Књиге о самурајима

Велебитдрема

Iskusan
Banovan
Poruka
6.538
Нисам нашао овакву тему, а после неколико одгледаних самурајских филмова сам се баш ,,наложио'' на самураје, част, морал и те форе, па ако неко зна неку добру књигу о тој тематици нека препоручи.

Нисам нашао овакву тему, а после неколико одгледаних самурајских филмова сам се баш ,,наложио'' на самураје, част, морал и те форе, па ако неко зна неку добру књигу о тој тематици нека препоручи.

... ,,наложио'' на самураје, част, морал и те форе, ... ali ako nije zajebancija- pročitaj prvo "Musašija" mislim da je Jošikava Eidji pisac, (prodavao se u sveskama kod nas, pre xgodina - s' Alan Fordom), onda nadji nešto od Mišime(derpe & samoubio se al' znao tematiku) a imaš i Dajsec Teitaro Suzukija & njegove knjige o psiho-filozofsko-religijskom aspektu bušidoa- "Zen i umetnost mačevanja"...a ako jeste zajebancija- nije važno.

mahaha, moja opsesija.
pokušaj sa knjigama nenada simića: istorija, filozofija ratničke klase
ja imam čitavu jednu policu sa knjigama o zenu, budizmu, samurajima, tibetu, japanu, mačevanju, mačevima i svim tim stvarima..
i imam jedan broj francuskog časopisa "l'histoire" u kojemu ima dosta dobrih tekstova o samurajima
ali najjače je kad shvatiš da "čast, moral i te fore" zaista i jesu mistifikovane fore za film i knjige
kroz istorijske činjenice, to je sve tako manje čarobno i manje romaneskno
uglavnom, ja da sam samuraj, zvala bih se saburo 8)))
a kad se pominje i film, ova dva su mi omiljena
http://www.imdb.com/title/tt0056058/
http://www.imdb.com/title/tt0060277/

Najbolje delo o samurajima,po mom mišljenju,je Hagakure.Pisac je bivši samuraj Đoćo Jamamoto.Glavne teme knjige su kodeks časti,smrt,junaštvo i kritika modernog duha. Ta knjiga je bila obavezno štivo svakog Japanca do 1946.god.,kada su Amerikanci i nova japanska vlast palili sve primerke "Hagakurea" na koje bi naišli.Razlog demonizovanja ovog dela je strah od povratka tradicionalnih samurajskih vrednosti u japanskom narodu. Knjigu verovatno možeš naći na netu,a provereno je imaš u svakoj boljoj biblioteci.

To je obimno podrucje, zavisi sta te konkretno zanima...

Ako si za pocetak recimo zainteresovan za opstu istoriju Japana(savetujem ti da odatle pocnes), pa kroz to i za opstu istoriju nastanka samuraja, onda preporucujem:

-History of Japan I,II, III(engleski prevod japanskih enciklopedija, iz 1912).
- Istorija Japana(srpski prevod velike Kodashine encikopedije o Japanu, izdanje 2012)
-Japan, pokusaj tumacenja I i II

Ako te zanima konkretnije o samurajskoj ratnickoj istoriji, samurajskom ratovanju, bitkama, zamkovima(u sklopu istorije Japana), onda preporucujem neke od ovih knjiga:

-The Samurai Sourcebook(izdanje 1979)
-The Book of the Samurai(izdanje 1980)
-The Samurai: A Military History(izdanje 1982).
-Samurai Warriors(izdanje 1987)
-Samurai Warfare(izdanje 1997)
-Japanese Castles 1540-1640(izdanje 1981)
-Samuraji i njihovi zamkovi(Sonja Visnjic Zizovic, izdanje 2003)
-Samuraji:ratnicka klasa Japana(S.V.Zizovic, izdanje 2006)
-Japanski macevi(S.V.Zizovic, izdanje 2009)
-Legende o samurajima, Hiraoki Sato(srpski prevod)

Ako te kasnije bude zanimalo jos konkretnije, vezano za filozofiju samuraja, za ratnicki kodeks 'bushido'..itd onda
svakako preporucujem:

-Bushido, Inazo Nitobe
-Bushido, kodeks samuraja, Taira Shigesuge
-Hagakure, Jamamoto Cunetomo
-Knjiga pet prstenova(Go Rin no sjjo), Mijamoto Mushashi
-Put maca(Heiho tachi no kadensho), Jagju Munenori
-Hagakure i ja, Jukio Mishima

Vecinu ovih knjiga mozes da pronadjes u knjizarama namenjenim ovoj vrsti literature(ima ih nekoliko u gradu, kao npr izdavac 'Kokoro'), ili na netu u pdf-u.

Poslednja izmena:

Back