Ко је крив за стање у држави? Мањак патриотизма!

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Детаљна ауторска анализа

Најлакше нам је кривити Вучића, Ђиласа и Маринику, сендвичаре, русофиле и европејце за стање у држави.

Али шта је у сржи оно што уништава наше друштво и његову институцију (државу)?

Е па, то је мањак патриотизма. Патриотизам је природан осећај човека, где се човек осећа чланом скупине сродника са којом негује језик, културне вредности, историју, порекло и баштину и осећа љубав према тој групи. Сличне групационе одлике се могу наћи и код вукова и многих врста у природи.

Човеку је природно да воли свој дом, свој град, своје људе са којима, опет ћу рећи, дели и заједничку историју, и заједничку баштину, језик, културне вредности а најчешће и веру. Патриотизам није везан за политику, тада патриотизам постаје национализам, вештачка творевина 19тог века, али политика без патриотизма не може и не иде.

Одличан пример је земља у којој живимо, где ни власт а ни народ сами по себи нису довољно патриотски настројени годинама уназад, те политичари којима је циљ да буду одговорни и воде цело друштво чешће брину о личним него о интересима сопственог народа. Али, тај исти народ доводи такве исте политичаре. Оно што хоћу да кажем је да можемо до сутра да кривимо СНС, Русе и НАТО за све што нам се дешава, али сами смо криви јер сами нисмо довољне патриоте, па падамо на поткупљивања, корупцију, рекетирања и на тај начин дозвољавамо да нам страни фактор, уз нашу помоћ, уништава друштво и заједницу из својих интереса.

Прави патриота се не продаје никоме, и ако већ садашњу власт сматрамо нелегитимном, морамо да знамо да је власт дошла по изборима грађана. Све и да су резултати покрадени, опет је народ то дозволио, јер да нас је више патриотски настројено, тада нико не би могао да нас добије кроз мито, рекете и корупције.

Када би народ и политичари заједно кроз љубав према свом народу, и његовим институцијама за врховни и највиши циљ имала патриотизам, дакле, љубав и жељу за заједничким просперитетом и напретком, живели бисмо много боље!

Патриотизам није политика, али политика без патриотизма не иде, а што је мање патриотизма у политици, то значи да је мање патриотизма и у народу, а то значи да је мање и напретка.

Све је просто и логички тачно. Нема патриотизма, нема напретка. Патриотизам народа утиче на избор лидера државе, који опет својим (не)патриотизмом опет улази у зачаран круг и врзино коло са непатриотским народом ком (би требало) да служи.

Прави патриота се не продаје никоме, и ако већ садашњу власт сматрамо нелегитимном, морамо да знамо да је власт дошла по изборима грађана. Све и да су резултати покрадени, опет је народ то дозволио, јер да нас је више патриотски настројено, тада нико не би могао да нас добије кроз мито, рекете и корупције.
:rotf:

Све и да су резултати покрадени, опет је народ то дозволио, јер да нас је више патриотски настројено, тада нико не би могао да нас добије кроз мито, рекете и корупције.

Узмимо за пример хипотезу да је Вучић и СНС ту сада против воље народа, да су све покрали... Покрали су од народа који је примио паре за глас, дакле, тај народ није размишљао патриорски по питању гласања. Ти који раде за СНС, батинаши, полтрони, ботови, у овој ситуацији, сви су они непатриоте и изроди непатриотског друштва у ком живимо

Да нема њих и таквих, не би било ни моћи корупције ни лоповлука ни потплаћивања, барем не у мери као данас.

Пошто политичари долазе из народа, да је сам народ патриотскији, на сцени би се јавили и патриотски политичари! Какав народ таква политика!!

Ne sjekiraj se.U slucaju opasnosti za narod patriotizam ce se javiti i kod onih koji ga nemaju.
Али у томе је проблем. Не треба нама опасност да би се патриотизам јавио! Такав патриотизам је кратког даха. :( ми морамо да имамо такав патриотизам да до опасности ни не долази, а да ако дође, опет будемо патриоте и заједно делујемо као једно и тиме смањимо шансу за било какву катастрофу

Није у реду, не знам где сам споменуо да сам за вучића у контексту да га подржавам...

