kladionice, PC igraonice i nasa deca

Jos uvjek ne, ja sam poprilicno strog roditelj tako da itekako pazim sta moje djete gleda i cime se igra, naravno moja djeca su jos mala ali ako djete sa 2-3 godine gleda nasilne crtace, vjerovatno ce sa 8-10 pozeljeti da igra i takve igrice a onda u nekim slucajevima i uzivo proba.....

Mislim da su igraonice prevazidjene. Skoro svako ima sada kod kuće internet i kompijuter, pa može da igra i da skida šta hoće.
Kladionice su stašno velik problem kojem se u medijima jako malo daje pažnje. Deca uzimaju pare od roditelja za potrepštine, a te pare troše na kladionicu. Na kraju nemaju ni para ni ono što im treba, a da negovorimo o roditeljima koji tek nemaju para, i koji ostaju u većem problemu nego deca.

Kladionice su glupost, cisto kockanje a veliki broj mladih se kladi na fudbal.

Sto se igraonica tice, nemam previse lose misljenje o njima, mada cuo sam da u nekim igraonicama vise i svakakvi mutni likovi, i znao sam jednog u srednjoj skoli, spavao pijan i drogiran u igraonici, zezao klince tamo, moguce da je i dilovao.

Imao sam i rodjaku koja je zivela pored jedne igraonice, i prema njenim recima samo seks, droga, alkohol i pljuge rade tamo. E sad, mozda je ona starija zena, pa joj smeta omladina, nekulturno i nevaspitano, sta znam, a mozda i ima istine u tome sto kaze.

Ne znam, nekako mi ne ide Warcraft i druge igre i seks, droga i alkohol. Opet, u igraonicama klinci, pa ko hoce da diluje ili radi neke mutne radnje lako moze da nadje naivnu zrtvu.

Vidjam tako klince 17-18 god ceo dan vise po igraonicama, sat 50 din, 3-4 sata ili vise svakog dana. Nije ni to lako za budzet roditelja da izdrzi.

moje dete je jos malo, vreme i sadrzaj na kompu mu kontrolisem jos uvek ja, ali pored igraonica i kladionica na svakom cosku (bukvalno!), plasim se sta ce biti za koju godinu, bez obzira sto mu pricam, i pricam, i pricam..svi mi znamo koliko smo puta i sami podlegli radoznalosti nekoj, i pored opomena roditelja..sve je to normalno, samo se ja plasim koliko deca umeju/ne umeju da se zaustave...a, svedok sam bas nekih groznih prica i iskustava na tu temu...a, sve su bila dobra deca u pitanju i dobri i pozrtvovani roditelji, koji su puno truda ulozili i vaspitanje...

moje musko dete izgubilo je desetak godina zivota zbog igrica na kompu ,postao je zavisnik igrao je warkraft po 12 sati danima mesecima godinama i danas danju kad god ima vremena igra dodushe manje ali je ocigleddno da je postao tezak zavisnik tu nema pomoci mora sse sankcionisati vrlo rano .na svu srecu ima devojku koja ga kontrolise koliko moze ,bar da moze da nadje posao ima dve diplome visokih skola ali nazalost posla nema u struci,..bez mog znanja otisao je u specijalne jedinice ,,neka mu bogpomogne.. nisam vise pametan

Kao neko ko je ranije radio u igraonici, a i kao mladji imao obicaj da tamo svraca, upozoravam roditelje da dobro obrate paznju ako im klinci tamo odlaze. Ima puno droge u igraonicama, pre svega marihuana, ali nekad i teze, sinteticke droge. Vidjao sam kako se i dobra deca brzo kvare pored uvek prisutnih mangupa. Tamo je vrlo zadimljeno i mracno, pa samim tim ni malo zdravo da klinci provode po 4-5 sati svaki dan. Ostao mi u secanju mali klinja od nekih 10-12 godina koji je dolazio sa fudbalskom loptom, koju parkira pod sto i pici igrice :) Kad ga cale pozove na mob, on istrci napolje pa se kao javi s fudbala... Odlaze u igraonice i devojke/klinke, ali u manjem broju. Ne treba ni da zamisljate sta su odredjene radile u wc.

cak i da zanemarimo drogu, alkohol i sve drugo, samo blejanje vise sati po igraonicama meni nije ni normalno, ni zdravo
kladionice i posledice boravka u istim ne treba ni da spominjem
ali, kako spreciti na vreme? kako znati da vam je dete tamo? kako prekinuti zacarani krug? prekjuce slusam pricu roditelja koji su dve godine pratili dete svaki dan u/iz skole (otac je bio taksista, pa je mogao sebi to da dozvoli) dok ga nisu zaustavili...

