Koja borilacka vestina/sport najvise uliva "laznu nadu", "lazno samopouzdanje" ?

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Da li znate sta je gore nego biti uplasen, malog samopouzdanja, ne verovati u sebe, "nemati srce" "nemati testise" , ne znati baratati nekom borilackom tehnikom/sistemom?

GORE JE IMATI LAZNO SAMOPOUZDANJE I ISKRIVLJENU SLIKU O SEBI I SVOJIM BORILACKIM SPOSOBNOSTIMA.

U prvom slucaju sve je negativno ali ima jedna veoma dobra pocetna stvar mozda i najbitnija na kraju krajeva - REALNOST. ISTINA. OBJEKTIVNOST. NEPRISTRASTNOST. Osoba je svesna da je nemocna, i gledace da konflikt izbegde, ili pak ako dodje do toga da pobegne, ili da zatrazi pomoc, ili sta vec.

Ono sto je gore od toga (ako zanemarimo da mnogi imaju komplekse, pa im je lakse da im je racopana glava i istopljena siva masa nego da im je ego i najmanje taknut) je da covek misli da je izuzetno spreman, jak, mocan, ZNA TAMO NEKE MISTICNE TEHNIKE I TAJNE POTEZE, zna da baca madjiju kao iz Mortal Kombata, i onda i Tajson da mu stane na crtu on ce krenuti u konflikt kao da je ispred njega dete izaslo od 5 godina.....A zna se kako zavrsi....Bude prebijen kao vo u kupusu.

Mislim mozda su te vestine/sportovi (mada tesko sport da mzoe da bude, cim je sport realan je) lose za borenje, ali bas su zanimljive iz UGLA PSIHOLOGIJE, KOLIKO COVEKA MOGU DA ZALUDE I ISPERU MU MOZAK, DA GA IZMANIPULISU, KAO NEKA VRSTA PSIHOTERAPIJE ZA BOOST EGA KOJI JE BIO U TESKOJ DEPRESIJI. Ajde da se radi o deci do 12 godina pa da covek i razume nekako, ali bre ovde se radi o odraslim zrelim ljudima......

Koje su to vestine po Vama? Evo po meni, da kazem odmah to je AIKIDO I WING CHUN.

Ali pogotovo WING CHUN. Ljudi tako nerealno pricaju i fantaziraju kada se naloze na Wing Chun, da to izgleda kao da su pobegli iz Laze Lazarevica ili pak pusteni za vikend jer su uredno uzimali antipsihotike...... Ti ljudi ako nastave da treniraju jos neku godinu i ako im ne daj Boze neki Kinez odrzi samo jedan seminar, pa jos ako mu daju 2000e da im kaze "ti si sad si fu" ti ljudi ce misliti da mogu da blokiraju i metak nekim tamo tradicionalno-modifikovanim blokom koji bas samo njihova skola praktikuje i cuva tajno od ostalih skola.

Gledam razne ljude iz WC sveta, previse su puni sebe, a za to nemaju ni najmanji razlog - nemaju sportskih tuca, nisu imali ni jednu ulicnu tucu, ali oni o sebi imaju misljenje da bi mogli da zacas nokautiraju i Klicka sa ona 3 vezana slaba WC udarca.......

Naravno, s vremena na vreme posle odgledanog filma Ip Man ili pak bilo kog filma sa brus Lijem, misle da su supermeni......Verujem da idu kroz grad i kada ih neko pogleda popreko zamisljaju scene iz filma Ip Man vs 10 black belt i kako bi oni polomili pola grada, a njima da ne fali ni dlaka sa glave. :hahaha:

Zasto je sve ovo ovako? Po meni , zato sto nikada nisu primili udarac. Zato i ne cene protivnika i sta on sve mzoe a sta oni zapravo i ne mogu. Zato su bokseri dobri..... On je primio mnogo udaraca i mnogo zadao i on je realan, zna kako je, zna sta da ocekuje.

To se uci jos na nivou klinaca i tinejdzerskog nasilja - Nekog zezas zezas, doope mu pomeras, pa tako redom, dok se ne nadje neko ko izgleda nista posebno ali ti samo ladno pridje i tako te dobro zvizne da si naucio lekciju za ceo zivot..... Posle kada zelis opet nekog da zezas, 10 puta realno meris da li MOZES TOG LIKA DA ZEZAS, sto znaci da je klinac poceo da ceni druge a uvideo koliko je on zapravo nesavrsen i nemocan.

