meni je dete jos malo, pa ne mogu iz iskustva da pricam, ali verujem da je u pervenciji resenje. Jednostavno, treba detetu (tako cu ja da radim) stalno ukazivati na lepote zdravnog zivota, sto pricama, ali jos bitnije vlastitim primerom. Sport po meni ima ogromnu ulogu u tome. Dok sam ja odrastao MORAO sam da se bavim nekim sportom. Ljudi kroz sport, osim direktnih benefita kao sto su fizicka aktivnost, nauce da pravilno razmisljaju, da se oporavljaju od poraza, da grizu ka cilju,... Ono u sta sam siguran je da cu mom detetu nametnuti sport (njen izbor koji, ali ja imam pravo veta na neke ekstreme) kao najvazniju vannastavnu aktivnost.
Nisam ni ja nevinasce bio dok sam odrastao da budem iskren. Imao sam dosta kontakta sa opijatima, narucito tokom studija, pre svega zbog teske emotivne situacije (duga bolest u porodici), ali sam opet u jednom trenutku rekao, ok sad je dosta i nikad vise.
Klinci su posebno izlozeni opasnosti od droge u srednjoj skoli. Kasnije na faksu su to vec formirane licnosti, koje i ako "skliznu" malo, uglavnom se vrate na pravi put.
Sto sam pisao sve ovo o sportu u temi igraonice? Pa dok sam radio u igraonici, vidjao sam momke koji su bili sportisti i koji su po nekada svracali. Jednostavno, te igrice su stvarno dobre i zarazne i nisu sporisti amisi pa da ih ne interesuje tehnika, ali oni se nikada nisu zadrzavali previse. Jednostavno zbog svojih obaveza su brzo odlazili, a sa drogom se nisu petljali.
MIslim da decu treba uposliti. Deca iz dosade bleje u igraonicama, a onda su podlozni i drugim stvarima. Jednostavno, u gradu deca uglavnom nemaju posla mimo skole. MOzda bi trebali, da kao Ameri, zaposljavamo decu da rade preko leta. Nisu oni ludi...