Ko šta misli o samozvanom učitelju glume Miroslavu Miki Aleksiću?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.211
Ova tema već dve godine puni novinske stupce, poznate ličnosti iz sveta filma i pozorišta su dali svoja mišljenja,
a mi se ućutali... Kao da čekamo da se neko čudo desi, da se iskristališe i objasni šta se ustvari dogodilo...

Ipak, imamo materijala da se podsetimo na sledeće:

Screenshot_72.png

Miroslav Mika Aleksić je bio pripadnik paravojske komandanta Arkana, koji su posle "Bože pravde" i "Oče naš"-a
kretali u pljačke, ubijanja i silovanja po Hrvatskoj i Bosni... Za odanost komandantu, Mika Antić je režirao svadbu
Cece i Arkana i sve to snimao sa tada neverovatnih 5 kamera...

Inače, Aleksić je diplomirao režiju na FDU... Nije se pročuo kao režiser, ali je postao slavan po skandalu i teškim
optužbama za silovanje glumica koje su prošle kroz njegovu školu glume i ličnu pedagogiju... Optuživale su ovog
samozvanog učitelja glume da ih je ucenjivao, da ukoliko nisu "poslušne", da nikada neće uspeti da polože prijemni
ispit na FDU, gde je profesor, a i u komisiji za prijem njegova supruga Biljana Mašić...

Kako se oseća danas ova profesorka kada je u kontaktu sa mladim ljudima koji su javno progovorili o strahotama
koje su oni sami, ili njihovi prijatelji prošli tokom pohađanja "škole Mike Antića"?

Screenshot_71.png

Biljana Mašić

Evo šta su neki poznati iz sveta filma i pozorišta izjavili:

Kao prva - Milena Radulović

OVO JE STVAR KOJA MORA DA SE DOVEDE DO KRAJA

Hrabra glumica, koja je raskrinkala reditelja Miku, pozvala je sve devojčice, devojke i žene da se jave i prijave nasilje!-

Ako ćutimo, mi smo svedoci, dozvolili smo zlo.

Ovo je stvar koja mora da se dovede do kraja - rekla je glumica i navela da se nada da će se i druge javne ličnosti, glumice, oglasiti posle njene priče.-

Ovo je monstruozna mreža, inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji, korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja. A taj cilj s predumišljajem je silovanje maloletnih devojaka. Ovo nije „me too“ pokret, apelujem da govorimo o silovanju maloletnih lica, monstruozno izmanipulisanih od narcisoidnog psihopate, koje je Aleksić pripremao za čin odmalena. Molim žrtve da se jave tužilaštvu - poručila je Radulovićeva.

Hana SelimovićNISAM PROŠLA KAO MILENA, ALI SAM IZAŠLA ISTRAUMIRANA

Išla sam 13 godina u tu dramsku grupu. Nisam doživela Milenin scenario, ali odande nisam izašla bez trauma. Dugo posle odlaska osećala sam se usamljeno i ono što sam znala da nikada nisam predložila deci svojih prijatelja da ikada idu na tu audiciju - napisala je Hana na Fejsbuku.

Hana Selimović

Miodrag RadonjićVELIKI ŠOK ZA SVE NAS

Ovo je pre svega veliki šok za sve nas koji smo išli u dramski studio kod Mike i koji smo bili upućeni u njegov rad.

Velika hrabrost je očigledno bila potrebna da Milena o tome progovori.

U dramskom studiju sam bio od 15. do 18. godine i moram priznati da nisam mogao ni da naslutim da se u kancelariji
pored studija dešavaju takve grozote. Nijedan znak nije na tako nešto upućivao.

Žao mi je što je ozbiljan četrdesetogodišnji pedagoški rad diskreditovan ovom psihopatskom mračnom pozadinom.

Osećam se zgroženo, tužno i razočarano.

Dajem snažnu podršku Mileni, kao i svim ostalim devojkama koje su imale slična iskustva - napisao je Radonjić na Instagramu.

Miodrag Radonjić

Nataša Ninković

KOLEGINICE, SVAKA ČAST

Glumica Nataša Ninković kaže da se nada da će nadležne službe biti efikasne povodom ovog slučaja.

- Čitam sve po nekoliko puta i ne mogu da dođem sebi!

Svaka čast Mileni Radulović, zaista je velika hrabrost!

