Kočnica

Aleksandra Kardan

Zainteresovan član
Poruka
322
Dobile ste priliku da odete u inostranstvo,dobile ste zaposlenje i to vaša struka ili ne.Vaša majka ili otac žive sami,bolesna,bolestan i starost je stigla,nema nikog osim vas.Vi nemate drugu opciju u svojoj zemlji,nemate posao,a jedina opcija je inostranstvo.Kako biste odlučile,da ostanete sa ocem,majkom da im pomognete tako što ćete da ih obilazite svaki dan,svake nedelje,ali nemate posao,muž vas izdržava,ili imate malu platu pošto ne možete da nađete posao u vašoj struci struci(doktor,inženjer) ili ćete da odete trbuhom za kruhom u inostranstvo? Samo jedan roditelj.

Poslednja izmena:
Dobile ste priliku da odete u inostranstvo,dobile ste zaposlenje i to vaša struka ili ne.Vaša majka ili otac žive sami,bolesna,bolestan i starost je stigla,nema nikog osim vas.Vi nemate drugu opciju u svojoj zemlji,nemate posao,a jedina opcija je inostranstvo.Kako biste odlučile,da ostanete sa ocem,majkom da im pomognete tako što ćete da ih obilazite svaki dan,svake nedelje,ali nemate posao,muž vas izdržava,ili imate malu platu pošto ne možete da nađete posao u vašoj struci struci(doktor,inženjer) ili ćete da odete trbuhom za kruhom u inostranstvo? Samo jedan roditelj.

Tesko pitanje. Zavisi od mnogo faktora- roditelja, njhihovo odnosa prema odlasku, ambicija,buducnosti.
Neke sanse se dobijaju samo jednom. Najbolje resenje bi bio odlazak i povesti roditelja.

Vrlo nezgodna situacija... Moja dobra drugarica je trenutno u identicnom problemu. Naime, majka joj je umrla od karcinoma pre 8-9 godina.
Sada se vencala sa dugodisnjim momkom, njemu iskrsla sansa da ode u Nemacku, firma za koju radi ovde a poreklom je otuda, mu je ponudila posao i on je prihvatio.
U medjuvremenu ona saznaje da joj otac ima karcinom pluca i prognoze nisu dobre uopste, tesko ce da zivi duze od godinu dana.
Horor kroz koji prolazi ponovo sa hemoterapijama, i gubitkom i drugog roditelja na identican nacin, je nezamisliv.

U velikoj su dilemi sta da rade, da li ici u Nemacku ili ostati. Ja sam je savetovao da ostane ovde i barem prozivi naredni period sa ocem, pa za godinu, dve da ide. U prilog tome ide i cinjenica da oboje rade ovde za solidne novce za nase uslove, daleko od toga da jedva krpe kraj sa krajem.

Jeste tamo bolji standard, jesu jace plate i zivot na 5 nivoa iznad ovog naseg ovde, ali... tudjina je tudjina. Patice tamo, mislice na svoje preostale prijatelje i rodbinu ovde, sa kojima nece moci da se vidi. Tamo nece imati sa kime ni da poprica na maternjem jeziku. Poslodavac nece imati razumevanja za depresivnog i neproduktivnog radnika, narocito za onog koji je tek poceo da radi.
Bas bas je nezgodna situacija...
Nisam za to da se robuje zbog roditelja i vraca neki imaginarni "dug", sve je idnividualno i zavisi kakav je odnos unutar porodice i kolika je zaista bliskost, ali treba biti i covek i na neki nacin se naci tim ljudima koji su tebi posvetili citav zivot!

ostala bih uz roditelje sigurno i nasla neki dodatni poslic,nema veze sto je slabo placen.kad njih ne bude,tada bih razmisljala o odlasku napolje

