KNJIGA ZA RAZVOJ DETETA

Ma Goscice ne ceka te nista strasno. Sve zavisi kako ti to shvatis.
Ja sam imala 25 god kad sam rodila dete , pre toga nisam ni sanjala da cu tako brzo imati dete , al eto desilo se .
I odlucila sam da cu roditi i sve sam ucinila da kad sam vec tako odlucila dete bude srecno i zadovoljno.

To je stvar odluke i tvoje volje, tj zrelosti.
Decu ne treba radjati ako nisi spreman.

Ehhh, Mirka, kad bi svaka buduca majka tako razmisljala, bilo bi super.Licno, jedva cekam ovog malisu, svesna sam da nece biti lako, ali je radost zbog bebirona 1000x veca od svih cimanja.Ima puno u tome koliko majka ima godina, iz kog je soc. okruzenja, licna zrelost, vaspitanje koje sama nosi, odnos sa ocem deteta...Ma mnogo faktora utice na ponasanje majke prema detetu.U stvari da sazmemo u jednu recenicu - KAKVA JE KAO LICNOST!

U pravu ste zene. Moram se opustiti! Ja sam se za ovo spremala dve godine!Imam vrednog muza i on mi sve pomaze s tim dok je on na poslu ja sve sama!! Nego ja sam ti zivac nemam mnogo strpljenja ,uvek ocekujem da sve ide glatko pa tako sam mislila da ce i sa detetom ali nije lako biti majka. Nisam sebicna,nisam egoista nemojte misliti.VOLIM SVOJU BEBICU NAJVISE NA SVETU ALI SAM ISUVISE OSETLJIVA NA SVE OVO.Ona place i ja s njom! HVALA NA SVIM SAVETIMA DRUSTVO. Mozete dodati jos nesto ako zelite!!! Pozdrav i od Doroteje!!!!

Могао би неко од вас да отвори нову тему везано за бебе, а? Удаљили сте се од саме теме, а мислим да је ова тема потребна, с обзиром да имамо овде доста новопечених мајки, а и ускоро ће их бити још. Или постоји тема, не знам.

Sad je sve jasno ko dan!!!
Drma te postporodjajna depresija .
Ako nemas knjigu "Sta da ocekujete u trudnoci " ja cu veceras kad Nana zaspi da sedenem i da ti prepisem sve sto pise o tome.
Al javi da ne kucam ako imas!

I sad Sanika gore glavu...Sve smo mi o prosle...

Da odes u prvu knjizaru i kupis te diven knjige Kreativnog centara : "Sta da ocekujete u ..."
i da se odmoris..tj da odmoris svoju ludu glavu.

Budi dobra i pametna ..takva trebas svojoj bebi. Nema vajde od neuroticne i nesrecne majke. :lol:

Ma lako je reci opusti se, pogotovo kad bebac od rodjenja krene da vezba za solistu Narodnog pozorista. A tek hormoni! Ne da sam plakala kad i beba, nego i kad joj neko pridje, a ja valjda podsvesno ocekujem da ce ova da vrisne, pa udri u plac (valjda da je malo odmenem). Uzas!

I sve sam mislila da ja nikako ne brinem dobro o bebi i kad bi nekako bilo moguce da je vratim u bolnicu, pa da mi je vrate kad malo poraste. Stalno sam bila u strahu da je bolesna (jako dugo joj je nosic bio zapusen, pa okce krmeljavo), a o strahu od zelene stolice da ne pricam (to me je skroz izludelo).
Draga moja biti majka nije lako.

Sto se tice gajenja dece po knjigama, meni su mnogo koristile, ali sam puno pametnih stvarcica cula i od drugih majki, pa sam kombinovala po osecaju (tj. onako kako sam ja prosudila da treba).

Moram da odreagujem, na nesto sto je ovde neko napisao u vezi kupanja tacno u 20.00. Taj ko je to napisao verovatno nikad nije pomislio koliko je za razvoj deteta bitan ritam. Uvodjenje u ritam je i deo vaspitavanja.
Takodje kod hranjenja (jeste da je tesko i ne treba na silu), trudi se da ga usmeris da mu obroci budu u isto vreme. Kao sto rekoh ne na silu, ali uz dosta truda. Ritam je ono sto mnogo znaci i detetu i majci.

Poz i izdrzi. I slobodno se zali svojima ako ti je nesto tesko, pa ce ti pre priteci u pomoc, nego ako pustis da sami osete da je pomoc i dobrodosla i neophodna.

