ko formira cenu za vestacenje neuropsihijatra

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Zanima me ko formira visinu novcane naknade za vestacenje neuropsihijatra?
Naime,moj otac ima dijagnozu demencije,koja je dijagnostikovana u Nemackoj,gde je moj otac i ziveo.U Nemackoj ga nisu hteli pustiti iz bolnice da zivi vise sam,i u otpusnoj listi koju su potpisala tri lekara specijalista se navodi da mu je potrebna 24h nega.Da se nisam ja pojavila,oni bi ga sudskim putem smestili u staracki dom.Sa nalazom lekara sam od sudije za starateljstvo odmah dobila dokument kojim sam postavljena za njegovog staratelja u roku od 6 meseci.Da sam ostala tamo sa njim po isteku tih 6 meseci,moj otac bi samnom bio pozvan na razgovor sa sudijom i starateljstvo bi bilo trajno.Medjutim,oca sam dovela kod sebe u Srbiju,gde se ne priznaje nemacko starateljstvo,a sobzirom da je moj otac jedva pokretan,ne kontrolise nuzdu,ima diabetes II,kardiomiopatiju,a penziju prima u Nemackoj,bilo je neophodno da i ovde pokrenem postupak za dobijanje starateljstva,mada se to kod nas zove,postupak o oduzimanju poslovne sposobnosti.
Podnela sam zahtev nasem sudu pocetkom avgusta,na prvom rocistu sa oceve strane se pojavljuje advokat postavljen po sluzbenoj duznosti i pravnica iz CSR.Na stranu sto je to sve farsa zavijena pod okriljem zakona,sto drzavu ne zanima stvarni problem moga oca,sto ja placam zenu koja ga kupa i presvlaci,na stranu sto sve to dugo traje,a nikog zaista nije briga sta je s tim covekom,vec sam i pored vec postojece lekarske dokumentacije(koju sud ne zanima)morala oca voditi kod sudom odredjenih neuropsihijatra na procenu.Sat vremena trajao je razgovor,gde su potvrdili da je moj otac izgubljen u vremenu i prostoru(mislio je da idemo u banku,pa me je pitao koliko para sam podigla)i nakon tih sat vremena platila sam 20 000din,na ruke lekarima(u domu zdravlja)bez ikakve priznanice da sm dala toliki novac!Oni ce u svom izvestaju za sud napisati da sam platila vestacenje,ali bez pominjanja sume!
Mene sada zanima,da li ta taksa je propisana od strane ministarstva za zdravstvo,ili se naplacuje kako kome koliko treba?
I jos jedan paradoks,u Nemckoj priznaju nase starateljstvo,a kod nas njihovo ne!Kod njih nisam platila nikakvu taksu,a ovde se ne mogu naplacati!

Poslednja izmena:

Back