Ko ste vi u Kanadi?

Kada vas Kanadjani i Ameri upitaju odakle ste, sta vi kazete?

Ja (na zalost?) jos uvek spomenem da sam iz Jugoslavije. Uvek mi je to zvucalo nekako civilizovanije nego reci Srbin, Hrvat, etc.....

Рећи Хрват разумем да је тешко.... Бити народ који је побио преко милион Срба, Јевреје и Цигна није лако... Али због чега би неког могло бити срамота рећи да је Србин...Знам да је велика србофобија у свету пре свега због филмова али то није разлог због којег би се изјашњавао као "Југословен"...јер то нисам....

pa nisam siguran da on zbog toga 'krije' nego jednostavno udaljenost je velika i dosta ljudi nije culo za Srbiju, Croatiju mada realno mislim da se i to polako menja.
Ja nikad nisam imao ni jedan problem da kazem da sam iz Srbije i to je to, osim sto mi je jednom neki pijani englez (celav, istetoviran) rekao omfg vi srbi ste ludaci...ja se mislim pa ****** jok vi englezi ste fini i stalno me izbegavao kao da sam neki serijski ubica :)) a covek je 2 sa 2.

Рећи Хрват разумем да је тешко.... Бити народ који је побио преко милион Срба, Јевреје и Цигна није лако... Али због чега би неког могло бити срамота рећи да је Србин...Знам да је велика србофобија у свету пре свега због филмова али то није разлог због којег би се изјашњавао као "Југословен"...јер то нисам....

Eh pa sad.... da ne ulecem u tu temu...

Sto se tice Srbofobije u filmovima toga nema. Ameri su napravili vise dokumentaraca o samim sebi gde kritikuju koruptirane politicare i invazije u Iraku i Afganistanu nego sto su spomenuli Srbe i Arape zajedno u nekim kvazi akcionim filmovima. To sto Tom Kruza kao upucao par Srba, daj nemoj da me zasmejavas :)

југословен нисам био ни кад сам живео у Југославији, увек кад ме неко пита кажем му ко сам, а дал се то некоме свиђало или не, ил је неко чуо ѕа србе, србију итд... савршено ме не занима

Ovako iz mog iskustva do sada. Ako im kazes Jugosloven, prva asocijacija im je rat, ludilo i genocid. Ako im kazes da si iz Srbije, 90% misle da je to jedna od bivsih Sovjetskih republika ili deo Rusije, nesto kao Sibir (valjda Serbia i Siberia slicno zvuce). Uglavnom. skontao sam da mnogo bolje prolazi ovo drugo (Rusi se malo bolje kotiraju od prosecnog Balkanoida - uglavnom zahvaljujuci starim Ukrajinskim doseljenicima kojih ima mnogo i koji su ovde cenjeni kao skromni, vredni i uredni). Barem dok se ne upustis u objasnjavanje gde je zapravo Srbija geografski (za cega moras da koristis ili bivsu Jugoslaviju ili Bosnu jer su za te pojmove jedino culi i to na vestima (znaci opet asocijacija klanje i haos) - na odrednicu juzno od Madjarske ili zapadno od Bugarske/Rumunije i dalje te gledaju belo jer uglavnom ni to niko ne zna gde je.

Poslednja izmena:

Back