Ko bira uciteljicu?

@tema gledaj da nadjes neku koja je pre svega uciteljica, neka ona tera decu da uce i neka je stroga po tom pitanju, ali da nije u fazonu da pravi medju decom razlike i da je tipicna seoska uciteljica koja ima svoje miljenike i one koje ne voli.

Zoljo kako to da je već upisana u školu??????????...zar upis i testiranje ne počinje tamo negde u aprilu-maju???????????...jel primila već vakcinu????????...koliko znam bez potvrde od odabranog lekara i primljenih vakcina ne može da se upiše....sad ovo ne razumem...mislim oboje smo u Vojvodini,a nama još ni naznake nisu dali kad će biti testiranje itd., a upis sigurno tek tamo krajem maja ove godine...

da, i ja sam tako mislila. i oko 20. januara dobijemo obavestenje iz skole o upisu na kome ja procitam o upisu u skolu OD 1. febuara i isto pomislim, sistematski, vakcina...
prodje nekoliko dana i jedna od mama iz vrtica kaze da je upisala dete u skolu. ja pitam kako, zar upis nije od prvog februara, a oni svu u smeh... upis nije OD, vec DO prvog februara... dodjem kuci, pogledam ponovo obavestenje koje smo dobili i stvarno, za pismene lepo pise upis do 1.2. 2014. odemo do skole i upisemo je. od dokumenata je jedino bio potreban izvod iz mkr, a sve drugo kasnije...
kod nas ima tri osnovne skole u gradu, a ove godine dece za prvi razred ukupno 4 odeljena, za sve te tri skole. valjda su zato pozurili jer su se u cudu nasli... i zato moramo da se odlucimo za uciteljicu jer ce 2/3 uciteljica biti visak i tako... moraju valjda da im ponude neki posao, a u biblioteku vise ne moze da stane...

auuuuuuuuuuuuuu bre,kod nas sve nekako naopako...ja zaista mislila da ako ništa drugo,oko upisa svugde je sve jednako...kad ono šipak...meni je malo nebuloza da se dete upiše a sve ostalo od papirologije i testiranja tek nakon toga...bzvz...no kako je tako je...mi smo do sada jedino vakcinu rešili,a sve ostalo kako sam načula tek tamo oko aprila...

Tacno,ako ima takve u izboru u toj generaciji.

ja iscitah tvoju temu o gradjanskom, da vidim kako si resila problem, i htedoh da te pitam sta si na kraju napravila, a onda sma videla sta je mladja cerka rekla starijoj. ne mozes to da resis barem iduce godine da ne ide na veronauku?...mozda je bolje tamo da pitam.

sto se tice ove teme...losa uciteljica stvarno moze detetu da zgadi skolu. znam iz licnog iskustva...to se kod mene srecom popravilo u srednjoj skoli, jer su nam bili ok nastavnici i samo okruzenje je bilo takvo.

moji problem je bio taj sto sma isla u vrtic, ali tada u neko tzv. experimentalno odeljenje i dosla u skolu sa puno vise znanja nego deca koja su isla u obicne grupe ili deca koja su bila sa babama i dedama. pri tome, samo je jedan decak iz moje grupe u vrticu bio u istoj skoli kao i ja i on se odselio iz kraja i promenio skolu posle prvog polugodja. svi ostali su nekako pripali drugoj skoli u blizini. to stvorenje, za rzaliku od prve uciteljice koja je bila, nije imalo ni sluha, ni razumevanja, a mislim da je lecila i svoje komplexe. inace, niko me nije namerno upisao u to experimentalno odeljenje u vrticu, nego je bilo hitno da me stave u vrtic tjah jaslice prvo i onda je bilo daj sta das.

Poslednja izmena:
Radila sam u skoli gde je direktorka zabranila da roditelji biraju uciteljicu. Znaci deca se istestiraju, formiraju se odeljenja i uciteljice izvlace svoje odeljenje iz sesira. Roditelji su preitli, kukali, ucenjivali, ali direktorka se drzala svog stava i kraj price. Kome se nije svidelo, samo mu pokaze vrata. Dosla je nova direktorka koja je dozvolila biranje uciteljice i napravila haos jer prvo i osnovno nisi mogao da formiras koliko toliko ravnopravne grupe, pa su "popularne" (ali ne nuzno i dobre) uciteljice dobijale talentovaniju, a one nepopularne (ne nuzno i lose) manje talentovanu decu.

Skole to rade (pogotovo u Beogradu) jer je manje dece nego ranije i ima dosta tehnoloskih viskova, pa na taj nacin pokusavaju da privuku roditelje i popune odeljenja.

- - - - - - - - - -

Ja bih biranje uciteljice zakonom zabranila.

Тринити, обе директорке су грдно погрешиле.

Из истог разлога: учитељица се не извлачи из шешира, нити се родитељима дозвољава да то раде.

