Parun
Poznat
- Poruka
- 7.760
Obzirom da nismo bili direktni ucesnici slucaja Srebrenica o ovom slucaju mozemo formirati misljenje samo na osnovu vec postojecih izvora i informacija. Kako vreme odmice pojavljuju se stalno nove informacije u svim oblicima, od izjava ucesnika na obe zaracene strane pa do materijalnih nalaza sto nam omogucava da stalno dopunjujemo sliku geneze sukoba i zlocina koji su se dogodili oko Srebrenice. Iz postovanja prema zrtvama kako Bosnjacima tako i Srbima,treba sasvim otvoreno porazgovarati bez ikakvog osudjivanja makar ucesnika diskusije jel' opet kazem niko od nas nije bio direktni ucesnik, a cak i da jeste. verovatno ima samo delic informacija o tome kakve su se igre zaista igrale oko Srebrenice i ko su bili oni koji su kreirali sudbinu koja je zadesila Srebrenicu. Moram da kazem da sam i sam godinama mislio na osnovu tada dostupnih informacija da se zaista dogodio genocid. Posle visestruko puta odgledanog norveskog DOKUMENTARNOG filma "Izdani Grad" i slaganja kockica moram da kazem da sam potpuno promenio misljenje.
Slucaj Srebrenica je vrlo dobro izreziran u Vasingtonu u Beloj Kuci od tadasnjeg Predsednika Billa Klintona sa ciljem da se grad preda Srbima. U pozadini ove ideje lezalo je verovanje i "zelja"
tadasnje USA administracije da dodje do pokolja Bosnjaka sto bi bio odlican povod i opravdanje za sveobuhvatni napad USA i NATO a na Srpske polozaje u Bosni. U scenario se odlicno uklopio i Alija Izetbegovic kome je direktno ukljucenje USA i udar po srpskim polozajima i te kako odgovarao. Na putu su mu medjutim stajali potpuno "nesvesni" sta se iza brda valja Srebrenicani, civili.
POGLEDATI OBAVEZNO:
Slucaj Srebrenica je vrlo dobro izreziran u Vasingtonu u Beloj Kuci od tadasnjeg Predsednika Billa Klintona sa ciljem da se grad preda Srbima. U pozadini ove ideje lezalo je verovanje i "zelja"
tadasnje USA administracije da dodje do pokolja Bosnjaka sto bi bio odlican povod i opravdanje za sveobuhvatni napad USA i NATO a na Srpske polozaje u Bosni. U scenario se odlicno uklopio i Alija Izetbegovic kome je direktno ukljucenje USA i udar po srpskim polozajima i te kako odgovarao. Na putu su mu medjutim stajali potpuno "nesvesni" sta se iza brda valja Srebrenicani, civili.
POGLEDATI OBAVEZNO:
Poslednja izmena: