Књига о мачкама

Deda Žika

Zainteresovan član
Poruka
246
На почетку, извињавам се свима због дужине овог писма, али морао сам мало и да "отворим душу".

Не бих да се намећем, али можда могу да вам понудим нешто корисно. Најпре мали увод.

Заволео сам мачке 1996. године. Памтим као да је јуче било. Вратио сам се са посла, из треће смене, и видео на бетону око куће трагове малецних шапа умрљаних кречом. Покојни отац је увек држао кофу гашеног креча за учвршћивање меканог воћа пре него што се од њега скува слатко. Трагови су водили од поменуте кофе на све стране. Отишао сам до шупе да оставим нешто и чуо сам слабашно мјаукање. Тражио сам и тражио и коначно га угледао - сићушно, црно-бело маче ме је гледало са греде и јављало ми се. Које су то слатке окице биле! Био сам очаран. Почео сам да га храним, брзо се припитомило. Добило је име Мића. Појављивала се и мајка, али била је тако дивља и плашљива, као звер. Само човек, боље рећи "човек", може тако прекрасна бића, најлепша и најплеменитија у свемиру, да поново претвори у звери, што су она одавно престала да буду. Била је потребна вечност да се и она припитоми, али припитомила се. Звали смо је Мица. Следило је пуштање у кућу, па у кревет. Прво спавање са мачетом које преде наслоњено на ваше ухо. Први пут у животу искусио сам како је то бити на седмом небу!

Да скратим причу. После неколико година слепог тумарања сам схватио да о мачкама не знам ништа, а потребно је знати много ствари за квалитетно старање. Оно што наш народ "зна" о мачкама је, опростите, обична глупост. Тако сам кренуо у претраживање интернета. У току првих пар година накупило се много тога. Имао сам обичај да штампам текстове које сам сматрао корисним, да бих их увек имао при руци и то је постала лепа хрпа од својих четристотинак страна, А4 формата. Научио сам понешто о мачкама, а научио сам и како да нађем оно што ми треба.

Тада сам помислио на остале српске мачкаре. Колико их користи интернет? Колико их зна језик (верујте, када су мачке у питању, то је само енглески) довољно добро да разуме оно што треба? Како бити од користи и осталим српским мачкама? Тако сам решио да поменуте текстове преведем и уредим у једну књижицу која би била приручник за мачкаре. На ползу мачака, искључиво.

Тако је и настала књижица о којој вам причам. Завршио сам је, углавном, још 2003. године, после сам ја само помало дорађивао. Уређена је тематски и има 215 страница формата А4. Ово због фотокопирања, првобитна намера ми је била да се по један примерак налази у продавницама за љубимце па да га заинтересовани позајме и фотокопирају. То је пропало, јер колико пет-шопова ја то знам, а и ко би платио израду "мастер" примерака? Ја те паре немам. Пребацио сам је у pdf формат и делио на CD-има по пет-шоповима и познатим особама. Разговарао сам са увозницима хране, да они плате штампање извесног тиража па да ге деле својим купцима. Није им било јасно како то ја ништа не тражим у надокнаду за уложени труд. Па ако само једној маци буде боље зато што је њен старатељ у књижици прочитао нешто корисно, мени је тиме сав труд плаћен.

Дакле, ако вас ова књижица занима, јавите ми се мејлом (лепе ли српске речи), послаћу вам фајл. Као што рекох, у pdf формату је, писана је ћирилицом, а зове се "Понешто о мачкама". Име је одабрано са дозом цинизма јер сам, на свом мачкарском почетку, наручио поузећем (и добро је платио), не знајући да у њој нема готово ничега, књижицу "Све о мачкама" - неких 30 страница џепног формата, од чега су половина слике!

Вама и вашим мацама желим добро здравље.

Живорад

Poslednja izmena:
На почетку, извињавам се свима због дужине овог писма, али морао сам мало и да "отворим душу".

Не бих да се намећем, али можда могу да вам понудим нешто корисно. Најпре мали увод.