kladionice su posebna prica to je zlo koje ce pokositi citave generacije ,posto su ostavljeni sebi,, na mislost i nemilost,drzva je pukla crkva skola i porodica skoro i da ne postoje
kako se boriti ?,,mora se dete pratiti i snjima stalno razgovarati.. pokusati objasniti cemu to vodi... sankcionisati sto je moguce ranije,na sve moguce nacine,ako je moguce potraziti pomoc specijalizovanih ustanova

meni je dete jos malo, pa ne mogu iz iskustva da pricam, ali verujem da je u pervenciji resenje. Jednostavno, treba detetu (tako cu ja da radim) stalno ukazivati na lepote zdravnog zivota, sto pricama, ali jos bitnije vlastitim primerom. Sport po meni ima ogromnu ulogu u tome. Dok sam ja odrastao MORAO sam da se bavim nekim sportom. Ljudi kroz sport, osim direktnih benefita kao sto su fizicka aktivnost, nauce da pravilno razmisljaju, da se oporavljaju od poraza, da grizu ka cilju,... Ono u sta sam siguran je da cu mom detetu nametnuti sport (njen izbor koji, ali ja imam pravo veta na neke ekstreme) kao najvazniju vannastavnu aktivnost.
Nisam ni ja nevinasce bio dok sam odrastao da budem iskren. Imao sam dosta kontakta sa opijatima, narucito tokom studija, pre svega zbog teske emotivne situacije (duga bolest u porodici), ali sam opet u jednom trenutku rekao, ok sad je dosta i nikad vise.
Klinci su posebno izlozeni opasnosti od droge u srednjoj skoli. Kasnije na faksu su to vec formirane licnosti, koje i ako "skliznu" malo, uglavnom se vrate na pravi put.
Sto sam pisao sve ovo o sportu u temi igraonice? Pa dok sam radio u igraonici, vidjao sam momke koji su bili sportisti i koji su po nekada svracali. Jednostavno, te igrice su stvarno dobre i zarazne i nisu sporisti amisi pa da ih ne interesuje tehnika, ali oni se nikada nisu zadrzavali previse. Jednostavno zbog svojih obaveza su brzo odlazili, a sa drogom se nisu petljali.
MIslim da decu treba uposliti. Deca iz dosade bleje u igraonicama, a onda su podlozni i drugim stvarima. Jednostavno, u gradu deca uglavnom nemaju posla mimo skole. MOzda bi trebali, da kao Ameri, zaposljavamo decu da rade preko leta. Nisu oni ludi...

slazem se to sam zaboravio da napishem aktivni sportsport je broj jedan u zastiti i prevenciji kod dece uzrasta od 10 g do puberteta,medjutim pubertet mnogo toga menja .deci jednostavno nedati mira ;dosada je djavolje igraliste
uvek im treba naci nesto da rade,ma koji fizicki poslovi bili u pitanju bez obziraa na pol deteta

Moj pokojni cale je kupio neki manji vocnjak par kilemetara od grada. Cesto sam mora da idem u njega i da radim tokom srednje skole. MRZEO SAM TAJ VOCNJAK! Celo leto sam isao biciklom i to prolazio pored gradske plaze i bazena gde su mi se vrsnjaci kupali a ja isao da zalivam vocke i okopavam travu... Redovno me budio nedeljom pre podne, kao bas tad moramo da idemo da nesto radimo, a ja se mucim sa mamurlukom. Ono kao, "ako si sinoc bio momak, budi i ujutru". Pricao mi je da je i on imao tako neki vocnjak koji je imao kao klinac koji ga je nervirao, ali da je morao da radi u njemu i ZARADI dzeparac. Kada sam ga pitao sto je onda ponovo kupio vocnjak, rekao mi je da cu razumeti kada odrastem :)
Kada sam se zenio, keva je prodala vocnjak. Trebalo je para, a i vise nam nije bio potreban.
Naravucenije, moram i ja da gledam neki plac u okolini, pa da me cerka mrzi ;)

A da li su te igraonice najveca opasnost za decu, gledam ovde sa strane poroka, rekreativni seks, rasturanje droge, alkohol i sl. Kako god okrenes toga ima svugde, u parku uvece, na igralistima kada padne mrak i malo stariji klinci dodju, pa i u osnovnim i srednjim skolama. Nista ne garantuje da dete ako ode na teren za fudbal i posle 2h fudbala da uzme da zapali cigaru sa ostalima tamo, a vidjao sam nebrojano puta klince kako to rade.

Ja sam oduvek bio vezan za komp, verovatno previse, i u igraonicu sam otisao za ceo zivot mozda 15-ak puta, obicno da ubijem vreme dok cekam bus sa nekim drugarima iz skole. To je obicno bilo jednom nedeljno, a posle nam je dosadilo.
Steta sto su te igraonice tako usrana mesta, jer u moje vreme nije moglo da se igra na kompu nista sa drugarima od kuce, prvo jer smo imali grozan net, a nismo ni imali para da kupujemo igre.

