KO VOLI SKOBALJA NEK SE UKLJUCI

• Začetnik teme Začetnik teme GUSTER
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo Peky nekoliko saveta za tebe - prvo,gledaj kako drugi ribolovci love(naravno oni koji love),na kojoj daljini pecaju i kakav im je pribor.Najbolje bi bilo ako imaš nekog poznanika koji dobro peca pa uz njega ćeš lakše savladati neke finese.Drugo,iz ribolovačke literature možeš da naučiš mnogo - imaš recimo u Ribolovačkim novinama koje izlaze svakog drugog petka dobre tekstove o lovu skobalja (evo baš u zadjem broju od 05.02.fin tekst o lovu skobalja).
Evo par slika na tu temu,a ti postavi konkretna pitanja o svemu što te interesuje ,pa ćemo detaljisati.

Prilozi

• hrana + kamen + crvi.jpg
    hrana + kamen + crvi.jpg
    59,9 KB · Pregleda: 205
MISLIM DA JE PRIMAMA NAJVAZNIJA OD SVEGA.IMAS LI NEKI RECEPT ZA DOBRU PRIMAMU.NEZNAM NI JA STA SVE NISAM POKUSAO.SKORO SAM GLEDAO (NA FILMU SA NETA )KAKO COVEK PECA MRENE PREKO 2 KG.ON SVAKI PUT KAD ZABACI PLOVAK BACI I JEDNU MERU CRVICA.I TAKO STALNO.CEKAM DA SE PROLEPSA VREME PA DA PROBAM I TO.

Peki evo nekoliko predloga poredjanih po ceni - najeftinija kombinacija je primamao od hleba pokvasenog i dobro iscedjenog pomesanog sa sitnim sljunkom ili sa ubacenim kamenom u sredinu kugle.U hleb mozes da dodas crve,ali ih prvo prelij vrelom vodom (tako ih umrtvis da nemogu da rasture kuglu)Ova fora sa crvima je dobra kada ih mesas i sa drugim hranama.Naravno pecas na zive crve ili hleb.Druga kombinacija je da kupis Gicinu hranu za skobalja i nju mesas sa hlebom,crvima a mozes da dodas i seckane gliste.Poenta je da pecas u liniji hranjenja.Kao otezanje za hranu mozes da koristis i zemlju kupovnu ili iz krticnjaka.Skuplja varijanta su kombinacije kupovnih hrana poznatih svetskih firmi - ne znam koje mozes da nabavis u radnjama u tvom gradu - javi pa cu ti napisati neke kombinacije.

Dok se ne javis evo kombinacija za reku u pitanju je Marcela van den eynde - dobra je u ovim zimskim uslovima - 1 kg Heavy special + 1 kg Beet + crvici.Naravno uvek moze i jedan kilogram kvalitetne hrane da se pomesa sa hlebom i da bude dobra kombinacija koja nije previse skupa.

Dobra kombinacija za skobalja i mrenu od mađarskog Maros mixa je sledeća - 1 kg XXL paduc marna + extra sir +crvi ili seckane gliste.Može se mešati sa hlebom i zemljom. Od namačke Mossele - možda najbolja kombinacija za krupnu mrenu i skobalja je 1kg exploziv za reku+ barbe specijal + crvići .Od italijanskog Mila - specijal savate hrana zelene boje namenjena prvenstveno lovu skobaja na rekama .U pojedinim situacijama davala je odlične rezultate.Uglavnom se meša sa glinom,a od Tubertini hrana najbolja za skobalja je Hobby line - ima je u pakovanju od 5kg i čini mi se od 3kg,ali nisam siguran.Eto toliko - ti nešto probaj pa javi.

