Ko to može da plati: Cene u Splitu "paprene" - pica 13 evra, a obrok za porodicu 133

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
U večernjim satima, najveći grad u Dalmaciji Split bude preplavljen turistima tokom letnje sezone, a cene su i više nego "paprene".

113212858161138eca903e0701160068_690x460.jpg

Grupa norveških turista probala je sendvič sa krompirićima, a cena, po osobi, iznosi blizu 100 kuna (13,33evra), a pivo nešto kvalitetnije marke 45 kuna (6 evra) po osobi.

Italijani su, takođe, iznenađeni cenama hrane, jer su mislili da su, kako kažu, jeftinije u odnosu na Italiju.

''U Italiji su iste cene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentarisao je turista iz Italije.

U drugim restoranima, cena hamburgera s kuvanim krompirom, u proseku, košta blizu 100 kuna (13,33evra).

Čak i u uslužnim objektima u centru, koji nisu na "udarnoj lokaciji", cene su slične ,a radnici to opravdaju kvalitetnim namirnicama koje se koriste za pripremu hrane.

Cene morskih plodova ne razlikuju se od one uobičajene hrane koja se služi po restoranima, a sve zavisi, kako pričaju turistički radnici, od lokacije ugostiteljskog objekta, odnosno, restorana.

''Riba, morski rižoto, manistra s plodovima mora - od 80 kuna (10,67 evra) do 150 kuna (20 evra) '', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Kada hranu naruči , primera radi, petočlana porodica, sve u celosti, naravno uz piće, košta oko hiljadu kuna (133,34 evra).

Domaći turisti, ali i lokalno stanovništvo, upoznati sa "vrtoglavim" cenama morskih plodova, gde porcija jastoga u nekim restoranima košta 900 (120 evra) kuna, često naručuju poznato italijansko jelo picu, ne bi li uštedeli koju kunu više.

Međutim, radnici restorana su prepoznali štedljivost svojeg naroda, pa sada cena pice iznosi 100 kuna ili ti 13,33 evra po osobi. Ovakvo bahaćenje cenama izazvalo je nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, što potvrđuje i jedna devojka.

''Ko to može da plati? Čak i ako idemo u paru, a kamoli s decom'', komentarisala je građanka Splita Ivana, dodajući da su tokom letnje sezone to uobičajene cene.

Ona se nada da će cene, kako dalje navodi, biti niže jednom kad sezona prođe i turisti napuste grad.

(b92.net)

Kada za sto sedne porodica s recimo pet članova, s pićem večera brzo dođe oko 16.000 dinara. Deserte iza večere u restoranu bolje ne spominjati jer cena kolača je od 400 do 600 dinara. Za strance ništa strašno kad su im plate bar tri puta veće.

“Oko tri i po hiljade evra, prosečno“, govori turista na pitanje kolika je plata u Norveškoj, a u Francuskoj je oko 3.000 evra.

h_50891974-scaled.jpg
Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Znaju to ugostitelji pa neki svoje elitne stolove, kao u slučaju iz Dubrovnika, od siromašnih gostiju brane i rezervacijom koja obavezuje gosta na minimum 5.000 dinara potrošnje.

A domaći znaju da u jelovnicima ima i jastoga po 14.000 dinara za porciju, pa često pitaju – nudite li picu. Ali, ugostitelji su se osigurali, pa je i pica sada blizu 1.600 dinara. Ko to može platiti, pitaju se najčešće lokalci držeći se sladoleda i soka, tamo gde još nisu zavladali tanjiri i salvete.

“Čak i ako idemo u paru, a kamoli ako idemo s decom“, komentarisala je Ivana.

Ali, to je tržište. Ugostitelji beru jagode dok je prilika. Na jesen će cene s temperaturama možda opet biti bar nešto niže, i bliže domaćima.

(nova.rs)

Samo lud covjek bi isao u Spalato.
Ne bi tamo ljetovao da mi nude mukte, pa cijeli grad smrdi po kalafonji.
Tamo stanuje picigin-U-, onda znate svi kakvo je to mjesto, nesto slicno Mordoru.
ejjj...nemoj tako o Mordoru :rtfm::lol: Kao mala puno puta sam letovala u toj okolini ali ne secam seeee :rumenko:

endvič sa krompirićima, a cena, po osobi, iznosi blizu 100 kuna (13,33evra), a pivo nešto kvalitetnije marke 45 kuna (6 evra) po osobi.
џаба практично,

ево прекопута хотел у италији 770е / дан (линк) - ништа ексклузивно...!
сад пошто имате интернета читсто да видите где је свет и за које паре вас продају

Kod mene u mom gradu veliki ćevapi (10 kom) u lepinji 25kn (387.5din), a pizza (mješana) 32kn (496din). Jambo pizza je 52kn (806din). Na moru gdje sam bio pizza ili ćevapi oko 60kn (930din).
to i nije skupo...toliko je i kod nas...negde cak i skuplje..Pice su mnogo skuplje kod nas..barem za 50%

To je puno skuplje nego kod mene. 760 din je 49kn. A to je obična normalna veličina pizze, jel? Kod mene je ta 30kn tj. 465din.
Evo jedna druga pizzeria
Pogledajte prilog 1013296
Mislim da je mala 25cm, srednja 32cm a velika...ne znam...ili 42 ili 50cm...kod nas je zovu i porodicna :)
One gore su klasicne cene u 90% picerija kod nas, a ovo je definitivno najeftinija ali tu su i pice manje.

pub.jpg

Mislim da je mala 25cm, srednja 32cm a velika...ne znam...ili 42 ili 50cm...kod nas je zovu i porodicna :)
One gore su klasicne cene u 90% picerija kod nas, a ovo je definitivno najeftinija ali tu su i pice manje.

Pogledajte prilog 1013327
To je kao kod mene
U Zagrebu su cijene više.
Screenshot_2021-09-12-22-04-22-732.jpg

Ili recimo "Kod Srbina" u Maksimiru, kod Dinamovog stadiona. 😁
Screenshot_2021-09-12-22-02-36-916.jpg

Back