Ko snosi odgovornost?

danima mi se mota jedna prica po glavi..

prica ide ovako, mozda ste je i culi, uzdrmala je Rep.Srpsku.

Zadni dan skolske godine, osnovna skola,dodjela knjizica. 13-ogodisnja djevojcica je pala iz matematike. Nije smjela kuci sa negativnom ocjenom i poderala je stranice iz knjizice. Posto je to kaznjivo, bilo je upitno da li ce je izbaciti iz skole ili ne. Razredna i pedagog se posavjetuju sa direktorom da je kazne ukorom i postede je izbacivanja iz skole.
Zatim se obe, razredna i pedagog, vracaju u odjeljenje i saopstavaju djevojcici, uz povisen ton i kritiku, da su je kaznili ukorom.
Zatim podjele ostatak knjizica i napustaju odjeljenje. Djevojcica pocinje plakati jer ne smije kuci sa negativnom a kamol i sa ukorom.
Govori drugarima iz odjeljenja da se se baciti u Vrbas.
Djeca uplaseno obavjestavaju razrednu koja im odgovara "nek se baci da gledamo i taj film."

30-og navece se saznaje da se djevojcica zaista bacila u rijeku.

Roditelji i javnost tuze uciteljicu.

Sta vi mislite?

svi

roditelji sto su nametnuli fasizam u kuci pa dete ne sme da kaze za jednu ebenu jedinicu
profesorka koji radi posao koji je ne interesuje pa to za posledicu ima nezainteresovanost, zapostavaljenje dece, nerazumevanje i dr.

da je bosna ko svedska mogli bi i roditelji da budu tuzeni, ne samo profesorka, za zlostavljanje deteta

Bilo je takvih slucajeva i kod nas. Kad je djetetu uliven toliki strah da zbog jedinice pomislja na samoubistvo, onda su tu roditelji debelo pogrijesili. Prije svega dijete u osnovnu skoli nema toliku svijet da njemu skola zapravo odlucuje sudbinu, vec je shvataju kao nuzno zlo na koje ih roditelji prisiljavaju. E sad nacin na koji oni djetetu ukazuju na vaznost skolovanja je stvar izbora kod roditelja. No izgleda neko bira samo prijetnje, a to je pogresno.

eto, mene bas interesovalo sta bi neki imali nakuckati na temi na tinejdzerima....
ja nakuckala sta sam imala na predhodnoj takvoj temi- i vise otisli zivci :mrgreen:

sa pravne strane sam se raspitala kao roditelj sta mogu uraditi ( u pupupupupupupuu nedobog slucaju) - mogu tuziti moderaciju ako neko na inter. u komunikaciji nakucka : ubij se, ili predlozi neki nacin suicida... zato sto je to nedopustivo u internet komunikaciji i zakonski je sankcionisano u krivici ...kao roditelj bih mogla tuziti moderaciju, ( kao sto profesorku ne mozes krivicno tuziti !!!)

i roditelji i nastavnica. roditelji, jer su doveli dete u situaciju da ih se plasi zbog pishljive ocene i da zbog iste ne sme da ode kuci. mislim da bi takve roditelej terbalo baciti od nekuda. a nastavnica, jer je trebala da umesto te reakcije, ozbiljnije shvati slucaj i porazgovara sa roditeljima i objasni da ce mala ici na popravni, ali da se ocena da popraviti i da se i oni potrude drugim metodama, a ne zastrasivanjem, da ne bude 1 na kraju godine. kao i to da nisu svi talenti za matematiku i da se ne moze od svih ocekivati da je razumeju. tako nekako.
ovo je istovremeno prebacivanje odgovornosti odraslih s jedne na drugu stranu.

ybt, to je bilo samo polugodje, a ne kraj godine. koji kreteni. i da je bio kraj godine, desava se popravni.

apsolutno su svi krivi koje si nabrojala
kritičan momenat je bio onaj kad su joj saopštili za ukor...(tu su već trebali sačekati roditelje ili pozvati isti dan)
drugi momenat je bio kad su joj djeca prenijala šta je nesrećno dijete reklo..la sam o samoubistvima, NIKAD, ALI NIKAD IZJAVU NEKOG DA ĆE SE UBITI NE TREBA SHVATITI NEOZBILJNO

NIKAD

Back