Sin_tisućljetne_kulture
Veoma poznat
- Poruka
- 12.943
Kod mene je HEP toplana pustila grijanje 28.-29.09. jer je bilo hladno, 2-3°C.Kod nas griju od 1.10.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kod mene je HEP toplana pustila grijanje 28.-29.09. jer je bilo hladno, 2-3°C.Kod nas griju od 1.10.
Kod nas su kWh toplinske energije za zagrijavanje stana i zagrijavanje potrošne tople vode (PTV).Jos bolje bi bilo da se pare izrazavaju u ergovima. Inace, slazem se ali kako ces to da izvedes na 'centralnom' grejanju u zgradi?
Mi imamo razdjelnike topline na radijatorima koji mjere potrošnju, pa platimo koliko potrošimo. Što se više griješ, više platiš. Manje se griješ, manje platiš. Ne moraš grijati sve prostorije u stanu. Ili ne moraš grijati stan kad nema nikoga u njemu.Ne znam, samo kažem - lepo ni bilo.
Možda da se uvedu neke lokalni mini kalorimetri. Ne znam da li to postoji uopšte i da li može da se izvede.
Истина... Тако лети не би плаћао ништа, али би зими платио много. Да ли ће неко лети да уштеди, да би имао за зимске рачуне? Сумњам.Mi imamo razdjelnike topline na radijatorima koji mjere potrošnju, pa platimo koliko potrošimo. Što se više griješ, više platiš. Manje se griješ, manje platiš. Ne moraš grijati sve prostorije u stanu. Ili ne moraš grijati stan kad nema nikoga u njemu.
To je najlogičnije jer ne troše svi isto, zašto bi plaćao za nekog ili neko za tebe.Mi imamo razdjelnike topline na radijatorima koji mjere potrošnju, pa platimo koliko potrošimo. Što se više griješ, više platiš. Manje se griješ, manje platiš. Ne moraš grijati sve prostorije u stanu. Ili ne moraš grijati stan kad nema nikoga u njemu.
U prošloj sezoni grijanja najveći račun mi je bio u Veljači (za Siječanj) i iznosio je 55.46€.Истина... Тако лети не би плаћао ништа, али би зими платио много. Да ли ће неко лети да уштеди, да би имао за зимске рачуне? Сумњам.
Можда ово како сада плаћамо, стално, није увек најјафтиније, али барем знам шта ме очекује.
ma 'greju' oni samo malo vise marketinski i malo fakultativnoNemam centralno grejanje. Imam TA peć i norveške radijatore. Pošto je zgrada relativno nova ( 8 godina ) izolacija je odlična.
Račun za struju nije veliki jer se TA peć uključuje kada je jeftina struja.
Elektrane podižu cene, a ne greju. Strašno..
i onda bude sitacija ti grejes a susedna dva stana se ne greju, i koliko god da 'odvrnes' svoj radijator, mala vajda.To je najlogičnije jer ne troše svi isto, zašto bi plaćao za nekog ili neko za tebe.
Plus ušteda energije.
Pa ako je izolacija između stanova slaba onda da, to je nezgodno, rasipa se toplota.i onda bude sitacija ti grejes a susedna dva stana se ne greju, i koliko god da 'odvrnes' svoj radijator, mala vajda.
stara gradnja - cela zgrada se greje, problem su obicno stanovi na vrhu i stanovi na dnu. a grejanje je razvuceno po 'vertikalama'Pa ako je izolacija između stanova slaba onda da, to je nezgodno, rasipa se toplota.
Pa i moja zgrada je stara, ima evo 40 godina, i mi imamo vertikale kroz stanove, pa plaćamo po potrošnji. Imamo te razdjelnike topline na radijatorima koji mjere potrošnju (impulse) i po tome plaćamo.stara gradnja - cela zgrada se greje, problem su obicno stanovi na vrhu i stanovi na dnu. a grejanje je razvuceno po 'vertikalama'
noviji stanovi imaju ulaznu-izlaznu cev za 1 stan i moze da se meri stan po stan
i ko to ima navodno placa po potrosnji. medjutajm zalili se neki al nisam zapamtio sta je tacno bilo
danas grejali ceo dan..da li si se ugrejaoEvo 9 sati uvece... Napolju pirka košava. Noć hladna. Radijatori ledeni. A "grejna" sezona počela!!! Već nekoliko dana!
Sedimo u kaputima i kad više ne može onda uključimo grejalicu.
Pa će posle da bude "A zašto ne štedite struju?" pa zato što štedimo gas! I još ga plaćamo cele godine.
Mislim, bolje bi bilo da cele godine štedimo pa odemo celu zimu u trope da ne trošimo ni struju ni gas.
A možda su ovi što nas greju već otišli u trope pa nema ko da nam uključi peć?
Bilo kako bilo, osećamo se kao pećinski ljudi u pećini a bez peći.
danas grejali ceo dan..da li si se ugrejao![]()
kod mene ventili nikad nisu dirani - stoje otvoreni - i tako 50 godina.Постоје вентили на сваком радијатору, може свиме да се управља... Али те вентиле нико никада не окреће, тешко да они раде.
Nama su kad su nam ugrađivali te razdjelnike topline, onda su nam mjenjali i ventile. Umjesto tih običnih, stavili su nam termostatske ventile koji reguliraju temperaturu u prostoriji. Na njima nariktaš koliku temperaturu otprilike želiš u prostoriji i oni se otvaraju/zatvaraju prema potrebi.Постоје вентили на сваком радијатору, може свиме да се управља... Али те вентиле нико никада не окреће, тешко да они раде.