Ko bira uciteljicu?

Zuji Zolja

Domaćin
Poruka
3.567
Danas u vrticu me jedna mama pitala kod koje uciteljice cu upisati dete (od septembra krecu u skolu). Ne treba da pisem koliko sam se iznenadila pitanjem, ali kroz dalji razgovor u koji se ukljucilo jos roditelja sam saznala da skolu ne biramo, vec se upisujemo u najblizu, ali u skoli biramo odeljenje, tj. uciteljicu.
Nije mi jasno zasto skole to dozvoljavaju. Jos manje mi nije jasno zasto bih birala uciteljicu... Po kom kriterijumu? Da li bolje objasnjava matematiku, ili vodi dramsku sekciju... Ili da li je stroga, tiha... Sta znam...
Kako bilo ko moze da zna koja uciteljica je dobra za njegovo dete?

Danas u vrticu me jedna mama pitala kod koje uciteljice cu upisati dete (od septembra krecu u skolu). Ne treba da pisem koliko sam se iznenadila pitanjem, ali kroz dalji razgovor u koji se ukljucilo jos roditelja sam saznala da skolu ne biramo, vec se upisujemo u najblizu, ali u skoli biramo odeljenje, tj. uciteljicu.
Nije mi jasno zasto skole to dozvoljavaju. Jos manje mi nije jasno zasto bih birala uciteljicu... Po kom kriterijumu? Da li bolje objasnjava matematiku, ili vodi dramsku sekciju... Ili da li je stroga, tiha... Sta znam...

Психолог који ће ти тестирати дете може да ти постави питање да ли желиш одређену учитељицу. Мој ти је савет да се добро распиташ која је каква.

Pedagog koji vrši testiranje pri upisu deteta u prvi razred, formira odeljenja.
On može, ali ne mora da izađe roditeljima u susret kad izraze svoju želju pri izboru učiteljice.
(a ta želja se izražava u maju ili junu, pedagogu, pre nego što on formira odeljenje, najbolje kad seketaru predaš dokumenta,kucneš kod pedagoga i kažeš kod koje učiteljice želiš.
Roditelji biraju učiteljicu jer smatraju da su neke učiteljice bolje od drugih, jer deca kod nje više nauče nego kod drugih, jer neke učiteljice, navodno bolje spreme dete za peti razred.

prosto ne znam sta da mislim :)
cula sam npr juce da je pre dve godine bio slucaj da se 37 dece, odnosno roditelja izjasnilo za jednu uciteljicu, za 10 je bilo sve jedno, a 0, niko za drugu. 1. septembra su napravljena dva odeljenja i obe uciteljice su dobile isto dece... broj primedbi i pohvala je kasnije bio isti kod obe uciteljice.
koliko god se ja raspitivala, to nije "sigurica" da ce dete naci zajednicki jezik sa onom za koju ja mislim da je bolja.

odes sa svakom na kafu,pregledas joj zdravstvenu istoriju,posetis gajbi gde i s kim zivi,dal joj je sredjen emotivni zivot,dal ima decu i redovan sex,dal joj muz pije i zlostavlja,odakle je poreklom,dal ima u porodici mentalno obolelih i tako

prosto ne znam sta da mislim :)
cula sam npr juce da je pre dve godine bio slucaj da se 37 dece, odnosno roditelja izjasnilo za jednu uciteljicu, za 10 je bilo sve jedno, a 0, niko za drugu. 1. septembra su napravljena dva odeljenja i obe uciteljice su dobile isto dece... broj primedbi i pohvala je kasnije bio isti kod obe uciteljice.
koliko god se ja raspitivala, to nije "sigurica" da ce dete naci zajednicki jezik sa onom za koju ja mislim da je bolja.

