Klizna vrata

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.071
Korisnici se često odlučuju za upotrebu kliznih vrata koja su elegantno arhitekturno rješenje i pored toga što su izuzetno funkcionalna, ona dodatno uljepšavaju vaše unutarnje prostore.

Kada koristimo klizna vrata?

Klizna vrata možemo upotrijebiti u različitim situacijama, mogu se koristiti za pregradnju prostora ili u slučaju kada imamo nedovoljno prostora. Isto tako, klizna vrata mogu poslužiti kao elegantno arhitekturno rješenje.

Klizna vrata za otvaranje ne trebaju dodatni prostor, otvaraju se na način da klize uza zid ili u njega. Kada takva vrata klize uza zid, njegov dio uz koji se pomiču mora biti prazan, bez obješenih slika, plakata, ormara, a sav ostali namještaj mora biti pomaknut od zidova. Povoljnije je, ukoliko postoji takva mogućnost, da se klizna vrata otvaraju u zid, jer tada možemo površine uza zidove dodatno upotrijebiti za druge namjene.

Upotreba kliznih vrata preporučuje se i u prostorima u kojima borave osobe s otežanim kretanjem, jer ona ne predstavljaju prepreku u prostoru.
Često se za klizna vrata odlučujemo kod renoviranja, kada je u već postojećem objektu skučen prostor ili ako želimo dodatnim zidovima pregraditi prostorije.

Klizna vrata su i elegantno arhitektonsko rješenje, i to posebno kada su ugrađena od stropa do poda. Vrata možemo ugrađivati i bez okvira, ona se tada stope sa zidom i kao takva su manje primjetna. Rezultat je još bolji ako su klizna vrata jednake boje kao i zid u koji su ugrađena.

Prednost kliznih vrata je u tome da su često izrađena po mjeri i tako se u potpunosti ukapaju u naš unutarnji prostor.

eMajstor

300617-klizna vrata 12.jpg

a kostaju kao svetog petra kajgana i uvek budu losije uradjena od " profesionalaca" nego da ih ucitelj sam ugradjuje.
Firme koje to ozbiljno rade i dalje rade samo za dobre platise na blok zgrada ili na tender. Prodavci delova neobuceni i nestrpljivi. Tako da je sve " po meri" problematicno.
Inace, sve prednosti koje si napisao postoje, mada su trendovi diskutabilni. Posle trenda velikih prostora uskacu klizna vrata da ih pregradjuju....

Klizna vrata su odlicno resenje. Iz licnog iskustva, a imam ugradjena dvoje kliznih vrata u stanu, mogu reci da su nam donela samo prednosti. Prakticno pregradjivanje terase i kuhinje sa trpezarijom smo resili sa termoizolovanim kliznim vratima i dobili puno svetlosti u inace ne tako svetlom stanu. Druga, staklena klizna vrata smo iskoristili kao deo pregradnog zida. Time smo stvorili komunikaciju izmedju hodnika i dve sobe, bez gubitka ijednog m2. Po meni bitno je samo izabrati kvalitetan mehanizam, elegantan takodje i naravno da to bude dobro ugradjeno. Imali smo srece u oba slucaja. Svakako bih preporucila klizna vrata gde god postoji problem sa manjkom prostora.
Trendovi se stalno menjaju, ipak, staklo je vanvremensko kao materijal, te mislim da nam je ovo zaista dugotrajno resenje i u tom smislu.

a kostaju kao svetog petra kajgana i uvek budu losije uradjena od " profesionalaca" nego da ih ucitelj sam ugradjuje.
Firme koje to ozbiljno rade i dalje rade samo za dobre platise na blok zgrada ili na tender. Prodavci delova neobuceni i nestrpljivi. Tako da je sve " po meri" problematicno.

Dakle, klizna vrata se učvršćuju u podne i gornje vodilice u jednu ili višestaznu vodilicu. Klizna vrata imaju sa obje strane zaštitu od prašine. Postoje vrata koja se mogu zatvarati u "džep" tj u aluminijsku kasetu ali to je malo zahtjevnije a i skuplje.
Glavni nedostaci unutarnjih kliznih vrata, posebno onih koja se zatvaraju uza zid, su slabije "brtvljenje" i zvučna izolacija.
Pozitivno svojstvo kliznih vrata je da se ona lako pomiču te ne ometaju aktivnosti u prostoru.