Заволео сам мачке 1996. године. Памтим као да је јуче било. Вратио сам се са посла, из треће смене, и видео на бетону око куће трагове малецних шапа умрљаних кречом. Покојни отац је увек држао кофу гашеног креча за учвршћивање меканог воћа пре него што се од њега скува слатко. Трагови су водили од поменуте кофе на све стране. Отишао сам до шупе да оставим нешто и чуо сам слабашно мјаукање. Тражио сам и тражио и коначно га угледао - сићушно, црно-бело маче ме је гледало са греде и јављало ми се. Које су то слатке окице биле! Био сам очаран. Почео сам да га храним, брзо се припитомило. Добило је име Мића. Појављивала се и мајка, али била је тако дивља и плашљива, као звер. Само човек, боље рећи "човек", може тако прекрасна бића, најлепша и најплеменитија у свемиру, да поново претвори у звери, што су она одавно престала да буду. Била је потребна вечност да се и она припитоми, али припитомила се. Звали смо је Мица. Следило је пуштање у кућу, па у кревет. Прво спавање са мачетом које преде наслоњено на ваше ухо. Први пут у животу искусио сам како је то бити на седмом небу!

Да скратим причу. После неколико година слепог тумарања сам схватио да о мачкама не знам ништа, а потребно је знати много ствари за квалитетно старање. Оно што наш народ "зна" о мачкама је, опростите, обична глупост. Тако сам кренуо у претраживање интернета. У току првих пар година накупило се много тога. Имао сам обичај да штампам текстове које сам сматрао корисним, да бих их увек имао при руци и то је постала лепа хрпа од својих четристотинак страна, А4 формата. Научио сам понешто о мачкама, а научио сам и како да нађем оно што ми треба.

Тада сам помислио на остале српске мачкаре. Колико их користи интернет? Колико их зна језик (верујте, када су мачке у питању, то је само енглески) довољно добро да разуме оно што треба? Како бити од користи и осталим српским мачкама? Тако сам решио да поменуте текстове преведем и уредим у једну књижицу која би била приручник за мачкаре. На ползу мачака, искључиво.

Тако је и настала књижица о којој вам причам. Завршио сам је, углавном, још 2003. године, после сам ја само помало дорађивао. Уређена је тематски и има 215 страница формата А4. Ово због фотокопирања, првобитна намера ми је била да се по један примерак налази у продавницама за љубимце па да га заинтересовани позајме и фотокопирају. То је пропало, јер колико пет-шопова ја то знам, а и ко би платио израду "мастер" примерака? Ја те паре немам. Пребацио сам је у pdf формат и делио на CD-има по пет-шоповима и познатим особама. Разговарао сам са увозницима хране, да они плате штампање извесног тиража па да ге деле својим купцима. Није им било јасно како то ја ништа не тражим у надокнаду за уложени труд. Па ако само једној маци буде боље зато што је њен старалац у књижици прочитао нешто корисно, мени је тиме сав труд плаћен.

Дакле, ако вас ова књижица занима, јавите ми се мејлом (лепе ли српске речи), послаћу вам фајл. Као што рекох, у pdf формату је, писана је ћирилицом, а зове се "Понешто о мачкама". Име је одабрано са дозом цинизма јер сам, на свом мачкарском почетку, наручио поузећем (и добро је платио), не знајући да у њој нема готово ничега, књижицу "Све о мачкама" - неких 30 страница џепног формата, од чега су половина слике!

Вама и вашим мацама желим добро здравље.

Живорад

Bio bi Vam zahvalan ako možete da mi pošaljete knjigu na chegamj@yahoo.com,i ja imam mačku od skoro,unapred zahvalan

Жалосна је чињеница да је Србија земља безакоња. Многи закони који постоје у цивилизованом свету не постоје и у Србији (као на пример закон о заштити животиња, колико знам још га нема), а ако и постоје власт од случаја до случаја одлучује да ли ће бити поштовани или не. Онда се чудимо што свет пљује по нама и сматра нас зверима. Боље нисмо ни заслужили. Разболех се ономад гледајући на Animal Planet како се у Мајамију полиција слама да, уз подршку полиције за животиње (еј, Србијо, полиција за животиње!), ухвати зликовца који убија и масакрира мачке. Верујем да су се наши полицајци, ако је неко од њих СЛУЧАЈНО гледао тај програм, упишавали од смеха због глупости којима се њихове америчке колеге баве. Па много је паметније и пријатније седети у станицама и гледати кабловску телевизију (али не Animal Planet, нормално). Баш крупним корацима грабимо ка Европи.

