Ko bogovima daje imena

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.472
Ko bogovima daje imena, i da li je to ime kategorizacija po regiji?
Buda, Jahve, Alah, Dažbog (Dajbog)....nabrojte još ako znate...sve su to imena iz regije iz koje su iznikli.
Neki se raširili zbog prisilnog preuzimanja vere, neki nestali zbog prisilnog gubljenja iste...neki postoje još, nisu nestali, jer ljudi stvorili otpor.
Ali ime je ostalo...ime odaje iz koje regije je bog pronikao. Da li bog zaslužuje da ima ime, jer ime boga znači da bog ima karakter, čim je dozvolio da ima ime.
Ako ima karakter, onda ga neko stvorio, jer je karakter nasledio od nekog. Ko je iznad njega, mislim na zemaljskog boga? Da li je reč BOG prekvalifikacija te osobe koja nosi IME? Jer da nije prekvalifikacija, ne bi trebalo da nosi ime, posebno ne iz odredjene regije. To je apsurdno nositi, ako si BOG (sa veliko B)
To je misterija, koja se provlači. Nije filozofija, nije religija, nije duhovnost, već činjenična misterija kojoj se dozvoljava da postoji...i izbacio sam je na površinu.

Ljudi.
Nismo mi plod bogova, vec su bogovi inkarnacija nasih vjerovanja.
Jednom kada bog bude zaboravljen, umire.
Bezbrojni bogovi vec su pali u zaborav.
Istina je da disu i sude nam dok u njih vjerujemo, ali onog trenutka kada ih kolektivno zaboravimo, uvenuti ce.
Vec se dogodilo antickim bogovima, dogadja se upravo krscanskim, a dogodit ce se i muslimsnskom bogu koji je upravo u ekspanziji.
Nesto poput izbora, kao kada netko postane politicki mrtvac.

ljudi im smišljaju imena i karaktere,prepisuju im moći i to sve na osnovu toga šta im je u tom trenutrku potrebno,tj u kakvog im je boga potrebno da veruju...Ni jedan od nih ne postoji stvarno ali pojedinim ljudima je potrebno da bi mogli da na nekog svale odgovornost za stvari koje su nasumične jer manje zvuči strašno ako se veruje da neka intelegentna sila stoji iza nečeg koja možda može da se umoli ili umilostivi.

Razmišljati o kreatoru svega nije loše. Stvarati ga, sa karakterom može biti nezgodno.
Jer kreatori postoje generalno, stoga razmišljati da je nešto sve ovo stvorilo nije loše...kada mu daješ osobine ili mu svaljuješ krivice je loše, jer tada izražavaš svoje mišljenje o njemu, i daješ mu osobine....pa mu daš ime...kao da je ON TAJ koji je pristao na to...ako nije, koje pristao prvi.
Religija stvara uslove, deli ljude na ove i one, onaj ko prati je ispred, onaj ko ne sluša, sledi mu...nešto što ne valja pretpostavljam, jer tako piše negde u knjizi koja je napisana,ljudskom rukom i da razumeš...i zašto se ta knjiga ne dopunjuje, svet nije stao, razvija se, u nijednoj knjizi ne piše "i onda je stvoreno vozilo, kojim će čovek brže stići na svoju destinaciju" ili tako nešto...msm,zašto se ne pobija postojanje automobila,jer ga nema u bibliji, ako u njoj piše sve...paradox.

Evo
@aeternum reci nešto srce moje :)
sad cu
Bog Stvoritelj univerzuma je ljudiam obznanio svoje ime kao JHVH Jehova ili Jahve.
Dakle on je sam sebi dao ime i obznanio ga ljudima.
Takodje On je dao Ime Isusu Hristu Bozjem Sinu...
Andjelima...
Isusovo ime Jehoshua na primer sadrzi JHVH Bozje ime i ono znaci
"Jehova je spasenje"
Dok Bozje ime JHVH Jehova znaci On prouzrokuje da postaje sve sto je potrebno da bi ispunio svoju nameru..
Ili " Postacu sto god zelim da postanem"

Bog JHVH je obznanio svoje ime
Izlazak 3:15

Tada Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj

Otkrivenje 4:11

11 Jehova*, Bože naš, dostojan si primiti slavu,a častb i moć jer ti si sve stvorio i tvojom je voljom sve postalo i stvoreno je.”

