Koincidencije ili sinhroniciteti

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
30.272
"Otvoren sam za vođstvo sinhronicitetom i neću dozvoliti da očekivanja ometaju moj put." Dalaj Lama

~ Karl Gustav Jung
(Carl Gustav Jung, 1875-1961), tvorac termina sinhronicitet, definisao ga je kao princip bezuzročne povezanosti. Mnoga njegova lična iskustva navela su ga na zaključak da postoji klasa događaja, dosta čestih, koji su povezani po značenju, ali ne i uzročno. Ali obični ljudi takve događaje uglavnom nazivaju koincidencijama i pripisuju ih slučaju.

Jungovo mišljenje bilo je u velikoj meri podstaknuto klasičnim delom drevne kineske filozofije, Ji đingom, koji je smatrao za neoborivu potvrdu i ilustraciju valjanosti principa sinhroniciteta. Ji đing (I Ching) se koristi za proricanje sudbine tako što osoba koja traži savet bude upućena na određeni deo teksta iz knjige time što izvrši šest naizgled proizvoljnih bacanja po tri pare i beleži odnos "pisama" i "glava" za svako bacanje. Ovaj metod, piše Jung, kao i sve tehnike za intuiciju i proricanje, zasniva se na bezuzročnom tj. sinhronističkom principu povezanosti.
Jung je zastupao mišljenje da postoje tri različita nivoa nesvesnog: personalno nesvesno, kolektivno nesvesno i psihoidni nivo; pri čemu samo poslednja dva nivoa imaju učešće u sinhronističkim događajima. Psiha je na ovim nivoima neograničena i transpersonalna; ona je mikrokosmos koji stupa u odnos i odražava makrokosmos. ~
https://novasvest.com/vesti?id=79

Pretpostavljam da nema ljudi koji nisu doziveli barem jedno iskustvo u svom zivotu vezano za ovaj fenomen.... Stvari se najcesce vrte oko ucestalog uocavanja jednih te istih brojeva u odredjenom vremenskom periodu, nakon cega mogu ili ne moraju izvuci neku pouku ili objavu necega sto ih upucije na jednu jedinstvenu stvar... No, to takodje mogu biti i reci, slova, oblici, boje, marke proizvoda i sl....Da li ste imali iskustva sa ovom pojavom, sta ste zakljucili odn. koji ste uvid stekli pri tome, i kako to objasnjavate uopste? :think:

Otvorio si pandorinu kutiju,koju trenutni razum ne može da objasni,a osobe bez tog iskustva ne mogu da pobiju. Osobe sa tim doživljajem niču kao pečurke,i pričaju u užim krugovima,generalno ovako ne pričaju,baš zbog osoba koje to nisu doživele,a i kad bi čule,ne bi znali kako da kategorišu,ili bi kategorisali kao neshvaćeno ili lažno. Tolika kompleksnost ne može da se objasni,samo da se doživi. A doživljaj ne možeš da odneseš pred sud kao dokaz. :)
A šta će ti dokaz ako ti znaš,i desilo se tebi..da je njemu,taj bi morao tebi da priča i ne bi imao dokaz...dakle to je tvoja stvar,ali je lepo znati da nisi jedni. :)

Pa, vidi, cim je Jung, koji spada u oceve psihoanalize, primetio postojanje tog fenomena, znaci da je to spojnica koja se negde oseca u kolektivnom nesvesnom. Verovatno se i dozivi individualno, no mozda ni to nije pravilo.;) Da pomenem uzgred crnjak od filma "Poslednja ekskurzija", npr.koji je sav fikcija, ali se sigurno desi i da vise ljudi istovremeno dozivi sinhronicitet. Vise ljudi zajedno, ili samo pojedinac- sve to svejedno upucuje na neku kolektivnu, ali i super-objektivnu nad-stvarnost koja se pred ljudima otkriva na mahove, samo njom znanom logikom?:cool:

Danas igram neku igricu, nove sheme po datumima, itd... I sad, resim neku semu od prethodnog dana nekog levog,
cetvorocifren broj poena, njihov zbir (to pogledam po navici) -broj 19. Nakon toga, selim se automatski na aktuelni dan,
to je danas - 19. mart.:D Resim i tu shemu, i dobijem rezultat: 1900. :D:p:cool: Ali 1+9=10, nulu izbacujemo i izlazi...da sam dobio keca u sva tri slucaja.:lol::p

Evo jedne koincidencije..umre jedan roditelj i ti u skorije vreme dobiješ dete na isti datum kada je roditelj umro. Koje su matematičke šanse? Godina ima 365 dana,znači 365 prema 1,dalje...ti ne planiraš da štancuješ decu,kao tikete u kladionici,dakle jedno do 3 je prosek koji se vidja...sa šansom od 365:1 ..u jednačinu se ubacuje i neplaniranost... :)

Ne znam šta da podelim. Tu nema nekoliko interesantnih slučajeva koje bih
mogla da opišem, već je to postao način života. Ni ja ne umem da imenujem
šta je to sa čim se sinhronizujemo.
Samo primećujem da kada sam prisutnija u svom životu, svesnija, sve je
potpuno povezano i smisleno, a kada se zaboravim nije mi jasno šta se iz
kog razloga dešava. Sve mi izgleda kao gomila nepovezanih slučajnosti.

