KIPAR

• Začetnik teme Začetnik teme Sunčica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У околини Ларнаке је заступљен индустријски туризам, у хотелу имаш све, а преко ограде запуштена ливада.

Ларнака је ОК.

Vratila sam se sa Kipra pre nepunih nedlju dana.Bila sam blizu Larnake,tacnije na Dhekelia Road-u. Zapravo,Larnaka i celo to podrucje je jos uvek u fazi izgradnje,pogotovo Dhekelia...Hoteli se jos grade.Inace u Larnaki nema onog tipicnog ,kao npr u Paraliji ili Pefkohoriju,onih radnjica sa dzidza-bidzama koje rade do jedan posle ponoci....Ovde su takve radnjice,a bilo ih je mozda 5 najvise,radile najvise do 11. Inace butici,zlatare i sve sto ide stim radi do osam sati uvece...Bez obzira na to sto je sezona u punom jeku...Kafici rade do otprilike jedan kao hamburgerije i poneki restorani...Cene su u proseku skuplje za 2.3 e od Grcke,tako da....I da, svi voze kao ludi i to levom stranom,pa zamalo da poginem na raskrsnici...lol...Plaza im je lepa,mi smo 4 lezaljke i dva suncobrana placali 13 e, sto je,kad pogledam na sve cene u globalu na Kipru,bilo prilicno jeftino. A oko 11 grad e utisava i mozete naci bas malo ljudi na ulici oko 12.
Inace,ako idete u Larnaku,a hocete nesto i da obidjete,poetite Tvrdjavu (na samoj obali,bila je i zenski zatvor i muciliste za vreme Otomanskog carstva).Pred nje je i dzamija (u jadnom stanju), a to je ujedno i neka vrsta granice,iza te dve gradjevine je cisto turski deo(jaaao smrdi po loju:neutral:)....Naravno,tu je i crkva sv. Lazara,najlepsa crkva koju sam videla:worth:....Sagradjena je na grobu sv. Lazara ,a kada udjete u crkvu mozete da sidjete "dole",pa da vidite sve to....Oni su bas ponosni na tu crkvu ..Ne propustite ni ulaske u muzeje,ulaznice nisu skupe,od 2 do 4 e....Nedaleko od Larnake je i Hala Sultan Tekke,po nekima 3, a po nekima 4. najvece muslimansko svetiliste. I naravno,Slano jezero,koje je leti susno,a zimi se puni i postaje staniste mnogim pticama.
Eto "malo" svezih informacija.;)

E pazi ovako,ja i moji smo ziveli tamo od 1995 do 1998.
Mogu ti reci da je to lepo ostrvce za decu i starije ljude!!!Deci je zanimljivo tamo sve,a matorcima treba odmor,zar ne???
Jedino sto nema gde da se izadje!!!Mi smo ziveli u Nikoziji,znaci provali glavni grad ,a nema gde da se izadje!!To je uzas!!
I imam jos jednu VEEELIKU zamerku,a to je sto MNOOOOGGGOOOOO trebas da imas love kod sebe da bi tamo opstao,tamo su mnogo visoki standardi!!
Ali kad sa tim parama dodjes u ovu budjavu zemlju onda je to 8) SUPER

sve ovo je tačno.....

Mozda se ovo ljeto odlucim za ovu destinaciju ali jos nisam siguran.
Volio bi da dobijem neke informacije posto sam prelistao forum i nisam nasao nista.
Klima...najbolji temin za odlazak...hotel...mjesto???

Svaki savjet je dobro dosao.

Unaprijed hvala.

Pošto sam radio na kruz brodu dosta sam obišao ,ali Limasol mi je najružnije i najsivije mesto gde sam bio.Nekoliko sam puta bio i toliko mi se nije svideo da poslednja dva puta nisam ni izlazio sa broda već sam se sunčao i kupao na bazenu.
Ne znam ništa za smeštaj .Klima je super kao i po celom Mediteranu.
Kuće su stare i sive,ulice uske ,ne znam još šta ali mi se definitivno nije svideo.
Ako već hoćeš na Mediteran idi na Maltu u La Valetu koja je prelepa ali i skupa ili Rodos u Grčkoj koji je fantastičan.
Pozdrav

Obišao sam pola zemaljske kugle, video i lepih i ružnih mesta.

Ipak...bio sam šokiran prizorom kada sam iz Singapura sletao na Kipar.
To mi liči na jedno potpuno zapušteno ostrvo sa bambusima koji vire iz mora.
Hoteli su OK, ali ne ide se na putovanje zbog bazena.....

Zna li neko cenu avionske karte do Kipra?

Sta je potrebno za vizu?

Ako uspes da nadjes mesto na najpovoljnijoj klasi izadje od 240-260 eur.
Posle toga cena za LCA je oko 320 eur a najskuplja varijanta za koju manje vise uvek ima mesta je oko 400 eur.
Ovo su cene ako letis JAT-om.
Na Olimpicu cena karte izadje oko 380 eur.
Ukoliko razmisljas da ides tamo na odmor najpovoljnije je da ides preko nasih agencija jer Jat njima daje cenu koja je na nivou 220-240 eur,tako da nekada ceo aranzman moze biti jeftiniji nego samo karta ako kupujes individualno.
U svakom slucaju najbolje je da odes do neke agencije.

