam najbolje legne u ruku?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.252
Pitanje za sve koji sviraju gitaru
Koja gitara vam najbolje legne u ruku?

Obrni okreni, meni najčešće jazzmaster (mada znam da promenim mišljenje s vremena na vreme :))

1693939672589.png

taj standard je svake godine bio drugačiji od prethodne, bilo američki ili meksički. Držao sam ih puno u rukama i nisam imao dva baš ista. Sad mi kao pomalo žao što sam prodao nekoliko
Tacno, moj je sa magnetima fat 50cs, prestali su da ih proizvode 2016, posle je dosla serija Professional sa drugim magnetima, vrat je siri sto mi ne odgovara, nemam duge prste kao cika Hendrix :D .

Tacno, moj je sa magnetima fat 50cs, prestali su da ih proizvode 2016, posle je dosla serija Professional sa drugim magnetima, vrat je siri sto mi ne odgovara, nemam duge prste kao cika Hendrix :D .
iskreno, ja ne mogu da ih povatam. Oslanjam se, kao i najveći broj gitarista, u osećaj kako leži u ruku. I za magnete je haos jer ima desetak opcija. Mene mrzi da menjam magnete, ali sam radio i to.

Imaš profil vrata, pa radijus, pa vrsta pragova, pa maple ili rosewood kao standardne a u posledenje vreme i pau ferro ( a redje ebony ili sintetički). Mrštio sam se na pau ferro ali mogu ti reći da uopšte nije loš, imam ga na nekim gitarama

Dobar primer jeftinih i dobrih gitara je Squier Classic Vibe. Imalo je tu dobrih primeraka nista losijih od onih proizvedenih u Meksiku.
Classic Vibe i nisu tako jeftine, duplo su skuplje od obične serije, ali jesu dobre, u nekim slučajevima bolje od Meksičkih. Em sam probavao dosta u radnji em ih imam, kao i Fendere meksičke, japanske, koreanske, kineske i američke.

Jednom sam probavao telekastere u radnji i jedina dva koja su mi se svidela su bili Squier CV (nekih 400 evra) i američki Custom Shop (preko 2 soma). Meksički i obični američki mi se uopšte nisu svideli.

iskreno, ja ne mogu da ih povatam. Oslanjam se, kao i najveći broj gitarista, u osećaj kako leži u ruku. I za magnete je haos jer ima desetak opcija. Mene mrzi da menjam magnete, ali sam radio i to.

Imaš profil vrata, pa radijus, pa vrsta pragova, pa maple ili rosewood kao standardne a u posledenje vreme i pau ferro ( a redje ebony ili sintetički). Mrštio sam se na pau ferro ali mogu ti reći da uopšte nije loš, imam ga na nekim gitarama
Na seriji Professional vrat je siri i pragovi su uzi i visi u odnosu na medium jumbo, radijus 9.5, magneti V-mod kombinacija alnico 3 i 5.
Mnogi zale za starijom serijom, stvar ukusa.

Znam da su u zadnje vreme modele proizvedene u Meksiku radili sa pau ferro zbog ogranicenog eksploatisanja palisandera i nije lose, cak i bolje nego sadasnji rosewood koji se koristi na jeftinijim modelima.
Od izbora magneta glava da te zaboli, ko se odvazi da krene za svetim gralom propao je.

Na seriji Professional vrat je siri i pragovi su uzi i visi u odnosu na medium jumbo, radijus 9.5, magneti V-mod kombinacija alnico 3 i 5.
Mnogi zale za starijom serijom, stvar ukusa.

Znam da su u zadnje vreme modele proizvedene u Meksiku radili sa pau ferro zbog ogranicenog eksploatisanja palisandera i nije lose, cak i bolje nego sadasnji rosewood koji se koristi na jeftinijim modelima.
Od izbora magneta glava da te zaboli, ko se odvazi da krene za svetim gralom propao je.
zato to ti treba nekoliko gitara ;)

Classic Vibe i nisu tako jeftine, duplo su skuplje od obične serije, ali jesu dobre, u nekim slučajevima bolje od Meksičkih. Em sam probavao dosta u radnji em ih imam, kao i Fendere meksičke, japanske, koreanske, kineske i američke.

Jednom sam probavao telekastere u radnji i jedina dva koja su mi se svidela su bili Squier CV (nekih 400 evra) i američki Custom Shop (preko 2 soma). Meksički i obični američki mi se uopšte nisu svideli.
Nekada su bile 250 evra i ljudi su kupivali kao lundi dok se prodavci nisu probudili i zeznuli stvar.
Jedina mana im je bila jeftina eletronika ali i pored toga su dobro zvucale .
Od americkih , meksickih i japanski koji model ti se najvise svidja ? Izrada, zvuk....

Od americkih , meksickih i japanski koji model ti se najvise svidja ? Izrada, zvuk....
zavisi koji model. Sveukupno od stratokaster (stila) gitara mi se najviše svidja Ibanez Roadstar II 205 i 135. Oba su ista na oko, razlika je u magnetima. 135 ima zvonak zvuk i skoro je isti kao telekaster a 205 ima puniji zvuk i faktički pokriva sve žanrove. Oba modela su single coil. Profil vrata je 7,25 inča što je kao i rane verzije Fendera.

Američki fender istrat iz 1989 mi se svidja kao klasičan strat sa svetlijim zvukom.

Dugo sam izbegavao telekaster jer mi se nije svidjao na oko a sad sam totalno naložen.

Jazzmaster mi trenutno najviše leži jer ima ofset telo i kad položim ruku tačno mi padaju prsti izmedju magneta. Inače nervira me kada trzalicom pipnem magnet. Zato sam prodao neke Les Paul sa tri magneta

Ima i nekih uber jeftinih koji mi se takodje svidjaju iz ovog ili onog razloga a uglavnom to što za frakciju para dobiješ skoro isto što i za brendirani model. Za magnete je najbitnije da su potopljeni u parafin (wax potted) zbog miksrofonije, a ostalo je stvar ukusa. Imam gitaru koja cela nova košta manje od pola cene samo jednog kvalitetnog brendiranog magneta i gde mi se zvuk svidja više nego Gibson.

Back