Ima istine u tvojim recima nista nije sigurno i nikada ne znamo kako ce koja uciteljica da "legne " djetetu ali nekom djeteu vise godi da se na njegove greske ukazuje polako a nekom vise ima potrebe ponekad povisiti glas... moji su jos mali ali vidim da su vecina poznanica birale uciteljicu posebno jer u nasoj skoli imaju dve koje po recima SVIH nemaju pojma i da im djeca u drugom razredu ne znaju da citaju ...

Radila sam u skoli gde je direktorka zabranila da roditelji biraju uciteljicu. Znaci deca se istestiraju, formiraju se odeljenja i uciteljice izvlace svoje odeljenje iz sesira. Roditelji su preitli, kukali, ucenjivali, ali direktorka se drzala svog stava i kraj price. Kome se nije svidelo, samo mu pokaze vrata. Dosla je nova direktorka koja je dozvolila biranje uciteljice i napravila haos jer prvo i osnovno nisi mogao da formiras koliko toliko ravnopravne grupe, pa su "popularne" (ali ne nuzno i dobre) uciteljice dobijale talentovaniju, a one nepopularne (ne nuzno i lose) manje talentovanu decu.

Skole to rade (pogotovo u Beogradu) jer je manje dece nego ranije i ima dosta tehnoloskih viskova, pa na taj nacin pokusavaju da privuku roditelje i popune odeljenja.

- - - - - - - - - -

Pedagog koji vrši testiranje pri upisu deteta u prvi razred, formira odeljenja.
On može, ali ne mora da izađe roditeljima u susret kad izraze svoju želju pri izboru učiteljice.
(a ta želja se izražava u maju ili junu, pedagogu, pre nego što on formira odeljenje, najbolje kad seketaru predaš dokumenta,kucneš kod pedagoga i kažeš kod koje učiteljice želiš.
Roditelji biraju učiteljicu jer smatraju da su neke učiteljice bolje od drugih, jer deca kod nje više nauče nego kod drugih, jer neke učiteljice, navodno bolje spreme dete za peti razred.

Ja bih biranje uciteljice zakonom zabranila.

Ima istine u tvojim recima nista nije sigurno i nikada ne znamo kako ce koja uciteljica da "legne " djetetu ali nekom djeteu vise godi da se na njegove greske ukazuje polako a nekom vise ima potrebe ponekad povisiti glas... moji su jos mali ali vidim da su vecina poznanica birale uciteljicu posebno jer u nasoj skoli imaju dve koje po recima SVIH nemaju pojma i da im djeca u drugom razredu ne znaju da citaju ...

i ti SVI nisu nista uradili za dve godine? z:shock:

vidis, ja imam prilicno drugaciji pogled na skolu, a i ucitelje. nikada ne bih ocekivala da uciteljica dete nauci da cita, ali ocekujem da mu objasni kako da nauci. ocekujem da dete u skoli nauci da pripada jednoj zajednici... ocekujem da na relativno bezbolan nacin nauci da moze imati i prijatelje i neprijatelje... da nauci da bude dobro i da postane covek. da na primerima vidi ono o cemu kuci pricamo... da treba pomagati. da kad cinis dobro i osecas se dobro...
to su neka od mojih ocekivanja od skole i dalje mislim da necu birati uciteljicu. sigurna sam da svaka ima neke kvalitete, a i deca moraju nauciti da niko nije idealan.

i ti SVI nisu nista uradili za dve godine? z:shock:

vidis, ja imam prilicno drugaciji pogled na skolu, a i ucitelje. nikada ne bih ocekivala da uciteljica dete nauci da cita, ali ocekujem da mu objasni kako da nauci. ocekujem da dete u skoli nauci da pripada jednoj zajednici... ocekujem da na relativno bezbolan nacin nauci da moze imati i prijatelje i neprijatelje... da nauci da bude dobro i da postane covek. da na primerima vidi ono o cemu kuci pricamo... da treba pomagati. da kad cinis dobro i osecas se dobro...
to su neka od mojih ocekivanja od skole i dalje mislim da necu birati uciteljicu. sigurna sam da svaka ima neke kvalitete, a i deca moraju nauciti da niko nije idealan.

