Ko koga laze?!?!?

Ljudi zivim u inostranstvu 25 god, vidim Srb 30 dana u godini, tacnije Beograd. Uglavnom kad dodjem to su obaveza oko papira i sredjivanje kuce. Nije mi jasno puno stvari, ne mozes da nadjes majstore slobodne da ti rade kucu, bilo sta dal to bio keramicar, elektricar ili moler, svakog koga zoves kaze ne mogu pre dva meseca pun sam posla. Kad setas gradom svakih 200m mozes procitati "potrebni radnici". Kad ides negde nesto da kupis radnici ili poslodavci uopste nisu motivisani da ti prodaju svoj proizvod, takodje hoces neces za razliku od inostranstva gde se vrte dva sata oko tebe i lepo sve objasnjavaju samo da bi ti prodali. Koji je problem u Srb? Jel problem ljudi koji nemaju zanat? Ako je to onda nema sta da se zale, takvi ljudi imaju problem u celom svetu ne samo u Srb.. Zaboravih reci da 70% privatnika radi na crno i ciste pare uzimaju i ako su porezi mali za razliku od EU a satnice za zanatljice su skoro pa iste. Recite mi vi vase misljenje, imam jos dosta toga da dodam.
Svi oce leba bez motike,svi kupili diplome,niko ne radi ono sto je zavrsio,otisli preko,samo da se uzmu pare na brzinu,nista se dugorocno ne misli,ovde dolaze iz bosne da rade na gradjevini,generacije od 90e su nesposobne,ne do bog da zavisis od njih i da nesto mora da ti rade

Kao prvo, mrzim prodavce koji će mi sesti za vrat čim im pređem prag, pratiti me u stopu i stalno me ispitivati Jel vam mogu kako pomoći? Osećam se ko da sam lopov, nisam debilna da ne umem pitati šta me zanima i zato se NIKAD ne vraćam na mesta gde su me tako dočekali.

Drugo, Srbi imaju taj čudan defekt u vezi majstora, gde se ponašaju kao da je to neko ko im je došao na mobu, pa ga moraju nahraniti i napojiti. Moja bivša svekrva je pravila hebene kolače majstorima. I svi se posle bune i besni su jer im se majstori ponašaju ko razmažena balavurdija a ne ko ljudi s kojima imate čist poslovni odnos i koji su došli da vam obave nešto NE iz čovekoljublja, već za pare. Kod mene se nijedan majstor nije zadržao duže nego mu je trebalo da posao obavi, ali ja majstore ne nudim kafom i kolačima. Mi nismo prijatelji. On prodaje uslugu koju ja kupujem i to je cela priča. Ne razumem kako toliko mnogo Srba ima problem da to shvati. I, upravo zato što ih se tretira ko razmaženu decu, oni se tako i ponašaju: započnu ti posao, pa kažu nešto ime treba da donesu, pa ih nema pet dana a ti bez wc šolje... Kad bi Srbi prestali tako da ih tretiraju, i oni bi se uzeli u pamet. Ali to bi moralno biti globalno, ne na nivou jednog sela.

Inače, da se vratim na prvo, nisam sigurna da je tvoj razlog propadanja biznisa ovde nedostatak tog američasnkog fazona da se kupcu non stop visi na glavi. Većina Srba koje sam srela mrze to. Imaš neki bolji argument? Izvinjavam se ako sam te pogrešno protumačila.
Treba da shvatis da im je receno da tako rade da ne bi ispalo da su nezainteresovani i da nemas kome da se obratis

То није тачно...

Једне године сам имао приход преко фирме и платио порез

Идуће године није било никаквог прихода ни књижења а дрмнули ми опет исти порез

Жалио се па нешто као смањили

Рекли ми да сам требао да затворим фирму

Тамо *ебе луд збуњеног...не зна се кој пије а кој плаћа,...тј треба ја да платим...

Неће више мог динара видети...
Obicno, zavisi sta gde pises kada prijavljujes firmu...pouzdano znam, kao ovlasceno lice da moj knjigovodja ne placa za moje preduzece, a meni niko ne trazi pare, a firma postoji deset godina, a nema prihod 8 godina.....
Kada bi bilo lako voditi firmu svi bi to radili....recimo, nisi pitao komsiju koliko placa, ali si hteo da mu pravis konkurenciju i sada placas...

Svi oce leba bez motike,svi kupili diplome,niko ne radi ono sto je zavrsio,otisli preko,samo da se uzmu pare na brzinu,nista se dugorocno ne misli,ovde dolaze iz bosne da rade na gradjevini,generacije od 90e su nesposobne,ne do bog da zavisis od njih i da nesto mora da ti rade
Stooooo? Bas fini ljudi....dok isprobaju sve varijante ostave drzavi gomilu para i besplatno reklamiraju ozbiljne firme...

Back