I to se tada nauci, a vidim da su mnoogi preskocili tu lekciju pa je nisu naucili ni do 60 godina zivota, a posle idu kao neke satro povrede i povlacenje iz sveta borenja, pa onda kao trenerski rad, kao extra si trener ali si borac nula, ali opravdanje kako imas tamo neke povrede pa zbog toga ne mzoes inace bi mu prosuo creva......

Sve isto i za Aikido, s'tim sto se oni milion puta manje qrcei hvale na sva usta, nego cute i filosofiraju i predstavljaju se kao odbranioci a ne ako superiorni mambo dzambo WC sistem koji pali u svim mogucim situacijama i pozicijama (stand, parter)

Mislim napisah se ja, imamo puno tema - Koja vestina je najbolja, koja je najprimenjivija, koja je najlaksa za ucenje, sta je za decu sta za matore, ali nismo imali cini mi se ovakvu , iz ugla psihologije, da sagledamo da li NEKA VESTINA MOZE DA SKODI PRAKTIKANTU.

Poslednja izmena:
Ma ovaj nije video Wing Tsun ili Chun...

Pljuvac, ima zadatak da pljuje na konkurenciju boji se da neko ne otvori skolu i uzme im ucenike.

Ahahhahahhah druze ja treniram box i MMA se trudim nesto laicki. Kakva crna konkurencija, moji svi postovi su upuceni za WC u globalu a ne za tvoj licno WT.

Trenirao sam WC tj WT, sve je to slicno, pa nije - ovo je dzudo a ovo je sad macevanje pa se toliko razlikuje....Sve je to WING CHUN sa kojim god slovom pocinjalo.

I da ga nisam video, niej to nista, nemam ja potrebu ni da ga vidim da bi shvatio bilo sta, meni je potrebno da vidim tebe u oktagonu ili ringu a ne ja nista da pokusavam, jer mzoda sam ja najgori primer WC praktikanta pa ce rezultati biti neobjektivni, ali zato ti trebas kao najbolji praktikant WC-a da budes u experimentu i dokazes svima nama u oktagonu koliko je WC "ubitacan" lol

Ako uzmem poentu onoga sto si hteo da kazes-DEBELO si u pravu. I ja naravno,kao i svi,imam misljenje na ovu temu,s'tim sto cu da se uzdrzim od prozivanja drugih vestina.
Ali da si u pravu-u pravu si.
Svaka cast za temu.
I to je jedna mnogo opasna zajebancija.
Ali moram da te pitam,koji sport/vestinu ti treniras?

dosta toga trenirao, karate WC, box, sam kick box i mma pokusavao, uglavnom udaracke vestine, nesto i ne volim bacacke i parter, ali ne poricem njihovu ucinkovitost, kao sto isto tako volim da vezbam WC i volim i pokrete i ceo sistem filozofije i sve, ali sam realan kada pricam, to sto ne sto volim ne znaci da cu da budem kao zaljubljeni tinejdzer koji idealizuje nesto i iako mu cela skola kaze da ga je devojka prevarila i da ima cak i klip na YT sa zurke on u to ne veruje i toliko je siguran u sebe i svoju ljubav da nece ni otici na YT da vidi. A i da vidi rekao bi, sta je ovo, ovo je skrivena kamera ovo je namontirano ona ene voli.....E tako isto rade i ovi sa WC-om. Totalno iracionalni. I bolje je sto su takvi, jer kada bi postali odjednom racionalni izvrsili bi samoubistvo na sta trose zivot, isto kao sto izvrsi samoubistvo neko na kraju kada sazna da je bio zaljubljena budala.......Najbolje je lagano prepoznavati da si bio u zabludi sa laksim i tezim fazama depresije, ali na kraju ipak izguras i prihvatis da si bio budala duze vreme u svom zivotu.

Sine ja sam se dokazivao tu gde sam, a sada je na vas mladje vreme.

Kod mene su dolazili razni da me oprobaju i da mi zatvore skolu, od Kik boks do sve moguce ali sam ju ja zatvorio kada nisam imao vise volje a ne kako su ovi hteli, smatrajuci me konkurencijom...

I iza mene je takodje ostalo, ne pobedjen...

U jbt pa ono samo ti Cak Noris i Rocky Marciano nepobedjeni???

Svaka cast skidam kapu, bolji si i od Tajsona i od Alija i od Rokija.

Al najbitnije od svega je vasa vecita "nedokazivost argumenata" tj pricate osiljeno sa sve hyper naglaskom, ali ste se obezbedili time sto kazete - "ali ja sada imam tesku povredu/ali ja sam penzioner sad" ....

E pa to je ono - "laje kuce samo ono koje ne ujeda" ..... Oni sto ujedaju ne moraju da laju nego se zatrce i ujedu te.....