Толико су људи острашћени да , чим јавно и константно не пљујеш Вучића, одма си сендвичар. Нигде нисам споменуо да сам за њега, али он, ако верујеш дда је корупцијом дошо на власт, не би ни дошао на власт да је тај корумпирани народ какав год био у том тренутку патриотски размишљао, а не о парама и свом дупету и свему

Ако мислиш да је СНС хоботница, као што многи мисле, та хоботница од 800.000 чланова се не би примила да је патриотски народ томе стао на пут и није јој се придруживао!

И на крају ко је крив - вучић!! А вучићевцима су криви неки други

Е па криви смо ми што не волимо своју земљу и свој народ и на грађанске дужности не утичемо као грађани него као људи који само своје дупе гледају

Живим на граници сиромаштва и ни динар не би, нити је ико мој примио да гласамо за било кога!

Све и да су резултати покрадени, опет је народ то дозволио, јер да нас је више патриотски настројено, тада нико не би могао да нас добије кроз мито, рекете и корупције.

Узмимо за пример хипотезу да је Вучић и СНС ту сада против воље народа, да су све покрали... Покрали су од народа који је примио паре за глас, дакле, тај народ није размишљао патриорски по питању гласања. Ти који раде за СНС, батинаши, полтрони, ботови, у овој ситуацији, сви су они непатриоте и изроди непатриотског друштва у ком живимо

Да нема њих и таквих, не би било ни моћи корупције ни лоповлука ни потплаћивања, барем не у мери као данас.

Пошто политичари долазе из народа, да је сам народ патриотскији, на сцени би се јавили и патриотски политичари! Какав народ таква политика!!
Malo je patriota , tacno zato nam se i ovo desava.

Патриотизам није везан за политику

Ovde nije tačno i upravo je to problem.

Kako možeš da imaš patriotizam kad ti vlast poruči da se ne isplati školovanje kad možeš da kupiš diplomu?
Kako možeš da imaš patriotizam ako pošteno platiš porez koji posle završi u burazerskim kombinacijama i privatnim džepovima?
Kako možeš da imaš patriotizam ako te stigne kofa govana ako kažeš ili uradiš nešto što se ne svidi režimu?
Kako možeš da imaš patriotizam ako znaš da se ne vrednuje znanje i rad nego partijska knjižica i poltronstvo?
...

Riba smrdi od glave.

patriotizam je ekstremno opasan za NWO.
Zato se narodi trebaju osiromasiti i prisiliti ih da se bore za golu egzistenciju a ne za naciju, istoriju...............

Zasto u textu nisi pomenuo da postoje patriote koji su drugosrbijanci ?
Па ја лично не волим то сендвичари, другосрбијанци

Друга србија и дугосрбијанци су друга крајност, антипатриоте, некада и аутошиовинисти.

Тешко да ћеш међу "другосрбијанцима" наћи правог патриоту јер је оно на шта се већина људи из "те групе" залаже у већини се директно коси са интересима српског друштва и народа

Тако да ти ако себе сматраш патриотом и свија схватања развијаш по принципу "моји људи, моја историја, моја баштина", не миожеш бити другисрбијанац

Ако са друге стране не осећаш јаку везу са нечим од горе наведеног, говориш и залажеш се за ствари које су противне интересима нашег народа, и ниси патриота (што је најбитније=, онда себе можеш сматрати увређеним ако те неко назове другосрбијанцем

Не треба нашем друштву ни другосрбијанац ни патриЈота, него прави људи који прво гледају како да унапреде свој дом и друштво, без уплива страних утицаја, плаћеника, мита и корупције

Nisam to ni rekao nego sam napisao ko je glavni krivac a to je onaj sto se u sve mesa i sto sve zna.
Главни кривац смо ми који му то уколико ради дозвољавамо

Ми му дозвољавамо да опстане на власти а наводно га не желимо

С обзиро на чињеницу да живимо у држави са парламентарним уређељњем главни и основни рзлог стања у држави су њени грађани.
Наравно. Све и да је СНС хоботница која се инсталирала свуда, то је успела без противљења грађана који су допуштали мито, рекете и корупције (нерачунајући наравно присталице СНС)...

