Ko ubija takmičarski duh?

Možeš ti da smatraš šta hoćeš, imaš utisak kakav želiš, al isto važi i za boks recimo.
Određene kategorije borilačkih veština, posedovanje njihovog znanja, se smatra, kao da si naoružan vatrenim oružjem.
Ti meriš napad, silu i odbranu
Ај' покажи ми закон, члан закона?!? :lol:
Питах мужа, никад чуо.
Покушала да изгуглам, нисам успела.
Можда то јесте нешто ново али да је од раније, сигурна сам да би мој муж знао јер му је посао дуго година био у спези са безбедности.

Mislim da je Sofija u pravu.
Moj tata je bio karatista i ja nista slicno hladnom oruzju nisam cula.

Profesionalno mi je logicno samo da bude otezavajuca okolnost ukoliko je nosilac pojasa kriv za tucu.

U pravu je Sofija i za vezu sa baletom. Mene je taj isti otac dao na balet. Nije me majka vodila vec otac. Ima slicnosti, pokret peta - prsti podize svod tabana a oba sporta uticu na koncentraciju, izdrzljivost i pravo drzanje.

Problem je u tome sto danas roditelji bukvalno shvataju sport. Po mom misljenju sport sluzi da pomogne pravilnom razvoju. Da se ne krivi i ne dangubi pred ekranima.
Vecina dece pred kraj gimnazije napusta sportske klubove prirodno.

Roditelji danas nakon tri meseca mlacenja reketom vec zakljucuju da je "tenis skup sport". Pa skup je za takmicare, za dete koje se opusta na taj nacin nije skup.

Skoro na rodjendanu kaze jedna mama kako je, boze sacuvaj, fizijatar starojoj curi na sistematskom preporucio balet zbog krive kicme a ona je videla kakva su stopala balerinama, uzas uzasa.
Gledam dete, gledam nju i bude mi jasno da fizijatar ni u peti nije imao baletsku karijeru na umu vec je devojcica malo popunjenija, ima vec krivu kicmu da popravi malo drzanje.
A i ta stopala, pre desete godine se ne koriste baletske patike za vrhove prstiju.

I sada na sistematskom kaze fizijatrica mom detetu da zbog visine treba da se bavi bazicnim sportovima. Pitam kojim a ona odgovara da se preporucuje devojcicama balet a decacima borilacki sportovi uz uvek sjajno plivanje.

Sport je...zabava, nikako obaveza sa planom.
Ја сам тренирала оба, и карате и балет, и сличност је велика.
Оба карактерише прецизност покрета, издржљивост и контрола снаге.

Ај' покажи ми закон, члан закона?!? :lol:
Питах мужа, никад чуо.
Покушала да изгуглам, нисам успела.
Можда то јесте нешто ново али да је од раније, сигурна сам да би мој муж знао јер му је посао дуго година био у спези са безбедности.

Kojim prstom da ti pokažem? : )
Pro bono pajz da ne bi lolol ko i ti meni...

Marge je tačno objasnila kako stoje stvari običnom puku.
I, to nije"nova mera".
Uvek je postojala u modernijem krivičnom zakonodavstvu kod no i kn. Nužna odb.i krajnja nužda. Ukoliko dođe do teških telesnih povreda ili ubistva. Učestvovanje u tuči je član 126.
Nađi i komentar KZS.
Nn čemu.

Kojim prstom da ti pokažem? : )
Pro bono pajz da ne bi lolol ko i ti meni...

Marge je tačno objasnila kako stoje stvari običnom puku.
I, to nije"nova mera".
Uvek je postojala u modernijem krivičnom zakonodavstvu kod no i kn. Nužna odb.i krajnja nužda. Ukoliko dođe do teških telesnih povreda ili ubistva. Učestvovanje u tuči je član 126.
Nađi i komentar KZS.
Nn čemu.
Ја не причам о томе него и податку који је Марџ изнела да је црни појас у каратеу заведен у полицији и да се људи са црним појасом у каратеу за нанете телесне повреде терете већом казном него људи без црног појаса.
То је податак који сам први пут чула и мислим да је нетачан.
Шта је са црним појасом у џудоу, ајкиду, теквонду...?

А нанете телесне повреде у тучи у нападу или нужној одбрани не доводим уопште у питање.

Ја не причам о томе него и податку који је Марџ изнела да је црни појас у каратеу заведен у полицији и да се људи са црним појасом у каратеу за нанете телесне повреде терете већом казном него људи без црног појаса.
То је податак који сам чрви пут чула и мислим да је нетачан.

А нанете телесне повреде у тучи у нападу или нужној одбрани не доводим уопште у питање.
Mardž je u pravu.
Uraditi elektronsku evidenciju sportske legitimacije ništa lakše.
Odbrana/napad intenzitet sile je i ono što se recimo i uči prilikom treniranja ili obuke za licence koje imaju obezbeđenja ciljano je na što blažem onesposobljavanju napadača, a ne životnom ugrožavanju nasilnika ili ubistvu.

Čak se i kod nižih kategorija kaže na usmenim časovima obuke da su polaznici dužni da, ukoliko dođe do tuče, upozore drugu stranu da su nosioci (nekog) pojasa.

Ne dešava se tako često. Danas većina muškaraca, a tek žena, nema ni pojma da se potuče valjano, nešto se guraju, skaču....tako je i bolje...ako izuzmemo nelegalno držanje oružja.

I, na kraju, gomila profi sportista su male mace, miroljubivi ljudi, nekad zalutaju i drugi...

Mardž je u pravu.
Uraditi elektronsku evidenciju sportske legitimacije ništa lakše.
Odbrana/napad intenzitet sile je i ono što se recimo i uči prilikom treniranja ili obuke za licence koje imaju obezbeđenja ciljano je na što blažem onesposobljavanju napadača, a ne životnom ugrožavanju nasilnika ili ubistvu.

Čak se i kod nižih kategorija kaže na usmenim časovima obuke da su polaznici dužni da, ukoliko dođe do tuče, upozore drugu stranu da su nosioci (nekog) pojasa.

Ne dešava se tako često. Danas većina muškaraca, a tek žena, nema ni pojma da se potuče valjano, nešto se guraju, skaču....tako je i bolje...ako izuzmemo nelegalno držanje oružja.

I, na kraju, gomila profi sportista su male mace, miroljubivi ljudi, nekad zalutaju i drugi...

Nije pitanje šta se uči na borilačkim veštinama i nije pitnje da li je lako izvršiti elektronsku evidenciju (ovde je pitanje i kako će se evidentirati karatisti koji su to po 30-40 godina), nego da li se ona zaista radi? I kojim je to pravilnikom uređeno?

Nikakvu evidenciju policija ne može da vrši bez prethodnog ozakonjivanja istog, to je valjda jasno.
A zakon ne pronalazim.

Nije pitanje šta se uči na borilačkim veštinama i nije pitnje da li je lako izvršiti elektronsku evidenciju (ovde je pitanje i kako će se evidentirati karatisti koji su to po 30-40 godina), nego da li se ona zaista radi? I kojim je to pravilnikom uređeno?

Nikakvu evidenciju policija ne može da vrši bez prethodnog ozakonjivanja istog, to je valjda jasno.
A zakon ne pronalazim.
Kad napravi nevolju, lako se sve doda i oduzme. Time što je neko evidentiran, ne znači da je kriminalac, potencijalno opasan ili tome slično.
Inače je to već.na drugoj godini Pravnog lekcija koju uče studenti već decenijama, možda i pre Drugog rata, ne znam precizno kad je uvedeno. Interni zakoni i da li moj komšija Stefan ima crni pojas i ne treba da budu dostupni javnosti.

Kad napravi nevolju, lako se sve doda i oduzme. Time što je neko evidentiran, ne znači da je kriminalac, potencijalno opasan ili tome slično.
Inače je to već.na drugoj godini Pravnog lekcija koju uče studenti već decenijama, možda i pre Drugog rata, ne znam precizno kad je uvedeno. Interni zakoni da li moj komšija Stefan ima crnu pojas i ne treba da budu dostupni javnosti.
To je nešto drugo- slobodna sudijska procena.
Naravno da će pedofilu koji ima crni pojas i uči decu karate to biti otežavajuća okolnost. Ali u praksi ne postoji takvo iskustvo sa tučama. Evo, sad sam pitala prijateljicu koja radi u istrazi i sa osuđenicima. Nikad čula za tu evidenciju.
Pa mi nemamo evidenciju pedofila, a da imamo karatista sa crnim pojasom. :lol:

Za skupljanje podataka tog tipa/bilo kog tipa mora da postoji zakon. A taj zakon ne postoji. O kakvim internim zakonima pričamo? Zakoni su javna stvar.
Jedino bi mi bilo logično da postoji evidencija sportista koji se bave streljarštvom jer su takvi vrlo opasni za društvo ako polude. Ali verovatno nemamo ni to.

To je nešto drugo- slobodna sudijska procena.
Naravno da će pedofilu koji ima crni pojas i uči decu karate to biti otežavajuća okolnost. Ali u praksi ne postoji takvo iskustvo sa tučama. Evo, sad sam pitala prijateljicu koja radi u istrazi i sa osuđenicima. Nikad čula za tu evidenciju.
Pa mi nemamo evidenciju pedofila, a da imamo karatista sa crnim pojasom. :lol:

Za skupljanje podataka tog tipa/bilo kog tipa mora da postoji zakon. A taj zakon ne postoji. O kakvim internim zakonima pričamo? Zakoni su javna stvar.
Jedino bi mi bilo logično da postoji evidencija sportista koji se bave streljarštvom jer su takvi vrlo opasni za društvo ako polude. Ali verovatno nemamo ni to.
Uspostavlja se baza pedofila, u toku je, nije da ne postoji baš ništa u VTK, ne bi zapucali Metlinom komšiji na vrata, preprašili Šišmiša . Imaš li ti pravila službe? E tako je Zakon o policiji opšti, a svi ostali koji se tiču policije podzakonski akti, koji se građanstva ne tiču, dok ne naprave sr..