A još su mi gori ovi što govore zašto si dosad ćutala - istakla je Ninkovićeva.

Nataša Ninković
f

Mirjana Karanović

ALEKSIĆ JE MORALNA NAKAZA

Divim se hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović da razotkrije zlo koje se već godinama i decenijama krije
iza maske uspešnog pedagoga, a koji je, u stvari, moralna nakaza.

Predatori pažljivo biraju svoje žrtve, pre svega među mladima i decom, uvereni da oni, zbog sramote,
nikada neće progovoriti.

On je propovedao porodične vrednosti, strogost, disciplinu i hrišćanski moral i sve to koristio kao sredstvo
za dominaciju i seksualno zlostavljanje.

I nadam se da će to biti ohrabrenje za druge žrtve da istupe.

Mislim da ih ima i da ćemo tek slušati o njima.

Dosta je bilo ćutanja - rekla je Mira Karanović.

Mirjana Karanović

Prvo da prokomentarisem da nisam znao da je covek ratni veteran sto svakako zasluzuje postovanje. Sto se optuzbi na njegov racun tice, nisam sklon donosenju konancog suda pre nego sto to urade organi nadlezni za to. Licno sam bio skeptican po pitanju navoda Raduloviceve iz vise razloga, a taj skepticizam se samo pojacao nakon sto je u slicnom slucaju Lecic dokazao nevinost. Ako se pokaze da je zaista uradio to sto mu se stavlja na teret onda mu treba izreci momentalo najstrozu mogucu kaznu. Takodje bi, nevezano za ishod sudjenja, trebalo poraditi na edukaciju dece o nasilju kako bi zrtve nasilja znale kako da se postave u takvim situacijama, da nauce kakvo ponasanje je prihvatljivo a kakvo treba odmah prepoznati i prijaviti.

Mirjana Karanović

ALEKSIĆ JE MORALNA NAKAZA

Divim se hrabrosti i odlučnosti Milene Radulović da razotkrije zlo koje se već godinama i decenijama krije
iza maske uspešnog pedagoga, a koji je, u stvari, moralna nakaza.

Predatori pažljivo biraju svoje žrtve, pre svega među mladima i decom, uvereni da oni, zbog sramote,
nikada neće progovoriti.

On je propovedao porodične vrednosti, strogost, disciplinu i hrišćanski moral i sve to koristio kao sredstvo
za dominaciju i seksualno zlostavljanje.

I nadam se da će to biti ohrabrenje za druge žrtve da istupe.

Mislim da ih ima i da ćemo tek slušati o njima.

Dosta je bilo ćutanja - rekla je Mira Karanović.

Mirjana Karanović
Оно када морална наказа говори о моралној накази! Страшно је када нешто што је искључиво ствар суда постане полигон за политичке обрачуне. То је притисак на суд који је, чини ми се, забрањен. А ствар је проста - доказана кривица - санкција. Лажна оптужба - санкција.
У математичкој логици то је оператор XOR - или - или, а не оператор OR - или, у преводу "мож' да бидне ал' не мора да значи".

Poslednja izmena:
И шта сад Максо, ја сведочим да сам ти позајмио паре а ти ми ниси вратио, нигде признанице, а судија пресуди у моју корист? Јавиће се ових дана мој адвокат твом адвокату, нешто сам утањио финансијски у последње време.

И шта сад Максо, ја сведочим да сам ти позајмио паре а ти ми ниси вратио, нигде признанице, а судија пресуди у моју корист? Јавиће се ових дана мој адвокат твом адвокату, нешто сам утањио финансијски у последње време.
Za pozajmicu treba dokaz, u slucaju silovanja, dovoljna je rec svedokinje. Moj otac je kao sudija porotnik bio na sudjenju za silovanja pa otud znam.
No u islamskim drzavama treba dva muska svedoka. Kod nas ne.

А колика је одштета за силовање? Сада се присетих да једном приликом нисам желео секс пошто ми се спавало, али ме је партнерка ипак искористила, а јасно сам јој рекао да нећу. А други пут ме је болео стомак, што је додатно отежавајућа околност "обљуба над немоћним лицем".
Докле више та "#MeToo" сра*а после неколико година?