Школа има стручну службу која процењује какав тип учитеља је детету потребан: строжи, блажи, подстицајнији... шта већ.

Моје дете сада креће у школу и питали су ме код кога бих желела да је упишем.

Рекла сам им да немам жеље, јер ниједну учитељицу не познајем, а да је њихов посао да мом детету одаберу учитељицу која јој одговара (моје дете више реагује на похвале, али је понекад потребна и критика, па и повишен тон).

Не желим да се мешам у њихов посао, али сам рекла да ако не будем задовољна резултатима, променићу учитељицу, ако треба и школу.

И то је цела филозофија: да свако ради свој посао најбоље што уме.

- - - - - - - - - -

da, i ja sam tako mislila. i oko 20. januara dobijemo obavestenje iz skole o upisu na kome ja procitam o upisu u skolu OD 1. febuara i isto pomislim, sistematski, vakcina...
prodje nekoliko dana i jedna od mama iz vrtica kaze da je upisala dete u skolu. ja pitam kako, zar upis nije od prvog februara, a oni svu u smeh... upis nije OD, vec DO prvog februara... dodjem kuci, pogledam ponovo obavestenje koje smo dobili i stvarno, za pismene lepo pise upis do 1.2. 2014. odemo do skole i upisemo je. od dokumenata je jedino bio potreban izvod iz mkr, a sve drugo kasnije...
kod nas ima tri osnovne skole u gradu, a ove godine dece za prvi razred ukupno 4 odeljena, za sve te tri skole. valjda su zato pozurili jer su se u cudu nasli... i zato moramo da se odlucimo za uciteljicu jer ce 2/3 uciteljica biti visak i tako... moraju valjda da im ponude neki posao, a u biblioteku vise ne moze da stane...

А зашто морају да им понуде посао?

Колико људи је у овој држави остало без посла, па ником ништа.

Нико није лупао главу, шта ће са њима.

Нека остану најбољи за то мало деце што имамо и крај.

ja iscitah tvoju temu o gradjanskom, da vidim kako si resila problem, i htedoh da te pitam sta si na kraju napravila, a onda sma videla sta je mladja cerka rekla starijoj. ne mozes to da resis barem iduce godine da ne ide na veronauku?...mozda je bolje tamo da pitam.

sto se tice ove teme...losa uciteljica stvarno moze detetu da zgadi skolu. znam iz licnog iskustva...to se kod mene srecom popravilo u srednjoj skoli, jer su nam bili ok nastavnici i samo okruzenje je bilo takvo.

moji problem je bio taj sto sma isla u vrtic, ali tada u neko tzv. experimentalno odeljenje i dosla u skolu sa puno vise znanja nego deca koja su isla u obicne grupe ili deca koja su bila sa babama i dedama. pri tome, samo je jedan decak iz moje grupe u vrticu bio u istoj skoli kao i ja i on se odselio iz kraja i promenio skolu posle prvog polugodja. svi ostali su nekako pripali drugoj skoli u blizini. to stvorenje, za rzaliku od prve uciteljice koja je bila, nije imalo ni sluha, ni razumevanja, a mislim da je lecila i svoje komplexe. inace, niko me nije namerno upisao u to experimentalno odeljenje u vrticu, nego je bilo hitno da me stave u vrtic tjah jaslice prvo i onda je bilo daj sta das.

Nisam nikako resila u svoju korist,ionako me je uzela na zub.Za Svetog Savu bio je radni dan tj priredba u skoli,medjutim cera je predhodna tri dana imala stomacni virus i ja je ostavim taj dan kod kuce,racunam bolje je da odsustvuje taj dan nego sutra kada je radni.Kada je cera dosla u utorak u skolu uciteljica je odrzala predavanje ceri kako ona zna da joj je mama protiv crkve i da zbog toga nije dosla.Naravno otisla sam sledeceg dana i objasnila joj da je dete bilo na kraju bolesti i da nisam bila sigurna da li ce i taj dan imati stomacnih problema.Prema meni je bila puna "razumevanja"ali pre nego je ista ispitala natrljala je ipak detetu nos!
Sto se tice sledece godine tesko da cu i tad ista uraditi jer su roditelji inferiorni i ulizuju se uciteljici do bola.Sa starijom cerom sam imala podrsku jos dva roditelja koji nisu popustali,pa nisu imali kud,a sama tesko da ista mogu postici.

Moram priznati da sam se za oba deteta pitala da li bi mu bilo bolje kod one druge učiteljice, da li bi više znalo.
I mislim da uspeh deteta ne zavisi samo od učiteljice, već i od deteta,koliko dete želi da uči, i od uslova koje ima kod kuće.

