Kiseli kupus

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.336
Recepti za pravljenje i iskustva, saveti...

Kao mali uvod u temu....Moj cale koristi bure, tacnije bacvu za kiseo kupus, ja koristim male 10l kofice, njegov kupus ima nekad i onu gustinu koja curi, kao da je razvodnjena sluz, a moj to nema, kao da je obicna voda.....Njegov je meksi kupus, iako je ista sirovina, moj je tvrdji.....Njegov mora da se zaustavlja sa vinobranom, moj ne mora, jer ja mogu da promenom temperature tempiram brze ili sporije kiseljenje....ja volim sporije, manje glavobolje, mada ne znam, tj uopste ne razmisljam ako je hladnije, racunam bitku dobija ona bakterija koja mi treba za kiseli kupus....sve ostale nece izdrzati konkurenciju...Narod je vise navikao na njegovu varijantu, mekan pa sve se cedi....moj je vise teksture kao kiseli krastavci, kiselo ali hrskavo....

Meni je moj raso mnogo lepsi za pice, njegov je i neupotrebljiv....moj ne cveta....

Ja volim kad celu zimu ostane onako krt, mešamo crveni i beli kupus i rasol dođe rozikast i milina za konzumiranje mada za one kojima par suvih smokvi pravi problem, ne bih preporučila više od par kratkih gutljaja. Nemamo tu sluz, to mi je gadno, kakvi!
Mislim da i mi koristimo manja burad, tako 10-15l. Držimo u izuzetno hladnoj prostoriji koja je takva bez obzira na sezonu, i što kažeš, treba mu bar dva meseca da se ukiseli pravo.
Nekad nam se dešavalo da ostane i duže kad stavimo više, ali i tokom leta i sve do jeseni održi finu krtu konzistenciju, ne odmekša ništa, nema sluz i ljigu. Divnoća! :zaljubljena:
Zadržavam recept.

Prvi put ove godine , u zadnjih desetak kolko ostavljam imam normalan kiseo kupus .
Uvek sam radio isto 2% soli , ljuštio prljave spoljne liske , vadio koren ali sva je stvar u KUPUSU.
Mora da bude naš domaći, domaće seme , domaća stara sorta i zreo - kad ga presečeš da nije zelen .
Stavio sam i jedno malo burence od kupusa iz prodavnice sve je propalo.

Ja se trudim da stavim manje soli ali ne smem da stavim malo soli......
So drzi kupus dok se ne ukiseli , ne znam za posle, ali u startu ga drzi...
Iskren da budem ja stavljam svakav kupus, ali to moze biti zamka....tj nesvesna laz....ja bacim oko na kupus i ako mi izgleda ok, onda ga kupim, ali da li ja znam da proberem ili mi je metoda dobra, pojma nemam...

U svakom slucaju kolicina od 10litara je mala i tu mozes da kontrolises sve , jos ako drzis na hladnom, onda mozes da budes i pocetnik..
Ja cak i ne gledam da mi bude sve potopljeno u rasolu...tj mogu da naredjam kupus i da posolim vrh i onda malo protresem kofu i dosta mu...
Nemam vremena a nije ni osetljivo...ako je na hladnom....ako je na toplom, e onda mora da pazim...
Moji su susta suprotnost od mene...znaci prokuvaju vodu, ja ne, mere ga u gram, ja ne...jedino sto ja kad perem lakse je temeljno oprati kofu nego bacvu...

Ali pazim da ne zapatim bakterije koje mi ne odgovaraju...sve usmeravam ka tome...tj da mi raso bude dobar. to je teze dobiti nego da ti kupus bude dobar...

Za razliku od kupusa koji ne znam da biram, osim po oku, luk znam da biram, tj mogu odmah da ti kazem ovaj ce da traje 2 meseca, ovaj nece duze od 10 dana...

Moji kupuju sve na pijaci, ja ne mogu u BG, ko ce to da seca i teglji, alergican sam na takve stvari...nego kad mi se svidi u lokalnom marketu...tako da mi se desi da stavim prvu kofu pre svih , poslednju kofu posle svih...sto i nije lose, zar ne...
Kofe me kostale 40 dinara...sa sve poklopcima...a kobajagi zauzima vise prostora, a nije to bas tako...

Treba da se prisetim sta radim, setih se da cesto znam da griznem kupus kad ga biram i to rebro. Meni mnoge stvari nisu jasne kako rade drugi, npr vecina uzme glavicu pa je baca u vazduhu , zonglira i onda ga pogledaju i kazu e ovaj je dobar kupus.....ja bih pre gledao presek i izgled korena, ali ne znam nista o tome, pa moram preko ukusa...
Drugi kazu ako je previse vodnjikav tj socan kad ga grizes da ne valja....
Koliko ja znam, ako stavis kupus na hladnije mesto on ce izgubiti malo vlage , ako nije bas suvo, to ce ici ne samo iz krajnjih listova nego celom zapreminom...

Najvise se plase da je vestackim djubrivom naduven vodom...tj vodnjikav zbog vestaka a ne nalivanja vodom zadnjih 10 dana pred secu....Nalivan kupus se vidi mnogo lakse za par dana...

Back