Ima i onih koji su ovde odrasli ali su ih ti isti roditelji vaspitavali, pa svake godine obavezno dva puta u srbiju da naslednici osete kako je to biti obozavan
A drugim ljudima tece med i mleko u potocima...tako i u Srbiji jednom kad sam cekala na salteru ode sluzbenica da odvede dete u vrtic, i ostavi prazan salter. Koga briga za profesionalnost, njeno dete mora u vrtic i tacka. I opste je poznato da je za nas stvar prestiza ono sto je za civilizovan svet sramota.
Odgovoricu ti i zasto sam ogorcena. Jer je sve ono sto sam ucila celog zivota jedna velika laz. Te nase junacke pesme, te smo mi ovakav i onakav narod...e pa izgleda da su svi ti kvalitetni i hrabri ljudi izginuli u ratovima jer kao sto je poznato kukavice beze od prvih redova pa tako i uspeju da prezive.
Dok sam bila u Srbiji okretala sam glavu od svega sto me je izjedalo tipa sto je devojka koja je jedva zavrsila srednju skolu zavrsila faks preko veze i zaposlila se u ministarstvu a moja drugarica, student generacije nasla posao u kladionici, sto sam ja kao pripravnica radila po ceo dan za ponekad platu od 100e, a nepismena sluzbenica u MTS pola sata trazi slovo na tastaturi, ma ima milion primera... Za sve je bio isti izgovor- Amerika nas mrzi, EU nas mrzi, Hrvati nas mrze, svi nam zavide, nema para...i onda kad sam dosla ovde vidim da i ovde nasi zive kao divljaci koji se foliraju ispred stranaca da su se malo kultivisali. Znaci nismo mi takvi kakvi smo sto nas neko mrzi ili sto nema para, to su samo glupi izgovori, mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Vidis ovde ljudi stoje u redu bez obzira na probleme koje imaju, a kod nas (nasi i ovde to pokusavaju) se laktaju cak i kad nemaju razloga. Kad je bio cunami u Japanu, u Beogradu su delili rasad tresnjinog drveta i tu su se nasi pogurali i izbio je incident, a onda slika iz Japana, zedni ljudi cekaju za bocicu vode bez incidenata.
Deo mentaliteta je laz roditelja prema deci, a deo nementaliteta nego sudbine ljudskog roda dok je animalan je da deca placaju racune roditelja i njihovog vaspitanja.
Dakle, ono sto si ti videla kao razlog za ogorcenost ne bi trebalo da ti bude ogorcenost. Ogorcenost se javi kad ti ocekujes nesto a to ne bude ostvareno.
Medjutim, u Srbiji postoje ljudi koji su gradjanskog vaspitanja a da ih nisu vaspitali roditelji.
Ako ih roditelju vaspitavaju , onda ce poceti krljanje negde oko 18, jer sve sto je gradjansko roditelj u Srbiji moze da ponudi samo dok laze dete, a kasnije ide, bre dete moras da odrastes i da se malo ucepis za pare za karijeru za mufte za ovo za ono...
Tako da sve je na tebi i na onima koji su slicni tebi.
Oni postoje, ja znam, a ja sam ovde inace poznat kad nesto znam onda svima izgledalo ludo i netacno , ja i dalje to znam, jer mi je kriterijum za rec znam mnogo veci nego sto me zabole kako drugi odredjuju te kriterijume.
Koliko ti ljudi treba da ne budes ogorcena?
10, 20....
Moze se toliko naci u celoj Srbiji, ali da ne biras godiste...Neki su starine, neki su tinejdzeri ,neki su mladi neki su sredovecni...
Nikad se javno nece ofirati i neces ih prepoznati dok ne naucis da prepoznajes takve.
Dokle god prepoznajes po reakciji na dogadjaj, po stavu na pricu ili provokaciju , ustvari si nezrela i puritanac.
Ljudi se moraju prepoznavati po onome sto ih cini sudbinskim iznutra, a sudbina je po mojoj definiciji ono sto posle hiljadu vracanja vremeplovom i pokusaja da izbegnes , ne mozes, jer milion stvari u tebi zahteva da pre ili kasnije navedes tok zivota bas na to...
Ili ces biti nesrecan.
Ili ces biti nem i razderan iznutra.
Srbi oduvek zive u lazi ali i svi ostali, jer potrebno je malo podici lestvicu da bi se napredovalo, razlika izmedju ovakav sam i ovakav bi zeleo da budem.
Ali licemerje je nesto drugo....
Prevara i obmana je tek trece..
Kao sto dobro okruzenje pomogne da se dusha procisti , ali ne i da bude sklona cistoci, tako ti je i kod ljudi...
Ako su neki blentavi roditelji u mentalitetnom sablonu vaspitavali svoje dete dok je dete da bude sklono cistoci, ono ce moci da postane fina osoba iskljucivo ako se evakuise pre odrastanja, tj pre 21 godine...
Moze i kasnije ali ce biti na ratnoj nozi sa zahtevima okruzenja i sklona padu u mentalitetne vrednosti....
Zato nema razloga da budes ogorcena....vec suprotno....
blagonaklona buducim prilikama.
- - - - - - - - - -
I tako kad jedno tri-cetiri generacije mora da se postuje zakon i da se plati kazna ocisti se zito od kukolja i dobije se uredjena drzava.
Ne....tako se samo boranija privikne na disciplinu, a ne da se dobija zito....i dalje je to kukolj...