Ili ono - Laje kuce iz svog dvorista, ali samo zato sto zna da covek sa ulice ne mzoe da udje u to dvoriste i sto ga ograda stiti....A kada je kuce na ulici e onda se sklanja i ne sme da zalaje.

Tako i Vi, borci "ubitacnih borilackih vestina, koji se plasite da upotrebite tako brutalne tehnike u MMA oktagonu da ne poubijate 80% boraca pa nema posl eko da se bori - Da Vas neko silom kidnapuje i sve ponabija u oktagone i kaze - ajde se sad proseravaj kao preko foruma - svi bi cutalii drhtali, ali kada se krijete preko foruma i preko invalidnosti/penzionerstva, e onda je lako junaciti se, jer znas da ne mzoes biti izazvan i unapred si odredio opravdanje za bilo sta sto moze negativno da ti se desi.

To je kao i ono kada matorac objasnjava sinu vecito - Uuuuu znas sta sam ja u tvoje godine radiiiiiooo...UUuuu , eeeee da su mi tvoje godine, znas sta bi ja radio.......

Sta je zapravo radio u njegovim godinama? - Bio je sonja. Sta bi opet radio da je sada u njegovim godinama da se vrati? Bio bi opet sonja.

Ali posto zna da se ne moze vratiti u njegove godine i da nema argumenata i dokaza da se vidi kakav je bio - E ONDA JE LAKO JUNACITI SE.

Nemoj da preterujes.

Uoszbilji se malo.

U toj WC skoli neces verovatno imati prilike da treniras sparing, ali uzmi sa prijateljima koji treniraju tamo, pa se sastajte i trenirajte borbu i pokusavajte sto vise tehnicki da primenjujes WC i vremenom ces biti dobar...

Samno je problem u tome sto najverovatnije jedini Avci WT pokazuje kako se WT koristi u sparingu.

Tako da je i to tvoj problem jer mnogi nerazumeju blisku borbu i borbu na distancu dok dodje do bliske.

U bliskkoj borbi se primenjuju klasicne WT tehnike dok u sparingu na distanci se te tehnike sasvim drugacije primenjuju da bi imale efekte.

Mnogi ih tada primenjuju kao u bliskoj borbi a to je pogresno i dolazi do razocarenja.

Poslednja izmena:
Nemoj da preterujes.

Uoszbilji se malo.

U toj WC skoli neces verovatno imati prilike da treniras sparing, ali uzmi sa prijateljima koji treniraju tamo, pa se sastajte i trenirajte borbu i pokusavajte sto vise tehnicki da primenjujes WC i vremenom ces biti dobar...

Samno je problem u tome sto najverovatnije jedini Avci WT pokazuje kako se WT koristi u sparingu.

Tako da je i to tvoj problem jer mnogi nerazumeju blisku borbu i borbu na distancu dok dodje do bliske.

U bliskkoj borbi se primenjuju klasicne WT tehnike dok u sparingu na distanci se te tehnike sasvim drugacije primenjuju da bi imale efekte.

Mnogi ih tada primenjuju kao u bliskoj borbi a to je pogresno i dolazi do razocarenja.

занимљиво, шта је то код вас борба на дистанци и блиска борба?
У мом „спорту“ блиска борба је већ кад ти приђе на пар метара... ;)

To niej bliska borba.

Nije bitno.

Da obajsnim ovo:

Ocigledno je vecinom istina sto sam zakljucio o tebi sto se tice WC.

Zasto gore kazem o Avciju.

Zato sto covek ima najvecu praksu, stalno trenira sa svim mogucim strucnjacima visokog dana u borilackim vestinama kod policje i u primeni Wt tehnika u praksi za policiju i specijalne jedinice.

Samo vas savetujem inace meni ni u dzep ni u dzep...

Ajd postavi neki klip kako trenirate ili borbu?

Poslednja izmena:
Moram samo da prokomentarisem 2 klipa (samo njih sam pogledao):
prvi je Ving Tzun vs Kickboxen - smesno,ne vidim ni jedan razlog zasto bi stalno padao na zemlju onaj kikbokser.
drugi je Wing Chun vs Karate 1 hard core full... - jos smesnije. Onaj tip ima veze sa karateom kao sto ja imam veze sa kapsulom kojom se Baumgarnter penjao u nebesa. Ne vidim ni jedan razlog zasto bi samo stajao dok ovaj tuce po njemu...
Sve u svemu pogledacu i ostele klipove ali ova 2 su bezveze-totalno nerealno.
Ovo je najverovatnija situacija izmedju realnih sportova/vestina i sportova/vestina koji "ulivaju lazno samopouzdanje".
Potpisujem da ce se ovako nesto desiti svaki put.

