Koja današnja rep. je pravni naslednik osvojenih olimp. medalja u vreme SFRJ i SHS?

• Začetnik teme Začetnik teme kyo.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koja današnja rep. je pravni naslednik osvojenih olimp. medalja u vreme SFRJ i SHS?

• 1. država koju odabere nosilac medalje (a ako nije živ onda po ključu: nacionalnosti)

• 2. država koju odabere nosilac medalje (a ako nije živ onda po ključu: mesto rođenja)

• 3. država koju odabere nosilac medalje (a ako nije živ onda po ključu: mesto boravka)

• 4. Srbija (kao republika s bivšim glavnim gradom SFRJ)

• 5. Srbija i Crna Gora (kao poslednje republike SRJ)

• 6. Srbija, Hrvatska i Slovenija (kao nosiocima Kraljevine i Države SHS)

• 7. NI JEDNOJ jer medalje tih sportaša pripadaju isključivo tim bivšim državama

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
tema je prebacena sa politike na zahtev autora teme.

hvala!
eto još da čujemo šta o tome kažu sportaši i navijači....

pa ukoliko bude "komentara" poput ovih s prethodne dve stranice...što se mene tiće može i da se onda zaključa tema...

kad sam otvorio temu...smatrao sam da će rasprava biti konstruktivna...al nije se baš tako pokazalo

možda forumaši s ovog pdf budu konstruktivniji...ukoliko ne...može slobodno katanac

istu temu i anketu sam postavio kolegama s najposjećenijeg hrvatskog foruma....
....evo rezultata:

Koja današnja republika je pravni nasljednik osvojenih olimpijskih medalja...?
1. ni jednoj!
jer medalje tih sportaša pripadaju isključivo tim bivšim državama....17....36.17%
2. država koju odabere nosilac medalje (a ako više nije živ onda po ključu:
nacionalnosti ).................................................................15.....31.91%
3. država koju odabere nosilac medalje (a ako više nije živ onda po ključu:
mesto prebivališta )............................................................8.....17.02%
4. država koju odabere nosilac medalje (a ako više nije živ onda po ključu:
mesto rođenja ).................................................................5.....10.64%
5. Srbija (kao republika s bivšim glavnim gradom SFRJ)........5.....10.64%
6. Srbija i Crna Gora (kao poslednje republike SRJ)..............2.......4.26%
7. Srbija, Hrvatska i Slovenija
(kao nosiocima Kraljevine i Države SHS).......................................2.......4.26%

a evo i nekih komentara::idea:

Za pojedinačne sportove tu nema diskusije.
A za timske jugoslovenske medalje anketa bolje ovako:
1.Srbija - kao jedina koja se nije odrekla boja pod kojim je igrala , dok drugi svi jesu!!!
2.Zajedničko nasleđe - što znači da svaka republika postavi svoj odeljak u muzejima svojih država u spomen države i grba za koju su igrali "svi" a ne samo njihovi dečki.
3.Baciti ih sve sa Kalamegdana u Dunav i Savu!!
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nema nasljednika. Medalje su jugoslavenske, i u statistikama treba pisati jugoslavensko ime. Ne može se to podijeliti
:oops:

Uopće nije stvar pravnog nasljeđa.
Te medalje pripadaju SVIM republikama, jer su ih osvajali sportaši iz svih republika i građani svih republika su financirali natjecanja i gradili sportske objekte i omogućavali uvjete za sportaše iz svih republika. Nije to nikakav ekskluzivitet Srbije. Eventualno si možete prisvojiti medalje iz pojedinačnih sportova koje su osvojili Srbi (ista stvar i za ostale republike) iako je i to upitno - iz razloga iz prethodne rečenice. Te medalje jednostavno pripadaju zemlji koja je jednom postojala, a zvala se SFRJ. A NISU srpske.
Što god kažeš, za ovaj postupak jednostavno NEMA opravdanja.
:)

..........

Medalje sportista osvojenih pod zastavom SFRJ su medalje koje je osvojila SFRJ i ne moze ih svojatati ni jedna republika bivse drzave.Ne moze Hrvatska sad reci `Mi smo bili prvaci sveta u rukometu `86` ili Srbija da kaze `mi smo bili prvaci sveta u kosarci `90`.Moze se reci da su sportisti iz svih republika ucestvovali u osvajanju medalja za SFRJ,ali medalje osvojene pod zastavom trobojkom sa petokrakom ostaju medalje koje je osvojila SFRJ ane ni Srbija,ni Hrvatska ni Janko ni Marko!

Srbija. To vam je cijena toga što ste se odvajali :P

ja ne želim ni jednu kao ni većina mog naroda ne žele ni jednu medalju srpskog sportiste... a vi bi medalje hrvatskih

ima jedna poslovica..."kako se lako kititi tuđim perjem" al ne bih dalje... meni bi bilo ispod časti se kiti tuđim medaljama

npr. Mate Parlov nedavno preminuo se izjašnjavao kao Hrvat i najbolji sportist Hrvatske 20.og veka ...i njegovom medaljom bi se vi koristili - jadno (a nama zamerate primerice što svojatamo Teslu, Tesla je bar živeo na području današnje Hrvatske i u njegovoj biografiji izjavio je da Hrvatsku smatra svojom domovinom i poštuje svoje srpske korene...zdok Mate Parlov nema nikakvih dodirnih tačaka sa Srbijom) eto dokle stiže patetika srbijanskog olimpijskog komiteta :klap:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mate_Parlov
ajde još mogu razumeti u grupnim sportovima tipa fudbal, košarka, rukomet, vaterpolo (mada se i tu zna iz kojih su republika bili u kojem sportu najviše zastupljeni)

al dobro kao što rekoh meni bi bilo ispod časti i morao bih imati obraz ko džon da kažem za nekog srpskog sportistu iz vremena SFRJ da medalja pripadne Hrvatskoj....al neki očito imaju
toliko
:bye:

Back