Ko studira na privatnim fakultetima u Srbiji ?

Plant

Veoma poznat
Poruka
10.076
Da vidimo koga znate da je studirao i završio privatni fakultet (a msm da svi koji tamo upišu i završe).
Ja znam mog zeta - završio je Singidunum, jer mu je ćerka to postavila kao uslov za brak :D .
Opasnica mi je ćerka. I završi zet sa jednom godinom više (jednu je obnovio), za nekog menadžera, ali ima svoju firmu sa trojicom stalno zaposlenih i lepo zarađuje. Nije mu trebao taj Singidunum,.. ali eto,.. ljubav :rtfm:

:ceka:

Znam jednog lika , studirao je pravni desetak godina, čini mi se da je upisao četvrtu sa nešto zaostalih ispita i onda se prebacio na privatni.
priznali su mu ispite i diplomirao je za oko godinu dana.

I kaže sledeće -
vrlo je lako provući se za šesticu, lakše nego na državnom ali ako hoćeš da naučiš gradivo i 10, može i tako nema neke velike razlike.

Znam jednog lika , studirao je pravni desetak godina, čini mi se da je upisao četvrtu sa nešto zaostalih ispita i onda se prebacio na privatni.
priznali su mu ispite i diplomirao je za oko godinu dana.

I kaže sledeće -
vrlo je lako provući se za šesticu, lakše nego na državnom ali ako hoćeš da naučiš gradivo i 10, može i tako nema neke velike razlike.
Moj utisak je da su i više državne (visoke) škole teže od privatnih fakulteta. Privatni fakulteti su u rangu srednje škole.

Mislim da pomogneš oko plaćanja zetovog školovanja.... nije lako studirati i raditi, još kad je u pitanju privatan fakultet😉
Nije,.. zet se zaposlio odmah posle srednje,.. pa bio u Moskvi dve godine, pa se vratio i završio fakultet :) - za 5 godina, (i platio je saam jednu godinu fakulteta, a njegov tatko mu je platio samo one 4, koje je redovno davao) ..
i radio je zet sve vreme studiranja.
Znači i za one koji rade, lakše je na privatnom.

Da vidimo koga znate da je studirao i završio privatni fakultet (a msm da svi koji tamo upišu i završe).
Ja znam mog zeta - završio je Singidunum, jer mu je ćerka to postavila kao uslov za brak :D .
Opasnica mi je ćerka. I završi zet sa jednom godinom više (jednu je obnovio), za nekog menadžera, ali ima svoju firmu sa trojicom stalno zaposlenih i lepo zarađuje. Nije mu trebao taj Singidunum,.. ali eto,.. ljubav :rtfm:

:ceka:
Znam ih prilicno. Dosta kolega nije moglo 3.godinu da upise a muka im bilo vise puta da obnavljaju.
Ima ih da su doktorirali po inostranstvu nakon toga. Odlili se mozgovi.
Uvijek je fora da su se posvadjali sa nekim debilom od profesora a ne da nisu mogli da poloze ispit.
Par njih trenutno polaze na S. nesto za terapeute.
Zanimljivo mi je kako u isti mah pumpaju dok su studenti koji zele da uce.
Dragi su mi koliko i Sinisa mali sa svojom zeljom da ima diplomu po svaku cijenu

Iz prve ruke: drug mi je redovni profesor na Singidunumu, pre toga je bio docent/asistent na ETF-u.
Presao tamo za bukvalno 2.5 puta veću lovu.
Njegova izjava:
"Moramo da pustimo i damo sesticu po kvoti, ali za visoke ocene imamo slobodu da postavimo uslove kakve mi zelimo".
Njegova druga izjava: "Ima i sjajnih studenata i na Singidunumu".

Covek je jako ozbiljan i 100% mu verujem.

Pvo MEGA iniverziteti su neverovazni
Kad sam ja studirao,u SFRJ.
Elektrotehniko.odsek elektrinika je uavršavalo max 20% upisanih.
Oko 5% je završavalo u roku.
Ko je imao prosek preko odmah jer dobijao posao asistenta.

A sada,ovi MEGA:
Završava 90% upisanih. 10% nije plaćalo školstvo

O pooskedicama ovoga razmislite sami

Ja sam ranije mislila da ko je sa privatnog da nema od njega ništa, ali sam vremenom promijenila mišljenje.
Jer ko hoće da uči, on će da bude solidan bez obzira da li je državni ili privatni. Ništa mu ne znači ni što neko završi državni fakultet ako je stalno ponavljao i razvlačio se sa traljavim šesticama.

Za popularizaciju privatnih djelimično su krivi i državni fakulteti. Zastarjeli nastavni planovi i programi, prostor i oprema očajni, masa prekobrojnih i bespotrebnih predmeta, premalo prakse, nisu tako ni jeftini i samofinansiranje se izjednačilo sa školarinom na privatnom. Zatim ako se na jednom državnom fakultetu-neću reći kojem (informacija od prošle godine) na prvu godinu prima 80 studenata (40 budžet i 40 samof.) a izađe na prijemni 640, onda možete misliti koji su to kriterijumi da se upišeš. Ne samo uspjeh, već i štela i koverta moraju da rade. Tu je ogroman broj odličnih i kvalitetnih učenika izvisio. Tada oni da ne bi ostali nigdje ili bili primorani da upišu nešto što ne žele i gdje je ostalo mjesta se okrenu (i ko to može) prema privatnim.

Tako da to nije ništa čudno niti je za podsmjeh. Nije za svakog ni da studira i završi fakultet, ali nešto državni moraju da promjene. Bar da se poveća broj upisnih mjesta, da se da omladini šansa, a onda nek se bore za sebe.

Back