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Dakle JHVh Jehova ili Jahve je Stvoritelj svega, univerzuma i jedini svevisnji svemoguci Bog.

Psalms 83:18

That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalm 83:17-18&version=KJV

Takodje lazni Bogovi - Sotona i Demoni
sami sebi daju imena i otkrivaju ih ljudima
Sotona Djavo je ime palog andjela heruvima koji se prvi pobunio protiv Boga
Jezekilj 28
a ima i Onih kojima ljudi daju imena - to su naravno lazni Bogovi...

Poslednja izmena:
Evo

sad cu
Bog Stvoritelj univerzuma je ljudiam obznanio svoje ime kao JHVH Jehova ili Jahve.
Dakle on je sam sebi dao ime i obznanio ga ljudima.
Takodje On je dao Ime Isusu Hristu Bozjem Sinu...
Andjelima...
Isusovo ime Jehoshua na primer sadrzi JHVH Bozje ime i ono znaci
"Jehova je spasenje"
Dok Bozje ime JHVH Jehova znaci On prouzrokuje da postaje sve sto je potrebno da bi ispunio svoju nameru..
Ili " Postacu sto god zelim da postanem"

Bog JHVH je obznanio svoje ime
Izlazak 3:15

Tada Bog još jednom reče Mojsiju:
„Ovako kaži Izraelovim sinovima: ’Jehova, Bog vaših praočeva, Bog Avrahamov, Bog Isakov
i Bog Jakovljev, poslao me je k vama.‘ To je moje ime doveka i to je moj spomen iz naraštaja u naraštaj

Otkrivenje 4:11

11 Jehova*, Bože naš, dostojan si primiti slavu,a častb i moć jer ti si sve stvorio i tvojom je voljom sve postalo i stvoreno je.”

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Dakle JHVh Jehova ili Jahve je Stvoritelj svega, univerzuma i jedini svevisnji svemoguci Bog.

Psalms 83:18

That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalm 83:17-18&version=KJV

Takodje lazni Bogovi - Sotona i Demoni
sami sebi daju imena i otkrivaju ih ljudima
Sotona Djavo je ime palog andjela heruvima koji se prvi pobunio protiv Boga
Jezekilj 28
a ima i Onih kojima ljudi daju imena - to su naravno lazni Bogovi...
Da li je bog možda JA? (markocheda) pošto bog postaje šta god poželi...? i moj komšija u isto vreme..ja i moj komšija, i njegov komšija, i tako redom...jesi li ti bog aeternum takodje?

Vise-manje svi od reda citirate filozofa iz slavne nemacke cetvoro-plejade transcedentnog subjektivizma (gde su jos Kant, Seling i Hegel:)) - her Foerbaha, koji je, ako ne racunamo Sokrata koji je bogove prosto porekao, prvi jasno izjavio i smisleno uoblicio da su bogovi proizvod ljudskih (umnih) napora, a ne obrnuto. :cool: To se desilo u XIX veku.:) No, za one zainteresovanije za samu prirodu, "supstrat" tog `umstvenog`, ostaje pitanje odakle on sad potice, odakle on uopste u glavama ljudi pa da porodi ne samo ideju o bogovima, vec i njihova imena, kako kolega @markocheda pita.:) To je vec simbolicno pitanje koje je dominiralo u XX veku, gde su se time bavili (post)strukturalisti i (post)modernisti, od kojih su najpoznatiji Mirce Elijade i Vitkenstajn- a on je tek posebno zavrteo mozgove! ;)

