Mislim da je to najvise Vatikan.....Jer u njemu stoji tacna istorija svih naroda od njegovog osnivanja......
I naravno Britanci......Uvijek kad citate nku knjigu bilo da je kupite ili nadjete izvor sa neta(obicno su to izvodi nekih izadanja koji su se ucinili nekom zanimljivim na nekom blogu) autor je po nepisanom pravilu Britanac uglavnom.....
Da li vise vjerovati istoricaru turskom ili britanskom,pitanje je sad?
Sjecate se Hilari Klinton kad je pretrcavala tuzlanski aerodrom deceniju i po nakon rata?
Видиш и сам... није важно само шта пише, него и ко пише. Могуће је да је аутор важнија половина.
Доминација енглеског језика се сурово користи. Цео свет је поплављен глупостима само захваљујући томе што много људи довољно разуме енглески.
Напомена је да су садржаји углавном намењени домаћој употреби, али нажалост преко интернета "препливавају океане" у тренутку.
Није само наша историја у питању... А није ни само историја, него све по списку.
Једном појавом сам иначе незадовољан али тако је како је - историју пишу победници. Ја сам заиста заинтересован да сазнам, за неке периоде у неким крајевима, шта се дешавало, али то није могуће без ограничења.
Ми ћемо хвалити наше, странци своје... Углавном, мени није велики проблем да протумачим шта се хтело.
Све што читаш пропусти кроз "филтер" за земљу порекла.
И осим тога, послови великих сила су једна категорија а ми смо друга. Велике силе чине све што им падне на памет, још од старих Египћана а биће тога и у будућности. Ми можемо само да не будемо прегажени. Што кажу - у тучи слонова трава страда.
Наша историја... У скоро свакој култури постоје разна предања, митови... Зови то и туризмом ако хоћеш, али зна се шта су чињенице а шта је машта.
Шта је туризам? Када у Верони постоји стара зграда са терасом, па Ромео и Јулија итд.... А историјски постоји књижевно дело (читај: измишљотина) једног славног писца из Енглеске, Шекспира.
Данас се многи бусају у јуначке груди, бој на Косову итд. Да ли знају да је прва државно организована прослава битке била 1889. године, на 500. годишњицу? Није то баш тако давно. А није био ни тако велики датум до скоро.
Много наше митологије је настало у XIX веку - када се стекло довољно писмених... разних намера.
Моја замерка је да се званична историја превише усмерава само на Немањиће. Имали смо ми и нешто пре тога, мада није потрајало и није достигло царско звање.
Такође ми је замерка што произвођачи магле нису оштро кажњени и забрањени.
Сматрам да ћемо полако почети неке делове другачије да тумачимо - археологија ће свакако пружити тачне појединачне чињенице о материјалним остацима ранијих култура, али сада имамо и генетику као средство откривања порекла.
Публика на овим просторима је шареног порекла, што се сасвим лепо уклапа са реченицом "да имамо кућу на сред друма".
Паметно је да прихватимо да смо долазили са разних страна а да нас држи заједничка култура.
Поступимо паметно, за разлику од многих пропуштених прилика. Не постоје никакви Енглези, Немци, Французи... који су сви истог порекла, него постоје културе које их чврсто држе.
Не можемо сви ми појединачно да имамо исте историје када знамо да је овај простор свакако био насељен пре сеобе Словена, па је дошла сеоба, а било је досељавања и касније. Могу те појединачне групе да се испрате по документима, да се види како су се кретали.
И може да се испита како се развијају српски језик и култура.
Не постоје никакви значајни скривени делови или нешто у том смислу. Спектакуларна "открића" тих наводно скривених делова су таблоидна бука без смисла.
Сто година старости је општа граница када било какав документ треба да постане јавно доступан. Можда не баш као обична књига у библиотеци али процедура свакако постоји.
Што ће рећи, све до 1921. године се зна, приступ је слободан свакоме ко се потруди да нешто проучи.