Klinički psiholog

Sad cu da ti objasnim. Klinicki pssiholozi rade u zdravstvenim ustanovama-dom zdravlja, psihijatrijska bolnica...Oni prvo procene problem pacijenta (pomocu testova, intervjua...), a onda lece pacijenta kroz razgovor (psihoterapijom). Za to je potrebna visegodisnja specijalizacija. Kako ti kazes "obican" :D to jest savetodavni psihologse bavi nekim laksim psihickim poremecajima koji su svakodnevni (problemi sa ucenjem, u porodici, na poslu, u braku, u ljubavi...) Nadam se da sam pomogla.

Šta je to klinički psiholog i po čemu se razlikuje od 'običnog' psihologa?

Klinički psiholog se u našoj zemlji postaje tako što diplomirani (,,obični'') psiholog završava specijalizaciju iz kliničke psihologije u trajanju od tri godine, a koja se održava na Medicinskim fakultetima. Psiholog ovog profila radi u bolnicama, domovima zdravlja i sl. a njegov primarni zadatak je psihodijagnostika. Uz pomoć psiholoških testova, tehnika i skala on pomaže lekaru-psihijatru u donošenju konačne odluke pri postavljanju dijagnoze pacijenatu. Neko je spomenuo da se klinički psiholog bavi i psihoterapijom, koja zapravo nije nužno u opisu njegovog posla tako da ni edukacija u oblasti psihoterapije nije obavezna. Specijalizacija iz kliničke psihologije pak jeste obavezna.

Klinički psiholog se u našoj zemlji postaje tako što diplomirani (,,obični'') psiholog završava specijalizaciju iz kliničke psihologije u trajanju od tri godine, a koja se održava na Medicinskim fakultetima. Psiholog ovog profila radi u bolnicama, domovima zdravlja i sl. a njegov primarni zadatak je psihodijagnostika. Uz pomoć psiholoških testova, tehnika i skala on pomaže lekaru-psihijatru u donošenju konačne odluke pri postavljanju dijagnoze pacijenatu. Neko je spomenuo da se klinički psiholog bavi i psihoterapijom, koja zapravo nije nužno u opisu njegovog posla tako da ni edukacija u oblasti psihoterapije nije obavezna. Specijalizacija iz kliničke psihologije pak jeste obavezna.

Zavrsavanje i nekog psihoterapijskog modeliteta je pozeljno.

A koja je razlika izmedju psihijatra i psihologa, osim sto psihijatar moze da ti prepise i lekove?
Psiholog pokusava da pomogne kroz razgovor i ne mora biti lekar, psihijatar isto pokusava da dokuci sta je, na osnovu pitanja o tvojim osnovnim osecanjima... reagovanju, ali posao mu je baziran kako si vec rekao na medikamente i tako pokusava pomoci. Psihoterapeut moze postati uglavnom psiholog ili psihijatarnzm mozda i jos neko... sociolog, to traje oko dodatne tri godine i njegov rad je neka bolja opcija od psihologa sto mu i samo ime kaze, dok je na skolovanju ima zvanje psihotepapeuta edukanta i rad mu nadzire psihoteraut sa kojim radi. Sve prostim recima opisano, koliko sam i sam upoznat.

Psiholog pokusava da pomogne kroz razgovor i ne mora biti lekar, psihijatar isto pokusava da dokuci sta je, na osnovu pitanja o tvojim osnovnim osecanjima... reagovanju, ali posao mu je baziran kako si vec rekao na medikamente i tako pokusava pomoci. Psihoterapeut moze postati uglavnom psiholog ili psihijatarnzm mozda i jos neko... sociolog, to traje oko dodatne tri godine i njegov rad je neka bolja opcija od psihologa sto mu i samo ime kaze, dok je na skolovanju ima zvanje psihotepapeuta edukanta i rad mu nadzire psihoteraut sa kojim radi. Sve prostim recima opisano, koliko sam i sam upoznat.

Dakle... razlike gotovo da ni ne nema... Dzabe se psihijatri maltretirali onoliko na medicinskim fakultetima... ucili iz onolikih knjizurina svaku rec, a mogli su jednostavno da zavrse filozofski fakultet onako lagano...

