Kočnica

Disciplina? :lol: nije prijatelju, to je ipak mentalitet.

Evo ti situacija, skolski primer naseg mentaliteta:

Stojimo svi normalno i kulturno u redu u posti. Iz reda se izdvaja jedna zenica i na srpskom pita sluzbenicu "jel mogu ja ono moje samo?", ova joj odgovara: "pa hajde ako je na brzinu" i ova izlazi iz reda, svi Svajcarci i Afrikanci (?!) gledaju i skrecu pogled, zbunjeni. Ona vadi gomilu nekih pisama i ova joj zavrsava preko reda, dok ostali ljudi civilizovano stoje u redu. Ista govna kao i u Srbiji, samo da se nesto izmuva preko reda, preko veze, da se ta beznacajna mukica oseti bitnom jer eto ima nekog ko ce da joj nesto zavrsi.
Nadam se da je ta sluzbenica izletela sa posla da nas ne bruka vise.

- - - - - - - - - -

Znas li ti koji je procenat te pismene dece u odnosu na nepismene gastarbajtere i njihove polupismene potomke?

Pa upravo to ti je primer ovoga o cemu sam pisao u proslom postu.
Nije to mentalitet, vec te je sistem navikao da smes tako. Da imas disciplinu usadjenu od rodjenja, jer tako moras da radis i ne smes drugacije, jer te tako sistem ukalupljuje, da te kaznjavaju za takve stvari i da snosis posledice, znao bi da to nije dozvoljeno i da moras da se povinujes.
Samo sto je to veoma dug proces, koji traje decenijama, pa je njima usao u krv i usadjen im je od kada znaju za sebe, i po toj matrici se i ponasaju.

Primer mentaliteta bi bio da kazes kako su oni hladniji sto se tice osecanja, imaju rodbinski i prijateljski odnos mnogo drugaciji od ovog koji imamo mi, manje pristrasan a vise poslovan, nisu tako sujetni ili su mnogo manje srdacni, ustogljeniji...
Ovo gore, zavrsavanje preko veze, placanje kazni, rostiljanje bosanaca u parku u sred Berlina... to nije mentalitet vec kulturoloska razlika, koja je tebi kao nekom ko je vecinu zivota proveo ovde, ne deluje nenormalno i nedozvoljeno.

Ja se prvi gnusam toga sto ovde vlada bezakonje, sto nas vode bolesnici, sto smo kao nacija u ocajnom stanju svesti... trudicu se da svoje dece naucim da vrednuje druge stvari u odnosu na ono sto se propagira i predstavlja normalnim ovde, i dacu sve od sebe da ode odavde i pobegne sto dalje. I sam sam se trudio da pronadjem posao i odem, ali kako mi nije iskocilo nista bolje od ovoga sto imam ovde, nisma otisao... jos!

Ali... ali... da li je realno da se toliko preteruje i idealizuje?
Kakav je to rezon: Ne valja nas mentalitet a tamo gde ides automatski primas drugi mentalitet i postajes gospodin?!
Drugaciji je mentalitet u zapadnoj Evropi, gde je 50% stanovnistva doseljeno sa Balkana i Afrike, jeste ali za malo?!
Rumunija, Hrvatska, Bugarska, odatle ljudi masovno emigriraju u poslednjih 4-5 godina, mnogo vise nego mi. Da ne spominjem Moldaviju, Albaniju, Ukrajinu, Balticke zemlje, gomilu azijata i afrikanaca. To su sve narodi mentalitetom slicni nama, i ne treba se zanositi kako kad odes u Nemacku tamo je mentalitet susta suprotnost od naseg, jeste ali nisu velike sanse da naletis na nekog ko nije kao i ti, pobegao trbuhom za kruhom. Bas u toj Nemackoj kad pricas sa cistokrvnim nemcem, on ce ti reci da decu vodi u privatan vrtic i skolu, mnogo skuplje ali nema turaka i balkanaca. Prica o mentalitetima ima smisla za predele koje ne hvataju masovne emigracije poslednjih decenija, a besmisleno je porediti mentalitet naroda od pre 50 godina i danas, u recimo Austriji, Francuskoj i Nemackoj u kojoj trenutno zivi 15 miliona turaka i jos 10 miliona balkanaca i afrikanaca.