Ne pricaju oni o svojoj djeci nego tracaju tudju :) , nisam pametna sta bi uradila, moj naj veci problem je sto sam privatno u vezi sa prosvetnim radnicima tako da ih vecinu (i iz skole gdje bi trebala ici moja djeca) poznajem privatno i neke od nih ne volim kao ljude a mozda su kao pedagozi dobri strucnjaci .... veze i vezice koje vladaju u prosveti dovele su do toga da poslednjih godina posao dobije onaj ko ima najjacu vezu a ne najvece znanje.

Син ми је имао велику срећу са учитељицом а ћерка сасвим обрнуто. Да сам била паметна да се мало распитам (као што нисам) или да сам бар на време реаговала и пребацила је у неко друго одељење...

Зато и кажем да није свеједно, знам како сам ја прошла.

Син ми је имао велику срећу са учитељицом а ћерка сасвим обрнуто. Да сам била паметна да се мало распитам (као што нисам) или да сам бар на време реаговала и пребацила је у неко друго одељење...

Зато и кажем да није свеједно, знам како сам ја прошла.

Tek bi tada napravila haos.

Овако смо имали четири године хаос у кући. Шака бенседина пред свака отворена врата тј родитељски.

Roditelji ne shvataju koju konfuziju preve detetu kada ga premestaju iz jednog odeljenja u drugo (ovde ne mislim na razlog tipa - preseljenje). Deca se vezuju za uciteljicu kakva god ona bila (osim ako se bas ne radi o nekoj budali koja ih sikanira ili javno favorizuje jedne u odnosu na druge) i za drugove, kao i za nacin rada. Oni jos uvek traze sigurnost i zamenu za mamu. Polse tamo u 11-12 godini je vec druga prica, ali i kada se sa razredne prebace na predmetnu nastavu dolazi do problema u navikavanju i moze da se desi da odeljenje koje je kod uciteljice bilo koheziono i primerno po ponasanju bude totalno suprotno od petog razreda.

Roditelji ne shvataju koju konfuziju preve detetu kada ga premestaju iz jednog odeljenja u drugo (ovde ne mislim na razlog tipa - preseljenje). Deca se vezuju za uciteljicu kakva god ona bila (osim ako se bas ne radi o nekoj budali koja ih sikanira ili javno favorizuje jedne u odnosu na druge) i za drugove, kao i za nacin rada. Oni jos uvek traze sigurnost i zamenu za mamu. Polse tamo u 11-12 godini je vec druga prica, ali i kada se sa razredne prebace na predmetnu nastavu dolazi do problema u navikavanju i moze da se desi da odeljenje koje je kod uciteljice bilo koheziono i primerno po ponasanju bude totalno suprotno od petog razreda.

Управо се о шиканирању и радило и то отвореном. Да ли су и нека моја питања допринела томе - не знам.

Дете које је тренирало ритмичку гимнастику и једино у одељењу знало да направи и стој и звезду, добија стално четворку из физичког.

Ставља је да седи у 'магарећој клупи' јер наводно омета час. Дете једне ноћи добија напад гушења јер нам недељу дана крије где седи.

Не бих даље, таман сам заборавила на ту особу.

secam se ranije, skola npr. ima sest odeljenja jednog razreda pa se zna da ce 1. i 2. odeljenje uciti ruski jezik, 3. i 4. francuski a 5. i 6. engleski... pa onda roditelji odaberu uciteljicu koja ima 5. odeljenje npr. da bi dete ucilo engleski, a oni ne moraju dodatno da placaju nastavnika (a i to biranje se radilo "ispod zita")
danas te skole koje su nekada imale sest odeljenja, jedva imaju dece za dva... svi uce strani jezik od prvog razreda, a 90% placa privatnog nastavnika za taj jezik ili bilo koji drugi predmet koji se uci u skoli...
i 90% roditelja tvrdi da treba da bira uciteljicu... i nastavnike... i onda ti isti izabrani ucitelji nevaljaju, a neizabrani jos gori...
sta nisam dobro razumela? ja sam i roditelj i imam deset godina radnog iskustva u prosveti.