Svaka baba danas zna sta je najbolje od lekova da popijes... :)

Dakle... razlike gotovo da ni ne nema... Dzabe se psihijatri maltretirali onoliko na medicinskim fakultetima... ucili iz onolikih knjizurina svaku rec, a mogli su jednostavno da zavrse filozofski fakultet onako lagano...

Svaka baba danas zna sta je najbolje od lekova da popijes... :)
ha ha tako sam i ja pre mislio ali nije tako, kako nema razlike kad ovi ne uce dovoljno u vezi lekova i nisu medicinari, sem toga kao i u vecini struka kod nas ne mozes razviti ni blizu onaj potencijal koji si ucio
to babe znaju samo za sedative:D a sem toga ima bar desetak razlicitih grupa lekova za razlicite bolesti i u svakoj vise razlicitih lekova, ma da mnogi kod nas nizu zadovoljni dinamikom svojih psihijatara i obicno ima onih koji vze za dobre sl. kao kod stomatologa, moje misljenje da samo srecnici dodju do pravog leka. U svakim iole tezim slucajevima psihijatri rade zajedno sa ostalim pomenutim, jedni drugima su ispomoc.

Evo sta je klinicki psiholog, ali ako neko zeli da bude "kompletan" klinicki psiholog edukacija u oblasti psihoterapije je i te kako nuzna.

- - - - - - - - - -

ha ha tako sam i ja pre mislio ali nije tako, kako nema razlike kad ovi ne uce dovoljno u vezi lekova i nisu medicinari, sem toga kao i u vecini struka kod nas ne mozes razviti ni blizu onaj potencijal koji si ucio
to babe znaju samo za sedative:D a sem toga ima bar desetak razlicitih grupa lekova za razlicite bolesti i u svakoj vise razlicitih lekova, ma da mnogi kod nas nizu zadovoljni dinamikom svojih psihijatara i obicno ima onih koji vze za dobre sl. kao kod stomatologa, moje misljenje da samo srecnici dodju do pravog leka. U svakim iole tezim slucajevima psihijatri rade zajedno sa ostalim pomenutim, jedni drugima su ispomoc.

Psihicki poremecaji znaju da budu povezani sa somatskim oboljenjima. Tu je znacajna uloga psihijatra.

Koja je onda razlika izmedju psihijatra i farmaceuta hahaha

Dakle... Psihijatri nisu dovoljno dobri da budu pravi doktori, nisu dovoljno dobri da budu ni farmaceuti, ali nisu ni dovoljno losi da bi bili samo psiholozi :)
Znaju o lekovima manje od farmaceuta, a vise od psihologa i ajd onda da budu nesto :)

Sigurno im svi zivi u bolnici dupe pomeraju od zezanja :)

Koja je onda razlika izmedju psihijatra i farmaceuta hahaha

Dakle... Psihijatri nisu dovoljno dobri da budu pravi doktori, nisu dovoljno dobri da budu ni farmaceuti, ali nisu ni dovoljno losi da bi bili samo psiholozi :)
Znaju o lekovima manje od farmaceuta, a vise od psihologa i ajd onda da budu nesto :)

Sigurno im svi zivi u bolnici dupe pomeraju od zezanja :)

Da li mislis da ostali doktori znaju o lekovima vise od farmaceuta?

I psihijatri su "pravi doktori" kako ti HappyFuneral kazes. Znaju farmaceuti o lekovima ali ne da prepoznaju dijagnozu i lece, posalji farmaceuta na odeljenje pa nek se snadje. Jedino sto svako treba da savesno obavlja svoj posao bude zainteresovan za svakog, ma da izvesti to u maximalno pretrpanim uslovima, a da se bunis znas da ne mozes nista da promenis i dobijes etiketu nekog ko se ne slaze a to ovde i sad ne sluzi za dobro.

Poslednja izmena:
Da li mislis da ostali doktori znaju o lekovima vise od farmaceuta?

Ne mislim... Mislim da daju lekove za koje im se plati da prepisuju... Vise puta sam dobijao nekakve flajere kod doktora i pricano mi je da su to odlicni lekovi za ono sto mene muci... Ako i ne daju lekove jer to nekome odgovara, onda se drze vec poznatih terapija... Nasi lekari uglavnom rade kao statisticari... Ako im odes pocetkom proleca ne mozes da bolujes od ne znam cega nego imas neku virusnu ili slicnu infekciju... dakle prehladjen si i zato dobijas lekove koje uglavnom i svima drugima daju... Ne radis neke preterane analize...

