koga spasiti - jedno ili vise djece

Drugo vreme,drugi razlozi.Nije uspeo sve da ih spasi ali na kraju preživeli spasili su njega.
Ako mogu pomognem u granicama mogućnosti,da bankrotiram ne mogu jer sam već bankrot kao i većina u ovoj državi.

nisu bitni razlozi i vreme, nego nije mogao sve da ih spase, jer njegovo bogatstvo nije bilo dovoljno. morao je da bira i izabrao je one koji su vec radili za njega u fabrici. uvek postoje nekakvi izbori....ono ili ovo vreme, tamo ili ovamo.
opet ako mozes da pomognes, a ja to i pisem ne mozes svakome i uvek. ne moze niko, barem ne od obicnih ljudi. sto neko napisa da je svet idealan, ali nije i gledamo da funkcionisemo u okviru realnog sveta, a ne onoga kakav zamisljamo da treba da bude.

eво нпр моји критеријуми су да кад бих бирала коме да дам новац то би било оном детету које је у горем стању
е сад,тоби понекад резултирало да оба детета умру (и ово дете ком сам дала које није имало шансе...и оно дете које је имало шансе, а није преживело јер није било новца)
мсм то су јако тешке одлуке и не постоје погрешне и исправне
то ти дође као кад питаш трудницу која носи близанце ког близанца да абортирамо :eek: (далеко било) ако једног абортирамо, овај други има шансу, али не и гаранцију да преживи
а она их воли подједнако

и цела тема ме подсећана филм кинески After shock се зове,чини ми се (ако неко зна тачан назив,а препозна филм молила бих да напише)
о земљотресу који се десио у Кини 1976 год.у ком је било 200 000 жртава
мајка је била приморана да брзо одлучи које дете да се вади испод камења (исто били близанци у питању)
мислите да је лака одлука у питању...нема теорије
целог живота се питала жалила...

znam da su teske odluke....zato i napisah mi se anesteziramo manje ili vise, jer u suprotnom mi sami ne bismo opstali kada bi sve upijali. procitas u vestima na tamo nekim filipinima se desilo to i to, nekome je zao, neko ne razmislja, neko samo prokomentarise, ali svi idemo dalje. sto ti je neko blizi vise pogadja. nikada ne moze da pogodi isto ako je neko tvoj, nebitno dete ili odrasla osoba i neko tudj. i na kraju vecina prosecnih ljudi bi pre pomogli svojim starim roditeljima, nego necijem tudjem detetu, ako bi morali da biraju.
mi ovde pisemo pod pretpostavkom da nismo emotivno i licno upleteni u pricu.

Ko na sebe sme da preuzme pravo da presudi ko sme da živi,a ko ne?Humana medicina se valjda zato i zove tako pošto pruža svima iste uslove i šanse u okviru sistema.Isto tako i bolesni imaju pravo da pokušaju sve da se izleče,u ovom slučaju roditelji bolesne dece.Sve bolesne dece,ne pravim razliku između životno ugrožene ili funkcionalno ugrožene.Kad je humanitarni rad u pitanju,svaki pojedinac sam odlučuje koga će podržati na osnovu informacije koja mu se predstavi.Ne mogu se svi spasiti,to je tako i tu nema pomoći.U ogromnom broju slučajeva se krene previše kasno sa akcijom.

humana medicina pruza usluge samo novcu
sansu za prezivljavanje ima samo onaj ko moze platiti skupe usluge
zato je i tuzno da se cela javnost usmerila da da novac onome ko ima najmanje sanse, da se toliko sanse za toliko bolesne dece procerda ... zarad cejfa ...

Svako radi po svojoj savesti ali nikada i nikome ne bi poželela da se nađe u situaciji da mu je dete životno ugroženo a on kao roditelj nema materijalnih sredstava da mu pomogne.Onda grebeš i rukama i nogama da obezbediš lečenje i većina moralnih normi i takvoj situaciji gubi svaki smisao.

Back