Kad biste se pitali sta je njihova okosnica, dobili biste nikad svedeniji, ali ni ocigledniji odgovor: jezik.:) Elijade se bavio poreklom ljudskog jezika, izucavao je izumrli jezik Indo-evropljana...otkrio mnoge zajednicke korene svim danasnjim jezicima.:) Vitkenstajn je posmatrao jezik kao organizam od kog bukvalno nema niceg zivljeg na svetu...:cool: Njegova tvrdnja da ukoliko se nesto ne moze izraziti recima i ne zasluzuje da postoji, a ozivece kada dodje trenutak da se bude jezikom izrazilo stvorila je revoluciju u umovima tadasnjih filozofa, da su morali da obilaze zakon kako bi tom coveku dali pocasnu diplomu, jer za nju nije imao prethodno formalno obrazovanje, eto koliko je bio genijalac, maltene samouk....:) U samoukosti je i kljuc, jezik ima tu osobinu, veli, da preuzme samoniklo ulogu i oca i majke u razvoju homo sapiensa...Jezik dalje tetose, dalje usvaja i dalje vodi brigu.:) .... No, ako bi jos dublje gledali na to, sta je jezik u svojoj materijalizaciji? ZVUK.:) Dakle, imali bismo traziti poreklo drevnih zvukova koji u zbirnom smislu daju imena vrhunskih entiteta? Sa koje ravni (svesti) silaze ti zvukovi?:) Eto pravog pitanja? Zasto se jevrejski Bog ne zove Lepinja vec Jahve? :) Posto je Bog tvorac Svega, pa i svih zvukova, nesumnjivo je tvorac svih jezika, pa i onog Izvornog, Prepotopskog.:) ...Da li reci - Edenskog?:) Sinergija je sposobnost mesanja senzacija, sposobnost da se vide, npr. boje zvukova, ili oseti toplina/hladnoca boja, mirisa, itd.itd... Da li je Edenski (Prepotopski) jezik bio sav u sinergicnom dejstvu, da je morao neizostavno davati konkrentne, tacne i precizne zvuke za odgovarajuce reci od samog starta?:cool: Budisticki monasi to mozda znaju, cuveno `Aumhh`, ili `Omm`..:)
.....Je li to rec "Um" kakvom je mi znamo u najsirem zamislivom znacenju?....:)

Ali ovde treba biti obazriv, tanka je granica izmedju genijalnosti i ludila.;) U psihijatriji se kao jedan od najocitijih simptoma Shizoidne Regresije pominje potraga za zajednickim imeniteljem reci po njihovoj zvucnosti, iako se na kraju pokazuje da zaista ne postoji niti prostorno-vremenska, niti logicka bliskost (izvedenost) tih reci...po tom je ocigledno da pojedinac obitava kao zatocenik shizoidne regresije, koja je prosto los falsifikat onoga sto je svojim ucenjem Vitkenstajn otkrio u razvoju i manifestaciji (maternjeg) jezika kao zivog organizma.:) Tuga sto je tako, ali ovakvi pojedinci se mogu sresti u zivotu, cak i ovde na forumu...Evo, izgleda da se pruzila prilika da o tome budu obavesteni...:cool: Ima ih podosta, solilokvicari su (pisu da bi izneli sto veruju da shvataju, ne uzimajuci u obzir bilo kakvu povratnu reakciju na svoje tvrdnje), ali kao upecatljiv primer mogu, recimo, navesti pisanja @Grom_sa_neba! koji upravo na nacin tipicne sizoidne regresije pokusava da izukrstava reci razlicitog porekla i znacenja loveci u njima zajednicki imenitelj.;) Ovaj moj post se izgleda spontano dotakao i njih, mozda da ih zaista prosvetli i izvuce iz te manije i zablude da im je to verodostojan, znacajan i ispravan, ne daj boze naucni metod pristupa Jeziku.:) Mozda ste i sami ponekad dolazili u napast da lovite takva znacenja u `izgubljenom medjuvremenu`?:) Vitkenstajn vam prosto govori da ste u corsokaku, na krivom putu. Bozanske istine, bozanske stvari, pa i njihova Imena(:)) istupice kao manifestacija ZVUCNOSTI odredjenoga Smisla, u odredjenom stepenu razvoja jezika, ali nikada kalamburski, tj. onako kako shizoidi vole da opisuju kad zele sebi da daju na znacaju (jer to je, nazalost, njima poenta) krsteci to zloupotrebljenom varijantom `Sinhroniciteta` - i nikada pre tog trenutka koji moze proci ili standardno (neopazeno, podrazumevano, kolokvijalno), ili evidentirano (zabelezeno svescu pravih egzegeta, zaista nadarenih i upucenih u zivot ljudi i zivot jezika, koji pre svega umeju da prepoznaju sta to znaci;)). Eto, toliko pomalo o Bogovima i ljudima...:cool::p