Ja ti reko', a ti kako hoćeš...

Uspostavlja se baza pedofila, u toku je, nije da ne postoji baš ništa u VTK, ne bi zapucali Metlinom komšiji na vrata, preprašili Šišmiša . Imaš li ti pravila službe? E tako je Zakon o policiji opšti, a svi ostali koji se tiču policije podzakonski akti, koji se građanstva ne tiču, dok ne naprave sr..

Ja ti reko', a ti kako hoćeš...
Jedno je praviti arhivu kad neko napravi glupost tj. dodati ga i po tom nekom osnovu u neku formiranu arhivu ali popisivati sve redom zbog treniranja ovoga ili onoga je malo besmisleno. Osim za streljaštvo.

Metlinom komišiji su upali u kuću ili zbog prijave ili zato što je guglao nedozvoljene sadržaje. Da je u arhivi pedofila sigurno ne bi radio u školi, ako se dobro sećam, čovek je prosvetni radnik?

nema to veze samo s talentom
niti s visinom
ona jednostavno nema ram za dzudo ili rukomet
zgazili bi je jer nikad nece dostici tezinu koja prati tu visinu, a budes upotrebljiv
za odbojku joj to i ne treba
sto se baleta tice, znam vise od jedne previsoke bivse balerine i kolika je to tuga bila kad su morale prestati igrati

Razumem te.
Nasa razlika je u tome sto ja mislim da je korist od timskog sporta (narocito) daleko veca od bilo kakvih propratnih efekata.

Svaki prosecan ram moze da se bavi prosecnim sportom, ako se pravilno izrazavam.
Najveca korist se vidi kasnije u zivotu.

Balet ima veliku manu koja se zove ogledalo. Sklone osobe poput mene postaju svesne svake svoje mane. Da ne duzim, patila sam od anoreksije u osmom osnovne jer sam sebi bila ogromna, nikada dovoljno tanka a najstrasnije od svega je bilo moje uzivanje u gladovanju.
U procesu isceljenja sam krenula na kosarku.
Pamtim neke tople sendvice, gledam one sendvice koje jedu bez razmisljanja, zivo se i danas secam tog osecanja kako sa knedlom kao stavljam zalogaj.

Mene je kosarka spasila iako nemam ram za istu. Iako sam bila losa. Danas su mi tri najbolje drugarice timske. To je zdrav zivot, zdravi su odnosi i nema ogledala.
Sliku o sebi sam uvek imala istu ali u anoreksiju vise nisam usla. Zapravo, strasan sam protivnik dijeta.

Devojcice su posebno osetljive u pubertetu i ja licno bih svoju cerku odvela na odbojku.

Razumem te.
Nasa razlika je u tome sto ja mislim da je korist od timskog sporta (narocito) daleko veca od bilo kakvih propratnih efekata.

Svaki prosecan ram moze da se bavi prosecnim sportom, ako se pravilno izrazavam.
Najveca korist se vidi kasnije u zivotu.

Balet ima veliku manu koja se zove ogledalo. Sklone osobe poput mene postaju svesne svake svoje mane. Da ne duzim, patila sam od anoreksije u osmom osnovne jer sam sebi bila ogromna, nikada dovoljno tanka a najstrasnije od svega je bilo moje uzivanje u gladovanju.
U procesu isceljenja sam krenula na kosarku.
Pamtim neke tople sendvice, gledam one sendvice koje jedu bez razmisljanja, zivo se i danas secam tog osecanja kako sa knedlom kao stavljam zalogaj.

Mene je kosarka spasila iako nemam ram za istu. Iako sam bila losa. Danas su mi tri najbolje drugarice timske. To je zdrav zivot, zdravi su odnosi i nema ogledala.
Sliku o sebi sam uvek imala istu ali u anoreksiju vise nisam usla. Zapravo, strasan sam protivnik dijeta.

Devojcice su posebno osetljive u pubertetu i ja licno bih svoju cerku odvela na odbojku.
moze se baviti, ali zasto forsirati neku aktivnost koja nece tom tijelu dati mogucnost da se razvije u skladu sa gradjom?
moje dijete ima dugacke udove i vretenaste misice
nije dovoljno masivna za npr rukomet ili dzudo
i nikad nece ni biti
kosarka mozda da je izrazila zelju, zasto da ne
cak i fudbal nije los izbor za nju, kao i plivanje, i neki oblici atletike
ples da je zanima ok...samo je tuga kad zele nastaviti dalje, a zbog visine i tezine ne mogu
totalno joj ne zelim frustracije povezane s tim
moja drugarica iz srednje je prosla kroz to
kasnije je napravila karijeru u manekenstvu, al mislim da je balet za nju uvijek ostao nedosanjan san i izvor tuge, jbga

Back