Живорад

Бојим се да на овом форуму влада велика неписменост када је познавање мачака у питању. Људи пишу све и свашта, најгоре је што дају савете који су погрешни и потенцијално опасни по мачке. Мачке су веома специфична бића, ни налик кравама и свињама. То су животиње које су углавном имали на уму ветеринари када су одлучили да студирају, уосталом и њихови професори на факултету, али то је рецидив социјализма као и много тога у овој земљи и ту се ништа не може. Оно што се може, то је упознавање мачака, суштинско упознавање, учење о томе шта је за њих штетно а шта добро. Ако нисте спремни на то, жалим ваше мачке. А ако сте спремни, ево линкова који вас воде на књигу која садржи готово све битне информације о мачкама и њиховим суштинским потребама:

http://www.megaupload.com/?d=3Z8KYWG3
http://rapidshare.com/files/432195167/Ponesto_o_mackama.pdf

Pa dobro, menja se polako situacija kako se menjaju "trendovi", u poslednje vreme sa fakulteta izlaze i veterinari koji znaju ponešto o kućnim ljubimcima. Ranije, dok se u rat išlo na konjima i dok se dosta ratovalo, konji su bili u žiži veterinarskog interesovanja, onda je fokus premešten na životinje koje služe za proizvodnju hrane a kako stočni fond kontinuirano opada uporedo sa porastom broja kućnih ljubimaca, tako se menja i gradivo koje se studentima predaje na fakultetu. Ali da ogromna većina veterinara u ruralnim i suburbanim sredinama čak i neće da dođe da leči psa ili (ne daj bože) mačku, i to stoji, još uvek. :neutral: Nisam pitala muža o čemu im je sutra predavanje za poene na Komori, u poslednje vreme je možda tek 30% bilo o govedima ili svinjama, većina je bila o "maloj praksi".

Pa dobro, menja se polako situacija kako se menjaju "trendovi", u poslednje vreme sa fakulteta izlaze i veterinari koji znaju ponešto o kućnim ljubimcima. Ranije, dok se u rat išlo na konjima i dok se dosta ratovalo, konji su bili u žiži veterinarskog interesovanja, onda je fokus premešten na životinje koje služe za proizvodnju hrane a kako stočni fond kontinuirano opada uporedo sa porastom broja kućnih ljubimaca, tako se menja i gradivo koje se studentima predaje na fakultetu. Ali da ogromna većina veterinara u ruralnim i suburbanim sredinama čak i neće da dođe da leči psa ili (ne daj bože) mačku, i to stoji, još uvek. :neutral: Nisam pitala muža o čemu im je sutra predavanje za poene na Komori, u poslednje vreme je možda tek 30% bilo o govedima ili svinjama, većina je bila o "maloj praksi".

Свакако да се ситуација мења, али много полако за мој укус. Они тамо на факултету имају једног дивног човека и професора, Драгишу Траиловића, и то баш на катедри за "папкаре ... и мале животиње", који је жива енциклопедија ветерине и огроман познавалац мачака. (Још је већи познавалац коња, узгред, али кажу да за то има Божји дар.) Има их и сам, понекад пуну кућу. Ствар је у наставном програму, факултет је још увек оријентисан на стварање ветеринара за, како то лепо рекосте у једној поруци, лечење будуће хране. Када на факултету покрену ОДСЕК за мале животиње, моћи ћемо да се надамо појави правих ветеринара (правих у смислу какви су нама мачкарима потребни, наравно да међу "оним другим" ветеринарима има и те како правих).
Нешто сам начуо, у пролазу, о активностима Ветеринарске коморе, изгледа да је "мој" ветеринар (Александар Спасовић) активан тамо.

Da, Komora izdaje licence i organizuje po celoj Srbiji predavanja na kojima se skupljaju poeni za licencu, jako su zanimljiva predavanja. A sam nastavni plan i program je suviše skoro promenjen, ne verujem da bi Vicković (profesor fiziologije, čini mi se da je i dalje on dekan) tek tako pristao na to, ne deluje mi otvoreno za saranju na tom polju. Čula sam za profesora Dragišu, da je autoritet i bez strogoće i izuzetno stručan ali nisam imala prilike da ga upoznam. Ima tu još par profesora i asistenata koji nešto znaju i umeju, ima među njima i iskrenih ljubitelja životinja, ali to još uvek nije dovoljno da se uradi nešto drastično.

