Književnost i snovi

Na san, na neki način, podsjećaju sva bajkovita djela, zato što san i bajka i jesu slični. San je na nivou individue ono što je bajka na nivou zajednice - način da se specifičnim jezikom donese razriješenje neke realno postojeće situacije. Ne sjećam se više ko je to rekao, možda From, možda Frojd...
.. from je to rekao ..
.. knjiga se zove .. "zaboravljeni jezik" ..
.. razmatranje jezika bajki i snova ..

Ovom temom htela bih da obuhvatimo više aspekata (ako ste saglasni :)):

- kako snovi utiču na vaša razmišljanja, pisanja (ukoliko pišete), kako generalno se stvara veza, znate li dela koja su napisana kao posledica nekog sna...;

- dela u kojima san ima centralno mesto, gde je on incijalni motiv...;

- može i neke stvari vezane za san; recimo, kako se u snu izgovaraju reči, kako dolazi do konverzacije... ovaj aspekt manje umem da objasnim i definišem trenutno, ali razumećete me ako kažem da bi bilo fino da se dotaknemo i nekog naučnog dela snova...

Kao i uvek, dozvoljene su i lične prepostavke (poželjna su lična iskustva), sa navođenjem da su to naše teorije, a onda i ono što je zvanično, što smo naučili... ili bismo mogli naučiti: saveti, preporuke knjiga... :)

Tema je super :klap:
Obožavam da pišem, što poeziju, što prozu ..
A snovi su mi nepresušan izvor inspiracije :lol: .
Upravo me već mesecima muči nepotpun zaplet nečega što pišem.. i desi se da sanjam, i tu mi je nadohvat ruke... i deluje skroz realno i opipljivo! I kad se probudim, ideja ishlapi..i tako, jurim se već neko vreme..tj. jurim moj zaplet :lol: .
A snovi su mi i te kako pre bili plodonosni za moje umotvorine..posebno za pesme (volim ezoteričnu, okultnu poeziju..)..

Mislim da su snovi bitni za svakoga ko se bavi pisanjem, bilo ozbiljno, bilo iz hobija.. jer su oni prava riznica dragulja naše podsvesti :).
Veoma mi je od pomoći zapisivanje snova..tako dobijam ideje za dalje dejstvovanje :D ..

Godinama pišem poetske forme,prozne oblike..pišem da bih se spasila,a ne da bih ostavila trag.
San mi je uvijek onaj neodvojivi dio mene koji prenesem na javu i pustim da me vodi.Volim tu spojivost sebe sa dijelom podsvjesnog oformljenu kroz riječi koje napišem..najtužniju pjesmu dam napisala vođena tom nepogrešivom snenom rukom.
Kad se dotaknem proznih oblika,pokrenem ih dijelom iz snova,iz strahova ili želja i ponekad ne budem sigurna da li sam sanjala ili doživjela..
Mislim da su snovi inspirativni pokazatelji,smjernice koje treba da osluškujemo.

Back