PA ne mogu ja...meni pamet leti samo do trenutka kad sam počeo da pamtim... Možda Bog želi da bude JA, osoba koja je počela da pamti od trenutka, kada je moj mozak postao sposoban da pamti, do trenutka moje smrti, zbog iskustva. Čisto da se zajebava, jer može sve.
Mislis moze sve pa i da nestane? :D
Mi ljudi se hvatamo za reci
a Bog je iznad tih pojmova koje mi razumemo
On je duhovno bice i daleko od onoga sto mi mozemo shvatiti

Hvala @Black_star na reklami i pominjanju me pa makar i uz svo nerazumevanje onoga o cemu pricam...
Ali ne bi se ti mene ni setio ni primetio da u tome o cemu pricam nema nesto...
Dakle ima...
Evo ti malo ludila za laku noc -> REČI su kao REKA, imaju svoj izvor i ušće, mogu i da presuše ali i da preplave...

...
Kao svaki moderator, ovde sam da inspirisem.:);)
U onome sto pises ima onoga sto sam primetio, i ono sto sam opisao.;)
Ne ja - Vitkenstajn.;):)

Људи. Чак и да се обрати људима, сигурно неће Немцима да се обрати на јапанском и да им каже своје српско име, па још да их зеза да не изговарају ћ и ђ како треба.
To bi značilo da je bilo koji ljudski jezik nesavršen, i zašto bi im rekao svoje ime na nesavršenom jeziku, ako ga ima. I ako ga ima, ko ga tako naziva sem čoveka. Šta će mu zvučno ime, ako je misao brža i efikasnija za prepoznavanje.

To bi značilo da je bilo koji ljudski jezik nesavršen, i zašto bi im rekao svoje ime na nesavršenom jeziku, ako ga ima. I ako ga ima, ko ga tako naziva sem čoveka. Šta će mu zvučno ime, ako je misao brža i efikasnija za prepoznavanje.

Па и телепатија и телекинеза су много боља средства интеркације. Што би причао некоме да ти донесе боцу вина, ако можеш да му кажеш мислима, или још боље да је сам допремиш до своје руке снагом ума. У сваком случају, то су вештине које не поседујемо?

Не значи да је наш језик несавршен или савршен. То би било црно-бело стање ствари.
Бољи је од псећег начина комуникације, али по својој прилици има бољих од нашег.

Па и телепатија и телекинеза су много боља средства интеркације. Што би причао некоме да ти донесе боцу вина, ако можеш да му кажеш мислима, или још боље да је сам допремиш до своје руке снагом ума. У сваком случају, то су вештине које не поседујемо?

Не значи да је наш језик несавршен или савршен. То би било црно-бело стање ствари.
Бољи је од псећег начина комуникације, али по својој прилици има бољих од нашег.
PA da. Nazivati Boga, nekakvim imenom je čovečja stvar. Pošto je čovečja, možda je u redu da ga degradiramo nekim imenom iz jezika kojim pričamo.

Koje palamuđenje, do pre 2000 godina ljudi nisu znali šta je točak. A ubiše se da dokažu kako je svet nastao za 7 dana u par poteza tamo nekog Boga. I što je najveći trip, masa ljudi se isprimala na to da je Bog stvorio biljni, životinjski svet, Adama Evu pukno prstima i paf, sve u sedam dana. Teme na koje niko nikada neće dati konkretne odgovore, ako neko u nekom momentu ne izmisli neki teleport u prošlost. Do tad je sve u domenu teorija.

Back