Ne znam šta da podelim. Tu nema nekoliko interesantnih slučajeva koje bih
mogla da opišem, već je to postao način života. Ni ja ne umem da imenujem
šta je to sa čim se sinhronizujemo.
Samo primećujem da kada sam prisutnija u svom životu, svesnija, sve je
potpuno povezano i smisleno, a kada se zaboravim nije mi jasno šta se iz
kog razloga dešava. Sve mi izgleda kao gomila nepovezanih slučajnosti.
Ja sam nekad to davno ucestalo primecivao, a onda se svest prebaci na neke konkretnije stvari i te koincidencije naprosto prestanu.
Ili prestane sposobnost da ih percipiras...C`est la vie.:p:lol: Doduse, pamtim skoro, pre mozda pola godine i malo vise, sa svih strana
me volsebno napadao dvocifreni broj...! 76.:D Nisam odgonetnuo, ali vrv ima nekakve veze.:)

Ah,, konkretnije stvari.. :lol: kakav trik

Šta ima konktrenije od sinhroniciteta? Postavim pitanje i u sledećem trenutku
naiđem na odgovor. Nije li to dovoljno konkretno?
Eto na primer, postavila sam neku temu na forumu, sa pitanjem na koje bih
i ja rado volela da imam odgovor. A onda izađem na fejs i vidim da je prijateljica
postavila citat koji u potpunosti na moje pitanje odgovara.

Nije napadao tebe taj broj, nego si ti napadao njega. :lol:
U nekom trenutku je imao smisla i bio povezan sa nečim, ali ti to nisi shvatio
nego si se forkusirao na taj broj i on je počeo da se pojavljuje sve više i više
sve u skladu sa tvojim fokusom.

Setio sam se nečeg,što mi se desilo pre...pffff,ajde da kažem,maksimum dve godine.
Vozim auto,sa još jednom osobom,ne vozim brzo,60 i nešto recimo,van naselja...i u glavi mi se stvara neki zec,ok rekoh sebi,spontane misli,kako god...minut kasnije (dal je bilo minut) zec pretrčava put,ovaj pored mene viče "pazi zec uspori"..(nisam ga zgazio) :)

To moze biti sinhronicitet, ali u pomalo naprednijem obliku koji aludira na prekognaciju.;)
Sta znaci ta rec u prevodu bukvalno: "pred-saznavanje".
Ako je kolektivno nesvesno, i po Jungu a i sire, nesto nalik na mrezu koja bi obuhvatala svest svih zivih bica u Jedno,
tada bi, na momente, bila zamisliva mogucnost da svest jednog organizma, posredstvom nenadanog (nesvesnog) prodora kroz tu Mrezu,
percipira svest drugog organizma koji su posredstvom svoje volje usredseceni na neku vrstu svog bliskog susreta, ma koliko fakticki bili udaljeni...
To moze izgledati ili kao pogled iz svesti drugog organizma, ili pak kao pogled iz 3. lica - sa visine Same Mreze, iz pticije perspektive, na aktere desavanja...
Naravno, ne bukvalno pticije - vise to deluje kao curenje informacije sa Mreze na (ne)svest neke individue, pa se objekat vizualizuje iz razlicitih perspektiva,
obicno kao frontalna umna slika, ili misao o pojmu istoga.;) Cool.:):cool:

Evo ti par aktuelnih sinhroniziteta iz drustveno/politickog zivota Srbije:

1) Receno nam je da zivimo ZLATNO doba
2) Na ZLATIBORU je otvorena ZLATNA gondola
3) U godini korone i skoro prisline vakcinacije Ministar zdravlja je ZLATIBOR Lončar
4) Predsednik se nekidan vakcinisao u RUDNOJ Glavi koja je u opstini Majdanpek poznatoj po ZLATU

Sve sama ZLA, ZLA, ZLA, ZLA, ZLA...

Inace jel bese u Bibliji tacnije Starom Zavetu ili kojoj vec svetoj knjizi pominjano "ZLATNO tele"...

Zlatno tele​

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zlatno_tele
Priča o zlatonom teletu primjer je što se misli pod idolopoklonstvom. U Starom zavjetu, u Knjizi Izlaska u glavi 20 rečeno je da čovjek ne smije imati drugih bogova uz Boga i da si ne pravi zlatne bogove.

