Knjige o racunarima

streberko94

Početnik
Poruka
3
Posto nema odeljka za informatiku odlucio sam da postavim ovo pitanje ovde jer hardver spada tu.

Ukratko, volim rad na racunarima, kako programiranje tako i kako radi racunar, njegovi delovi, kako oni rade itd itd.

Pokusavam da pronadjem knjige/materijale/biloSta o racunarima. Iako znam engleski, vise volim knjige na srpskom. Pronasao sam ovu knjigu. Fina knjiga jer pokriva sve sto sam trazio (istorija racunara, kako rade, delovi, sta je hardver, softver, znaci sve za racunare) ali imam par primedbi na knjigu:
  • Dosta gresaka u pisanju koje mogu da zbude citaoca
  • Imam izdanje iz 2014. godine (knjiga) i 2018. godine (pdf), oba izdanja koriste podatke kada je knjiga prvi put napisana a to je 2008. godine
  • Nekad ubace previse terminologije kada nesto objasnjavaju (na ovo mi je najveca primedba)
Iako imam primedbu na knjigu, zadovoljan sam njom ali me zanima da li ima slicnih knjiga na srpskom poput ove. Ako imate neku dobru cak i na engleskom slobodno preporucite :)

Informatika-Univerzitet-Singidunum-novo_slika_XL_75856601.jpg

Hvala!

Ucim vec neko vreme web i programiranje.Skapirao sam da domace knjige i tutorijale uglavnom treba izbegavati.
Ne kazem da nema dobrih,vec da je ponuda na engleskom daleko bolja i kvalitetnija.

Sto se tice knjiga koje tebe zanimaju siguran sam da ima sta da se nadje na Kindle/Amazonu. Za domaca izdanja se spremi da ima starih naslova.

Ucim vec neko vreme web i programiranje.Skapirao sam da domace knjige i tutorijale uglavnom treba izbegavati.
Ne kazem da nema dobrih,vec da je ponuda na engleskom daleko bolja i kvalitetnija.

Sto se tice knjiga koje tebe zanimaju siguran sam da ima sta da se nadje na Kindle/Amazonu. Za domaca izdanja se spremi da ima starih naslova.

Postoji razlika izmedju nasih i stranih knjiga. Nase knjige umeju da sadrze vise informacija nego sto strane mogu da ponude i to je super ali zato nekad znaju da ga malo zakomplikuju terminima, kao da tokom pisanja knjige izgube motivaciju da je napisu da bude prosta i lako shvatljiva. S druge strane, strane knjige znaju da budu manje detaljnije ali zato prostije.

Izbor knjiga na serbskom nije velik i često su matore i nema novih verzija izdanja. Ko što rekoše izbor na engleskom je veći. Sve zavisi šta tebe interesuje imaš ovde veliki izbor. http://www.allitebooks.org/

Slazem se, nase knjige znaju da budu zastarele, mada mnoge stvari mi ne odrzavamo tako da se ne uzbudjujem :D Hvala na linku :)

postojala je nekada davno tema sa knjigama o informatici ali se u međuvremenu nekako obrisala "sama od sebe"

Izgleda da ce to ostati misterija :P

Mislim da cak i wiki daje dovoljno izvora da se pokriju sve teme u vezi IT-a samo ako znas sta da trazis.

edit:
mislim, nije ono da su 80e i prva polovina 90ih kad nije bilo interneta.

Tacno, ali u knjigama ume da bude bolje objasnjeno nego na Wiki. Jer da je tako, ljudi ne bi izdavali knjige jer ima Wiki :P Hvala svakako! :)

Back