Klinička ispitivanja novih terapija na ljudima!

draksson

Iskusan
Poruka
5.674
Elem, interesuje me kakva su vasa misljenja na temu klinickih ispitivanja ili klinickih studija na ljudima koje se vrse radi konacnog pustanja u promet novog leka, nove terapije za razna oboljenja. Naime od obicnog aspirina pa do poslednjih citostatika za onkoloska oboljenja sve je moralo proci kroz klinicka ispitivanja na ljudima, naravno prvo na labaratorijskim zivotinjama. Kod nas je sve to u domenu teorija zavere u vezi velikih farmaceutskih kompanija koje navodno koriste ljude kao labaratorijske zamorce itd. Medjutim vidim da je na zapadu malte ne lista cekanja kako bi se neko ubacio na klinicke studije na ljudima. Navodno su bolesnici sa jako losim prognozama i metastazama osnovnih bolesti kvalitetno produzili svoj zivotni vek okruzeni timom lekara koji su na njima ispitivali najnovije terapije koje jos nisu dostupne kod nas. Da ne duzim kakvo je vase misljenje? Hvala.
Istu temu sam postavio i na sajtu doktor.rs ali tamo izgleda niko ne zalazi

http://mondo.rs/a254288/Magazin/Zdravlje/Klinicka-ispitivanja-lekova-i-u-Srbiji.html

Elem, interesuje me kakva su vasa misljenja na temu klinickih ispitivanja ili klinickih studija na ljudima koje se vrse radi konacnog pustanja u promet novog leka, nove terapije za razna oboljenja. Naime od obicnog aspirina pa do poslednjih citostatika za onkoloska oboljenja sve je moralo proci kroz klinicka ispitivanja na ljudima, naravno prvo na labaratorijskim zivotinjama. Kod nas je sve to u domenu teorija zavere u vezi velikih farmaceutskih kompanija koje navodno koriste ljude kao labaratorijske zamorce itd. Medjutim vidim da je na zapadu malte ne lista cekanja kako bi se neko ubacio na klinicke studije na ljudima. Navodno su bolesnici sa jako losim prognozama i metastazama osnovnih bolesti kvalitetno produzili svoj zivotni vek okruzeni timom lekara koji su na njima ispitivali najnovije terapije koje jos nisu dostupne kod nas. Da ne duzim kakvo je vase misljenje? Hvala.
Istu temu sam postavio i na sajtu doktor.rs ali tamo izgleda niko ne zalazi

http://mondo.rs/a254288/Magazin/Zdravlje/Klinicka-ispitivanja-lekova-i-u-Srbiji.html

Postoje dve "vrste zamorcica". Jako bolesni ljudi ( uglavnom karcinom i nove hemoterapije) i ljudi koji se iz cista mira prijavljuju za te klinicke studije jer za to dobijaju
i pare, ali to nisu citostatici nego neki benigniji lekovi tipa lekovi protiv bolova ili tako u tom pravcu. Postoje ljudi ( ovde govorim o Nemackoj) koji nista i ne rade,
zgodnije im je da uzimaju pare od farma industrije i da sluze kao zamorcici, ali ih niko na to ne primorava.

Ljudi nijesu pacovi i miševi da bi se na njima isprobali ljekovi i terapija
Pa ti lekovi se prave za ljude ne za pacove i hijene. Da bi dobili konacnu licencu mora zadnje ispitivanje da bude na ljudima.
Uostalom , ovi se ljudi dobrovoljno javljaju niko ih na silu na tera, a dobijaju finu lovu za to, a kako neko rece imaju smestaj,
dobru klopu i naravno grejanje i kupatila za vreme ispitivanja.
Obicno su to studenti.

Ja se poslao mejl ovoj nasoj agenciji za lekove ALIMS www.alims.gov.rs/ciril/lekovi/klinicka-ispitivanja/ koja je toboze glavna kod nas za sprovodjenje klinickih ispitivanja ne bi li nekako ubacio suprugu u neki program kad ono muk, nisu me udostojili nikakvog odgovora. A isto to posaljem americkoj agenciji za klinicka ispitivanja a oni mi za dan odgovore mejlom u kome taksativno navedu gde se u Srbiji trenutno vrse klinicka ispitivanja sve sa nazivima bolnica i instituta,ko je sponzor,koji doktori rade cak mi daju i adrese par instituta u Eu i ponude svakakvu pomoc ako treba jos nesto da pitam u vezi toga. Toliko o nama i njima.

Evo jedan primer sa sajta ALIMS;

Детаљи о клиничком
испитивању:
Назив кл.
испитивања:
Randomizovana dvostruko slepa
placebo kontrolisana studija sa
terapijom Neratinibom ( HKI-272 )
nakon terapije Trastuzumabom
kod žena u ranom stadijumu
karcinoma dojke sa prekomernom
ekspresijom/amplifikacijom HER-2/