Ovde nije tačno i upravo je to problem.

Kako možeš da imaš patriotizam kad ti vlast poruči da se ne isplati školovanje kad možeš da kupiš diplomu?
Kako možeš da imaš patriotizam ako pošteno platiš porez koji posle završi u burazerskim kombinacijama i privatnim džepovima?
Kako možeš da imaš patriotizam ako te stigne kofa govana ako kažeš ili uradiš nešto što se ne svidi režimu?
Kako možeš da imaš patriotizam ako znaš da se ne vrednuje znanje i rad nego partijska knjižica i poltronstvo?
...

Riba smrdi od glave.
Па није нама услов власт која џепари државу да ти будеш патриота. Ми смо држава, а власт је орган који спроводи рад те државе.

Патриотизам није узрокован политиком, али је политика његова последица, дакле, какав народ, таква власт.

Па није нама услов власт која џепари државу да ти будеш патриота. Ми смо држава, а власт је орган који спроводи рад те државе.

Патриотизам није узрокован политиком, али је политика његова последица, дакле, какав народ, таква власт.

Možda u teoriji ali u realnosti nije tako.

Zamisli situaciju da ja treba da radim pošteno i platim državi porez jer volim svoju državu i verujem da će od tog poreza da se srede putevi, poboljša životna sredina, uloži u zdravstvo i obrazovanje i svi živimo bolje... Ako bih tako razmišljao, ja bih se osećao kao magarac, jer ZNAM da pare neće otići na navedeno, nego će neko iz burazerske bratije da kupi najnoviji model Audija. I šta to meni govori? Da ne razmišljam u pravcu društva nego da gledam kako da se snalazim i brinem samo za sebe. Nema tu patriotizma. Riba smrdi od glave. Dok god imamo vlast koja promoviše selekciju najgorih, korupciju i poltronstvo, tu nema uslova za razvoj. Patriotizam je izaći na izbore i glasati za promene. Svi ostali oblici patriotizma su čisto duhovne prirode i nemaju neku posebnu svrhu osim da sebe zavaravamo.

Kriv je mentalitet našeg naroda, a elita (političari, biznismeni, umetnici) su isto tako deo naroda. Naš narod je inadžijski, prgav, zavidan, sujetan, opsednut mitomanijom i megalomanijom a ne opipljivim, realnim rezultatima... otud propadanje na svim frontovima, rijalitiji, Zadruge, javašluk, korupcija... da imamo mentalitet kao Skandinavci danas bi bili kao Švedska ili Finska...

To je posledica kapitalizma, kapitalistickih propagandi, i velike nejednakosti, sto sve stvara atmosferu gde je covek coveku vuk, i gde obican covek nema zastitu od drzave vec mora da bude eksploatisan od strane drugih. Nesolidarno drustvo stvara otudjenje, ako nema ekonomske niti uopsteno ljudske solidarnosti u vidu mogucnosti prijateljstva i ljubavne veze, zasto bi onda postojala solidarnost i na tom polju. Desavalo se da se neko onesvesti u gradu na ulici i da mu niko ne prilazi, zar bi taj trebalo onda da oseca solidarnost sa svojim sunarodnicima, naravno da ne bi. Za pocetak, vise solidarnosti.

Čovek nas juče obavestio da neće više da komentariše politiku, pa nakon toga otvorio tri nove političke teme.
Obične komentare koje je u međuvremenu ispisao da ne spominjem.

bernardo1.png

bernardo2.png

Back