Најлепше плаже на Кипру су : Аја Напа, Гувернерова плажа, Лејдис Мајл, Писури, Петра ту Ромиу и Цело подручје Акамаса где је као у рају. Да нисам толико година живео на Кипру још би и поверовао да " бамбуси вире из мора", " да су куће старе и сиве", да "у Никозији нема где да се изађе" и сличне глупости...

citam ovu temu i ne verujem.
kipar je prelepo ostrvo, ima puno istorijskih spomenika i divnih plaza, priroda je ocuvana i cisto je. ostrvo afrodite i apolona, sa hramovima na svakih par kilometara.
prvi kult ostrva je bio kult velike boginje - majke, astarte. kasnije je u periodu helenizacije zamenjen kultom afrodite. i evo mesta na kojem je boginja afrodita stvorena iz pene - stena petra tou romiou nedaleko od paphos-a:

Prilozi

• Photo 310.jpg
    Photo 310.jpg
    22,4 KB · Pregleda: 13
  • Photo 300.jpg
    Photo 300.jpg
    35,3 KB · Pregleda: 13
u okolini paphos-a, malog ali jako zivog grada sa velikim brojem kafica, restorana, vinskih podruma (hrana je preukusna - meze od mesa i ribe su mozda najbolja opcija, s tim sto riblji meze sadrzi malecne hobotnice pecene na zaru u najboljem restoranu na ostrvu kostaju oko 18 evra. flasa odlicnog vina je oko 15 evra) nalaze se hramovi afrodite i apolona, ulaz je samo 1.70 evra, tamo gde se naplacuje jer su brojni spomenici otvoreni za posetu. Hram apolona hylatesa, sumskog zastitnika kuriona:

Prilozi

• Photo 365.jpg
    Photo 365.jpg
    41,7 KB · Pregleda: 1
  • Photo 367.jpg
    Photo 367.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
u okolini paphosa je i kupaliste adonisa, gde idu neplodne zene. kupaliste afrodite je malo ali je zato njen hram vredan posete. nalazi se na oko 14 km od paphos-a, ide se putem B6, prolazi se pored novog aerodroma. u okolini su i stara arena - otvorena za posete a nedaleko odatle je kourion - mesto koje ako ste na kipru prosto morate da obidjete. kompleks je sacinjen iz kuce eustoliosa, bogatasa koji se vratio u svoje rodno selo i nasavsi ga u bedi, odlucio je da sagradi javno kupaliste i velelepnu vilu iz koje je pogled neverovatan :) . na ulazu vas docekuje natpis koji vam zeli dobrodoslicu i zeli da vas boravak donese kuci srecu. drugi deo su javna kupaliste, ahilova kuca, kuca gladiatora sa lepim i ocuvanim mozaicima, rimska kuca unistena u izuzetno jakom zemljotresu pracenom ogromnim talasima koji je pogodio ostrvo u 4. veku, zatim bazilika, agora, nimfeum, teatar... mesto je ogromno i prelepo

Prilozi

• Photo 371.jpg
    Photo 371.jpg
    47,9 KB · Pregleda: 1
  • Photo 373.jpg
    Photo 373.jpg
    53,2 KB · Pregleda: 1
  • Photo 379.jpg
    Photo 379.jpg
    45,3 KB · Pregleda: 0
amfiteatar u kojem se i danas izvode predstave i pogled koji se pruza nedaleko od kuce ahila i kuce gladijatora:

Prilozi

• Photo 387.jpg
    Photo 387.jpg
    31,1 KB · Pregleda: 3
  • Photo 383.jpg
    Photo 383.jpg
    25,5 KB · Pregleda: 3
  • Photo 368.jpg
    Photo 368.jpg
    26,6 KB · Pregleda: 2
mozda najprijatnija plaza za decu u okolini paphos-a je coralia, zaklonjena je pa je more mirno - tirkizna boja se smenjuje sa tamno plavom. neke plaze su prirodni rezrvati kornjaca, kao lara recimo, a voda tamo je predivna, kristalna. do tog dela je najbolji izlet brodom :)
na kraju, trodos planina sa svojim tokovima reka i vodopadima koji se formiraju u rano prolece kada se sneg topi nudi pogled na more koji je neuporediv. zaustavite se na jednoj od staza, popijte casu lokalnog vina ili francuskog sampanjca, uzivajte u pikniku na suncu i svezem vazduhu. videcete simbol kipra, muflona - divokozu kako se vere strmim oboncima trodosa na putu ka seocima izgradjenim u steni. put koji vodi ka vrhu je dug ali su scene prelepe...

Prilozi

• 002.jpg
    002.jpg
    31,9 KB · Pregleda: 6
Poslednja izmena:

Back