КО ЋЕ СЛЕДЕЋИ ДА СКОЧИ?

U sigurnu smrt zbog krize i kiše!
Ponedeljak - 09.04.2012
Samoubistva četvorice muškaraca koja su skokom sa zgrada u Beogradu u petak i subotu u roku od samo 36 sati sebi oduzela život, iz četiri različita razloga, jeste morbidna koincidencija, a njihovoj odluci da presude sebi samo donekle su doprinele meteorološke prilike i ekonomska kriza u zemlji, smatraju stručnjaci.

Jedini zajednički imenitelj u njihovim fatalnim odlukama jeste da su nesrećni ljudi želeli sigurnu smrt, zbog čega su se i odlučili za skok sa zgrade, koji se za razliku od skoka s mosta smatra pouzdanim načinom samoubistva, jer su verovatnoće da vas neko spase izuzetno male.
- Zgrade su najdostupnije, ali i „najsigurnije“ jer samoubice tamo ne očekuju da će ih neko sprečiti u nameri i otuda veruju da ishod ne može biti drugačiji od onog koji su oni isplanirali. Ukoliko, recimo, hoćete da skočite s mosta, tu postoje šanse da će vas primetiti neko od prolaznika ili rečna policija i da će vas spasti, dok je to u slučaju zgrada malo verovatno. Što se tiče svega drugog, čista je koincidencija da su ta četiri nesrećnika sebi oduzela život u roku od 36 sati na isti način. Nema zajedničkog imenitelja u njihovoj odluci da izvrše samoubistvo, jer su, prema onome što je poznato, sva četvorica zbog četiri različita uzroka dovela sebe do fatalnog ishoda. Kod svih su kulminirali njihovi problemi, a tragičnoj odluci su donekle doprinele meteorološke prilike i ekonomska kriza u zemlji, jer su nezaposlenost, siromaštvo i neizvesnost za labilne ljude uvek dodatni faktor zbog kojeg ne vide izlaz i onda se odlučuju da presude sebi - objašnjava za „Alo!“ kriminolog Zlatko Nikolić.
Iako su četvoricu muškaraca različiti životni problemi naterali na tragični kraj, kroz razgovore s njihovim poznanicima uglavnom provejavaju priče o psihičkim problemima nastradalih. Jasminka Smailagić, biometeorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, objašnjava da biometeorološke prilike u petak i subotu jesu bile nepovoljne za psihički labilne osobe i da su svakako doprinele, ali nisu bile i uzrok njihovih samoubistava.
- Statistike pokazuju da je samoubistava više za praznike, s proleća, ujutro, početkom nedelje i slično, ali nauka to nije dokazala. Promena vremena ili praznici mogu da donesu dodatni stres, ali ne mogu čoveka da odvedu u samoubistvo. Na taj korak se odlučuje čovek koji je pod stresom, oslabljene psihičke odbrane, sa slabom podrškom porodice, prijatelja ili radne okoline, koji trpi ekonomske i razne vrste psihičkih pritisaka i kod koga se razvija osećaj bespomoćnosti da sve to prevazilazi njegove psihičke i fizičke mogućnosti. S jedne strane, činjenica je da su samoubistva češća u ekonomski slabijim zemljama, a s druge, da u većini slučajeva postoji neki psihički poremećaj kod osobe, bilo da je reč o depresiji ili o nekom obliku mentalne bolesti, poput šizofrenije ili paranoje, bilo da je taj poremećaj prepoznat ili ne, odnosno lečen ili ne - objašnjava za „Alo!“ neuropsihijatar Jasna Kekić.