А колика је одштета за силовање? Сада се присетих да једном приликом нисам желео секс пошто ми се спавало, али ме је партнерка ипак искористила, а јасно сам јој рекао да нећу. А други пут ме је болео стомак, што је додатно отежавајућа околност "обљуба над немоћним лицем".
Докле више та "#MeToo" сра*а после неколико година?
Nema otstete nego silovatelj ide u zatvor.
Kad muskarac optuzi za silovanje, ne znam.

Силовање ("raptus puellae") је злочин, а може да буде и ратни злочин већ од римског права па до данас. Неопходне су ригорозне казне за починица. Али како може да постоји "тело злочина" без доказа и сведока? Зато сам, вероватно и неумесно, карикирао у претходним постовима. Много тога је самопромоција и лични обрачун, плус скупљање одвратних политичких поена. То би такође морало да буде кажњиво.
Тешким криминалцима "застаревају поступци", а овде си жртва и деценијама касније од евентулног деликта.

А то да је Алексић звани или самозвани не утиче на чињеницу да су се сви ломили да упишу код њега. Није он вршио мобилизацију и принудно их доводио.
Sudjenje je poceo u januaru, koliko citam. Mika se brani da su optuzbe lazne.

Много је тога у овом случају чудног.
Деценијама држи школу глуме кроз коју је прошла маса деце.
И нико никада није посумњао, никада се ниједно дете није жалило, а сви и после силовања настављали да иду у школу.
Извињавам се Наташи Нинковић, али ја сам једна од оних који се питају како је проговорила баш уочи премијере свог филма, зашто је ћутала толико година, како то да је настављала да иде на часове, како њени родитељи нису приметили да се нешто дешава...
Силовање више није доказиво. Остаје њена реч против његове. Вероватно га зато и неће осудити.
Али, остаће заувек мрља на његовој каријери и питање у нашим главама: а шта ако је говорила истину?

Много је тога у овом случају чудног.
Деценијама држи школу глуме кроз коју је прошла маса деце.
И нико никада није посумњао, никада се ниједно дете није жалило, а сви и после силовања настављали да иду у школу.
Извињавам се Наташи Нинковић, али ја сам једна од оних који се питају како је проговорила баш уочи премијере свог филма, зашто је ћутала толико година, како то да је настављала да иде на часове, како њени родитељи нису приметили да се нешто дешава...
Силовање више није доказиво. Остаје њена реч против његове. Вероватно га зато и неће осудити.
Али, остаће заувек мрља на његовој каријери и питање у нашим главама: а шта ако је говорила истину?
Ima tu dosta nelogicnosti. Radulovicka je nastavila da ide u tu skolu, a kasnije ju je ako se dobro secam upisala i njena sestra. Zasto ova to nije pokusala da spreci ili da je upozori? Zasto je nastavila da ide u tu skolu? Cesto je argument da mozak zrtve ne radi kako treba za vreme traume pa se povlace nelogicni potezi ali da li je to zaista dovoljan razlog da se previde sve nelogicnosti u ovom slucaju.

Ima tu dosta nelogicnosti. Radulovicka je nastavila da ide u tu skolu, a kasnije ju je ako se dobro secam upisala i njena sestra. Zasto ova to nije pokusala da spreci ili da je upozori? Zasto je nastavila da ide u tu skolu? Cesto je argument da mozak zrtve ne radi kako treba za vreme traume pa se povlace nelogicni potezi ali da li je to zaista dovoljan razlog da se previde sve nelogicnosti u ovom slucaju.
У таквим ситуацијама цело тело се побуни. Није могуће дуго сакривати.

У таквим ситуацијама цело тело се побуни. Није могуће дуго сакривати.
Nek sudovi rade svoj posao. Ja kao sto sam rekao ne zelim da dajem presudu pre presude. Nisam ni u slucaju Lecica to radio pa sam se opet nekako osecao prevarenim nakon sto se ispostavilo da je ona glumica sve zapravo fabrikovala, a ja naginjao ka opciji da je Lecic kriv.

Nek sudovi rade svoj posao. Ja kao sto sam rekao ne zelim da dajem presudu pre presude. Nisam ni u slucaju Lecica to radio pa sam se opet nekako osecao prevarenim nakon sto se ispostavilo da je ona glumica sve zapravo fabrikovala, a ja naginjao ka opciji da je Lecic kriv.
У вези Лечића, колико год да га не подносим, била сам више на његовој страни.
Некако су ми ови напади оркестрирани, чудно је све, поклопило се временски...

Back