secam se ranije, skola npr. ima sest odeljenja jednog razreda pa se zna da ce 1. i 2. odeljenje uciti ruski jezik, 3. i 4. francuski a 5. i 6. engleski... pa onda roditelji odaberu uciteljicu koja ima 5. odeljenje npr. da bi dete ucilo engleski, a oni ne moraju dodatno da placaju nastavnika (a i to biranje se radilo "ispod zita")
danas te skole koje su nekada imale sest odeljenja, jedva imaju dece za dva... svi uce strani jezik od prvog razreda, a 90% placa privatnog nastavnika za taj jezik ili bilo koji drugi predmet koji se uci u skoli...
i 90% roditelja tvrdi da treba da bira uciteljicu... i nastavnike... i onda ti isti izabrani ucitelji nevaljaju, a neizabrani jos gori...
sta nisam dobro razumela? ja sam i roditelj i imam deset godina radnog iskustva u prosveti.

To je malo bezveze sistem, bolje da su deca (tj. roditelji) imali mogucnost biranja stranog jezika, a ne ovako.

e, a sad ozbiljno
juce smo upisali cerku u skolu, pozvace nas na testiranje i tada cemo morati da se opredelimo za jednu od tri uciteljice. rekla sam im da kad dodjemo na testiranje pripreme dokumenAt na kome ce da pise po deset razloga ZA i po deset razloga PROTIV za svaku uciteljicu, pa cemo tako da odaberemo.

e, a sad ozbiljno
juce smo upisali cerku u skolu, pozvace nas na testiranje i tada cemo morati da se opredelimo za jednu od tri uciteljice. rekla sam im da kad dodjemo na testiranje pripreme dokumenAt na kome ce da pise po deset razloga ZA i po deset razloga PROTIV za svaku uciteljicu, pa cemo tako da odaberemo.

Omg :roll:

Sa direktorom te skole nesto debelo nije u redu kada takve stavri dozvoljava.

Kada smo pre tri godine upisivali cerku u skolu, ja sam bila ta koja je htela da se "raspitamo" o uciteljicama ali je suprug bio protiv uz obrazloženje: "Šta smo uradili ako nama odgovara a detetu ne bude odgovarala?". I tako je spontano dodeljena učiteljici sa kojom je dete zadovoljno a i ja jer po meni spada u učiteljice "stare garde" koja uvažava i savremene promene. Posle vidim da je raspitivanje i biranje uciteljice veoma rasprostranjeno. Uskoro i mlađe dete dolazi za upis u školu, da li ćemo isto postupiti,ne znam ni sama....

e, a sad ozbiljno

Zoljo kako to da je već upisana u školu??????????...zar upis i testiranje ne počinje tamo negde u aprilu-maju???????????...jel primila već vakcinu????????...koliko znam bez potvrde od odabranog lekara i primljenih vakcina ne može da se upiše....sad ovo ne razumem...mislim oboje smo u Vojvodini,a nama još ni naznake nisu dali kad će biti testiranje itd., a upis sigurno tek tamo krajem maja ove godine...

Ja se gadno kajem sto sam izbor uciteljice prepustila slucaju,ali sad je kasno.

ja za svoju nisam bila vezana, jer je bila djubre, a ne uciteljica. a cula sam kasnije da je djubre i ostala (od moje jedne drugarice od njenog nekog rodjaka sin je bas pripao njoj). dosla preko veze, zbog koje je zena koja je bila i pedagog izgubila posao i mislila da moze da se izivljava nad decom za koju je procenila da nema ko da ih zastiti. al' za neke se grdno zaebala :zper: :smeker:

mala, kepecasta i frustrirana usled toga najverovatnije. tacno bi mi sada dosla tu negde oko struka. steta sto nisma musko, zna se sta bi mi radila oko struka. :zcepanje:

Back