U 32. glavi Knjige Izlaska opisano je kako je Mojsije primio od Boga na brdu Sinaj Deset zapovijedi. Dok je Mojsije bio gore na brdu, narod je zamolio Arona da napravi boga kojem bi se mogli klanjati. Aron je uzeo nakit od ljudi i napravio je tele od zlata. Zatim je narod prinosio žrtve teletu i igrao u njegovu čast. Kada je Mojsije sišao s brda i vidio da narod prinosi žrtve teletu, razgnjevio se i razbio je dvije ploče s Božijim zapovjedima. Zlatno tele je spalio u ognju a njegov prah pomiješao s vodom i dao ga piti narodu.

Priča o Mojsiju i zlatnom teletu pojavljuje se i u Kuranu, sura 20:85-97.

Dakle idolopoklonstvo je jedan od vecih grehova, a mi upravo svedocimo pravljlenju idola i idolopoklonstva od Vođe...izmedjuostalog...

...

Desava se, recimo, da bacite pogled na broj telefona, na neku adresu, na reg.tablice ili vas digitalni sat i da primetite da ucestalo primecujete odredjenu kombinaciju brojeva, najcesce identicni par: kecevi, dvojke, trojke, sedmice, devetke... Kazu da su to poruke od svemira, namenjene iskljucivo nama u tom trenutku.:) Evo jedne tabele sta bi odredjene kombinacije trebalo da znace. Nazivaju se `andjeoski brojevi`... Da vidimo...
"
Broj 0, nula je znak beskrajnog kruga Omege, bez početka i kraja. Ovo je ohrabrenje za tebe da nisi sam/a. Ovakav niz dolazi kao podsetnik da si jedno sa životom/Univerzumom/Bogom i da nema razloga za strah jer kroz molitvu i zahvalnost možeš da zatražiš sve što ti je potrebno. Ponavljanje ovog broja može da ukaže i na kraj neke situacije, odnosno zatvaranje kruga.

Broj 1, jedinice su znak da se pred tobom otvaraju vrata mogućnosti i tvoje misli poprimaju oblik rekordnom brzinom. Niz 111 je znak da je svemir napravio “fotografiju” tvojih misli i da ih pretvara u stvarnost. Razmisli da li si zadovoljan/zadovoljna mislima koje imaš tokom dana, pogotovo u trenutku kada ugledaš niz ovih brojeva.

Broj 2, niz 222 ukazuje na to da su tvoji ciljevi počeli da se ostvaruju, pogotovo finansijski. Nastavi da ih neguješ, ne odustaj pet minuta pre nego što se čudo dogodilo – sve što si zamislio/zamislila uskoro će postati stvarnost i zato imaj vere. U sebe, u zivot, u svoje želje. Opusti se.

Broj 3, niz 333 ti šalje poruku da su uzvišena bića uz tebe i da te štite i vode kroz neopodne životne promene koje traju. Ovaj broj je potvrda da imaš jasnu vezu sa njima i da čuju tvoje molitve. Kad god vidiš ovaj broj ili osetiš potrebu, zahvali se što si vođen/a.

Broj 4, moj omiljeni broj već dugi niz godina i pre nego što sam znala njegovo Anđeosko značenje. Niz 444 je znak da si okružen/a andjelima u tom trenutku. Ovaj broj ukazuje na njihovo prisustvo i kad ugledaš ovaj broj jednostavno reci: “Hvala što ste tu.” Nema razloga za strah i brigu kada smo okruženi svetlosnim bićima. Ukoliko osećaš potrebu pozovi ih i videćeš potvrdu da su tu.

Broj 5, niz 555 označava da je pred tobom velika životna promena. Nemoj da razmišljaš o tome da li je ta promena pozitivna ili negativna, već prihvati promenu kao prirodni deo života. Imaj na umu da bi ta promena mogla da bude odgovor na tvoje molitve.

Broj 6, niz 666 ukazuje na to da tvoje misli nisu u ravnoteži, previše si fokusiran/a na materijalno. Andjeli te pozivaju da se oslobodiš straha i da se otvoriš za finansijsko obilje. Sve što ti je potrebno će doći, samo zatraži u zahvalnosti.

Broj 7, veličantveni duhovni broj, niz 777 označava da je ovo vreme čuda u tvom zivotu. U potpunosti si podržan/a i zaštićen/a. Sve u tvom životu se odigrava Božanskim redosledom. Srećan broj, broj duhovnosti i Arhandjela.

Broj 8, simbol beskonačne ljubavi, života bez početka i kraja. Niz 888 je znak da imaš apsolutnu finansijsku podršku od Univerzuma. Novac teče prema tebi. Sve ti je na raspolaganju, na tebi je koliko dopuštaš da primiš. Beskonačan tok ovog broja potvrdjuje tvoju životnu svrhu.

Broj 9, niz 999 ukazuje da je kraj jedne važne faze u tvom životu. Ovo može značiti i završetak odredjenog projekta na kome si dugo radio/radila. Kraj jednog ciklusa, početak novog. Nemoj da te obuzme strah jer nečemu dolazi kraj. Zahvali se na svakom dosadašnjem ciklusu i spremno prihvati novi. Još bolji. "

Back