Ko je izmislio čips

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.330
Dzordz Kram je prema legendi izmislio čips. Kažu da dok je radio u Moon's Lake House, čuvenom restoranu u Saratoga Springsu, delu Nju Jorka gde su bogatasi sa Menhetna uglavnom isli na trke konja, glavni gost mu je bio Komodor Kornelijus Vanderbilt, veliki donator i veliko zakeralo. Vanderbilt je suvise cesto trazio glavnog kuvara i zalio se na przeni krompir. Uglavnom je bio mekan i krupno secen za njegov ukus. Frustrirani Kram je jednog dana nasekao krompir na listice i preprzio ga u dubokom ulju. Hrskave komadice je servirao dobro posoljene. Vanderbilt je bio odusevljen. Za njim i mnogi drugi koji bi prelazili po 20 km samo da bi uzeli korpicu čipsa. Kasnije je Dzordz otvorio svoj restoran Kod Krama gde je svaki gost dobijao ciniju čipsa čim bi seo za sto. Senku baca na pricu umrlica Kramove sestre objavljena povodom njene smrti u kojoj se kaze da je ona pravi izumitelj čipsa. Uglavnom kada je Gospodin Lej pokrenuo industrijsku proizvodnju upakujuci ga u kutije čips više niko nije sluzio u svom restoranu, čak ni Kramovi.
Na slici je šef Dzordz Kram.
35482057_1783652008387005_4096163859847446528_o.jpg

Ja znam za drugu verziju, verovatniju i ne tako lepu.
Naime u Irskoj su ljudi bili toliko siromašni da su jeli i retko i malo. Irski seljaci naročito.
Jednom je majka 5-oro dece imala samo nekoliko krompira, a trebalo je i oca nahraniti kad mrtav umoran dođe sa rmbačenja, i iseckala je taj krompir na skoro providne listiće što se kasnije svima svidelo :D

Slično kao nastanak pizze: sirotinja razvukla testo i na testo stavila otpad od ručka bogataša: malo sira, malo pečuraka, malo maslina, malo kobasica i pizza je postala kao i čips, jedna od najomiljene hrane :)

ja sam veeeliki ljubitelj čipsa (u kombinaciji sa pivom mi je neprevazidjeno) i nema koji nisam probao a probao sam po Evropi skoro svaki na koji sam naisao.
i onda sad dolazi moje skromno misljenje: najbolji cips koji sam jeo (trudim se da ne budem subjektivan), je Marbo klasicni cips, znaci ne rebrasti, ne domaci debelo seceni (sranje), ne razne arome. samo klasik po meni vrh u svetu

Koliko se ja sećam iz škole, krompir su u Evropu doneli Španci u 16. veku iz Južne Amerike sad proverim i u Peruu je bio poznat.

Volim krompir generalno, a čips mi je iskreno najbolji kad ga ja ispržim. Uz pivo DA 👍 Dok recimo ne mogu nikako da napravim dobro pire, uvek mi živ krompir ostane pa zato kupujem krompir-pire u kesicama.

Ako nekoga mrzi da otvara link: copy/paste:

Krompir (1554)
Krompir je prvi put uneo u Evropu Španski osvajač Pizarro koji ga je doneo iz Južne Amerike gdje se uzgajao dugo u Andima Čilea i Perua. Nekoliko godina kasnije unesden je na Britanska ostrva (Walter Raleigh). Preko nekih zemalja širio se Evropom postajući posebno značajan u Irskoj i Njemačkoj.
Valerie-Anne Giscard d’Estaing, Young Mark (1993): Inventions and Discoveries 1993. Compagnie Douze-12, New York, p. 248.

Krompir (Solanum tuberosum L.) jeporeklom je iz južnoameričkih Anda, gde se za ljudsku ishranu koristi od prije 8 000 godina. U carstvu Inka je bio glavna hrana i njemu su se od strane vladara upriličavale ceremonije za vreme sadnje i vađenja. U području Anda i Čilea ima preko 160 vrsta iz roda Solanum sa 24, 36, 48, 60 i 72 hromozoma. Neke od njih rastu čak i između 4500-4800 m nadmorske visine. Najzastupljenija vrsta u proizvodnji je Solanum tuberosum ssp. tuberosum (Solanum tuberosum ssp. eutuberosum), tetraploid sa 48 hromozoma.
Krompir se u Evropi uzgaja od 1565. godine. Na područje sadašnje Jugoslavije, u Banat i Bačku, krompir donose Nemci oko 1759. godine. Odatle, u ovčarsko-kablarsku klisuru, u manastir Blagoveštenje, krompir donose kaluđeri iz Srema oko 1782. godine
Milošević D (1998): Bolesti krompira sa osnovama semenarstva. «Draganić» i Institut «Srbija», str.273.

Back