Ko se ne odazove na vise poziva za skrining gubi pravo na lecenje

Kada bi morao da se odlučim rekao bih - da, iz jednog razloga, a to je poražavajuće loša zdravstvena kultura kod nas. čak i na onim mestima gde ne treba veliki novac.

Što se tiče naziva teško se može jednom rečju prevesti screening, ali postoji dobar opisni prevod - preventivni zdravstveni pregled (ili pretraga), to većina ljudi razume odmah šta znači...

Tako bi trebalo i naziva se slično nešto svukud gde već imaju preko deset godina preventivne preglede,
ovde se samo neki qurče i lupetaju, srpska posla ajmo izmisliti točak.

Što se tiče naziva teško se može jednom rečju prevesti screening, ali postoji dobar opisni prevod - preventivni zdravstveni pregled (ili pretraga), to većina ljudi razume odmah šta znači...

Da, ali isto tako, moze da se kaze ljudima prosto: Skrining predstavlja preventivni zdravstveni pregled. Onda i svi oni znaju sta je skrining i problem resen. Medicinska terminologija moze da ima samo prednosti u tome da bude uniformna. Zato skrining.

Kada bih morao da se odlučim rekao bih - da, iz jednog razloga, a to je poražavajuće loša zdravstvena kultura kod nas. čak i na onim mestima gde ne treba veliki novac.

Da, screening se koristi i u spijunskim sluzbama, ja sam vec lepo objasnila da je prevod za to lepa srpska rec koju koriste i spijuni " snimanje"::D

a

zasto mislis da na rentgenskom snimku pluca ne moze da se vidi promena ako postoji
rekla sam sta znaci raditi skrining ovih organa, kad ne moze da se pregleda citavo telo
zasto ne bi bio na primer skrining koze i mladeza
neko moze da ima karcinom koze, a da mu dodatno zrace dojke bespotrebno

Rentgen , snimanje pluca, ne otkriva nista, eventualno tuberkolozu, ali je i taj aparat usavresen pa kad odes kod zubara
on ti prvo snimi zube, ali i kad te bole krsta ili rame , ortoped te posalje na snimanje ( rentgen)

Preventivna snimanja za 95% karcinoma ne postoje, li korektnije , postoje samo za karcinom dojke.
Naravno da zraci ta skalamerija, a na pacijentu je da veruje Baba VangLi koja kaze da zraci ubijaju
ili da ne veruje pa kako odluci , onda tako i uradi.

- - - - - - - - - -

Karcinom pluca se jako tesko dijagnosticira, za to je potrebno stotine snimanja raznoraznim aparatima,
preventiva je prestati sa pusenjem.

- - - - - - - - - -

Kada bih morao da se odlučim rekao bih - da, iz jednog razloga, a to je poražavajuće loša zdravstvena kultura kod nas. čak i na onim mestima gde ne treba veliki novac.

Ma znas, Srbi jadni moraju da se pruzaju prema guberu, a guber je bas majusan.
Pazi , molim te, narod je glup a sistem ( zdravstveni) mnogo pametan.

Ja pravo da ti kazem i nemam mnogo zamerki na srpsko zdravstvo. Kakve su skole, putevi, plate takvo je i zdravstvo.
Moglo bi da bude i bolje za te iste pare ( jer para nema), ali niko nema volje, zelje da ga malo sredi.

Ne mislim ja na zdravstvo, nego na zdravstvene navike stanovnistva :) Dobar primer toga na sta mislim je to sto vecina nasih ljudi kod stomatologa ide tek kad osete zubobolju.

Koliko vidim mi (ne samo u Srbiji nego u takozvanom civilizovanom svetu) cemo sve morati a nista necemo moci.

Da pojednostavim, ...
odrastao sam u svetu u kome se radilo, pilo, pusilo, svirala muzika, itd.

I ne bih imao nista protiv da nas ne zele leciti od tako "nezdravoga zivota" - samo ako bi nam ga vratili!

Ali mi njega nemamo.

Zasto bi nas tada neko zvao na preglede i koji ce nam djavo zastita takvoga bitisanja?

P.S.

Onaj ko se fizicki krece taj je zdrav, (ako ga ko ne izraubuje) ... ali cemu mu zdravlje?