To sto vi zovete mentalitet, zove se disciplina. To sto oni postuje ogranicenja na putevima, stoje mirno u redovima, ne podrzavaju pirateriju skidanjem svega i svacega sa neta, izdaju obavezno racune u trgovinama... nije mentalitet vec disciplina, sprovedena na jedini nacin koji ima prodju kod homo sapiensa - udaranjem po dzepu! Moze se delom svrstati i u kulturu, ali pre svega disciplina iz koje proizilazi kulturna forma koja ti je usadila da moras da se drzis propisa inace trpis posledice!

Nije to mentalitet, vec te je sistem navikao da smes tako. Da imas disciplinu usadjenu od rodjenja, jer tako moras da radis i ne smes drugacije, jer te tako sistem ukalupljuje, da te kaznjavaju za takve stvari i da snosis posledice, znao bi da to nije dozvoljeno i da moras da se povinujes.
Samo sto je to veoma dug proces, koji traje decenijama, pa je njima usao u krv i usadjen im je od kada znaju za sebe, i po toj matrici se i ponasaju.

Primer mentaliteta bi bio da kazes kako su oni hladniji sto se tice osecanja, imaju rodbinski i prijateljski odnos mnogo drugaciji od ovog koji imamo mi, manje pristrasan a vise poslovan, nisu tako sujetni ili su mnogo manje srdacni, ustogljeniji...
Ovo gore, zavrsavanje preko veze, placanje kazni, rostiljanje bosanaca u parku u sred Berlina... to nije mentalitet vec kulturoloska razlika, koja je tebi kao nekom ko je vecinu zivota proveo ovde, ne deluje nenormalno i nedozvoljeno.

samo ovo hoću da ti kažem kad neko tamo napolju dobije kaznu on mora da je plati. i on je zaista plati.
kad neko ovde dobije kaznu on mora da je plati. ali on nađe mileta koji zna žiku koji ima ženu koja radi u resoru za cepanje kazni. i za malu nadoknadu obično je to ladno pivo, on kaznu zaista ne plati.

i kako posle da formiraš mentalitet nacije? kod nas sve može. ćak i kad je smrtni ishod u pitanju izvlačenje iz škripca je stvar ponuđene cifre.

- - - - - - - - - -

Inače slažem se sa svime što si napisao. :ok:

Sve bi bilo lako kad bi nosioci mentaliteta bili nepismeni , to bi se resilo za jedno popodne...
Ali kako ces nabediti i obuhvatiti recimo Perfect one kao nekog ko je ocigledan nosilac mentaliteta samo iz ova tri posta se to moze naslutiti?
Ne mozes, te njena prava, te njeno misljenje, te sta je to nije to nista krupno , zurila se za ovo ili za ono...
Siguran sam da ta sa pismima ima dve price..
Prva prica je da uziva makar i da je ustedela 1 sekund, jer je ona isla preko reda prestiz...i tako to..
A druga prica je , neka vazna humanitarna kriza, dete samo , nevolja na poslu pa nece stici i tako to...preti joj otkaz i slicno...

Ovo prvo je bitnije jer je to uvek prisutno, ali kad ovo drugo ne prolazi pa dobije kaznu ili sutku , e onda ovo prvo ostane nedosanjani san koji se manifestuje lavicima i velikim kucama u Srbiji ili nekim drugim performansom pred nekim...

Svejedno je znaci koliko je pismenih po vasem tumacenju a koliko nepismenih u inostranstvu, bitno je samo da su odrasli ovde i to je to..

Ima i onih koji su ovde odrasli ali su ih ti isti roditelji vaspitavali, pa svake godine obavezno dva puta u srbiju da naslednici osete kako je to biti obozavan:lol:

A drugim ljudima tece med i mleko u potocima...tako i u Srbiji jednom kad sam cekala na salteru ode sluzbenica da odvede dete u vrtic, i ostavi prazan salter. Koga briga za profesionalnost, njeno dete mora u vrtic i tacka. I opste je poznato da je za nas stvar prestiza ono sto je za civilizovan svet sramota.

