Ključna pitanja u vezi Lava Tolstoja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.860
Jedno od ključnih pitanja u vezi Lava Tolstoja bilo je zašto je imao tako snažnu potrebu da kopa po sebi.
492184152_730122206009100_7564214878932017452_n.jpg

Imao je sve...

Bogatstvo, slavu, priznanja, omiljena ličnost u XIX veku.
Ostvaren u svakoj oblasti.
Trinaestoro dece.
Prihvaćen i sa Istoka i sa Zapada.
Tada, u to vreme, mnogo slavniji od Dostojevskog, čitaniji, poštovaniji.
Po izboru 125 najmerodavniji pisaca bio je proglašen najvećim piscem svih vremena.
I Nabokov kaže da je najveći,
I mnogi drugi...

A opet je bio nesrećan.
Kako piše.
Kako živi.
U braku, ljubavi, društvu.
Stalno progonjen večitim unutrašnjim dilemama.
To je išlo dotle da je delio zemlju seljacima.
Obrađivao polja sa njima kao znak podrške.
Osnovao školu da obrazuje siromašnu decu.
Išao po sirotištima i pomagao ljudima.
Dopisivao se sa ljudima iz celog sveta.

Bio inspiracija Gandiju.
Prestao da jede meso iako je bio strastveni lovac.
Ustao je protiv rata iako je bio u ratovima.
Zapravo, sve što je Tolstoja bolelo on je od toga napravio načelo,
i stao u odbranu.

Sve je bila njegova tema i svojim autoritetom hteo je da služi dobru
Protiv rata, protiv ubijanja, protiv smrtne kazne.
Za život, za ljubav, za bratstvo među ljudima.
Najveći etičar među piscima.
Govorio je za Hrista, a protiv svega onoga što je od njega napravljeno.
Tolstoj je dokaz koliko ono spolja ne mora da znači ništa.
Ako se ono unutra ne dovede u red.

A njegovo unutra prostiralo se čitavim svetom
On je hteo da utiče na čitav svet.
Da ljudi postanu ljudi.
Braća
Saborci u dobru
Svestan, kao malo ko, zla.
To je bila njegova nesreća.
Bavljenje svakim problemom i saosećanje sa svima...
Da je postavio sebi manje zadatke, manje bi stradao
Ali bi više i lakše živeo.

Možda bi bio manji čovek i umetnik.
Ali bi svakako i manje patio...
Progonjen večitim naskladom, uvek novim pitanjima...
Ovako
Delio je svačiju nesreću.
Pa je i sam postao nesrećan.
Ali možda je i u tome njegova sreća.
Kao i veličina.

Što nije hteo da se zadovolji postojećim.
Nego je želeo više, dublje, iskrenije.
Zato je tako jako odjeknuo u mnogima.
I po cenu vlastite žrtve.

Zašto Tolstoja skoro više niko ne pominje?
Ili ga se sećaju po Ani Karenjinoj.
Zato što Tolstojeva misao, život i mudrost obavezuju.
A da li je ovo vreme mudrih ljudi?
Ili samo jeftine propagande i samoreklame.
Što čovek ima više u sebi Tolstoja,više je čovek.
Onaj ko je izgubio Tolstoja u sebi,izgubio je u sebi Čoveka.

Stefan Simic

Našla sam negde da se ne mogu istovremeno i jednako respektovati Dostojevski i Tolstoj-to su neki rivali, po mnogo čemu protivne pojave. Po toj tezi, na strani sam Dostojevskog kod kog nalazim taman toliko lirskog koliko mi treba, a bezbroj okidača da ista dela pročitam više puta.
Nikada nisam "kliknula" ni sa jednim Tolstojevim delom, što ne znači da ne uvažavam mase koje ovog pisca u ovom kontrastu više vole.
Intriga mi je taj rivalitet...
Kad neko pomene Tolstoja, imam užasnu potrebu da pomenem Dostojevskog kao nešto drugačije (i po ličnom izboru) bolje.