Zasto nisi jasno reko sto mislis pod "...reagovanju"?
nesto se previse lose igras doktora, i ucitelja forumasa o psihijatrima
Ja se sjecam prvih (inicijalnih) pregleda kod nekog psihijatra, gdje me on uopste ne pita o emotivnom reagovanju, a pita sve drugo
Ja se sad sjecam baar 50 pregleda gdje niko me nije pitao o reagovanju, ako se misli na emotivno reagovanje

Poslednja izmena:
Zasto nisi jasno reko sto mislis pod "...reagovanju"?
nesto se previse lose igras doktora, i ucitelja forumasa o psihijatrima
Ja se sjecam prvih (inicijalnih) pregleda kod nekog psihijatra, gdje me on uopste ne pita o emotivnom reagovanju, a pita sve drugo
Ja se sad sjecam baar 50 pregleda gdje niko me nije pitao o reagovanju, ako se misli na emotivno reagovanje
Mislio sam nesto tipa, svaki problem ima neke uzroke, jedan ili par njih su najjaci, zato sam koristio rec "osnovnim", "reagovanje" kao nesto sto oni prete vremeno, nar san, osecaj u drustvu, znaci emotivno ali i ostalo zavisi do dijagnoza.
Ja na forumu uglavnom pricam o psihologiji i psihoterapiji, tek od skoro sam poceo da shvatam da je oldazak kod psihijatra reda radi i nevera da lekovi mogu bilo sta, uticalo na razlutate.

Mislio sam nesto tipa, svaki problem ima neke uzroke, jedan ili par njih su najjaci, zato sam koristio rec "osnovnim", "reagovanje" kao nesto sto oni prete vremeno, nar san, osecaj u drustvu, znaci emotivno ali i ostalo zavisi do dijagnoza.
Ja na forumu uglavnom pricam o psihologiji i psihoterapiji, tek od skoro sam poceo da shvatam da je oldazak kod psihijatra reda radi i nevera da lekovi mogu bilo sta, uticalo na razlutate.
Ti nisi sposoban da se izrazavas srpskim. Kakve bre rezulatate? Tvoje? Cije?
Govorio si o "osnovnim osecanjima". Oces da vidis? A sad pricas da si govorio o osnovnim uzrocima
na osnovu pitanja o tvojim osnovnim osecanjima... reagovanju, ali posao. . .
znaci kazes: reagovanje kao nesto sto osnovni uzroci/ ili si mislio na osnovna osjecanja?/ prate vremnom, nar san? da nisi htio da napises "npr." bez tacke, kao sto se ne pise? ti ne mozes recenicu da sklopis a ovamo drzis predavanja
kakav nar san?
Od dijagnoza zavisi samo neka presuda na sudu, a bolest ne zavisi od dijagnoze koju ce neko da da
Popi casu vode saberi se.

Poslednja izmena:
Ti nisi sposoban da se izrazavas srpskim. Kakve bre rezulatate? Tvoje? Cije?
Govorio si o "osnovnim osecanjima". Oces da vidis? A sad pricas da si govorio o osnovnim uzrocima

znaci kazes: reagovanje kao nesto sto osnovni uzroci/ ili si mislio na osnovna osjecanja?/ prate vremnom, nar san? da nisi htio da napises "npr." bez tacke, kao sto se ne pise? ti ne mozes recenicu da sklopis a ovamo drzis predavanja
kakav nar san?
Od dijagnoza zavisi samo neka presuda na sudu, a bolest ne zavisi od dijagnoze koju ce neko da da
Popi casu vode saberi se.
a ne tudje rezultate sigurno...
pa valjda je svejedno, za svako osecanje imas uzrok, pa makar i onda kad tvoj mentalni ili siri sklop pogresno procenjuje
npr. san
ono sto prate tokom lecenja zavisi od dijagnoza, nece pratiti isto za soc. fobiju i neku organsku psihozu...
bilo bi super da moze samo sa vodom da se sabere
ako te nesto zanima a ne pises samo radi pisanja prvo razmislis sta je neko hteo da kaze

Back