Odgovoricu ti i zasto sam ogorcena. Jer je sve ono sto sam ucila celog zivota jedna velika laz. Te nase junacke pesme, te smo mi ovakav i onakav narod...e pa izgleda da su svi ti kvalitetni i hrabri ljudi izginuli u ratovima jer kao sto je poznato kukavice beze od prvih redova pa tako i uspeju da prezive.
Dok sam bila u Srbiji okretala sam glavu od svega sto me je izjedalo tipa sto je devojka koja je jedva zavrsila srednju skolu zavrsila faks preko veze i zaposlila se u ministarstvu a moja drugarica, student generacije nasla posao u kladionici, sto sam ja kao pripravnica radila po ceo dan za ponekad platu od 100e, a nepismena sluzbenica u MTS pola sata trazi slovo na tastaturi, ma ima milion primera... Za sve je bio isti izgovor- Amerika nas mrzi, EU nas mrzi, Hrvati nas mrze, svi nam zavide, nema para...i onda kad sam dosla ovde vidim da i ovde nasi zive kao divljaci koji se foliraju ispred stranaca da su se malo kultivisali. Znaci nismo mi takvi kakvi smo sto nas neko mrzi ili sto nema para, to su samo glupi izgovori, mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Vidis ovde ljudi stoje u redu bez obzira na probleme koje imaju, a kod nas (nasi i ovde to pokusavaju) se laktaju cak i kad nemaju razloga. Kad je bio cunami u Japanu, u Beogradu su delili rasad tresnjinog drveta i tu su se nasi pogurali i izbio je incident, a onda slika iz Japana, zedni ljudi cekaju za bocicu vode bez incidenata.

samo ovo hoću da ti kažem kad neko tamo napolju dobije kaznu on mora da je plati. i on je zaista plati.
kad neko ovde dobije kaznu on mora da je plati. ali on nađe mileta koji zna žiku koji ima ženu koja radi u resoru za cepanje kazni. i za malu nadoknadu obično je to ladno pivo, on kaznu zaista ne plati.

i kako posle da formiraš mentalitet nacije? kod nas sve može. ćak i kad je smrtni ishod u pitanju izvlačenje iz škripca je stvar ponuđene cifre.

- - - - - - - - - -

Inače slažem se sa svime što si napisao. :ok:

I tako kad jedno tri-cetiri generacije mora da se postuje zakon i da se plati kazna ocisti se zito od kukolja i dobije se uredjena drzava.

To je mentalitet a ne metabolizam...
Mozda eto mentalitet u sirem smislu ako ce to dovesti do brzeg kapiranja sta je to...
U mentalitet spada i razvijanje kulture, pa samim tim i kulturoloske razlike i slicnosti a i integrisani oblici primitivizma.
Svaki narod svuda na svetu ima neke oblike primitivizma, tj nametanja svojih vrednosti i bezvrednosti.
Ponasanje ne proistice iz ovo smem ovo ne smem varijanti...nego iz shvatanja, percepcije i svesti i sagledavanja stvarnosti...
Tako da mislim da puno gresis ako mislis da je mentalitet odvojen od svesti osobe, a i ponasanje itekako zavisi od svesti osobe...
To se najlakse vidi ako nekome poklonis uredjen sistem necega...on ce ga prilagoditi sopstvenoj svesti, mentalitetu.
Pa ce od njega napraviti svinjac ili cakum pakum nemacki uredjen, nama dosadan prostor...

Ima i onih koji su ovde odrasli ali su ih ti isti roditelji vaspitavali, pa svake godine obavezno dva puta u srbiju da naslednici osete kako je to biti obozavan:lol:

A drugim ljudima tece med i mleko u potocima...tako i u Srbiji jednom kad sam cekala na salteru ode sluzbenica da odvede dete u vrtic, i ostavi prazan salter. Koga briga za profesionalnost, njeno dete mora u vrtic i tacka. I opste je poznato da je za nas stvar prestiza ono sto je za civilizovan svet sramota.