... A sam nastavni plan i program je suviše skoro promenjen, ne verujem da bi Vicković (profesor fiziologije, čini mi se da je i dalje on dekan) tek tako pristao na to, ne deluje mi otvoreno za saranju na tom polju...

О господину декану сам чуо једну страшну причу, буквално страшну. Испричао ми је један професор са ветерине. Што би рекао Ђоле Балашевић, "ако су лагали мене и ја лажем вас". Елем, отишао проф. (и декан) у своје родно село и сељаци се окупили као да игра мечка. Дошао им земљак, велики човек. Један од мештана, сав срећан што му је доступна тако велика ветеринарска фаца, донео болесну мачку да му је овај прегледа. Декан га погледа као да је овај пао с' Марса, па му 'ладно рече: "Ма, омлати је о шљиву па узми другу". Толико о будућности српске ветерине за мале животиње, бар што се тиче факултета и његовог декана.

Heh, slabo svraćam na ovaj podforumčić, sad sam u relativno novoj situaciji, maca mi je prvi put u estrusnom ciklusu, pa sam došla da pročitam ponešto i naletela i na ovu temicu.
Hoću da kažem nešto vezano za studije veterine u Srbiji.
Elem, ja sam završila veterinu nedavno i o profesoru Trailoviću imam samo reči hvale.
On je jedan od najvećih stručnjaka u našoj zemlji, neverovatan profesor, pedagog i pravi veterinar.
Čovek blage naravi, koji nikad nije bio grub ili strog ili nadmen u kontaktu sa studentima, nego upravo sve suprotno.
I mnogo nas je naučio.
Onoliko koliko je u njegovoj moći.

Nažalost, to što je on radio na bolestima kopitara i mesojeda, jednostavno nije bilo dovoljno.

Šta da vam kažem, kad je na hirurgiji bila najbitnija kastracija i obrada rana kod konja, goveda i svinja.
Kopita i papci i ponešto još pride :neutral:
Na reprodukciji i porodiljstvu - veštačko osemenjavanje krava i krmača :/.
Na ishrani tek - apsolutno ništa.
Otprilike jedna rečenica - mačke su mesojedi i potrebni su im proteini (ma hajde, nikad ne bih pomislila!).

O mačkama i psima jedva ponešto svugde.
Čak se i konjima jedva nešto pažnje poklanjalo.

I to jeste pretužno u ovoj zemlji.

No, nadam se da će se situacija promeniti.

Iskreno, meni puno znači ovaj tekst, tačnije knjižica o macama, zaista puno znači.
I umnožiću je i podeliti svojim kolegama.
U nadi da će svest početi da raste i u nekom drugom pravcu.
Neko reče da stočni fond opada i da se pažnja sve više usmerava na kućne ljubimce..
To jeste istina, ali se za sad još uvek usmerava većinom samo u materijalnom pogledu.
Da se 'ošišaju ovce'.

Kad se promeni celokupan pristup što veterinara a što i humanih zdravstvenih radnika i počne da se obraća više pažnje na uzrok a ne na simptome - onda ćemo moći reći da smo bar donekle sazreli...

Ja bih knjizicu, ali nijedan link ne radi. Evo mejla, Deda Ziko, pa ako nije problem, prosledi: popovicbarbara@yahoo.com

Тачно, ти линкови су укинути, вероватно зато што није било приступа у последње време.

Имаш још један линк, дат је у теми "Порука правим мачкарима". Тај ради, проверио сам. Ево га овде поново:

http://www.netbre.info/animals/asc/ponesto_o_mackama.html

Тамо је захваљујућу љубазности нашег ортака са форума new_folder-a. Ако ипак будеш имала неки проблем, јави приватном поруком.

Служимо народу (мачкарском).

Mogu li i ja dobiti tu knjigu... Dobila sam na poklon persijsku macu i ne znam sta ni kako!!!! Mislim obozavam je ali ne znam kako da postupam sa njom. jako je mala jedva da po malo licka mleko i... Upomoć? spavaće u sobi pored mene. Zelim da stalno bude u kući ali kako da je naučim da, znate, nuždi u peksku ili saksiji kako to već ide !! molim vas upomoć??

Back