Samo jedan roditelj.Zašto bi ostala uz majku ako ne možeš da nađeš posao i pitanje je kada ćeš ga naći,,a dobila si prilku nađeš posao?Šta ćeš da radiš jedog dana kad ona umre,može da doživi 100 godina i ti i dalje bez posla?Ona umre,a tebi je život na nuli.Mislim da bi se pokajala,ona je svoje proživela,uživala kada je bila mlada.Posle bi bilo,eto,šta ja imam što sam je čuvala,ona je umrla,a ja sam ostala bez prilike i u godinama :think:

- - - - - - - - - -

Tesko pitanje. Zavisi od mnogo faktora- roditelja, njhihovo odnosa prema odlasku, ambicija,buducnosti.
Neke sanse se dobijaju samo jednom. Najbolje resenje bi bio odlazak i povesti roditelja.

Šta ako ne može?Star-stara,pa još bolesna,možda i invalid,polu invalid.

- - - - - - - - - -

Vrlo nezgodna situacija... Moja dobra drugarica je trenutno u identicnom problemu. Naime, majka joj je umrla od karcinoma pre 8-9 godina.
Sada se vencala sa dugodisnjim momkom, njemu iskrsla sansa da ode u Nemacku, firma za koju radi ovde a poreklom je otuda, mu je ponudila posao i on je prihvatio.
U medjuvremenu ona saznaje da joj otac ima karcinom pluca i prognoze nisu dobre uopste, tesko ce da zivi duze od godinu dana.
Horor kroz koji prolazi ponovo sa hemoterapijama, i gubitkom i drugog roditelja na identican nacin, je nezamisliv.

U velikoj su dilemi sta da rade, da li ici u Nemacku ili ostati. Ja sam je savetovao da ostane ovde i barem prozivi naredni period sa ocem, pa za godinu, dve da ide. U prilog tome ide i cinjenica da oboje rade ovde za solidne novce za nase uslove, daleko od toga da jedva krpe kraj sa krajem.

Jeste tamo bolji standard, jesu jace plate i zivot na 5 nivoa iznad ovog naseg ovde, ali... tudjina je tudjina. Patice tamo, mislice na svoje preostale prijatelje i rodbinu ovde, sa kojima nece moci da se vidi. Tamo nece imati sa kime ni da poprica na maternjem jeziku. Poslodavac nece imati razumevanja za depresivnog i neproduktivnog radnika, narocito za onog koji je tek poceo da radi.
Bas bas je nezgodna situacija...
Nisam za to da se robuje zbog roditelja i vraca neki imaginarni "dug", sve je idnividualno i zavisi kakav je odnos unutar porodice i kolika je zaista bliskost, ali treba biti i covek i na neki nacin se naci tim ljudima koji su tebi posvetili citav zivot!

Čovek se na sve navikne.U početku je teško,posle dve,tri pa i četiri godine sve dolazi na svoje mesto.
Šalješ mu novac iz inostranstva.

Samo jedan roditelj.Zašto bi ostala uz majku ako ne možeš da nađeš posao i pitanje je kada ćeš ga naći,,a dobila si prilku nađeš posao?Šta ćeš da radiš jedog dana kad ona umre,može da doživi 100 godina i ti i dalje bez posla?Ona umre,a tebi je život na nuli.Mislim da bi se pokajala,ona je svoje proživela,uživala kada je bila mlada.Posle bi bilo,eto,šta ja imam što sam je čuvala,ona je umrla,a ja sam ostala bez prilike i u godinama :think:

- - - - - - - - - -

Šta ako ne može?Star-stara,pa još bolesna,možda i invalid,polu invalid.

- - - - - - - - - -

Čovek se na sve navikne.U početku je teško,posle dve,tri pa i četiri godine sve dolazi na svoje mesto.

Onda ce joj u svakom slucaju biti bolje uz cerku nego da ostane sama.

p zavisi sta ostavljaju od nekretnina

ocigledno je da si ti postavila temu sa odredjenim odgovorom na umu i sad trazis od nas da aminujemo tvoj izbor :aha:

Koji moj izbor?Nisam ja u toj situaciji.Moji roditeli su zdravi da kucnem o drvo.Ne treba mi tvoje aminovanje ;)

- - - - - - - - - -

jeste , i zavisi od mnogo faktora, ne samo ili ili

Pa šta bi ti odlučila za svoju budučnost?Da jedeš gloginje?