Odgovoricu ti i zasto sam ogorcena. Jer je sve ono sto sam ucila celog zivota jedna velika laz. Te nase junacke pesme, te smo mi ovakav i onakav narod...e pa izgleda da su svi ti kvalitetni i hrabri ljudi izginuli u ratovima jer kao sto je poznato kukavice beze od prvih redova pa tako i uspeju da prezive.
Dok sam bila u Srbiji okretala sam glavu od svega sto me je izjedalo tipa sto je devojka koja je jedva zavrsila srednju skolu zavrsila faks preko veze i zaposlila se u ministarstvu a moja drugarica, student generacije nasla posao u kladionici, sto sam ja kao pripravnica radila po ceo dan za ponekad platu od 100e, a nepismena sluzbenica u MTS pola sata trazi slovo na tastaturi, ma ima milion primera... Za sve je bio isti izgovor- Amerika nas mrzi, EU nas mrzi, Hrvati nas mrze, svi nam zavide, nema para...i onda kad sam dosla ovde vidim da i ovde nasi zive kao divljaci koji se foliraju ispred stranaca da su se malo kultivisali. Znaci nismo mi takvi kakvi smo sto nas neko mrzi ili sto nema para, to su samo glupi izgovori, mi smo sami sebi najveci neprijatelji.
Vidis ovde ljudi stoje u redu bez obzira na probleme koje imaju, a kod nas (nasi i ovde to pokusavaju) se laktaju cak i kad nemaju razloga. Kad je bio cunami u Japanu, u Beogradu su delili rasad tresnjinog drveta i tu su se nasi pogurali i izbio je incident, a onda slika iz Japana, zedni ljudi cekaju za bocicu vode bez incidenata.

Deo mentaliteta je laz roditelja prema deci, a deo nementaliteta nego sudbine ljudskog roda dok je animalan je da deca placaju racune roditelja i njihovog vaspitanja.

Dakle, ono sto si ti videla kao razlog za ogorcenost ne bi trebalo da ti bude ogorcenost. Ogorcenost se javi kad ti ocekujes nesto a to ne bude ostvareno.
Medjutim, u Srbiji postoje ljudi koji su gradjanskog vaspitanja a da ih nisu vaspitali roditelji.
Ako ih roditelju vaspitavaju , onda ce poceti krljanje negde oko 18, jer sve sto je gradjansko roditelj u Srbiji moze da ponudi samo dok laze dete, a kasnije ide, bre dete moras da odrastes i da se malo ucepis za pare za karijeru za mufte za ovo za ono...
Tako da sve je na tebi i na onima koji su slicni tebi.
Oni postoje, ja znam, a ja sam ovde inace poznat kad nesto znam onda svima izgledalo ludo i netacno , ja i dalje to znam, jer mi je kriterijum za rec znam mnogo veci nego sto me zabole kako drugi odredjuju te kriterijume.

Koliko ti ljudi treba da ne budes ogorcena?
10, 20....
Moze se toliko naci u celoj Srbiji, ali da ne biras godiste...Neki su starine, neki su tinejdzeri ,neki su mladi neki su sredovecni...
Nikad se javno nece ofirati i neces ih prepoznati dok ne naucis da prepoznajes takve.
Dokle god prepoznajes po reakciji na dogadjaj, po stavu na pricu ili provokaciju , ustvari si nezrela i puritanac.
Ljudi se moraju prepoznavati po onome sto ih cini sudbinskim iznutra, a sudbina je po mojoj definiciji ono sto posle hiljadu vracanja vremeplovom i pokusaja da izbegnes , ne mozes, jer milion stvari u tebi zahteva da pre ili kasnije navedes tok zivota bas na to...
Ili ces biti nesrecan.
Ili ces biti nem i razderan iznutra.

Srbi oduvek zive u lazi ali i svi ostali, jer potrebno je malo podici lestvicu da bi se napredovalo, razlika izmedju ovakav sam i ovakav bi zeleo da budem.
Ali licemerje je nesto drugo....
Prevara i obmana je tek trece..

