Književnost u budućnosti

Sokolica_M

Domaćin
Poruka
4.428
Šta mislite, kako će se razvijati književnost u budućnosti...?
Ima li prostora za nove žanrove i forme, šta pretpostavljate da bi moglo da bude aktuelno...?
I da li je književnost u budućnosti u opadajućem nivou u odnosu na književnost nekad (danas i ranije).

Мислим да ти питање није на месту. У ствари, бесмислено је.
Књижевност, сликарство и музика су ''основне уметности'', остало је синкретизам.
Дакле, питање прогреса у уметности, самим тим и књижевности, је питање прогреса божје промисли. Еволутивност уметности би исту обесмишљавала.
Сви ''изми'' су у ствари различите перцепције уметности која је = const.:)

Plasim se da je kao u muzici i na filmu, vec sve receno. Kad se iste teme prezvakavaju bezbroj puta, sve postaje predvidivo, na stranu masta i vestina autora.
Knjige ce se i dalje stampati, definitivno. A vezano za njihov sadrzaj, cenim da ce najtiraznije biti biografije pop zvezda, glumaca i reality show spadala (tipa sestre kardasijan), papazjanije za zaglupljivanje ionako vec glupe dece (Hari Poter, Gospodar prstenova) i naravno vampirske sage (ili koja god stvorenja budu popularna). Dakle, sadrzaji koje svaki pileci mozak moze da svari i od kojih se da napraviti film, video igra i slicno. Posto Amerika sve teze opravdava svojim gradjanima silne ratove na koje trosi njihove novce, ne bi me cudilo da se onako namenski pojave neki savremeni ratni romani.

Мислим да ти питање није на месту. У ствари, бесмислено је.
Књижевност, сликарство и музика су ''основне уметности'', остало је синкретизам.
Дакле, питање прогреса у уметности, самим тим и књижевности, је питање прогреса божје промисли. Еволутивност уметности би исту обесмишљавала.
Сви ''изми'' су у ствари различите перцепције уметности која је = const.:)

Zavisi šta smatraš pod ''evolutivnost''. :)
Ja evoluciju ne vidim kao progres, već je to promena.
Ne govorim o promeni suštine, jer suština je const. :) , a ni o sinkretizmu, takođe, ne smatram temu kao vrhunski ozbiljnu. :)

Zamislite da doživimo sudar sa drugom civilizacijom. Da li bi se izgubila naučnafantastika kao žanr, jer više ne bi bilo mesta ''fantastici'' - tada bismo mogli da pričamo o realnim stvorenjima sa drugih planeta. :)

Bravo ovo za savremene ratne romane!
I mislila sam na takve novine.
Jedan deo književnosti se prilagođava (prosečnom) čitaocu, oblikuju je društvene okolnosti.

Da, promenila se književnost za decu... Ja sam od one generacije koja je čitala ''Orlovi rano lete'', a sada mislim da je taj tip druženja potpuno nepoznat deci... zamislite da današnja deca čitaju o tome kako se deca u romanu ili priči gađaju praćkom... a oni sede za kompjuterima i igraju ubilačke igre...

Neki žanrovi, neke teme, ma koliko iznosile univerzalnu i čistu poruku, bivaju/bivaće potisnute, da bi se pojavile neke... naslućujemo kakve tvorevine.

Back