Klizna vrata izrađuju se od različitih materijala, mogu biti drvena, izrađena od stakla, pleksiglasa, od ogledala, iverice i drugih. Vrata postoje u različitim varijantama, stilovima i s različitim rukohvatima. Naravno ima ih u različitim bojama i uzorcima.
A što se tiče cijena, stvarno ima za sve ukuse i džepove i ne bih se složio da se rade samo za "dobre platiše".. ali kao i u svemu stoji realna vrijednost ono što hoćemo i možemo. Ili ćemo montažnu ili čvrstu zidanu kuću a složit ćemo se da je razlika izmedju te dvije "drastična", kao i cijena.

Tesko da su klizna vrata po ceni uporediva sa klasicnim, u bilo kom smislu, jeftina imaju sve mane koje si nabrojao i jos po neku vise, skuplja su skuplja od klasicnih duplo. Istina je da su dobra kod zatvorenih terasa, ako je prostorija veca, pa ima mesta na zidu da bi bila jeftinija od drugih resenja, ali ne i od klasicnih. Najveca mana je zaptivnost i izolacija.
Poredjenje sa montaznom kucom ne stoji zbog cene.
Naravno, da ima mesta gde su jedini izbor, recimo plakar, neophodne pregrade i slicno...

Postoje i klizna vrata koja se mogu sklopiti u knjigu..Obicno su na terasi.
Nisam videla u unutrasnjom delu stana.Na terasi da.
To su klizni stakleni zidovi ili harmonika stakleni zidovi. Oni zaista otvaraju u potpunosti prostor. Enterijerski klizni zidovi nemaju vodjicu u podu, samo male čaure u podu kako bi se paneli učvrstili, a vešanje je u gornjoj zoni na kliznoj traci. Priličan je to zahvat, jer gore sigurno mora biti neka čelična greda u plafonu kako bi izdržala težinu stakla.
Screenshot_20200210_223925.jpg

Potrebna je dobra ideja i dobar maistor.
Toga ima i kod nas
Apsolutno se slažem. Kombinatorikom prostora se može potpuno dodati na vrednosti jednog objekta. Svakako da ima toga i kod nas, a ima i dobrih majstora. Ipak, ovo je dosta skuplja varijanta od kliznih vrata, te mislim da nije toliko popularna u domovima. To je više neka komercijalna upotreba za kancelarije ili tržne centre. Ja sam ih viđala po bankama, one zone 24h.

Potrebna je dobra ideja i dobar maistor.
Toga ima i kod nas
Tesko da ima, tacnije, svasta se zove majstor, a najbolji su majstori intelektualci, oni cak nemaju ni osnovna znanja.
Dobri majstori, a i oni koji misle da su majstori putuju po evropi i rade manje, lakse i za vise para.
Ovde svaka dzukela uzela pecat da odobri majstoru da radi i za to mu naplacuje, ali nece da plati rad.
Sve u smislu da se pljacka narod i da bude sto gore to bolje....takozvana elita....a realno nepismena kriminalna elita....

Tesko da ima, tacnije, svasta se zove majstor, a najbolji su majstori intelektualci, oni cak nemaju ni osnovna znanja.
Dobri majstori, a i oni koji misle da su majstori putuju po evropi i rade manje, lakse i za vise para.
Ovde svaka dzukela uzela pecat da odobri majstoru da radi i za to mu naplacuje, ali nece da plati rad.
Sve u smislu da se pljacka narod i da bude sto gore to bolje....takozvana elita....a realno nepismena kriminalna elita....
Jeftino, a dobro to nema nigde, sem ako nisi sam svoj majstor. Da dobrih majstora nema ovde, ja se ne bih složila, jer inače ne bih bila zadovoljna kako su nama uradili. Treba se dobro raspitati pre bilo kakvog poduhvata na više strana.

Jeftino, a dobro to nema nigde, sem ako nisi sam svoj majstor. Da dobrih majstora nema ovde, ja se ne bih složila, jer inače ne bih bila zadovoljna kako su nama uradili. Treba se dobro raspitati pre bilo kakvog poduhvata na više strana.
Sorry, ali ovo je Srbija. Sve dobro je jeftino. Da bi platio skupo ne placas novcem, jer si prvo morao da ga zaradis...skupo.

Naravno da ima dobrih majstora, nego da mi nastavimo dalje sa temom. Klizna vrata uglavnom se koriste na plakarima, bilo da su oni zasebni komadi namještaja ili niše u zidu koje je potrebno zatvoriti. U enterijerima se najčešće koriste klizna vrata sa staklenom ispunom koja može biti providna ili pjeskarena, sa umetnutim ljetvicama ili bez njih. Ukoliko postavite providno staklo u ram vrata, postoji bojazan da ćete bar jednom pomisliti da je to prolaz i udariti glavom. Zato se njihova površina izrađuje u pjeskarenoj varijanti ili sa folijama i određenim naljepnicama u vidu dekorativnih šara.

Back