Jedino im mozes pomoci ako odes vani,ako sledis svoj put.Nece ti zameriti ,ako te zaista vole i ako nisu sebicni......e sad jedino,ako je problem takav da im je ostalo malo vremena,onda bi trebalo ostati pored njih poslednjih dana .Da ne umru sami bez nekoga svog pored sebe.

Roditelji,bez obzira na okolnosti .ne trebaju vezati previse decu uz sebe......trebaju ih pustiti da zive svoj zivot.

Skoro svaki roditelj je sebican, retki su oni nesebicni...
Ali muz tu odigra pravu ulogu.
Znaci navede zenu na odluku ili ce da neguje ili ce da obezbedjuje negu...
Ako hoce da neguje, onda ostaje i ne postavlja pitanja, ako se premislja onda ne ostaje...
Stari ljudi su uplaseni sa razlogom, i sigurno je da im treba pomoc, ali nije sigurno da im treba pomoc od bas njihove cerke...
Ali ako je u pitanju vezanost cerke za roditelje, e onda se to mora postovati vise nego potreba, zato je lopta kod cerke na terenu.
Ako je u pitanju misao o nezi, a ne povezanosti, onda je lopta na muzevljevom terenu...
Jer je entitet tekuce porodice visi prioritet od konkretnog pruzanja pomoci..
Licemerno je tajmirati, tj e ako je teska bolest onda je laksa odluka....to je meni gora varijanta, ubiti u pojam roditelja svojim prisustvom i cekanjem da umre...
Postenije je navesti ga na lapot koji postoji u finom obliku od davnina, ono 7 dana postelje pred smrt...
To je ustvari odbijanje jela od strane starog coveka da bi ga uhvatila upala pluca i onda umire od toga u roku od 10 dana...
Neka vrsta samoubistva radi neremecenja porodica potomaka..

Postoje mnoge pametne i vec izmisljene situacije i resenja iz njih, ali su nova vremena sve okrenula u neku emo patologiju gde sto si veci covek to te vise zaebavaju u mozak.

- - - - - - - - - -

Sto se tice modernih vremena u kome se podrazumeva svalerisanje sa obe strane, onda je laka odluka...
Zena ostaje tu sa roditeljem, muskarac ide tamo gde ima posla, a ako zena ima posla onda ona ide da bi ekonomski odrzavala svoju porodicu , a ostavlja roditelje ili salje dodatnu novcanu pomoc kao kompenzaciju odlaska...
Moderna nemoralnost mnogo olaksava stvari...

Odoh da radim.

Ako ostanem ovde bicu nesrecan i verovatnije dobiti nove probleme umesto da resim postojece.
Tamo cu imati priliku da budem srecan, da lepose zivim i da se skucim sa nekom.

Na ovo pitanje, obzirom na moje godine (rođ. 1943.) mogu da odgovorim samo sa gledišta roditelja.

Bez obzira u kakvom sam stanju savetovao bih svom detetu da ide svojim putem i za boljim životom!

Deca ne treba da budu taoci roditelja!

Iako je već prošla decenija, ni danas ne mogu da prežalim što je moj sin odbio da ode kada su ga kao svežeg diplomca zvali!

Mnogo zavisi od starosne dobi... ako je neko bez porodice (pre svega dece) i u nekim godinama 25-35, puno lakše ce se odlučiti na takav korak odlaska u inostranstvo. Vec u braku je teže... sebično je reci svom bračnom drugu, idemo zajedno jer ja imam posao a ti sedi kući. Zapadne zemlje dopuštaju tzv.spajanje porodice ali najčešće taj koga puste da se šlepa uz ovog koji je našao posao, će morati da položi jezik ukoliko želi da nadje pristojan posao.

Back