Jos nesto - svako ima prava da izabere vestinu/sport koji odgovaraju njegovim zeljama,potrebama a najvise mogucnostima. Samo treba biti iskren prema sebi pa izgovoriti na glas: Ja ne mogu ovo da treniram. Ja ne zelim da trpim udarce,ne zelim da radim celicenja! Ne zelim da povracam od siline treninga! NIJE TO ZA MENE.
Vecina ne moze to da prizna sebi,a onda sujeta nastupa...

bRu zLi je pokrenuo ovu temu da bi kao odgovor dobio WING CHUN :D
ALI! Nije problem u vestinama, nego u nacinu treniranja i u trenerima. Evo jedan primer iz prve ruke - Lik iz kraja, sitan, lose vidi, zovu ga "Cora" ceo zivot, pun para ali i kompleksa, krenuo u teretanu, nagruvao se od hemije za kratko vreme i krene da trenira MMA (ne mogu da se setim koji je klub u pitanju, bilo je pre 3 godine, ne znam ni da li mi je rekao). Posle neka 2-3 meseca, drugar koji se uopste ne razume niti prati svet borenja, pita ga "A dobro, sta ti je taj MMA?" (tim recima) i ovaj mu na to odgovori: "Pa znas brate, ako bih se sada pobio sa nekim na ulici, mogao bih da ga ubijem golim rukama, a mene niko ne moze da dobije sad." Nisam nista karikirao, majke mi :)
Da li je na bRu zLijevo pitanje odgovor MMA? Naravno da nije...ali ima svega i svacega...
Ja bih rekao da nije ni wing chun, nego da je to aikido. Definitivno :)

dosta toga trenirao, karate WC, box, sam kick box i mma pokusavao, uglavnom udaracke vestine, nesto i ne volim bacacke i parter, ali ne poricem njihovu ucinkovitost, kao sto isto tako volim da vezbam WC i volim i pokrete i ceo sistem filozofije i sve, ali sam realan kada pricam, to sto ne sto volim ne znaci da cu da budem kao zaljubljeni tinejdzer koji idealizuje nesto i iako mu cela skola kaze da ga je devojka prevarila i da ima cak i klip na YT sa zurke on u to ne veruje i toliko je siguran u sebe i svoju ljubav da nece ni otici na YT da vidi. A i da vidi rekao bi, sta je ovo, ovo je skrivena kamera ovo je namontirano ona ene voli.....E tako isto rade i ovi sa WC-om. Totalno iracionalni. I bolje je sto su takvi, jer kada bi postali odjednom racionalni izvrsili bi samoubistvo na sta trose zivot, isto kao sto izvrsi samoubistvo neko na kraju kada sazna da je bio zaljubljena budala.......Najbolje je lagano prepoznavati da si bio u zabludi sa laksim i tezim fazama depresije, ali na kraju ipak izguras i prihvatis da si bio budala duze vreme u svom zivotu.

tacno tako!:ok:

Danas izasao tekst na blogu koji svim ljubiteljima wing chuna (tsuna) toplo preporucujem
http://wingtsunkosjeric.wordpress.com/2012/11/14/kako-se-kalio-wing-tsun-u-meni/

amen ! to je to....posebno zadnji deo price. i sad neka neko kaze ni da ova prica ne drzi vodu.
ja ,licno kako sam naveo na pocetku price postujem WC i volim njegove tehnike ,ali WC samo moze biti dobar sa kombinovanjem i da se zestoko radi ,kao u realnim situacijama. ulica je ulica ,makljanje na ulici je kao sto se kaze ,sekunda koja odlucuje.
svaka cast na nadjenom dokazu:ok:

bRu zLi - ti kao da zaista voliš da govoriš ( ili možda bolje rečeno lupetaš ) gluposti. Pošto većinu besmislenih tema na pdf Borilačke veštine i sportovi započinješ ti, očigledno da imaš dosta vremena za internet, pa se razuman čovek zapita kako toliko borilačkih veština upoznaš, i još usput izgradiš nekakvo mišljenje o njoj ?
Pošto ti očigledno poznaješ neke stvari dosta površno, moj ti je savet - da se jednostavno suzdržiš od nepotrebnih i besmislenih komentara.
Ako već želiš da izneseš neko mišljenje, a opet želiš da to tvoje mišljenje bude uvaženo, postoje načini.
A to sigurno nije, ja video na youtube - u , moj drug iz razreda, video na filmu... Da bi stekao mišljenje o nekoj BV, morao bi prvo da stekneš iskustvo u vezi sa tom borilačkom veštinom, a za to ti je potrebno vreme. Tek tada možeš steći određenu sliku. Sve van toga je NIŠTA ( iliti GLUPOST ).

