KIŠA METEORA NAD BEOGRADOM

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja čekam, a ono je i dalje jednako mutno... :lol:

Posle prvog zumiranja ce da ostane mutno. Vratiti nazad, odzumirati... pa onda drugi put zumirati i onda je dobro.

Posle prvog zumiranja sacekati par sekundi da se ucita (ili viriti u lampice na modemu :whistling: )

a ne.. moj rezervni plan je bio da ustanem u 4... :lol:

a ako ne uspem da se propudim, iskreno se nadam da će biti dovoljno oblačno da ništa ne može da se vidi... :mrgreen:

Zelja ce verovatno da bude ispunjena... Danas sam malo prosao gradom, sve na preko kilometar udaljenosti je mutno...

Pih kakva gadna baba rasteš.

e neću više nikad da dođem na tvoj pdf... :(

Posle prvog zumiranja ce da ostane mutno. Vratiti nazad, odzumirati... pa onda drugi put zumirati i onda je dobro.

Posle prvog zumiranja sacekati par sekundi da se ucita (ili viriti u lampice na modemu :whistling: )

neće ni tako, uopšte ne učitava ništa... :neutral:

ali nema veze.. hvala svima na informacijama.. odoh da spavam sa nadom da ću se probuditi u 4h... :bye:

сваке године у ово време дешва се "киша метеора" под називом персеиди. метеорски рој добија назив по сазвежђу у коме се налази тзв. радијант, тј. привидне тачке одакле долазе метеори. а овај рој долази из сазвежђа персеј, па кад гледате онда гледајте у сазвежђе персеј. за неког коме је астрогнозија страна, пронађите на нету карте неба па покушајте да скапирате где је персеј на небу. ево једна сличица

_44051590_perseids_map_416.gif

метеорски рој траје пар дана ударно и имају максимум у једном дану. иначе ти метеори су остаци комета које су обилазиле око сунца и пресецале земљину путању. занимљиво је да врло мали камичци од по неколико грама при уласку у земљину атмосферу направе леп спектакл.

у току године постоје више метеорских ројева. персеиди и леониди су два највећа роја. леониди су најспектакуларнији рој, долазе из главе сазвежђа лав и они су око 17. новембра у максимуму. око 20 октобра су ориониди који долазе из сазвежђа орион које је лако уочити на небу, геминиди из сазвежђа близанци су око 15 дцембра, лириди из сазвежђа лире у априлу итд.

све те ројеве сваке године можете да гледате кад није облачно. најбоље место за гледање је ван града где је светлосно загађење мало.

Poslednja izmena:

Back