Našla sam negde da se ne mogu istovremeno i jednako respektovati Dostojevski i Tolstoj-to su neki rivali, po mnogo čemu protivne pojave. Po toj tezi, na strani sam Dostojevskog kod kog nalazim taman toliko lirskog koliko mi treba, a bezbroj okidača da ista dela pročitam više puta.
Nikada nisam "kliknula" ni sa jednim Tolstojevim delom, što ne znači da ne uvažavam mase koje ovog pisca u ovom kontrastu više vole.
Intriga mi je taj rivalitet...
Kad neko pomene Tolstoja, imam užasnu potrebu da pomenem Dostojevskog kao nešto drugačije (i po ličnom izboru) bolje.
Лав Толстој и Фјодор Достојевски, два великана руске књижевности 19. века, никада се нису лично срели, иако су живели у исто време и имали међусобно поштовање према делима оног другог.
Постојали су покушаји да се организује њихов сусрет. На пример, 1878. године, обојица су присуствовали предавању филозофа Владимира Соловјова, али се нису упознали. Две године касније, Достојевски је планирао да посети Толстоја у Јасној Пољани, али је одустао након што је сазнао да се Толстој повукао из друштвеног живота и живи повучено на свом имању .
Ипак, њихово међусобно поштовање било је изражено. Достојевски је био дубоко импресиониран Толстојевим делом „Рат и мир“, док је Толстој, након читања „Записа из мртвог дома“ Достојевског, изразио велико дивљење, назвавши га „најбољим од све нове књижевности, укључујући Пушкина“ .
Након смрти Достојевског 1881. године, Толстој је изразио дубоко жаљење што се никада нису упознали. У писму пријатељу, Толстој је написао: „Никада нисам видео тог човека и никада нисам имао односе с њим, а одједном, када је умро, схватио сам да је то био најближи, најдражи човек за мене, човек чије ми је присуство највише требало... Сматрао сам га пријатељем и нисам сумњао да ћемо се једног дана срести“ .
Последња књига коју је Толстој читао пре своје смрти била је „Браћа Карамазови“ од Достојевског, што додатно сведочи о његовом поштовању према делу свог савременика.

Лав Толстој и Фјодор Достојевски, два великана руске књижевности 19. века, никада се нису лично срели, иако су живели у исто време и имали међусобно поштовање према делима оног другог.
Постојали су покушаји да се организује њихов сусрет. На пример, 1878. године, обојица су присуствовали предавању филозофа Владимира Соловјова, али се нису упознали. Две године касније, Достојевски је планирао да посети Толстоја у Јасној Пољани, али је одустао након што је сазнао да се Толстој повукао из друштвеног живота и живи повучено на свом имању .
Ипак, њихово међусобно поштовање било је изражено. Достојевски је био дубоко импресиониран Толстојевим делом „Рат и мир“, док је Толстој, након читања „Записа из мртвог дома“ Достојевског, изразио велико дивљење, назвавши га „најбољим од све нове књижевности, укључујући Пушкина“ .
Након смрти Достојевског 1881. године, Толстој је изразио дубоко жаљење што се никада нису упознали. У писму пријатељу, Толстој је написао: „Никада нисам видео тог човека и никада нисам имао односе с њим, а одједном, када је умро, схватио сам да је то био најближи, најдражи човек за мене, човек чије ми је присуство највише требало... Сматрао сам га пријатељем и нисам сумњао да ћемо се једног дана срести“ .
Последња књига коју је Толстој читао пре своје смрти била је „Браћа Карамазови“ од Достојевског, што додатно сведочи о његовом поштовању према делу свог савременик;
Hm-... It never happened?
:D

Osim što se nikad nisu sreli, ostaju jedan drugom suprotnosti. Da li su suprotnosti ili različiti tek tu i tamo... Velika je to nauka i baš posebna stvar voleti ih slično i ne suprotstavlljati ih. Kao neko ko iznova čita Dostojevskog, Tolostoja ne mogu ni da smislim.
Мислим да нису супротности. Више као Битлси и Стонси у поп култури. :mrgreen:
Рецимо, и ја сам цео живот читао Достојевског, и даље га изнова читам.
Толстој ми је био ”нешто из лектире”, и није ме заинтересовао док сам био млађи. Али сам почео да поново откривам Толстоја, и сад видим да нисам био у праву, и да је Толстој заиста изузетан. Свакако другачији од Достојевског, али и један и други су феноменални.
Као што је, рецимо, Монт Еверест виши, али К2 тежи за освојити. ;)

Мислим да нису супротности. Више као Битлси и Стонси у поп култури. :mrgreen:
Рецимо, и ја сам цео живот читао Достојевског, и даље га изнова читам.
Толстој ми је био ”нешто из лектире”, и није ме заинтересовао док сам био млађи. Али сам почео да поново откривам Толстоја, и сад видим да нисам био у праву, и да је Толстој заиста изузетан. Свакако другачији од Достојевског, али и један и други су феноменални.
Као што је, рецимо, Монт Еверест виши, али К2 тежи за освојити. ;)
Meni je Tolstoj "nešto iz lektire" što mi nikad nije pasalo. Ne sviđa mi se, i tačka!
Ma, ne volim to. Non-grata persona, nepojmljiv, prosto nemam centar za njega.
Nemam srca za to, a onda-za Dostojevskog imam srca mnogo, osećam i razumem.
To su preferencije, ali uglavnom opozitne.

Meni je Tolstoj "nešto iz lektire" što mi nikad nije pasalo. Ne sviđa mi se, i tačka!
Ma, ne volim to. Non-grata persona, nepojmljiv, prosto nemam centar za njega.
Nemam srca za to, a onda-za Dostojevskog imam srca mnogo, osećam i razumem.
To su preferencije, ali uglavnom opozitne.
Добро, немој да се љутиш. :mrgreen:
Има и тема о Достојевском овде на Крстарици. :D
https://forum.krstarica.com/threads/fjodor-dostojevski.987381/#post-48047273

Back