Kao sto dobro okruzenje pomogne da se dusha procisti , ali ne i da bude sklona cistoci, tako ti je i kod ljudi...
Ako su neki blentavi roditelji u mentalitetnom sablonu vaspitavali svoje dete dok je dete da bude sklono cistoci, ono ce moci da postane fina osoba iskljucivo ako se evakuise pre odrastanja, tj pre 21 godine...
Moze i kasnije ali ce biti na ratnoj nozi sa zahtevima okruzenja i sklona padu u mentalitetne vrednosti....

Zato nema razloga da budes ogorcena....vec suprotno....
blagonaklona buducim prilikama.

- - - - - - - - - -

I tako kad jedno tri-cetiri generacije mora da se postuje zakon i da se plati kazna ocisti se zito od kukolja i dobije se uredjena drzava.

Ne....tako se samo boranija privikne na disciplinu, a ne da se dobija zito....i dalje je to kukolj...

Kazu da osoba koja mnogo upotrebljava refleksiju u zivotu ustvari ne zivi svoj zivot...vec zivot posle smrti...
A to vam je ono kad se osoba ponasa prema roditelju onako kako bi zelela da se deca ponasaju prema njoj i obrnuto , prema deci se ponasa onako kako misli da su trebali ili jesu njeni roditelji se ponasali prema njoj.

A opet kazu da su vecina ljudi idioti i da je lakse , umesto da ih razotkrivas i tako navuces ljutnju na sebe, bolje suociti ih sa drugim idiotima i tako ih tretirati kao decu sto i obozavaju da budu...

E pa onda da ne pevam q mnogo....

Reci cu samo jos nesto o temi.....
Deo mentaliteta ovog naroda je da roditelji nisu podstrekaci, inspiratori, prouzrokovaci da njihova deca budu najbolja sto mogu , da daju najbolje sto mogu....
Roditelji su podstrekaci da im deca budu najuspesnija sto mogu, a to je toliko razlicito i toliko vodi u promasene zivote, pokvarenost i sledecu generaciju licemerja i nepostovanja sebe , da pred starost vecina postaje strasno uplasena a ne sretna svime sto su postigli i svima koji su pomogli...vec ih preovlada strah.
Duboko i nesvesno zasto je tako, oni nikad ne razluce da je biti najbolje od sebe nije biti najmoralniji , najpodobniji , najcenjeniji, vec dati najvise sto posedujes, sto umes, sto mozes da dosegnes, da izvuces iz dubina koje mozda ni Bog ne poznaje u vama...
Da vise isplivava ono sto ume da uzdrhti ili bar zagolica srce a ne ono sto moze da se proda i ceni i postuje, manje bi morali da kupujete tudje emocije kompromisima, novcem, paznjom i reciprocitetom.

Ovako sve ostaje na temama koje se sazimaju, brisu , svedu na odgovor idi ili ostani...

Ovde je živela bakica koja je posle moždanog udara smeštena u dom. Nije imala decu, najbliža su joj bila deca braće i sestara.

Od te "dece" (sada su ta "deca" preko pet decenija!) jedno je stalno kukalo što je bakica u domu. Drugo dete koje je imalo prilike (i bilo prinuđeno) da neguje staru osobu, podržavalo je tu odluku.

Ti odnosi prema starima, pa i ostarelim roditeljima se nose iz kuće. Neće ih imati ona deca kojima roitelji nisu usadii odgovornost ili obavezu brige o starima, na svom primeru ili kroz priču. I toe cela stvar....

Evo ti primer, moj roditelj usadi meni nagon za maksimalnu brigu o deci, to automatski znaci da cu pomoci roditelju ali da necu da mu poklonim vreme jer to ide deci...kraj...ende...
Ako toliko onemoca, od njega se ocekuje samoubistvo.
Samo navodim jedan od sablona iz proslosti koji je cenjen....

Glupog li razmišljanja :roll:

Bezobraznog li razmišljanja. :roll:

.............

U životu čoveka zadesi svašta loše, ružno, nesreće, ali moguće su samo dve tragedije.

