Kakvo bi to moglo biti filozofiranje u književnosti i čemu to služi,te kad ga pisci ili pesnici i kako primenjuju?
Prvo,dobro filozofiranje (ne mislim na ono pomodno pravljenje pametnim,učenim itd u službi sujete i u službi
intelektualnog dopadanja -zadivljenja) smatram onim koje pomaže naučniku i umetniku ,ali i "običnom smrtniku"
da raširi saznajni horizont verifikacijom izmaštanih sadržaja u validne ili koji lucidnošću otvaraju nove mogućnosti
naučnog ili umetničkog istraživanja...To ja smatram,kao pozitivista u filozofiji,dakle ,mislilac koji se trudi da zamisli verifikuje
naučno i dobrom praksom...Ne tvrdim da je pragmatično lošije ili neko drugačije shvatanje...
Za književnost je važno,kad se primenjuje kao doktrina,da pokaže praktične implikacije i da bude jasnija od suvoparnog
iznošenja učenja (doktrine) te tako ima dvojaku ulogu-približavanje filozofskog učenja čitaocu beletristike (recimo),a i
pojašnjenju stavova tog učenja...Jer majstorima upotrebe jezika to treba da je lakše nego filozofima koji i ne moraju
biti toliko vešti u upotrebi reči kao književnici....
Mogao bih o ovome podosta,ali ne bih da smaram-i ovo je previše za prosečnog čitaoca,a ja ne "pucam" na one nadprosečne
-nemate pojma koliko su takvi sitničavi i dosadni...

Bolji mi je divan s Bošnjom o tom kako se bira šilježe za Božić,nego o fenomenima i noumenima s kakvim rasejanim profom...
Izbor šilježeta je nauka bre...Kad ga staviš na ramena pa zanjišeš,treba da osjetiš težine,ali,ama ka da će poletjet...