Crni bilans
Podsetimo, u petak je oko 16.30 sati Began Č. (48) iz Sremske Mitrovice skočio sa trećeg sprata zgrade hotela „Kasina“ na Terazijama. Nakon burne svađe, hotel je samo pola sata pre toga napustila njegova supruga s detetom. Began je pokušao da prereže sebi vrat i 28. februara ispred „Mekdonaldsa“ na Zelenom vencu tvrdeći da mu „neki ljudi prete ubistvom“. Istog dana u 19.22 sata sa višespratnice u ulici Agostina Neta na Novom Beogradu skočio je 45-godišnjak, dok je u subotu ujutro u osam sati preminuo E. M. (35), koji je skočio s terase na četvrtom spratu u Mlatišuminoj ulici na Vračaru, gde su desetak minuta pre toga s njim bili majka i brat. U subotu oko 21.30 sati, nakon rasprave o prodaji stana, Goran G. (54) udario je ušicama sekire nekoliko puta majku Jozefinu (83) u stanu u ulici Aleksinačkih rudara na Novom Beogradu. Verujući da ju je ubio, popeo se na krov devetospratnice i skočio u smrt. Lekari KBC „Zemun“ još uvek se bore za život njegove majke.

Nedostupni „bensedini“
Pojedini zdravstveni radnici kažu za „Alo!“ da tolikom broju samoubistava u tako kratkom razmaku doprinosi donekle i činjenica da blagi sedativi više ne mogu u apotekama da se kupe bez recepta.
- Blagi sedativi, poput „bensedina“ ili „bromazepama“, potpuno su neškodljivi, a ponekad u suštini kupuju vreme kada je reč o psihički labilnim osobama koje bi te kritične momente pregrmeli s nekom tabletom, a u međuvremenu bi se možda pojavio neko od bližnjih da ih odgovori od fatalnih odluka - kaže sagovornik „Alo!“ iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Или....

Ко ће следећи да одсече себи прст?
Ко ће следећи да се полије бензином?
Ко ће следећи да се разнесе кашикаром?
Ко ће следећи, у тренутку "душевног растројства", да побије целу своју породицу?

Vlastodršci Srbije i korumpirano pravosudje i policija će nastaviti sa iživljavanjima sve dok gradjani ne počnu sa sobom da vuku maloumnike koji su u stanju da unište čitav sistem za malo para i vlasti

Inače, u stanu na petom spratu još uvek ne gori svetlo...
a bilo im zapelo baš...

Zašto ovekve vesti ne stavljate u ovu temu? Koristite malo i pretraživač.
Ajde, neka neko od moderatora spoji.

A što da spoje?
Kakave veze ima porodic iz vojnog hotela sa ovim slučajem?
Koj je tebi curac?
Ako ti se ne svidja nemoj da čitaš, uživaj u blagostanju svom...

Čudi da nisi tražila da sve pedofilske teme budu u posebnoj temi...

A što da spoje?
Kakave veze ima porodic iz vojnog hotela sa ovim slučajem?
Koj je tebi curac?
Ako ti se ne svidja nemoj da čitaš, uživaj u blagostanju svom...

Čudi da nisi tražila da sve pedofilske teme budu u posebnoj temi...

Nije se na temi pisalo samo o prodici iz vojnog hotela, već i o drugim ljudima koji su izvršili samoubistvo.
I upravo zbog toga mislim da o tome treba pisati na jednoj temi. Zajedničko je to što ima sve više nesrećnih i bespomoćnih ljudi zahvaljujući političko-ekonomskoj situaciji. Samo početkom meseca je četvoro ljudi u jednom danu izvršilo samoubistvo, danas dva pokušaja, jedan neuspeo.

Zašto misliš da sam zlonamerna? I zašto psuješ?

Nije se na temi pisalo samo o prodici iz vojnog hotela, već i o drugim ljudima koji su izvršili samoubistvo.
I upravo zbog toga mislim da o tome treba pisati na jednoj temi. Zajedničko je to što ima sve više nesrećnih i bespomoćnih ljudi zahvaljujući političko-ekonomskoj situaciji. Samo početkom meseca je četvoro ljudi u jednom danu izvršilo samoubistvo, danas dva pokušaja, jedan neuspeo.

Zašto misliš da sam zlonamerna? I zašto psuješ?

Ma da, tema će bude "samoubistvo"
sigurno neki marginalci
Dosta što vlast zataškava nego se nadje dušebrižnik poput tebe da se vadi na "psovke"
Prvo nisam psovao nego sam vulgaran, nauči da ne pokušavaš da manipulišeš...
Ima stotine tema na politici gde su svi vulgarni pa nema takvih kao ti tamo da opominju

Ovo je stvarnost Srbije a ne stotine tema o Borisu tadiću i dve stotine tema o Tomislavu Nikoliću...
još im samo bris iz dupeta nisu uzeli jezikom koliko ih vole...