Druga tragedija, manja, je kad roditelji požale što su imali decu.

Prva tragedija, najveća, je kad deca pomisle i osete da su im roditelji teret i kočnica u životu.

Nedobog ikome tragedije.

Evo ti primer, moj roditelj usadi meni nagon za maksimalnu brigu o deci, to automatski znaci da cu pomoci roditelju ali da necu da mu poklonim vreme jer to ide deci...kraj...ende...
Ako toliko onemoca, od njega se ocekuje samoubistvo.
Samo navodim jedan od sablona iz proslosti koji je cenjen....

Ne postoji usađivanje "ljubavi prema deci", osim ako nisi žensko, pa ti je strašna želja bila da rodiš 11. dece još dok si bila devojčica....a majka ti govorila kako je to super umesto da učiš školu.recimo....kao jedna iz tv priloga...e, sad, zamisli,ta žena o kojoj su snimili prilog, teško tu ljubav ka velikoj i brojnoj porodici može da usadi prema svoj deci...jer se deca eđusobno razlikuju i karakterom i potrebama...od tih 11, možda će jedno ili dvoje biti za to da se brinu o ostalelim roditeljima, a pošto su brojna deca, uvaek je lako prebaciti odgovornost na drugog brata ili sestru...

Roditelji koji usađuju decu empatiju prema drugima, mogu da je očekuju i prema sebi. I suprotno.
U porodicama u kojima se deca vaspitavaju da su centar sveta i da su drugi manje vredni...manje vredni uključuje u tom sistemu i njih-roditelje. Vratiće im se takvo /loše vaspitanje kao boomerang
Mogu da naprave ambiciozno čudovište koje će imati sva materijalna bogatstva sveta, ali neće imati osećaj za roditelje..
Da bi ljubav dao moraš da je imaš

Ja se ne bih slozio sa vama ali ne bih ni da se raspravljam.

Znaci Balkan ili jos tacnije Srbija je ovo, a tu svako zna najbolje i najtacnije.
Ali i da nije Srbija , opet taj nivo razmisljanja animalnog i prizemnog je uvek dominantan.

Sta rade zene i grubijani kad im pokazes da mogu da se izivljavaju nad nekim....?
Ponese ih to i onda se naloze , samo sto grubijani to vole fizicki da se izivljavaju, a zene psihicki....
Sta rade muskarci koji pocnu da budu tretirani kao piz.dice od strane zena...
Pocnu da kukumavce i nabrajaju apsurde koji naglasavaju njihovu potlacenost , a ne ugrozenost i ne izlaz da postanu gradjani ili ravnopravne osobe...
Druga stvar je sto zenama odgovara da svakog muskarca koji im nesto prigovori proglase za placipiccku....
Tako je i sa odnosom prema roditeljima, deci, svako ima neku iz prsta odmah vidljivu i opstevazecu pristojnost ili pojavnost i onda su ostale varijante nazovimo to nevaspitanje....
Ono sto je zajednicko za sve ovo je uvazavanje svog puta i svoje naklonosti ka necemu a potiranje, zapishavanje tudjeg.

I to imate kod vecine, a to ce se pojaviti i kod ponasanja prema deci i prema roditeljima i to se vidi ovde na forumu konstantno...
Samo treba pustiti neku temu da povede neko nakaradno misljenje i sve se to savije u roku od 5 odgovora ka tome...

Ljudi mogu toliko duboko da zadju tumacenjem od onog sto cine nesvesno da je neznanje ipak samo bliza okolina...
A sta to rasteze tumacenje toliko od ponasanja kod toliko ljudi?
Pa zelja da provuku svoje ponasanje i odluke kroz milion vrednosnih krugova, tobogana, tunela ili cega sve ima da bi sebi i drugima izgledali normalni , prihvatljivi , prisebni i pristojni,....i pecatom OK je...

Mislim da je u ovakva vremena kad su ljudi ovoliko znalci sa toliko malo znanja, potrebno okrenuti cak i ljubav.
Smatram da svako treba da izgovara za onog drugog....Ti me volis umesto nekadasnjeg Ja te volim

Back