Pa o tome i pricam celo vreme:

A onda je sve krenulo kako treba…

U Zagreb sam išao još godinu dana i bio sam pred samim završetkom sistema. Truntić je počeo samnom mnogo oštrije da radi i počeo je da me uvodi u klinč, pa me pritera uza zid i krene da me napada bespoštedno. Znam da su mi ruke otpadale ali sam isto tako znao da je to moj put do prakse. Kući sam organizovao sa raznim ljudima sparinge ( čitaj makljaža bez rukavica nismo ih imali ). Brojne borbe sa karatistima, Full Kontakt borcima, bokserima. Jedno vreme su me dobijali a onda se desio u meni prevrat koji i danas danju pamtim. Najednom sve je počelo da funkcioniše samo od sebe. Tako malo sam koristio tehnika da bi pobedio. Rotacije, centralna linija, Wu Sau, direkti, krošei , noge i sl. Sve je išlo kao podmazano. Najednom su moji drugari primetili promenu u meni i počeli da respektuju Wing Tsun. Na pitanje : ” Ej bre šta se sa tobom desilo kad sad ti nas melješ ” ? Ja se setim ujaka i kažem : ” Ukrotio sam ruke” …

Wing Tsun Kung Fu je dinamičan, brz, oštar, jak, surov i ne može da se nauči ako se radi kilavo, klimavo, lagano kao uspavanka. Mora da se pored tehnike, formi, lutke, udaranja u džakove , fokusere i radi borba ali ne samo sa vežbačima Wing Tsuna. Mora da se prođe raznovrsnost protivnika. Mora da se oseti bol, strah i stvarnost. Ako smo samo u klubu u lepom kimonu i ratkamo ubeđeni da će Bong Sau da funkcioniše onako eto , grdno se varamo, dobićemo batine vrlo lako. Impuls napada je užasan, tu eksplodira sila koja kreće ka vama i to ne može da se meri sa uljuškanim vežbanjima. Borci poput boksera stiču rutinsko udaranje u čoveka punom snagom, a većina Ving Čun praktičara to rade u džak ( i to se sve ređe radi), na prazno i onako eto do protivnika. A i kada se bore u či sau to izgleda kao da se devojčice počupaju za kosu. Wing Tsun Kung Fu jeste praktična veština ali samo onda ako se stvarno vežba i primenjuje.

Zanose se ljudi pričama MMA i Wing Tsun. To je smešno porediti jer MMA borac se sprema za pakao u kavezu, na ulici nema borbe od 3 minuta sa pauzama… Na ulici je stvar sekundi. A Wing Tsun borac u kavezu može samo da popije debele batine jer nije spreman za takav napor i bol. I ja ovo zaista kažem iskreno. Ljudi vole da porede MMA, K1 , Karate , Wing Tsun , Aikido i sl. To je stvarno smešno sobzirom da je namena svih tih veština usmerena za sopstvene potrebe kao što su tatami, kavez, ring i sl. Wing Tsun borci su ipak ljudi koji nemaju potrebu za ekstremnim spremanjima kao što to zahteva MMA. Ako bi se Wing Tsun borac spremao za MMA onda bi to bio neki sasvim drugačiji vid priprema i treniranja. Nema Wing Tsun ubitačne tehnike, to samo pričaju neznalice, W.T. može da ubije udarcem nekoga slučajno ili onog ko se ne brani, kao što to isto važi i za ostale veštine. Nema tajne ubitačne tehnike. Uvek me nasmeju priče Dim Mak ( smrtonosni dodir) , tajna tehnika i sl. To dragi moji ne funkcioniše. Wing Tsun mora da oznoji dupe, da malo preboli modrice pa onda može da bude spreman za borbu.

Bežite od salonskih učitelja kod kojih sve lepo funkcioniše u klubu, a napolju …

Sa poštovanjem Ivan Stefanović

Lažnu nadu i lažno samopouzdanje uliva samo onome ko ne zna šta želi.
Naravno wing chun je najbolji po većini ljudi i on uliva samo realnu nadu i sigurnost kakvu ništa drugo ne uliva.
I ostale V i Sportovi su dobri, ali jbg, wing je wing tu nema šta, samo onaj ko je ljubomoran i ko nnema gde da uči prave stvari u ovoj veštini može da ga kinji.;)

Back