A sa ovim se ne sme igrati...

Ko da maloumnik predloži ajmo sve preminule u istu rupu...

Ma da, tema će bude "samoubistvo"
sigurno neki marginalci
Dosta što vlast zataškava nego se nadje dušebrižnik poput tebe da se vadi na "psovke"
Prvo nisam psovao nego sam vulgaran, nauči da ne pokušavaš da manipulišeš...
Ima stotine tema na politici gde su svi vulgarni pa nema takvih kao ti tamo da opominju

Ovo je stvarnost Srbije a ne stotine tema o Borisu tadiću i dve stotine tema o Tomislavu Nikoliću...
još im samo bris iz dupeta nisu uzeli jezikom koliko ih vole...

A sa ovim se ne sme igrati...

Ko da maloumnik predloži ajmo sve preminule u istu rupu...

Upravo se to dogodilo sa ovom temom na forumu. A, dogodilo bi se i sa svakom sledećom. Prošla bi kao vest. Malo da se narod zgrozi i sutra zaboravi.
Ne mislim da su ti ljudi marginalci i ne možeš porediti temu na forumu sa zajedničkom rakom.

Nisam te opominjala, nego pitala zašto psuješ. Čudna mi je reakcija pa pitam.

I ja mislim da se sa životima i egzistencijama ljudi ne sme igrati. Vlast se ne igra nego ignoriše ljude, što je mnogo gore, zato ovako i okončavaju svoj život.

Na, kraju, zbog ozbiljnosti i porasta samoubistava u Srbiji, predlažem da ovu temu moderatori stave kao lepljivu.

Bolje svaku vest objaviti zasebno nego da ide red vesti red komentara ko da je neka zajebancija
time se obesmilse ljudske tragedije
bar im odajmo poslednju počast kad ih za života nismo pomogli ili im odmagali, makar nekome namestili da ostane bez radnog mesta

Sad razumem o čemu pričaš. U pravu si. Svaki život je jedan i neponovljiv.

Moj predlog se nije odnosio da to negiram (daleko od toga!) već da na jednoj temi imamo ozbiljnije komentare o suicidu kao krajnjem izlazu ili apelu za pomoć. Za mene je čin ovih ljudi najalarmantniji pokazatelj strahote u kojoj svi mi živimo, o strašnoj neizvesnosti kojoj smo svi izloženi zbog neodgovorne politike naših vodja. Sve je više očajnih ljudi. Ako si primetio, veći je broj muškaraca nego žena, što ukazuje na nemoć onih kojima je dodeljena uloga hranioca porodice. Mada je je inače veći broj uspelih suicida kod muškaraca inače.

Mislim da je naslov ogavan da bi se raspravljalo o ovoj ozbiljnoj problematici
Dokle god mogu da preživljavaju preko roditelja mnogi Beogradjani neće skakati s mostova
Nekima pada na pamet i prodaja stana u slučaju nužde ali zaboravljaju na starost tih stanova kao i kome će da prodaju tek tako...
Mnogi stanovi će biti konfiskovani od opštine koja sa druge strane nije htela da izda socijalnu pomoć nesrećniku...

CRNI BIZNIS

SPASLA GA REČNA POLICIJA: Muškarac skočio s Brankovog mosta zbog neplaćenih računa

BEOGRAD - Jedan muškarac skočio je oko 12.55 sati sa Brankovog mosta, potvrđeno je iz Rečne policije.

Kako saznajemo, muškarac je preživeo pad, a lekari Hitne pomoći su na putu.

Muškarac je sa Brankovog mosta skočio nešto pre 13 sati. Prema prvim informacijama, on se na ovaj očajan potez odlučio zbog nagomilanih neplaćenih računa.

http://www.kurir.rs/crna-hronika/muskarac-skocio-s-brankovog-mosta-clanak-2219507

Back