Ko ima pravo na Betovena, Mocarta, Sopena, Strausa? Autorska prava

Umri_muski

Legenda
Banovan
Poruka
73.635
Vise mi muka od silnih obavestenja o copyright u, kad je u pitanju klasika.
Sad se cak pojavila i neka BM ili slicna etiketa pa oni svojataju i nase narodnjake tipa Vera Ivkovic i slicno , a dok su pevaci bili zivi , njih ni za lek, nego se mi sa mreze cimamo za slave i trojce da skrenemo paznju na pevace...

Cija je klasicna muzika?
Ko sme da mi postavlja zabranu koriscenja u spotovima ili drugim muzickim obradama, bilo isecka bilo teme?
Cija je nasa starogradska i starija izvorna muzika?
Diskosa nema i niko ga nije pravno nasledio , a ako se neko pravno tako predstavlja to je laz...

Znaci da radim sa midi sekvencerima, imam neke dobre, i sa njima mi je i lakse neke stvari da odradim, bolje moze da se odradi, ali je sporije.
Danas mozes da napravis sa bibliotekama da zvuci bolje i lepse nego iz studija tog orginala.
Sto se onda sony javlja kad oni ni slucajno nisu izvodili nijedno muzicko delo ciji je audio otisao kao podloga...
Tacno ti dodje da razbucas tu bandu i sve odradis kao open source ili common licence...jos neki bezobrazluk ovde u Srbiji me je cacnuo ovih dana, isto naplacuje Pera Simino,a Simi shipak.

Meni je ugasen moj stari yt kanal koji je imao preko 10.000 subskribera i vise od 600 videa, sve puni albumi ili dva, tri albuma u jednom snimku. Medju mojim subskriberima bilo je mnogo muzickih akademika domacih i stranih... npr. Ria Brezova...
Odjednom sam dobio poruke o vise copyright na Betovena, Suberta, Hajdna, pazi ovo Baha i Glenn Goulda (Goulda koji je umro 1982) zbog kompanije koja drzi copyright na Baha koji je umro 1750 i recording Gould-a koji je umro 1982.
Bahova, Mocartova, Betovenova muzika je u javnom vlasnistvu, ne samo moj vec mnogo drugih vrhunskih yt kanala je ugaseno zbog copyright fasizma kompanija koja drze copyright prava na koja ni po kom osnovu ne bi trebalo da imaju prava.

Poslednja izmena:

Back