Poslednja izmena:
Ne mislim ja na zdravstvo, nego na zdravstvene navike stanovnistva :) Dobar primer toga na sta mislim je to sto vecina nasih ljudi kod stomatologa ide tek kad osete zubobolju.

Tako nešto ne postoji u nas. Šta misliš koliko će se ljudi odazvati na preventivnu kolonoskopiju(posle 50-te)? To ne pije vodu ni u jednoj Nemačkoj. A rak debelog creva je 100% izlečiv ako se uhvati dok je još polip,

Tako nešto ne postoji u nas. Šta misliš koliko će se ljudi odazvati na preventivnu kolonoskopiju(posle 50-te)? To ne pije vodu ni u jednoj Nemačkoj. A rak debelog creva je 100% izlečiv ako se uhvati dok je još polip,

Kolonoskopija nije skrining. Ima nesto sto se zove Fob test, koji je potpuno bezbolan za pacijenta. Testira se stolica na okultno krvarenje. Dobijes u domu zdravlja pribor i uputstvo, doneses uzorak, to se testira. Ako test bude pozitivan, tek onda postoji indikacija za kolonoskopiju. Iz mog iskustva, ljudi najcesce pristanu da odu na kolonoskopiju kad im se objasni sta njihov pozitivan rezultat Fob testa moze da znaci.

Kolonoskopija nije skrining. Ima nesto sto se zove Fob test, koji je potpuno bezbolan za pacijenta. Testira se stolica na okultno krvarenje. Dobijes u domu zdravlja pribor i uputstvo, doneses uzorak, to se testira. Ako test bude pozitivan, tek onda postoji indikacija za kolonoskopiju. Iz mog iskustva, ljudi najcesce pristanu da odu na kolonoskopiju kad im se objasni sta njihov pozitivan rezultat Fob testa moze da znaci.
E taj Fob test cu da radim u oktobru. Onda sam odradila sve skrininge, a lecim se od skroz druge bolesti.
Nego kad si vec tu, ajde jedno pitanje mozda znas odgovor. Kolika je verovatnoca da se posle operacije jedne vrste sarkoma, dobije druga vrsta na istom delu tela? Da naglasim da je taj deo tela zracen.

E taj Fob test cu da radim u oktobru. Onda sam odradila sve skrininge, a lecim se od skroz druge bolesti.
Nego kad si vec tu, ajde jedno pitanje mozda znas odgovor. Kolika je verovatnoca da se posle operacije jedne vrste sarkoma, dobije druga vrsta na istom delu tela? Da naglasim da je taj deo tela zracen.

Svaka ti cast sto si disciplinovana. Mislim, to bi trebalo svima da je normalno, ipak je to tvoje zdravlje :)
Za ovo pitanje, iskreno ne znam kolika je verovatnoca, ali bih rekao da je prilicno mala.

Svaka ti cast sto si disciplinovana. Mislim, to bi trebalo svima da je normalno, ipak je to tvoje zdravlje :)
Za ovo pitanje, iskreno ne znam kolika je verovatnoca, ali bih rekao da je prilicno mala.
Hvala. Upravo zbog toga me dusa boli sto me je snaslo to zlo. Ja sam negde na netu doduse procitala sa se recidivi javljaju na vec ozracenim delovima tela. To mi je logicno ako sve lose celije nisu unistene zracnom terapijim, mada se svaka zracena osoba nada da jesu.
Svejedno hvala na odgovoru, do sredine sledeceg meseca cu biti u prilici da saznam sta se zapravo desava.

Pa nece ni postojati, to je prilicno skupa zayebancija ( oko 700 evra je u Nemackoj, a cenim da ni kod nije mnogo manje)
, radi se sa lokalnom anestezijom, "procedura" traje oko 30 minuta i lekar onda skine i eventualne polipe.

Pa nece ni postojati, to je prilicno skupa zayebancija ( oko 700 evra je u Nemackoj, a cenim da ni kod nije mnogo manje)
, radi se sa lokalnom anestezijom, "procedura" traje oko 30 minuta i lekar onda skine i eventualne polipe.
Na VMA je besplatno uz uput od lekara, nezaposleni i oni sa pirvrdom o malim prihodima ne placaju ni particupaciju.

Ma kod nas je manje od 150 i to sa analgosedacijom. Čini mi se da sam negde čitao da je u Nemačkoj obavezna za starije od 50 i da se ne odaziva ni četvrtina.
Zato sam i pomenuo kolonoskopiju.

