Ko ima prednost u raskrsnici?

Ko ima prednost u raskrsnici?

• Ukupno glasova
    11
  • Anketa je zatvorena .

rechner27

Domaćin
Poruka
4.335
B788878D-718B-45AC-AD83-563FC384B58E.jpeg

Voleo bih da vidim kako bi ovu "dilemu" oko prvenstva prolaza resili forumski vozaci. Iznenadjujuce je koliko ljudi ne poznaje prednost/ustupanje iste u sobracaju, a voze svaki dan.

Vozilo br.1 nailazi na znak pruzanja puta sa prvenstvom prolaza.

Vozilo br.2 se nalazi na putu sa prvenstvom prolaza.

Vozilo br.1 nastavlja put pravo, dok vozilo br.2 skrece levo.

Ko je duzan da se zaustavi?

Bilo bi dobro da ljudi prvo glasaju, pa tek onda da se komentarise. :D

Nisam vozač ali na tehničkom obrazovanju je ovo bila fora.
Nastavnik mi je izveo dijagnozu da sam ambivalentna.
U svakom slučaju, tema je na mestu. Treba da se edukujemo... i mi koji idemo peške, za svaki slučaj!
U Srbiji je cesto na snazi ona Poparina (iz Srecnih Ljudi)

Parafraziram-

Popara: "Kod mene 2 i 2 nisu uvek 4!"
Lola: "A koliko su?"
Popara: "Koliko ja kazem gospodjice, gospodjo!!!"

:mrgreen:

Ovde je verovatno radi zbunjivanja nacrtano da vozilo dva koristi zmigavac, jer ono nije obavezno da koristi zmigavac...Takodje njegov znak ispod bi morao da ima dopunsku tablu koja pokazuje kako se put sa prvenstvom prolaza pruza u levo....Ne mora, ali uvek ima, jer je u pitanju krivina... Veoma je lako ovo resiti, jer onda samo treba zamisliti da je put sa prvenstvom prolaza prav i jasno je kao dan da vozilo broj 2 ima prednost.....

Uh , rizikovaću ,ako se oba nalaze na glavnom putu ipak mislim da br 1 ima prvenstvo jer zadržava pravac kretanja , a br 2 skreće ulevo.
Br 2 nema rotaciju ? To je migavac ?:lol:
Nema rotaciju, migavac samo pojacava utisak namere u "levo" :D

Situacija jeste zanimljiva ali postoji u realnosti i vozio sam je iz ugla oba vozila. Iznenadim se uvek kada neko uleti ili me propusti. :D

Pravilo da se taj znak pruzanja prvenstva prolaza tretira jednako kao "put sa prvenstvom" samo kada je okrenut u levu stranu, a ovde je okrenuto u desnu. S toga bi trebalo da br.2 ima prednost. Jedina je zackoljica to sto br.2 skrece u levu stranu, a vozilo br.1 zadrzava pravac. Ali, br.2 je na nedvosmislenom putu sa prvenstvom prolaza :p

Na momenat sam se i ja zbunio kada sam prvi put gledao znakove, ali jos vise me cude ljudi koji se ili zalete na kada su na poziciji vozila br.1 ili me propuste kada su na poziciji br.2. Bukvalno je uvek 50:50 sansa. A uglavnom su to bili ljudi 40-50+. Znaci da voze barem 2-3 decenije.

Nema rotaciju, migavac samo pojacava utisak namere u "levo" :D

Situacija jeste zanimljiva ali postoji u realnosti i vozio sam je iz ugla oba vozila. Iznenadim se uvek kada neko uleti ili me propusti. :D

Pravilo da se taj znak pruzanja prvenstva prolaza tretira jednako kao "put sa prvenstvom" samo kada je okrenut u levu stranu, a ovde je okrenuto u desnu. S toga bi trebalo da br.2 ima prednost. Jedina je zackoljica to sto br.2 skrece u levu stranu, a vozilo br.1 zadrzava pravac. Ali, br.2 je na nedvosmislenom putu sa prvenstvom prolaza :p

Na momenat sam se i ja zbunio kada sam prvi put gledao znakove, ali jos vise me cude ljudi koji se ili zalete na kada su na poziciji vozila br.1 ili me propuste kada su na poziciji br.2. Bukvalno je uvek 50:50 sansa. A uglavnom su to bili ljudi 40-50+. Znaci da voze barem 2-3 decenije.
Kako si pametan!
:kletva:

:lol:
Na prvu loptu kad sam pogledala br 2 ide glavnim putem i skretanje mu je glavnim putem i to je to br 2 i bilo mi je nekako prosto kao rešenje da bi bilo istinito
Kad sam analizirala odlučila sam se za br 1, jer se sećam pravila kada se oba vozila nalaze na putevima sa sa prvenstvom prolaza da ide taj koji zadržava pravac ili skreće desno , br 2 ide levo ,a boldovani deo mi nije ostalo u sećanju
Kaži da se šališ ! :lol:

:lol:
Na prvu loptu kad sam pogledala br 2 ide glavnim putem i skretanje mu je glavnim putem i to je to br 2 i bilo mi je nekako prosto kao rešenje da bi bilo istinito
Kad sam analizirala odlučila sam se za br 1, jer se sećam pravila kada se oba vozila nalaze na putevima sa sa prvenstvom prolaza da ide taj koji zadržava pravac ili skreće desno , br 2 ide levo ,a boldovani deo mi nije ostalo u sećanju
Kaži da se šališ ! :lol:
Pazi, i meni je dilema bila bas zbog toga sto si napisala.

Sto se boldovanog tice, uzmi sve kombinacije znaka pruzanja puta sa prvenstvom prolaza i videces da jedino kada je debela crna u levo, tek onda ne moras da mislis "puno". Sve druge kombinacije te teraju da propustis nekog. (Jer je levo uvek "najrizicnije" skretanje)

Vozilo broj 2 zato sto je na putu sa pravom prvenstva ,vozilo broj 1 ide pravo i nema prvenstvo vec samo kada skrece desno .

Br.2 ima taj znak i tu nema nista nejasno. Stvar je sto i br.1 ima znak pruzanja puta sa prvenstvom prolaza. To stvara zabunu kod ljudi. Onaj ko je na tom putu "utripuje" da ima prednost, a stvar je komplikovalo i skretanje u levo vozila br.2 :D
Jeste ali sa desne strane ima pravo ne uopsteno prvenstvo.,a i sa desne strane.

Br 2 ima prednost kako ne znate znakove da tumačite?!?? Vozilo br 1 ima samo prvenstvo skretanja što je dodatno pojačano sa ova druga dva znaka da nemaju prvenstvo. Ko ima dozvolu a ovo drugačije tumači istu treba da pocepa i pojede.
Meni je pre dva-tri dana covek stao, i rukom pokazao da prodjem. Bio sam na mestu br.1, a mozda pre par sedmica kada sam bio na mestu br.2, jedan se tako zaleteo (sa mesta br.1), da sam bio prinudjen da kocim. Nije da je bila neka sada situacija opasna, ali nelagodna jeste.

Back