Evo da i ja kao pocetnik na forumu, ali kao iskusan u lovu skobalja raznim tehnikama, dodam nesto :) Pored svih ovih primama i kombinacija sa njima, koje su i u mom slucaju dokazane, najbolje se pokazala najjeftinija i najpouzdanija varijanta. Par kilograma suvog hleba raskvasis u vodi i natrpas u mrezicu, odozgo stavis kamenje, namestis alku na mrezicu i sve to zavezes. Kroz alku provuces najlon od 0,7 do 1mm i na jedan kraj vezes praznu flasicu od , recimo kosili sampona (ili nesto slicno sa sirim dnom), treba ti tog najlona zavisno koliko daleko bacas mamac, znaci dubina plus udaljenost do obale i jos par metara za ne daj boze. Bacis to na mesto gde hoces da pecas, (zagazis i bacis ili sa obale, ili camcem ) i kad mamac padne na dno vezes za nesto najlon na obali ali tako da se vidi flasica na povrsini vode. Onda bacas preko i pre nje, znaci ulevo i namestas otprilike tako da prodje sa gornje strane flasice, nikako ispred jer ce ti zakaciti najlon od mamca pa moras sve ponavljati. posle pustas iza mamca koliko uspevas da vidis svoj plovak, pa Jovo nanovo. Na ovaj nacin sam uhvatio najvise skobalja, ali i mrene i svih slicnih vrsta. Jeste malo zahtevnije, ali znas tacno gde je mamac, gde je riba i ne brines da ti je voda odnela primamu. Mozes da u tu smesu hleba dodas sta hoces od dodataka,a za mamac mozes koristiti bukvalno sve od hleba do crvica. Provereno je 100%, a sistem ti ostaje i za drugi put....Pozdrav sa usca Drine u Savu.....

SVIDJA MI SE TVOJ NACIN PRIMAMLJIVANJA.GLEDAO SAM PRE MNOGO GODINA LJUDE KOJI PRIMAMLJUJU RIBU NA TAJ NACIN.SAMO ME INTERESUJE,DA LI BACAS PLOVAK NIZVODNO OD FLASE ILI PREKO NJE.MENI JE LOGICNIJE DA BACAS ODMAH ISPOD NJE JER DODA ODNOSI HLEB NA DOLE TJ.NIZVODNO.I DRUGO PITANJE ,KOLIKA VOZNJA OD FLASE MOZE DA IDE NIZVODNO( DUZA ILI KRACA VOZNJA)

Nadam se da sam ovo dobro uradio,jer se ne snalazim bas sa kompjuterom,hehehe:rumenko:...eh,taj skobalj...pa nadimak sam uzeo bas po mestu gde volim da se nadmudrujem sa skobaljem,i bas mi je drago sto sam nasao istomisljenike...na zalost,vec neko vreme nisam bio na pecanju,a ni vreme nam ne ide na ruku..ali bilo je dobrog ulova zimus i proslog leta,sto na travu sto na ruzu..

Drugovi Skobaljasi ZDRAVOOO, posto citah malo o ovoj temi videh razna pitanja i poneki dobar odgovor,pa resih i ja nesto da kazem,ja lovim skobalja na travu ili filament,na Drini naravno.Zimi na neku ruzu hleba a sto se tice prihrane samo rastopljen bajat hleb i posle stisnut dobro u medium kugle,i naravno kamen u sredinu.To je za zimski ribolov a od proleca pa na dalje filament i zavisno od doba razne nijanse prirodne trave,na dve udice!!!
ako nekoga nesto zanima neka slobodno postavi neko pitanje

gde da nadjem travu za skobalja i kako ona uopste izgleda??

trvu(alge) mozes naci u rekama i potocima(gde nije "mrtva" voda) sa kamenitim dnom-odaberi duze pramenove po mogucnosti svetlije(mladje),mada nije previlo-posebno za drinu-postavis dve udice ,jednu ispod druge(udice su musicarske)-spustis strunu na gornjoj udici i ispod nje zavuces jeda kraj trave-pritegnes-zatim travu zakacis i za donju udicu-ako imas zensku najlin carapu-izvuces jednu nit i njome osiguras travu na donjoj udici i odstranis visak trave-pozeljno je da podvez(od 50 do 80-100cm-zavisno od dubine i brzine vode) bude na virbli(vrtilici)-kod pecanja na ovaj nacin obavezno je tzv. stopanje,cesto (posebno na drini) iz otvorene spulne...ot su neke osnove-vremenom se udje u stos:)...ako neuzima neko vreme,pozeljno je promeniti boju filamenta-slicno kao kod musicarenja-experimentisi pa sta ti bog da:D

Back