Na VMA je besplatno uz uput od lekara, nezaposleni i oni sa pirvrdom o malim prihodima ne placaju ni particupaciju.
Da, ali te lekar salje tek kada se pojavi neki problem, ne i na preventivno snimanje.
@Bren
U pravi si, nema poziva, a verovatno vecina stanovnistva i ne zna ni kuda da idu , a ni da im je to kao placeno.

- - - - - - - - - -

Ma pusti ti ove preventive, da se pod hitno ti vratis i da jos "pod hitnije" ides da vide sta je s tim crvenilom na nozi.

Da, ali te lekar salje tek kada se pojavi neki problem, ne i na preventivno snimanje.
@Bren
U pravi si, nema poziva, a verovatno vecina stanovnistva i ne zna ni kuda da idu , a ni da im je to kao placeno.

- - - - - - - - - -

Ma pusti ti ove preventive, da se pod hitno ti vratis i da jos "pod hitnije" ides da vide sta je s tim crvenilom na nozi.
Ako pacijent trazi uput moze ga u dobiti od svog lekara. Stvar je u tome, da budemo realni, da setko ko seca da treba da ide kod lekara na te preglede, a i kad se sete vecina izbegava, uz samoopravdavanje...te nije to nista, ma to je nesto trenutno, ako ne boli nije nista strasni...i tako dalje. Kod nas je uvrezeni previlo da nista sto ne boli nije opasno , "nije ono najgore", a plese se i da izgovore sta je to konkretno. Kad dodje do toga na zalost u mnogo slucajeva je kasno :(
Prosto smo narod koji izbegava doktore, a one koji idu nazivaju hipohondrima, kukavicama, zaludnim osobamo koje ne znaju ste ce pa eto svaki cas "trckaju" kod lekara. Ima i takvih sigurno ali ne u broju kao sto se prica.
Nikad me moj lekar nije odbio ni za jedan uput koji sam trazila. To sto ja nisam imala srece pa sam naletela na neodgovornu i nezainyeresovanu osobu koji ie takodje lekar je druga prica.

Vraticu se do 15-og, 19-og imam zakazanu kontroli kod radiologa, a vec 16-og cu ici kod svog hururga. Magnetna mi je zakazana za 11.10.,pa valjda se na tom snimku bude videlo sta je. Malo me brine, ali se nadam da jos ovo malo nista ne menja narocito sto me sigurno ne bi slali na hutnu magnetnu, vec bi ceksla taj svoj red.
Hvala sto brines ❤
Ja bih rekla, ali ajde ja stvarno nemam pojma, da to ipak nije neki recidiv nego neka upala tog mesta na kome su te zracili.
ali te razumem, ni ja ne bih bila mirna i spokojna.

Ja bih rekla, ali ajde ja stvarno nemam pojma, da to ipak nije neki recidiv nego neka upala tog mesta na kome su te zracili.
ali te razumem, ni ja ne bih bila mirna i spokojna.
Ne znam, brinem puno, a sve se tesim i nadam da nije. Citala sam vas vezano za sarkome da se vracaju na ozracenim mestima pa sam dodatno u strahu. Brzo ce ovo jos malo dana proci pa cu znati nadam se sta je.

Ne znam, brinem puno, a sve se tesim i nadam da nije. Citala sam vas vezano za sarkome da se vracaju na ozracenim mestima pa sam dodatno u strahu. Brzo ce ovo jos malo dana proci pa cu znati nadam se sta je.

Verujem da će sve biti u redu. Iz ličnog iskustva , znam da se preterana briga najčešće pokaže kao neosnovana.
Nadam se najboljem. A tako će i biti i kod tebe.

Verujem da će sve biti u redu. Iz ličnog iskustva , znam da se preterana briga najčešće pokaže kao neosnovana.
Nadam se najboljem. A tako će i biti i kod tebe.
Najsrecnija bih bila da se to sve tako zavrsi. Ali...pod kozom opet nesto raste, boli, i na dodor i bez...menja boju od rozikastog na crveno pa sad na ljubucasto...sve mi to nikako ne "mirise" na "nije to nista", ali jos malo pa cu saznati. Nervira me,,jer sam taman prestala da se plasim i razmisljam o tome. :(

Back