- Poruka
- 377.860
Jedno od ključnih pitanja u vezi Lava Tolstoja bilo je zašto je imao tako snažnu potrebu da kopa po sebi.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Лав Толстој и Фјодор Достојевски, два великана руске књижевности 19. века, никада се нису лично срели, иако су живели у исто време и имали међусобно поштовање према делима оног другог.Našla sam negde da se ne mogu istovremeno i jednako respektovati Dostojevski i Tolstoj-to su neki rivali, po mnogo čemu protivne pojave. Po toj tezi, na strani sam Dostojevskog kod kog nalazim taman toliko lirskog koliko mi treba, a bezbroj okidača da ista dela pročitam više puta.
Nikada nisam "kliknula" ni sa jednim Tolstojevim delom, što ne znači da ne uvažavam mase koje ovog pisca u ovom kontrastu više vole.
Intriga mi je taj rivalitet...
Kad neko pomene Tolstoja, imam užasnu potrebu da pomenem Dostojevskog kao nešto drugačije (i po ličnom izboru) bolje.
Hm-... It never happened?Лав Толстој и Фјодор Достојевски, два великана руске књижевности 19. века, никада се нису лично срели, иако су живели у исто време и имали међусобно поштовање према делима оног другог.
Постојали су покушаји да се организује њихов сусрет. На пример, 1878. године, обојица су присуствовали предавању филозофа Владимира Соловјова, али се нису упознали. Две године касније, Достојевски је планирао да посети Толстоја у Јасној Пољани, али је одустао након што је сазнао да се Толстој повукао из друштвеног живота и живи повучено на свом имању .
Ипак, њихово међусобно поштовање било је изражено. Достојевски је био дубоко импресиониран Толстојевим делом „Рат и мир“, док је Толстој, након читања „Записа из мртвог дома“ Достојевског, изразио велико дивљење, назвавши га „најбољим од све нове књижевности, укључујући Пушкина“ .
Након смрти Достојевског 1881. године, Толстој је изразио дубоко жаљење што се никада нису упознали. У писму пријатељу, Толстој је написао: „Никада нисам видео тог човека и никада нисам имао односе с њим, а одједном, када је умро, схватио сам да је то био најближи, најдражи човек за мене, човек чије ми је присуство највише требало... Сматрао сам га пријатељем и нисам сумњао да ћемо се једног дана срести“ .
Последња књига коју је Толстој читао пре своје смрти била је „Браћа Карамазови“ од Достојевског, што додатно сведочи о његовом поштовању према делу свог савременик;
Мислиш на сусрет Достојевског и Толстоја?Hm-... It never happened?
![]()
Мислиш на сусрет Достојевског и Толстоја?
Мислим да нису супротности. Више као Битлси и Стонси у поп култури.Osim što se nikad nisu sreli, ostaju jedan drugom suprotnosti. Da li su suprotnosti ili različiti tek tu i tamo... Velika je to nauka i baš posebna stvar voleti ih slično i ne suprotstavlljati ih. Kao neko ko iznova čita Dostojevskog, Tolostoja ne mogu ni da smislim.
Meni je Tolstoj "nešto iz lektire" što mi nikad nije pasalo. Ne sviđa mi se, i tačka!Мислим да нису супротности. Више као Битлси и Стонси у поп култури.
Рецимо, и ја сам цео живот читао Достојевског, и даље га изнова читам.
Толстој ми је био ”нешто из лектире”, и није ме заинтересовао док сам био млађи. Али сам почео да поново откривам Толстоја, и сад видим да нисам био у праву, и да је Толстој заиста изузетан. Свакако другачији од Достојевског, али и један и други су феноменални.
Као што је, рецимо, Монт Еверест виши, али К2 тежи за освојити.![]()
Добро, немој да се љутиш.Meni je Tolstoj "nešto iz lektire" što mi nikad nije pasalo. Ne sviđa mi se, i tačka!
Ma, ne volim to. Non-grata persona, nepojmljiv, prosto nemam centar za njega.
Nemam srca za to, a onda-za Dostojevskog imam srca mnogo, osećam i razumem.
To su preferencije, ali uglavnom opozitne.