Dobro...ovde se ne radi samo o uspehu, već i u odnosu učiteljice prema detetu., prema odeljenju u celini.
al...eto..i te učiteljice su ljudi, nekad pogreše, nekad nam se čini da je bolje da je postupila drugačije.
Nemam nameru da branim učiteljice, nego smatram da procenu njenog rada treba da vrši neko ko je nadležan za to,ujedno i objektivan.
Mi roditelji smo osetljivi na svoje dete i valjda zato očekujemo od učiteljice neko savršenstvo, ili nekog ko bi nas zamenio u školi.
Pričam iz ugla roditelja.

Eh, I ja sam mislila da se uciteljica ne bira, isla sam po devizi "kako je nama bilo", ali na vreme su me osvestile koleginice iz kancelarije. Meni je nekako bilo vaznije da ima u odeljenju bar nekog poznatog, isla je u vrtic na jednom kraju grada, blizu mog posla, a u skolu na drugom kraju. Na kraju sam velikim zalaganjem I koordinacijom sa roditeljima uspela da organizujem da ih bude cetiri iz grupe u istom razredu. To je mnooooogo olaksalo prihvatanje skole, nekako je u to usla lagano bez imalo straha I otpora, ama ni jednog trenutka nije imala ni najmanju zamerku na nove obaveze I promene. Ovde se krece u skolu sa sest godina I velika je razlika izmedju sestogodisnjaka I sedmogodisnjaka kada je prihvatanje nepromenjivog u pitanju :)
Sto se uciteljice tice, jedna od mama iz grupe je predlozila ovu uciteljicu, rekla je da je pravicna, da decu jednako tretira, da je 20 godina uciteljica I da se kod nje zna red. Meni je to bilo dovoljno. Kasnije se ispostavilo da je uciteljica sjajan pedagog I da sve sto treba zavrsava sa decom u skoli, rekla nam je "vase je da ponavljate sa decom, da se igrate sa njima, da obavljate svoje roditeljske duznosti, a vi ste svoje skole zavrsili". Rekla mi je cera da je jednom decaku rekla da "pozdravi mamu I kaze joj da jako lepo crta, ali da nema potrebe da crta njegove radove" :) A imam drugaricu koja do 12 uvece završava (mala joj je takodje I razred) raznorazne crteze, kucice, svakog dana mora sa malom da uci pesmice I sl. Ja vidim da moje dete uci pesmice u skoli ali nikad nije rekla da moramo zajedno da uradimo. Tako da ima razlike, nisam srecna sto je ovakvo vreme doslo....ali nije krivo vreme vec mi koji nastavljamo tu sasavu praksu.

Eh, I ja sam mislila da se uciteljica ne bira, isla sam po devizi "kako je nama bilo", ali na vreme su me osvestile koleginice iz kancelarije. Meni je nekako bilo vaznije da ima u odeljenju bar nekog poznatog, isla je u vrtic na jednom kraju grada, blizu mog posla, a u skolu na drugom kraju. Na kraju sam velikim zalaganjem I koordinacijom sa roditeljima uspela da organizujem da ih bude cetiri iz grupe u istom razredu. To je mnooooogo olaksalo prihvatanje skole, nekako je u to usla lagano bez imalo straha I otpora, ama ni jednog trenutka nije imala ni najmanju zamerku na nove obaveze I promene. Ovde se krece u skolu sa sest godina I velika je razlika izmedju sestogodisnjaka I sedmogodisnjaka kada je prihvatanje nepromenjivog u pitanju :)
Sto se uciteljice tice, jedna od mama iz grupe je predlozila ovu uciteljicu, rekla je da je pravicna, da decu jednako tretira, da je 20 godina uciteljica I da se kod nje zna red. Meni je to bilo dovoljno. Kasnije se ispostavilo da je uciteljica sjajan pedagog I da sve sto treba zavrsava sa decom u skoli, rekla nam je "vase je da ponavljate sa decom, da se igrate sa njima, da obavljate svoje roditeljske duznosti, a vi ste svoje skole zavrsili". Rekla mi je cera da je jednom decaku rekla da "pozdravi mamu I kaze joj da jako lepo crta, ali da nema potrebe da crta njegove radove" :) A imam drugaricu koja do 12 uvece završava (mala joj je takodje I razred) raznorazne crteze, kucice, svakog dana mora sa malom da uci pesmice I sl. Ja vidim da moje dete uci pesmice u skoli ali nikad nije rekla da moramo zajedno da uradimo. Tako da ima razlike, nisam srecna sto je ovakvo vreme doslo....ali nije krivo vreme vec mi koji nastavljamo tu sasavu praksu.
Blago tebi!Ova moja samo ponavlja:MORATE DA RADITE S DECOM! Isto to je ponavljala i uciteljica moje starije cere,i ja na roditeljskom jednom rekoh:Ja sam nepismena i sta cemo sad? Nisam dobila odgovor.

Back