Јаооо, кад се сетим само колико сам плакала у породилишту што 5 дана нису хтели да нас пусте кућииии!!!
Па и после, са млађом ћерком: она се дерња по целу ноћ, а ја је држим и шетам по соби а полуспавам, толико сам била исцрпљена.
Али, кад сам рекла да се све то вишеструко исплати, мислила сам на тај осећај блаженства када гледаш своју децу, када их гледаш као расту и уживаш у сваком тренутку!
Веруј, тако ће брзо све то проћи, а остаће ти само лепа сећања на те тренутке који ти се сада чине мучни.

Иначе, да те утешим: моје старије дете је имало 4 месеца када сам други пут остала у другом стању! Значи,скоро целу прву годину сам била трудна и имала малу бебу, а другу годину сам имала две мале бебе!!! Пошто сам знала да ће бити тешко, једноставно, припремила сам себе на то, припремила сам се да нема спавања, да има пуно посла (живели смо сами у кући, мама ми је долазила само првих пар недеља после порођаја).....и, кад релано сагледам - и није било нешто посебно тешко, ЗАТО ШТО САМ БИЛА ПРИПРЕМЉЕНА ДА ЋЕ БИТИ ЈОШ ТЕЖЕ!

Слажем се у свему са Биском! Тако сам и ја.
Имала постпорођајну депресију, плакала без разлога, плашила се да немам довољно млека, лудела од бебиних грчева, неспавања ноћу, и помогло ми је успостављање ритма код бебе (у свему). Није лако, али све то и прође.
Шта да кажем кад ме некад и паника хватала и то са другим дететом!?!?! Са првим као да је све било далеко лакше. И признајем, много значи пимоћ у кући, како физичка тако и морална! Без супруга и маме не верујем да бих то издржала. У ствари, бих, али би било много теже.

............sve je to mnogo lakse reci ili napisati kad se izadje iz svega....mada , kasnije idu neke druge, takodje vazne nedoumice....kako god sa decom se uvek , roditelji, nalaze u nekim manjim ili vecim dilemama....
ja sam dete rodila u poznim godinama ( 37 ). mislila sam da neznam nista o svemu tome i stvarno nisam znala nista....
nakupovala sam se knjiga...( posebno isticem knjigu dr. Spok-a. ), izabrala na koju prijateljicu mogu da se oslonim, ako zatreba i predpostavila da je instinkt nesto sto se podrazumeva....
apsolutno sam bila u pravu....
moje dete danas ima 9 godina i samo je dva puta u zivotu imalo temperaturu....pre malih boginja i upala uva....
dojila sam ga 6 meseci i u tom periodu nisam nista dodavala....kasnije sve po redu...malo po knjizi, malo po mome....
moj savet: dete zna da pokaze kad nije ili jeste zadovoljno....prati to i ne mozes pogresiti.....knjige citaj, od znanja glava ne boli...
pozz. bobana, :-)

Doktor spok je meni bio, a i sada je biblija. Prva sam iz mog društva koja je dobila bebu tako da nisam imala ni jedan primer i pojma nisam imala ništa o bebama. Kupila sam Spoka i "nega majke i deteta" E. Frenvik i samo čitala. Malo iz knjige, malo internet (yumama ili mojabeba.com), malo novine i eto ga živ i zdrav. Pročitam, pozovem halo bebu, pitam, naravno svi imaju svoj stav o odredjenim stvarima, ali na kraju uradim onako kako ja smatram da treba. Uostalom vidiš sama kako tvojoj bebi prija.
Sanika veruj mi da sad treba da uživaš. Ni ja nisam verovala kad su mi pričali, a sad... Što je stariji manje spava i moraš mu posvetiti više vremena, a još i puzi. Kuća mi više liči na bunker, po svim kritičnim mestima su jastučići i razne prepreke da se ne nagrdi, krevet nisam spremila već mesec dana jer ni u ludilu ne smem da ga presvučem na povijalici. Pre ću potrošiti 15 min više da bebi spremim lepšu klopu nego da je spremim sebi. Prvih mesec dana nisam ni jela, ni pila kafu, ni išla u wc, al isplati se. A bebac mi ima samo 8 meseci! Kome ne odgovara ne mora ni da mi dolazi. Zato se ne opterećuj tim stvarima, sada je najvažnija tvoja beba, ko to ne razume nek jede u kafani.
Zato uživaj u fazi gde ga staviš tu ga nadješ. To što plače može biti i da mu je dosadno. Zamisli samo sebe da po ceo dan ležiš u jednom položaju i da u potpunosti zavisiš od nekoga kome ne umeš da objasniš šta ti treba. Pa i ti bi plakala.

Back