Znam tako jednog momka, 17 godina puni skoro, pa dan i noc po igraonicama visi, i kada pitam nekog sto tako, kazu mi da mu cale ne dozvoljava da se igra na kompu. Pricao sam sa njim par puta, deluje kao ok mladic, ali eto, steta sto baca brdo para na tu igraonicu svakog meseca toliko da mu to utice na skolu i skolske obaveze.

Ispadoše igraonice i kladionice najveće zlo i opasnost. Naravno daleko je to od istine. Narkomanije i alkoholizma je bilo i dok nije bilo ni ovoliko kafića a kamoli interneta,kladionica i slično. Roditelji treba da na vrijeme vaspitaju svoju djecu. I ne mogu da shvatim da neko ko ima maloljetno dijete ne zna gdje je ono 4-5 sati. Ili da ne zna s kim se druži.

Ispadoše igraonice i kladionice najveće zlo i opasnost. Naravno daleko je to od istine. Narkomanije i alkoholizma je bilo i dok nije bilo ni ovoliko kafića a kamoli interneta,kladionica i slično. Roditelji treba da na vrijeme vaspitaju svoju djecu. I ne mogu da shvatim da neko ko ima maloljetno dijete ne zna gdje je ono 4-5 sati. Ili da ne zna s kim se druži.
A kako da zna?

Bas to, detetu neko moze da pridje u parku dok sedi i da mu ponudi neku drogu ili nekom drugaru od drugara. Kako god bilo ne mozemo decu nikada potpuno da zastitimo od sranja na ovom svetu koliko god bi hteli, vec da damo sve, i napominjem sve od sebe da ih vaspitamo, i da se nadamo da nece napraviti preveliku glupost jednog dana.

Ne bih ja PC igraonice i kladionice stavljao u isti kos. U kladionice dolaze i dosta stariji ljudi i tu nema, bar ja nisam primetio toliko narkotika (dok sam studirao radio sam i u kladinici). LJudi koji su zavisni od kockanja definitivno treba da zaobilaze kladionice. Naravno, mozes se kladiti i preko neta, od kuce. Generalno, kladionice su slicne kaficima, cesto i jesu smestene u kaficima. Znaci, normalno osvetljenje i ipak zdravija atmosfera. PC igraonice uglavnom privlace klince od kraja osnovne, preko srednje pa do recimo prve polovine fakulteta. E to je vec problematicna grupa, da ne kazem povodljiva. U parku im neko moze ponuditi drogu sigurno, ali u igraonici oni satima gledaju "cool" likove koji su drogirani.
Ne znam, kazem radio sam tamo neko vreme i ni malo mi se ne svidja to sto sam video. Jednostavno, dolazila su i dobra deca, ali se dosta njih vremenom kvarila pored onih manje dobrih. U parku su deca makar na svezem vezduhu, gde imaju neku fizicku aktivnost, dok u igraonici sede satima u zamracenom, zadimljenom i bulje u monitore... Stekao sam utisak da roditelji od mnogih klinaca ne znaju da su im deca tamo i da su im cak i branili. Naveo sam primer klinca koji je donosio loptu za fudbal, koju je parkirao ispod stola dok igra satima igre....

Stekao sam utisak da roditelji od mnogih klinaca ne znaju da su im deca tamo i da su im cak i branili. Naveo sam primer klinca koji je donosio loptu za fudbal, koju je parkirao ispod stola dok igra satima igre....

Roditelji tog malog su izgleda izuzetno glupi. Ako igraš fubal par sati moraš biti i oznojen i iscrpljen. Zar je moguće da ne vide da nije takav kada se vrati kući? Zar je moguće da ne vide koliko para troši?

Kladionice nude laku lovu. Samo pogodis totenhem i liverpul u gostima, i imaces pune dzepove para. Bez znoja, motike, ranog ustajanja... zabavno.
A dete sa strane posmatra matorce kako rmbaju pola dana, a drugu polovinu se odmaraju od rmbanja, i opet nemaju dovoljno za nov plejstejsn i ajfon.
Tesko je objasniti razliku izmedju goluba na grani (kladionice) i vrapca u rukama (posao).

Posao donosi platu jedva jednom mesecno, a kladza svako vece. A sitan je ulaz, pedeset kinti.
Al ne znaju da izlaz ne postoji.

Da li primecujete kladionice svuda oko nas? Idu li vam deca u kladionice i cuce li satima po igraonicama, a da vi znate/ne znate da su tamo? Pratite li svoju decu, verujete li im kada kazu da ne idu na ta mesta? Kako ih sacuvati od takvih stvari?

mi ne možemo, može država donošenjem zakona da kockanice bilo kog tipa moraju biti u odredjenim delovima grada koji se odredi da bude "las vegas" ili na periferiji...
ušli su u stambene zgrade i ne vredi, ne možeš im ništa..ne možeš ići za detetom 24h, jedino mu možeš uz mnogo sreće objasniti da to ne valja...mada, deca ne razumeju često šta je problem u aparatima za igre na sreću...

Back