Ко нема нову личну карту неће моћи да подигне пензију

ccaterpillar

Legenda
Poruka
56.059
Ко нема нову личну карту неће моћи да подигне пензију?

Рок важења истиче у суботу, а многи још нису заменили старе исправе. Остаје да се види како ће се на шалтерима односити према лицима са неважећим документима

ИАКО рок важења личних карата издатих на старом папирном обрасцу истиче 31. 12. 2016. године, грађани ће и након тог датума моћи у полицијским станицама да поднесу захтев за замену личне карте. Те нове биометријске исправе ће им се издавати по хитном поступку. Ова информација је јуче "Новостима" потврђена у МУП-у.

Ипак, продужења рока важења личних карата засад неће бити. Због тога су већ два месеца широм Србије у полицијским станицама невероватне гужве за вађење нове личне карте. У редовима су листом пензионери, који осам година нису имали времена да замене своје исправе. Многи су сачекали задњи моменат и "затрпали" шалтере и службенике захтевима за издавање.

Пензионерима који нису узели нову личну карту велики ће проблем бити како од Нове године у банкама и у пошти да подигну пензије, јер им стара више неће важити.

- На који начин ће се банке односити према чињеници да је лична карта истекла, при чему није споран идентитет грађанина, као и основ исплате пензија, није у надлежности МУП-а - кажу у полицији.

У банкама још не знају како ће третирати пензионере код којих идентитет није споран, већ чињеница да им је истекла лична карта, али постоји могућност да имају проблема приликом подизања пензије. У том случају, једина опција је да електронском картицом подигну новац са банкомата, док не изваде нова лична документа. Уколико не знају да користе банкомат, требало би да потраже помоћ неког млађег члана породице.

Навала с предајом захтева за нову личну карту је толика да запослени на тим пословима физички не могу да стигну да обраде све захтеве. Због тога је Министарство у свим станицама у децембру реорганизовало радно време службеника у две смене, а захтеви се примају и суботом и недељом. То је предузето да би што већи број грађана могао да преда захтев за личну карту пре истека рока.

Међутим, и поред тога многи пензионери неће стићи да изваде нову личну. Термини су пребукирани и увелико се предаја захтева заказује за јануар и фебруар, а у Крушевцу су извесном господину Веску Миловићу заказали чак за јун следеће године.

У Лозници пензионери ране и пре шест сати и по децембарском минусу заузимају ред како би узели резервационе бројеве за тај дан. А и кад дођу да подигну биометријски документ, чекају од три до четири сата у реду. На питање због чега раније нису вадили личне карте, углавном одговарају да нису знали за рок, да су мислили да важе и 2017, да су и раније биле гужве. Ипак, слежу раменима на питање зар им није било лакше да чекају у мају или јуну, него у децембру.

- Биометријске личне карте у складу са Законом о личној карти почеле су да се издају у априлу 2008. године - подсећају у МУП-у. - Изменама и допунама тог закона 4. 6. 2011, продужен је рок за замену личних карата на још пет година и прописано је да личне карте издате на старом обрасцу важе најдуже до 31. 12. 2016. Министарство унутрашњих послова у више наврата апеловало је и обавештавало грађане да је потребно да замене личне карте на старом обрасцу, укључујући и личне карте на старом обрасцу са трајним важењем.

http://www.novosti.rs/вести/насловн...novu-licnu-kartu-nece-moci-da-podigne-penziju

Само да ми неко објасни како то трајна лична карта не важи у Србији трајно, како на њој пише, него важи до даљњег, док се неко не сети да може да се узме по 20€ ода сваког таквог грађанина.

Nek im donese poštar, u čemu je problem..I nek zarobe poštara dok im ne dozvole da imaju ono što su zaradili.

Šta se svii izdrkavaju na penzosima... :lol: Pa imaju potvrde iz penzionog o penzijama..čuj nova LK

Уопште се не ради о томе, него ако на личној карти пише ТРАЈНА, како то да мора да се мења?

Уопште се не ради о томе, него ако на личној карти пише ТРАЈНА, како то да мора да се мења?

I na tarabi svašta piše.

Kod ovih sve može.

- - - - - - - - - -

da ja iam 8 meseci staza

- - - - - - - - - -

jel moze u stranci da doguram do 15 za starosnu

Ugradi silikonjare u dupe i sise i u gubicu narafski da najliči na majmunsko dupe ali da se vide i one gromuljice pune gnoja i..

Sve može, svaštojebi su neprobiračevići.

- - - - - - - - - -

Nego,

Ja dadoh roditeljki keš da danas poplaća sve račune.

Bojim se da će pasemo travu i gloginje ako joj ukinu pemziju od prvog, a ni prase još nismo pazarili za novaka :rida:

ybte gej kao zanimanje
eto resenja za mene
pri ministarstvu za manjine gejevi su najugrozeniji
ybg nisam drolja sta cu...moram glumet geja

- - - - - - - - - -

cedo ozeni me hahah najjaca parola
ceda je golja za ove starlete mada nekima bi i lego ko takav

- - - - - - - - - -

ybo penziju eutanazija ce biti legalizovana
samo kazem ne zivi mi se ne gledaju mi se ove pavianke i bonoboi i eto me nece to biti nesto skupo

brate valjda mi nije kasno
mladji sam od onog azdejkovica kako god i onog drugog
mislis da su ga oni nekad primili u buljsona
haha
bizmis,protk kapitala,ide staz
a ***** pravi duva qaru isto ko i nepeder
neces u stranku i nisi ***** onda

- - - - - - - - - -

sta ti je bre mozes proci ko trandza
ne gledaju bas dal ga imas kad primaju u stranku
samo malo testosterona ubrizgaj

- - - - - - - - - -

e al ybga tezi put i skuplji al s vecim ulogom je ovo sto andza hoce
al spora je do qurca
nevena to odradila za dinu dana full

lezbare su go qurac u svemu tome

- - - - - - - - - -

mada i tu ko oce ima uhlebljenje

- - - - - - - - - -

a sta se tu zapravo radi

- - - - - - - - - -

nista ide ti staz i penziono

- - - - - - - - - -

a jel pomenuo neki od tih lgtb siikon manijaka radnike

- - - - - - - - - -

joj jes jednom nevena rece kako dalekovodi zrace

- - - - - - - - - -

korisna informacija

E, da tačno...ali znaš da vuku još one crveno-bordo, sa koricama, na te se misli? Video sam kad su menjali dvoje penziša..

sta vido
moj cale im yebo mamu
maminu
a i ja iako imam onu srj
on ima sfrj
goveda

- - - - - - - - - -

a za penziju moro da preti smrcu nekom tajkunu
vi kako tajkuncic steka kad mu se pomene bliza smrt
al ybg imo 5 dekada staza a klosar otkupio i nije povezo
utoka druze i tajkuna *****
a sta on imo da izgubi...qitu buraz robija ko robija
a sta tek ovi sto nemaju staz haha
pa samo silikonke da ih hipnotisu dok traje efekat...

Back